اگر رودهن تا دماوند پناهگاهی برای گرانی مسکن ساکنان شرق تهران به شمار می‌رود، در غرب هم به طور سنتی کرج، شهریار تا مهرشهر و... مناطق مورد استفاده فراری‌های گرانی مسکن به شمار می‌روند. کرج شهری است در استان تهران ،در غرب شهر تهران. جمعیت آن در حدود یک میلیون و ۶۰۰‌هزار نفر است. این شهر یکی از بزرگ‌ترین شهرهای مهاجرپذیر ایران است و با توجه به جوان بودن آن (نسبت به سایر شهرهای بزرگ ایران) هم‌اکنون به عنوان یکی از کلانشهرهای ایران محسوب می‌شود. کرج پس از تهران و مشهد سومین شهر پر جمعیت ایران محسوب می‌شود. کرج با حدود ۲هزار و ۴۵۰کیلومتر مربع وسعت در ۴۵کیلومتری غرب تهران قرار گرفته است. این شهرستان از شمال به استان مازندران، از جنوب به شهرستان شهریار و استان مرکزی، از غرب به شهرستان ساوجبلاغ و قزوین و از شرق به تهران و شمیرانات محدود است.یکی از دلایل عمده‌تردد به شهر کرج مسافرت‌های کوتاه طی هفته دانشجویانی است که در تهران زندگی و در کرج به تحصیل مشغول هستند. از دانشگاه‌ها و مراکز علمی مهم در کرج می‌توان به: دانشگاه تهران (دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی)، دانشگاه هنر، دانشگاه‌تربیت معلم، دانشگاه آزاد کرج، دانشگاه جامع علمی - کابردی، دانشگاه پیام نور و... اشاره کرد.

علاوه بر این افزایش تقاضای مسکن در تهران و جوابگو نبودن مساکن موجود در تهران و همچنین قیمت بالای مسکن در تهران بسیاری از مردم تهران را وادار به مهاجرت به کرج کرده است. در واقع می‌توان از کرج به عنوان پناهگاه مسکن در غرب تهران نام برد. بسیاری از ساکنان فعلی کرج در واقع شاغلانی هستند که در تهران به کار مشغولند. همین امر موجب شده است تا روزانه حجم‌تردد بالایی از کرج به تهران صورت گیرد. وجود آزادراه تهران- کرج- قزوین به طول ۱۵۹کیلومتر حجم عمده‌ای از این سفرها را هدایت می‌کند. علاوه بر آن متروی تهران کرج نیز توانسته است حجم بالایی از این مسافرت‌ها را به عهده بگیرد‌. با این‌همه مشکل حمل و نقل یکی از عمده‌ترین مشکلات کرج به شمار می‌رود‌.

خود کرج در مجموع توانایی بالایی در پاسخگویی به حجم بالای مهاجرت‌ها به‌این شهر را نداشت. اما شهرک‌ها و محلات اطراف کرج، از کرج به سمت غرب حجم بالایی از این تقاضا را برطرف کرده است‌. از این میان می‌توان به فردیس، مارلیک، سرآسیاب، شهرک ناز، مهرشهر، شهرک کیانمهر و... اشاره کرد‌. در مورد محله‌های کرج که بیشتر ساخت‌و‌سازها در یک دهه اخیر در آنها انجام شده است می‌توان به حسن‌آباد، شهرک اوج، شاهین‌ویلا و باغستان اشاره کرد. البته گوهردشت نیز یکی از مناطقی بود که ساخت آپارتمان‌های گران‌قیمت‌تر نسبت به سایر نقاط کرج در آن بسیار پر اهمیت است‌.

