از بچگی عاشق ماشین بودم

محمد طجوزی

از همان دوران کودکی عاشق ماشین‌سواری بودم. خیلی علاقه داشتم تا بتوانم یک ماشین شکیل و زیبا داشته باشم. عکس‌ها: حمید جانی‌پور

همیشه منتظر روزی بودم که سنم به مرحله قانونی برسد تا گواهینامه بگیرم.

حالا چند ماهی از دریافت گواهینامه‌ام می‌گذرد و دیگر مشکلی برای خریدن یک خودرو شیک و قشنگ ندارم. البته به شرطی که مشکل بی‌پولی برطرف شود.

با این حال تصمیم گرفتم به خیابان ۱۷شهریور بروم تا شاید ماشین دلخواهم را قیمت کنم. گذشته از چند نمایندگی کارخانه‌های مختلف تولید خودرو، از ابتدای میدان خراسان تا انتهای خیابان ۱۷شهریور شمالی را نمایشگاه‌های کوچک و بزرگ انواع اتومبیل پوشانده و مدل‌های رنگارنگ و گوناگون انواع ماشین‌ها جلوه مناسبی را به این خیابان بخشیده است.

خیابان ۱۷شهریور، پیچ شمیران، حد فاصل میدان پاستور تا ابتدای خیابان ابوریحان در خیابان کارگر جنوبی از جمله بورس‌های خرید و فروش اتومبیل در سطح شهر تهران شناخته شده‌اند.

سرگردانی برای خرید

با توجه به پایان فصل تابستان و تعطیلات، انتظار می‌رفت که طبق روال هر ساله شاهد فروکش کردن قیمت خودرو باشیم، ولی امسال قیمت خودروها پس از فصل تابستان کاهش پیدا نکرد که کارشناسان بازار دلیل عمده آن را افزایش تقاضا برای خودروهای شخصی و عدم پاسخگویی خودروسازان ذکر می‌کنند. جالب آن است که تولیدکنندگان خودرو فقط در بالا بردن قیمت محصولاتشان رقابت می‌کنند و اکثر اوقات برای بهتر شدن و ساماندهی اوضاع بازار مصرفی کوتاهی می‌کنند.

طبق گفته کارشناسان افزایش قیمت خودرو در کشور در این شرایط که باید روند نزولی را به خود می‌گرفت، نمی‌تواند پیام خوبی برای صنعت خودرو ما داشته باشد؛ چرا که با این وجود قدرت رقابت را از دست می‌دهند. در واقع به نظر می‌رسد که هنوز خودروسازان نتوانسته‌اند به سطح قابل قبول عرضه خودرو و ایجاد تعادل در بازار دست یابند؛ به طوری که می‌توان گفت دلیل عمده این افزایش قیمت‌ها عدم وجود تاریخ تحویل در فروش نقدی آنها است. گسترش شایعات در خصوص افزایش سهمیه بنزین برخی خودروها هم چندان بر این موضوع بی‌تاثیر نیست.

قیمت‌های کارخانه‌‌ای و نمایشگاهی تفاوت زیادی با هم دارند. به طور مثال اگر قیمت یک پژوی ۲۰۶ با موتور TU۳A در کمپانی چیزی حدود ۱۲میلیون و دویست و چهل‌هزار تومان باشد، در نمایشگا‌ه‌ها قیمت این خودرو حتما ۱۰۰ تا ۱۵۰هزار تومان بالاتر است.

جودی، یکی از فروشندگان اتومبیل می‌گوید: اینکه قیمت انواع اتومبیل در نمایشگاه‌ها با قیمت فروش کارخانه‌ اختلاف دارد، هزینه‌هایی چون حمل‌ونقل و هزینه خوابیدن سرمایه نمایشگاه‌داران است. سری به یک نمایندگی مجاز ایران‌خودرو می‌زنیم تا شاید آنجا بتوانیم ماشینی با قیمت واقعی کارخانه خریداری کنیم.

پشت شیشه نمایشگاه مملو از جمعیت است مشتریان بعد از مطالعه اعلامیه‌های فروش فوری مخصوص آذرماه وارد نمایندگی می‌شوند؛ اما متاسفانه اکثر اوقات شرایط فروش این‌گونه شرکت‌ها، اشخاص را از خرید ماشین در کمپانی پشیمان می‌کند.

گاهی اوقات برگه‌های تقاضای خرید خودرو تمام شده است. بعضی وقت‌ها سهمیه فروش آن نمایندگی تمام شده و اکثر اوقات به رغم تبلیغاتی که در رسانه‌ها مبنی بر فروش فوری خودرو می‌شود، دستور توقف فروش در نمایندگی‌ها صادر شده است.

در میان اعلامیه فروش فوری ایران‌خودرو بیش از سی مدل از انواع محصولات ساخته شده این شرکت وجود دارد. رنگ‌های متفاوت و برخی امکانات خاصی سبب گران‌تر یا ارزان‌تر شدن این خودروها شده است.

مثلا اگر بخواهید یک پژو ۲۰۶ تیپ ۲ با موتور جدید TU۳A و CDخوان به رنگ بژ متالیک خریداری کنید، مبلغی معادل ۱۲میلیون و دویست و چهل‌هزار تومان از شما گرفته می‌شود. این در حالی است که اگر همین مدل ماشین را با رنگ سفید دو پوششه بخواهید، چیزی حدود ۱۲میلیون و ۱۴۰هزار تومان از شما دریافت خواهد شد.

اما اگر دقت فروش این کارخانه آنقدر بالا است که تا ریز قیمت انواع اتومبیل با رنگ‌های مختلف را اعلام کرده است، پس دلیل چیست که محل فروش و زمان تحویل محصولات خود را مشخص نکرده است. افرادی که از طریق ثبت‌نام در کمپانی، مراحل خرید خودرو را طی می‌کنند، واقعا نمی‌دانند بعد از آنکه چندمیلیون تومان به حساب شرکت واریز کردند، چه زمانی را در صبر و سکوت سپری کنند تا بتوانند ماشین خود را تحویل بگیرند. اما اگر شخصی مبلغی حدود صد تا دویست‌هزار تومان به قیمت صفر کارخانه اضافه کند، حتما همان روز ماشین خود را از نمایشگاه‌های خصوصی دریافت می‌کند که این مساله کمی تفکر و تامل را برای تولید گران ایرانی می‌طلبد.