پس از انتشار برآورد اطلاعاتی صورت گرفت
تاکید بر مذاکره مستقیم آمریکا با ایران
دنیایاقتصاد- یافتههای اطلاعاتی آمریکا درباره برنامه هستهای ایران بحثها را در واشنگتن درباره مذاکره با تهران در حالی داغتر کرده است که مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری درباره اینکه آیا مقامهای آمریکا باید به طور مستقیم با ایران مذاکره کند یا نه ادامه دارد. طرح: ایسنا
سناتور جی راکفلر، رییس کمیته اطلاعاتی سنا روز یکشنبه در حالی که مذاکره با ایران را خواستار شد، اعلام کرد: دیپلماسی میتواند مثمرثمر باشد.
سناتور جان مک کین، از ایالات آریزونا که در مبارزات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شرکت میکند، گفت که آمریکا باید به جای مذاکرات رودررو با ایران از کانالهای پشتی استفاده کند.
این در حالی است که به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، جورج بوش، رییسجمهوری آمریکا، هفته گذشته اعلام کرد که به منزوی کردن ایران به طور قاطعانه ادامه خواهد داد و امکان اقدام نظامی علیه ایران به رغم گزارش جامعه اطلاعاتی آمریکا همچنان بر روی میز قرار خواهد داشت.
وی ادعا کرد: ایران خطرناک بوده، هست و خواهد بود؛ اگر آنها دانش لازم را برای تولید سلاح هستهای در اختیار بگیرد.
سناتور چاک هاگل، عضو کمیته اطلاعاتی سنا، در مصاحبهای مشترک به همراه راکفلر اظهار کرد: تغییر در نتایج جامعه اطلاعاتی در طول دو سال گذشته نسبتا چشمگیر بوده است.
وی افزود: لازم است که گفتوگو با تهران را آغاز کنیم.
راکفلر با سخنان وی موافقت کرد و در مقایسهای نامربوط به پیشرفت در مساله هستهای کرهشمالی اشاره کرد و گفت: کرهشمالی در زمینه کنار گذاشتن برنامه هستهایاش غیرممکن به نظر میرسید. اکنون آنها این کار را متوقف کرده و آمریکاییها را دعوت میکنند که به آنجا بروند و کنار گذاشتن آن را مشاهده کنند.
مقامهای آمریکایی و ایرانی تاکنون سه دور در سطح سفرا درباره امنیت عراق مذاکره کردهاند و این جهشی چشمگیر پس از سهدهه نداشتن روابط دیپلماتیک بوده است. آنها کمیتهای فرعی را تشکیل دادهاند تا آن مذاکرات را دنبال کند.
مک کین با ایراد اتهامهایی علیه ایران در عراق و نیز متهم کردن ایران به حمایت از تروریسم و تداوم برنامه غنیسازی اورانیوم در ایران گفت که آمریکا باید گزینه نظامی را همچنان بر روی میز نگه دارد و در خصوص مذاکرات در سطح عالیرتبه محتاطانه برخورد کند.
مککین گفت که مذاکره رودررو وجهی از گفتوگو درباره روابط بینالمللی است که درباره آن بسیار مبالغه شده است.
وی افزود: راههای بسیار زیادی برای ارتباط برقرار کردن وجود دارد. پرسش این است که آیا قصد دارید گفتوگوی مستقیم داشته باشید یا خیر؟
سناتور دموکرات جو بیدن، از ایالت دلوار که یکی از امیدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۰۸ است با اشاره به سخنان جورج بوش مبنیبر اینکه اگر میخواهید از جنگ جهانی سوم جلوگیری شود، باید اطمینان حاصل کنید که ایران به قابلیت تولید سلاح هستهای دست پیدا نمیکند، گفت: این لفاظی بیشتر شبیه به توجیهی بود که برای حمله به عراق ارائه شد.
وی که ریاست کمیته روابط خارجی سنا را بر عهده دارد، افزود: تعامل با ایران مشکل است؛ اما راهی برای برخورد با آنها وجود دارد. اول اطمینان حاصل کنید که متحدینتان با شما میمانند و از اعتبار تداوم فشار بر آنها برخوردارید و هم هویج و هم چماق را به آنها پیشنهاد کنید. بگذارید متوجه شوند که انزوا به چه معنا است و اگر همکاری کنند، چه اتفاقی رخ خواهد داد.