از مناطق قدیمی‌تر کرج که تا حدی بافت سنتی خود را حفظ کرده‌اند می‌توان به: خیابان قزوین، کرج نو، چهارصد دستگاه، مصباح و بهار اشاره کرد. از نظر ‌تراکم در مناطق مختلف کرج، در محله‌هایی مانند واریان و شهرک جنگل‌بانی ۳ طبقه و یک پیلوت، در حسن‌آباد ۲ طبقه و یک پیلوت و در سایر نقاط کرج به طور میانگین چهار طبقه‌ تراکم به ساختمان‌های نوساز تعلق می‌گیرد‌. از مناطق گران‌قیمت کرج می‌توان به عظیمیه و جهانشهر اشاره کرد‌. از میان مناطقی با قیمت متوسط می‌توان به میدان امام رضا(ع)، شاهین‌ویلا، فردیس و مهرشهر اشاره کرد. مناطق حاشیه‌ای و ارزان‌قیمت‌تر اکثرا در حوالی حصارک، سرآسیاب، ملارد و کلارک مستقر شده‌اند‌.

از مناطق تجاری سنتی کرج می‌توان به حاشیه خیابان قزوین و بهشتی فعلی اشاره کرد که بیشتر در زمینه فروش پوشاک فعالیت دارند‌. از مراکز خرید جدید‌تر کرج باید به چهار راه طالقانی به عنوان اصلی‌ترین مرکز و پس از آن به حاشیه خیابان اصلی گوهردشت، فردیس و المهدی اشاره کرد‌. از مراکز خرید و پاساژهای معروف کرج می‌توان به آزادی، طلا، دانشکده، بازار شام، رضا و... اشاره کرد‌. صنف مشخصی در این پاساژها به صورت تخصصی مانند تهران فعالیت نمی‌کنند‌. در اکثر این بازار‌ها انواع کالا و خدمات عرضه می‌شود. تجمع مراکز ارائه خدمات فنی مانند مکانیکی، تعویض روغن و صافکاری‌ها در منطقه‌های حصارک، ۴۵ متری گلشهر قابل توجه هستند‌. گران‌ترین واحد‌های تجاری در مراکز خرید و خیابان‌های چهارراه طالقانی و بهشتی قرار دارند‌. پس از آن واحدهای تجاری که در سایر نقاط شهر پراکنده هستند حدودا از یک سطح قیمت برخوردارند‌. ارزان‌قیمت‌ترین واحد‌های تجاری و مغازه‌ها در مناطقی مانند حصارک و انتهای فردیس قرار دارند‌.

مهر شهر

مهر شهر یکی از مناطق حاشیه‌ای کرج است‌. در گذشته ‌این منطقه به عنوان منطقه‌ای ویلایی به شمار می‌رفت‌. اکثرا ثروتمندان تهرانی برای تعطیلات از این ویلاها استفاده می‌کردند‌. بلوار ارم و باغ شمس آباد یادگار همان دوران است؛ اما با گذشت زمان و نیاز تهران به مساکن جدید و همزمان با افزایش مهاجرت تهرانی‌ها به کرج این منطقه نیز بافت ویلایی خود را از دست داد و انبوه سازی در این منطقه آرام‌آرام شکل گرفت‌. شکل گرفتن شهرک‌ها و مناطق جدیدی نظیر کیانمهر، حسین‌آباد و گلستان بعد از مهرشهر دقیقا برای پاسخگویی به همین نیاز بود‌. اکثر تعاونی‌های مسکن موسسات و ارگان‌های دولتی به علت پایین بودن قیمت زمین در این مناطق برای ساخت مجتمع‌های مسکونی به‌این مناطق آمدند‌. در این میان به علت پایین بودن قیمت زمین در کیانمهر استقبال از این منطقه بیش از سایر نقاط مهرشهر بود‌. این در حالی است که به لحاظ قیمت‌های نسبتا بالای زمین در مناطق قدیمی‌تر مهرشهر آپارتمان‌های نوساز این مناطق از قیمت بالاتری نسبت به شهرک‌های جدید‌تر برخوردار هستند. گران‌ترین مناطق مهرشهر عبارتند از: بلوار چهار باندی فاز یک، پس از آن فاز‌های ۲، ۳، ۴، ۵، در مرحله آخر نیز شهرک‌های جدید نظیر کیانمهر قرار دارند.