استکهلم شهر پریان دریایی
گروه راهنما- استکهلم «شهر پریان دریایی» پایتخت کشور سوئد است. با توجه به مهاجرت‌های دودهه اخیر ایرانیان به این شهر به نظر می‌رسد در میان سایر شهرهای واقع در جزایر اسکاندیناوی استکهلم بیشتر از سوی مهاجران ایرانی مورد استقبال قرار گرفته است.

به طوری که به این شهر نام پایتخت فرهنگی ایرانیان اروپا داده شده است. هرچند استکهلم از نظر قدمت یکی از قدیمی‌ترین شهرهای اروپا به شمار می‌رود، اما در مقابل سایر شهرهای بزرگ اروپا شبیه یک شهر کوچک است.
استکهلم از چندین جزیره تشکیل شده که به وسیله پل‌های متعدد به یکدیگر متصل شده‌اند. از این نظر شباهت زیادی با نیویورک دارد. کناره شرقی شهر با دریای بالتیک همسایه است و یکی از دلایل اهمیت آن هم همین امر به شمار می‌رود. از نظر تاریخ شهر و نحوه نامگذاری محله‌های جدید شهر، دروازه‌های قدیمی دورادور شهر و... شاید استکهلم نزدیک‌ترین خویشاوند تهران در میان شهرهای اروپایی باشد!
چیزی مانند سند منگوله‌دار در استکهلم وجود ندارد! زمین‌ها همه متعلق به دولت (کمون) هستند. آنچه در واقع خرید و فروش می‌شود بنای خانه‌ها است، البته موارد استثنایی بسیار نادری هم وجود دارد. به طور مستقیم هیچ تبعیض خاصی وجود ندارد، اما به طور غیرمستقیم با هدایت مهاجران به مناطق حاشیه‌ای شهر عملا تبعیض‌های شغلی به وجود می‌آید، با این کار خارجی‌ها و مهاجران همیشه حاشیه‌نشین باقی مانده و اهالی اصلی شهر اصالت خود را حفظ می‌کنند.
شهرداری‌های سوئد در شهرهای مختلف شهر از قدرت زیادی برخوردار هستند، به طوری که می‌توان نام شهرداری‌های سوئد را «دولت- شهر» گذاشت! اینکه مساکن شهروندان اجاره‌ای باشد یا تخت تملک آنها بسته به آن است که احزاب چپ و یا لیبرال در انتخابات پیروز شوند، در حال حاضر سیاست‌های کلی در استکهلم در بخش مسکن به سوی تملک مساکن برای شهروندان است.
کسی در استکهلم خانه به دوش نیست! در شهرداری واحدی به نام «سوسیال» وجود دارد. وظیفه این واحد کمک‌رسانی به افراد بی‌بضاعت خصوصا مهاجران خارجی است. کمک‌های مالی به عنوان کمک هزینه برای افراد کم‌درآمد نیز جزو وظایف این واحد به شمار می‌رود.
برای خانه‌دار شدن فرد باید به اداره‌ای با عنوان «بوستاد فرمد لینگ» مراجعه کند، این اداره نقش واسطه بین صاحبان مسکن و متقاضیان مسکن را دارد.
پس از مراجعه به این واحد فرد در نوبت قرار می‌گیرد و پس از گذشت مدت معینی مسکن مناسبی به او پیشنهاد می‌شود.
اگر کسی از درآمد مناسبی برخوردار نباشد کمک هزینه «لوستاد بیدراگ» توسط صندوق «فور شیک رینگز کاسان» به او داده می‌شود تا بتواند صاحب مسکن شود. این صندوق همچنین با مستاجرانی که توانایی پرداخت کرایه خود را ندارند تا 70درصد مبلغ اجاره بها را به صورت کمک هزینه پرداخت می‌کند. رابطه اجاره با قیمت خانه در این شهر معکوس است. هر چه قیمت خانه گران‌تر باشد اجاره آن کمتر و هر چه قیمت خانه ارزان‌تر باشد، اجاره آن بیشتر است!
اجاره مسکن در استکهلم گاه تا نیمی از حقوق ماهانه یک فرد را به خود اختصاص می‌دهد. می‌توان گفت متوسط درآمد افراد ماهانه بین ۱۰ تا ۲۴هزار کرون است که ۳۰درصد آن به عنوان مالیات کسر می‌شود.
برای مثال مبلغ اجاره بهای یک سوئیت دانشجویی کوچک در این شهر بین 3 تا 4هزار کرون است. برای زوج‌ها تسهیلات ویژه‌ای برای مسکن وجود دارد.
در ضمن در صورتی که زوجی از هم جدا شوند با تسهیلات ویژه‌ای هر کدام از طرفین می‌توانند صاحب خانه شوند.
شهر به طور کلی از دو بخش تشکیل شده؛ بخش قدیمی شهر که در واقع هسته اولیه زندگی در استکهلم بوده است و قسمت‌های جدیدتر و حاشیه‌ای.
در استکهلم کمتر ساختمان یا آسمان خراش عظیم‌الجثه مدرنی وجود دارد! خصوصا در بخش قدیمی شهر. نمای کلی شهر شخص را به یاد معماری‌های قرون ۱۷ و ۱۸ می‌اندازد. این تصور زیاد هم غلط نیست. استکهلم دارای تاریخ حدودا ۵۰۰ ساله است! اکثر آپارتمان‌ها به صورت اجاره‌ای هستند. از طرفی تقریبا تمامی ویلاهای شهر در تملک صاحبان خود قرار دارند.
گران‌ترین خانه‌ها در مناطق مرکزی شهر و جنوب آن قرار دارد. سودر «SODER» یعنی جنوب و مناطق گام لستان «GAMLESTAND» یعنی شهر کهنه. اشخاص بزرگی مانند «ایوار-لو-یوهانسون»، نویسنده کارگری سوئد در «سودر» زندگی می‌کرد. «گود رون-شی‌من» رهبر سابق حزب چپ «حزب کمونیست سابق» و «یان-گی‌یو»، نویسنده و محقق چپ نیز در گام‌لستان، خانه خریده و در آنجا زندگی می‌کنند. این یعنی این اشخاص با اعتقادات چپ‌گرایانه در گران‌ترین نقطه شهر زندگی می‌کنند!
مناطق گران‌قیمت و در واقع اعیان‌نشین شهر عبارت است از: «دان‌ د‌ رید»، «لدینگ‌آو»، «هامارابی» و ... سفارت «جمهوری اسلامی» نیز در لدینگ‌آو قرار دارد که جزیره است و با یک پل به شهر متصل شده است. در مواقع اضطراری مانند تظاهرات، پلیس این پل را مسدود می‌کند با این کار به هیچ‌وجه از شهر به لدینگ آو دسترسی وجود ندارد!
درمورد وام مسکن در سوئد عموما بهره وام‌ها بین 4 تا 5درصد هستند. پیشتر از این، این بهره‌ها 2 تا 3درصد بوده‌اند. در کل 2نوع وام مسکن در استکهلم وجود دارد، اولی وام‌هایی که با نرخ ثابت بهره هستند و دومی با بهره‌های متغیر که بر اساس فاکتورهای خاصی میزان بهره افزایش یا کاهش می‌یابد.
میزان مبلغ وام‌ها عموما در حدود ۹۵درصد قیمت کل خانه هستند که بنا به تقاضای متقاضی مبلغ آن متغیر است. مبلغ وام‌های عادی می‌تواند بین ۲۵۰تا ۳۵۰هزار کرون باشد. مدت زمان بازپرداخت وام‌ها یک‌ساله، ۳ساله و ۵ساله هستند.