بنابراین گزارش، جان بوهنر، سناتور جمهوریخواه اهل ایالت اوهایو گفت که نمیداند کدام گزارش اطلاعاتی را باور کند. گزارش جدید را باور داشته باشد که میگوید ایران به دنبال سلاح نیست یا گزارش سال ۲۰۰۵ که میگوید برنامه تسلیحات هستهای در ایران دنبال میشود؟
وی مدعی شد: ایران همچنان یک تهدید است.
همچنین سناتور دایان فاینستین از ایالت کالیفرنیا گفت که تردیدی نیست بوش درست میگوید که ایران در نهایت برنامه هستهایاش را به سوی اهداف نظامی منحرف خواهد کرد؛ اما این مستلزم گفتوگو است، نه تهدید.
وی ادامه داد: زمان دیپلماسی در عالیترین سطوح همین حالا است.
بنابراین گزارش، کاندیداهای دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا توافق دارند که باید با ایران به طور مستقیم تعامل برقرار شود. این در حالی است که رودی جولیانی، میت رامنی و مک کین که از کاندیداهای جمهوریخواه هستند، نسبت به موثر بودن چنین مذاکراتی ابراز تردید کردند. جولیانی روز یکشنبه گفت که گزینه نظامی باید همچنان حفظ شود و آمریکا باید تا آنجایی که میتواند به ایران فشار وارد کند.
این گزارش حاکی است، رقبای دموکرات سناتور هیلاری کلینتون از وی به دلیل حمایتش از قطعنامهای در سنا که سپاه پاسداران را سازمانی تروریستی معرفی میکرد به شدت انتقاد کرده و میگویند این قطعنامه میتواند به عنوان بهانه بوش برای جنگ با ایران به کار گرفته شود؛ اما کلینتون خود معتقد است که رای وی به معنای ترغیب دیپلماسی است.
مایک هوکابی، سناتور جمهوریخواه که تمایل دیپلماتیک با ایران را خواستار است، ۲۴ ساعت پس از انتشار گزارش جامعه اطلاعاتی آمریکا از آن مطلع نبود.
درخواست عراق
دولت عراق اعلام کرد، آمریکا باید گامهای جسورانهتری را برای تعامل مستقیم با ایران در راستای بهبود امنیت خاورمیانه بردارد.
به گزارش ایسنا، موفق الربیعی، مشاور امنیت ملی عراق به واشنگتن هشدار داد که استراتژی متحد شدنش با کشورهای سنی حاشیه خلیجفارس علیه ایران فقط تنشها را در منطقه دامن میزند.
وی در آخرین روز نشست امنیت منطقهای در بحرین پایتخت منامه اظهار کرد: تا زمانی که آمریکا به طور جدی با ایران وارد تعامل نشود، امنیت منطقهای در بلندمدت دچار تردید خواهد بود.
به گزارش آسوشیتدپرس، این انتقاد بسیار شدیدی نسبت به واشنگتن یک روز پس از آن بود که رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا از کشورهای حاشیه خلیجفارس خواست تهران را برای صرفنظر کردن از برنامه هستهای تحت فشار قرار دهند.
آمریکا از مذاکرات مستقیم با تهران تا زمانی که ایران غنیسازی اورانیوم را تعلیق نکند، سر باز میزند.
سخنان الربیعی درباره تعامل بیشتر آمریکا با ایران یادآور این مطلب بود که بزرگترین دشمن آمریکا در خاورمیانه نزدیکترین روابط را با دولت شیعه عراق دارد که کشوری در منطقه است که آمریکا در آنجا چیزهای زیادی برای به خطر انداختن دارد. الربیعی که شیعه مذهب است، گفت: برای دولت ما ممکن است که در یک طرف متحد استراتژیکی؛ یعنی آمریکا را داشته باشد و از طرف دیگر ما روابط خوبی با ایران داریم. این اختلاف با واشنگتن برجستهکننده مسیر مشکلی است که آمریکا میکوشد در رابطه با ایران در آن قدم بردارد و این کشور را بر سر برنامه هستهایاش منزوی کند؛ در حالی که تعامل محدود با ایران را برای به دست آوردن حمایتش در عراق دنبال میکند.
آمریکا همچنین ایران را به تامین سلاح برای شبه نظامیان عراقی متهم میکند و این اتهامی است که ایران قاطعانه آن را رد کرده است.
