در جست‌وجوی بهترین تفریح مومن
حمید رجبی
ورزش شنا یکی از محبوب‌ترین ورزش‌ها در بین اقشار مختلف مردم است. فردی که شنا می‌کند، نه تنها از این طریق احساس راحتی و نشاط می‌کند، بلکه در اثر شنا کردن قابلیت‌های جسمانی خود را از قبیل استقامت دستگاه گردش خون و تنفس، قدرت، سرعت و انعطاف‌پذیری مفاصل شانه و مچ پا افزایش می‌دهد.

ورزش شنا ورزشی است که از سن نوزادی تا کهنسالی می‌توان آن را انجام داد و به طور کلی ورزشی است که هیجان و اضطراب را کاهش داده، عضلات را قوی و محکم کرده و بدن را نرم و انعطاف‌پذیر می‌کند و باعث می‌شود که فرد انرژی بیشتری برای انجام کارهای روزانه خود کسب کند.
تمام کسانی که علاقه‌مند به بهبود وضعیت روحی و جسمانی خود هستند، صرف‌نظر از سن، سابقه آمادگی جسمانی یا هر بیماری که داشته باشند، حتی اگر تا به حال شنا کردن را تجربه نکرده‌اند، این ورزش شفابخش توصیه می‌شود. تمامی آنانی که از موهبت شنا کردن استقبال می‌کنند، آثار آن را ظرف چند هفته مشاهده خواهند کرد.
ورزش شنا تاثیر مثبتی در حالت‌های روحی- روانی و کاهش اضطراب در افراد عادی دارد و اعصاب را در برابر هیجان و استرس مقاوم می‌کند. مشاهده شده است که بعد از این ورزش، شناگران به طور قابل ملاحظه‌ای کمتر عصبانی، افسرده، خشمگین و هیجان‌زده می‌شوند. شنا بهترین ورزشی است که باعث اعتماد به نفس می‌شود و خلاقیت را رشد می‌دهد.
به گفته متخصصان توان‌بخشی، شنا کامل‌ترین نوع از ورزش‌های هوازی است که اکسیژن بیشتر و مطلوب‌تری را به ارگانیسم بدن منتقل می‌کند. تمامی اندام و عضلات بدن را به شکل مناسبی به کار می‌گیرد و دستگاه های قلب و عروق، تنفسی و اعصاب را تقویت می‌کند.
شنا درمانی
از دیگر فواید شنا مزایای درمانی آن است. شنای اصولی و متعادل در درمان آرتروز، کمردرد، چاقی، فشار خون و آسم و تسکین دردهای استخوانی و عضلانی نقش موثری دارد. پیشوایان دینی ما نیز در مورد شنا کردن توصیه‌هایی داشته‌اند، تا آنجا که پیامبراکرم(ص) در این باره می‌فرمایند: «سه ورزش را به فرزندانتان بیاموزید؛ شنا کردن، اسب‌سواری و تیراندازی».
برای کسانی که از چاقی مفرط رنج می‌برند یا احساس می‌کنند وزن آنها متعادل نیست شنا می‌تواند در راه کم کردن وزن بسیار، بسیار موثر باشد؛ چرا که شنای صحیح باعث مصرف 660 کیلوکالری در ساعت می‌شود. یعنی روزانه 40دقیقه شنای ملایم و اصولی بدون تغییر رژیم غذایی، با سوخت‌وساز چربی‌های بدن باعث کاهش نیم‌کیلو وزن در هفته می‌شود.
آموزش شنا
بسیاری از حیوانات، هنگام تولد و به طور غریزی قادر به شنا کردن هستند اما انسان باید شنا کردن را بیاموزد. شناگران مبتدی تمرین‌های خود را اغلب در استخرهای کم‌عمق و کناره دریاها شروع می‌کنند. آنها ابتدا باید شناور ماندن روی آب و سپس حرکت‌های پا و در پایان حرکت های دست را یاد بگیرند. شناگران تازه‌کار باید چگونگی حرکت‌های هماهنگ دست با نفس کشیدن را تمرین کنند.
آموزش شنا باید از سنین کودکی شروع شود. برای این کار دلایل بسیاری وجود دارد، یکی از این دلایل آن است که کودکان از شرایط جسمی و روانی بهتری برخوردار هستند و از آب بیشتر لذت می‌برند. بچه‌ها هر چه کوچک‌تر باشند، از آب و محیط‌های غریبه کمتر می‌ترسند و درنتیجه زودتر و راحت‌تر شنا را می‌آموزند.
در اینجا باید به این نکته اشاره شود که شناگران مبتدی اکیدا نباید برای یادگیری شنا در محل‌هایی که غریق نجات وجود ندارد، به آموزش این ورزش بپردازند. چرا که بسیار واضح است که بدون غریق نجات هر لحظه امکان غرق شدن آنها وجود دارد.
لباس شنا
لباس مخصوص شنا یک شلوار کوتاه و چسبیده به بدن است که باید وزن آن بسیار کم باشد و آب را در خود نگه ندارد. طبق مقررات بین‌المللی در میان تمام رشته‌های ورزشی شناگران باید کم‌ترین و سبک‌ترین پوشاک را داشته باشند.


انواع شنا
ورزش شنا را به صورت‌های گوناگون انجام می‌دهند. چهار نوع متداول این ورزش عبارتند از: ۱-شنای قورباغه ۲- شنای پروانه
3 - کرال پشت 4-کرال سینه. بعضی از انواع دیگر شناها عبارتند از:
شنای استقامت: پیمودن مسافت‌های طولانی در آب به کمک انواع شناها را شنای استقامت می‌گویند. این نوع شنا به صورت معمول در آبهای آزاد صورت می‌گیرد.
شنای زیرآبی: یک نوع دیگر شنا است که به منظور نجات غریق یا یافتن چیزی در زیر آب مورد استفاده قرار می‌گیرد. در شنای زیر آب به طور معمول از شنای قورباغه یا شنای پهلو استفاده می‌شود.
عوارض شنا
خشکی پوست یکی از مشکلات شایع شناگران است. علت آن حل شدن و از بین رفتن تدریجی چربی محافظ پوست است که موجب کاهش رطوبت لایه شاخی پوست می‌شود و به دنبال آن پوستی خشک، پوسته پوسته و گاهی خارش‌دار ظاهر می‌شود.
این وضعیت با دوش گرفتن‌های داغ و طولانی مدت یا ماندن در جکوزی‌های گرم بدتر می‌شود. برای رفع این معضل می‌توان یک دوش آب نسبتا سرد گرفت تا از خشکی بیش از حد جلوگیری کرد و بعد از حمام با یک مرطوب‌کننده چرب، پوست بدن را آغشته کرد تا مانع تبخیر رطوبت از پوست شود. شنا را می‌توان جزو ورزش‌های نسبتا کم هزینه برشمرد. چرا که در قیاس با برخی ورزش‌ها که خرید تجهیزات آنها واقعا سرسام‌آور است، وسایل شنا را بسته به نوع انتخاب تجهیزات آن می‌توان با قیمتی حدود ۲۰هزار تومان تهیه کرد. البته به این قیمت، هزینه ورودی استخر و سوناهای مختلف شهر را هم اضافه کنید. میدان منیریه اصلی‌ترین مکان جهت خرید وسایل شنا است. جدول مقابل راهنمای خرید شنا برای تجهیزات شنا است.