نگاه
کالایی کمیاب بهنام آب
در سال ۲۰۵۰، ۵میلیارد و یکمیلیون نفر از کمبود آب رنج خواهند برد. ۷۰درصد از سیاره خاکی ما پوشیده از آب است. با وجود این در گزارش زیست محیطی سازمان ملل، «Geo-۴» پیشبینی میشود که در سال ۲۰۵۰ پنجمیلیارد و یکمیلیون نفر از کمبود آب رنج خواهند برد.
به گزارش نهاد محیط زیست آلمان (WWF)، تنها ۳درصد از منابع آب کره زمین، آب شیرین قابل نوشیدن است و بشر تنها به یکدرصد از این سهدرصد دسترسی دارد: از آب شیرین موجود در جهان، ۷۰درصد برای کشاورزی، ۲۰درصد در بخش صنایع و تنها ۱۰درصد آن برای مصارف خانگی استفاده میشود. پس جای تعجب نیست که هماکنون براساس گزارش سازمان ملل، یکمیلیارد و دومیلیون انسان از دسترسی به آب نوشیدنی، محرومند. در این گزارش پیشبینی شده که در سال ۲۰۵۰، پنجمیلیارد و یکمیلیون نفر از کمبود آب رنج خواهند برد.
اما هر انسان روزانه دستکم به چند لیتر آب احتیاج دارد؟ پاسخ ۲۰ تا ۵۰ لیتر است. در گزارشهای منتشر شده از سوی اداره فدرال محیط زیست آلمان آمده است، هر شهروند معمولی آلمانی روزانه ۱۲۶ لیتر آب مصرف میکند و در آمریکا این مقدار به بیش از ۳۰۰ لیتر میرسد!
در به در به دنبال آب
در کنار محدودیت منابع آب شیرین، رشد جمعیت، آلودگی منابع آب شیرین و نابودی محیط زیست از عواملی هستند که به بشر، محتاج همیشگی آب، خبر از آیندهای تیره میدهند.
این آینده تیره بیش از پیش دامنگیر ساکنان قاره آفریقا و آسیا خواهد بود، جایی که از هم اکنون کمبود آب بیش از سایر قارهها خودنمایی میکند. درکنار عوامل گوناگون، توزیع نابرابر منابع آب شیرین در بخشهای گوناگون کره زمین و نبود تکنولوژی لازم برای بهرهبرداری و مصرف مجدد آب در دو قاره آسیا و آفریقا، تامین آب آشامیدنی را برای ساکنان این دو قاره با مشکل مواجه کرده است. در این دو قاره اغلب، رسیدن به آب آشامیدنی برابر است با کاری طاقت فرسا. دربیشتر کشورهای آفریقایی، آب از چالهها و برکههایی به دست میآید که آبشخور حیوانات نیز هستند. این آب آشامیدنی، آلوده به میکروب، ویروس و انگلهایی است که سلامتی مصرفکنندگان را به خطر میاندازند.
آلمان آب دارد. اما تا کی؟
اگر چه آلمان از نظر منابع آب هنوز غنی است، اما طبق گزارشهای مرکز کارشناسی «پیامدهای تغییرات جوی و تطابق با آنان» ریزش باران در تابستان کم و کمتر میشود. از سوی دیگر افزایش دما که تبخیر بیشتر آبهای سطحی را به دنبال دارد، سال به سال مساله کمبود آب را برای ساکنان کشورهای قاره سبز، از جمله آلمان جدیتر میکند.سرچشمه بحران آب را نه تنها در انسانها که باید در ساختارهای سیاسی و اقتصادی جهانی جستوجو کرد که مسوولیت تقسیم و توزیع و کنترل آب را بر عهده گرفتهاند. برای تضمین تامین آب آشامیدنی در جهان از هم اکنون باید به فکر چاره بود. با بهرهبرداری صحیح، تصحیح الگوی مصرف و با طرحها و برنامههای کارآمد و تازه باید از هم اکنون به جنگ با کمبود آب رفت، پیش از آن که جنگ آینده، جنگ بر سر منابع آب باشد.
ادامه دارد
ارسال نظر