درخواست الربیعی برای تعامل گستردهتر آمریکا با ایران در حالی مطرح شد که تهران اعلام کرده است در حال بررسی پیشنهاد عراق برای برگزاری دور چهارم گفتوگوها در سطح سفرا با آمریکا بر سر امنیت عراق است. طارق الهاشمی، معاون رییسجمهوری عراق، با این سخنان الربیعی موافقت کرد و گفت که تداوم اقدامات آمریکا برای منزوی ساختن ایران بر سر برنامه هستهای «زندگی را برای عراقیها سختتر خواهد کرد.»
وی در کنفرانس منامه به خبرنگاران گفت: من معتقدم ایران قدرت مهمی در خاورمیانه است و کلید صلح و ثبات کل منطقه را در دست دارد.
وی ادامه داد: به همین دلیل است که میگویم، مساله هستهای باید از طریق مذاکرات بر سر میز حل و فصل شود.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، مشاور امنیتی عراق از کشورهای حاشیه خلیجفارس خواست یک معاهدهی امنیتی منطقه را تشکیل دهند که ایران بخشی از آن باشد.
وی به هیاتهای حاضر در کنفرانس امنیتی منامه گفت: ایجاد آشتی منطقهای اهمیت فوقالعادهای دارد.
الربیعی اظهار کرد که امنیت منطقه غیرقابل تقسیم کردن است؛ مثلا نمیتوان عراق را با ثبات و ایران را بیثبات کرد.
بر اساس این گزارش، الهاشمی نیز در خصوص اینکه ایران باید در هر گونه ترتیبات امنیتی منطقه مشارکت داشته باشد، موافقت کرد.
با بوش نمیشود
یک نشریه آمریکایی در تحلیلی درباره گزارش اخیر مرکز برآورد اطلاعات ملی آمریکا (NIE)، درباره برنامه هستهای ایران مبنیبر نظامی نبودن آن نوشت: با استفاده از این گزارش، میتوان شیوه جدیدی را در برابر ایران اتخاذ کرد؛ اما این اقدام نیازمند روی کار آمدن یک رییسجمهوری جدید در آمریکا است.
هفتهنامه تایم نوشت: گزارش «NIE» یک راهکار را نیز به صورت پنهان در سطرهای خود به ما نشان میدهد و آن اینکه اگر ما تصور کنیم، جورج بوش بگوید: این گزارش به آن معنا است که ما خواهان جنگ نیستیم، ما خواهان مذاکره و انجام هراقدامی به ویژه از میان برداشتن تحریمهای اقتصادی بوده و بر اساس اطلاعات ما، شما (ایران) قدرت اصلی منطقه محسوب میشوید، ولی همه اینها به شرطی است که شما تمام اقدامات خود را به طور آشکار روی میز بگذارید؛ اقداماتی همچون غنی سازی اورانیوم و حمایت از گروه های عراقی، فلسطینی و حزبا... لبنان. نویسنده تایم میپرسد: اگر بوش این سخنان را گفته و این یپشنهادها را به ایران بدهد، آیا تهران به آن پاسخ منفی میدهد؟
تایم با بیان این مطلب در پایان نوشت: اما این اقدام نیازمند رییسجمهوری دیگری است. به نظر میرسد، رییسجمهوری فعلی (بوش) اشتیاق خود برای خلاقیت و صبور بودن که یکی از اصول اساسی در امر دیپلماسی است و به وسیله آن میتوان با کشورهای مختلف روبهرو شد، از دست داده است.
۲۷ آذر ایران و آمریکا مذاکره میکنند
هوشیار زیباری اعلام کرد که نمایندگان ایران و آمریکا در تاریخ ۱۸ دسامبر (۲۷ آذر) با یکدیگر دیدار و مذاکره خواهند کرد.
به گزارش ایسنا، وزیر امور خارجه عراق دیروز اعلام کرد که قرار است نمایندگان ایران و آمریکا ۱۸ دسامبر در سطح کارشناسی با یکدیگر دیدار کنند تا دور چهارم گفتوگو درباره امنیت عراق را بررسی کنند. به گزارش رویترز زیباری در کنفرانسی خبری گفت: ما یک تاریخ جدید داریم که ۱۸ دسامبر است. این یک نشست فنی خواهد بود که تکمیل نشست پیشین کارشناسان امنیتی است.
وی افزود: این نشست در سطح سفرا نیست؛ بلکه در سطح کارشناسان امنیتی است.
ارسال نظر