دنیای‌اقتصاد- رییس‌جمهوری فرانسه از چین خواست در حل مساله هسته‌ای ایران نقش فعال‌تری ایفا کند.

نیکلا سارکوزی، روز یکشنبه از چین خواست ارز رایج این کشور را دوباره ارزشیابی کرده و سوابق خود درباره محیط زیست را

بهبود بخشد. هیچ‌یک از دو طرف جزییات مذاکرات ضیافت شام غیررسمی روسای ‌جمهوری دوکشور را افشا نکردند؛ اما سارکوزی در سخنرانی پس از ضیافت شام اهداف مهم سفرش را اعلام کرد و آن را ترغیب چین به ارزشیابی ارز رایج این کشور و بهبود سوابق محیط زیستی و نیز کمک به حل مسائل ایران و میانمار معرفی کرد. سارکوزی در پکن به تجار گفت که قدرت روبه رشد چین در جامعه بین‌المللی مسوولیت‌ها و حقوقی را با خود به همراه آورده است.

وی افزود: ما نیاز داریم که چین به یافتن راه‌حل‌های مشکلات جهانی کمک کند.

وی ادامه داد: پکن اکنون نقشی مهم را در اقتصاد جهانی ایفا می‌کند.

سفر سارکوزی به پکن پس از آن صورت می‌گیرد که چین یک‌بار دیگر یکی از نشست‌های ۵عضو دایم شورای امنیت و آلمان درباره ایران را به تعویق انداخت و اعلام کرد دلیلی برای حضور در آن نشست که قرار بود درباره برنامه هسته‌ای ایران بحث و گفت‌وگو شود، نمی‌بیند.

پکن بارها تاکید کرده است که با اعمال تحریم‌های سخت‌تر علیه ایران بر سر برنامه هسته‌ای این کشور مخالف است و بر این

عقیده است که مادامی‌که ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌همکاری و به سوالات آژانس پاسخ می‌دهد، نباید در چنین مسیری حرکت کرد. ایران پس از توافق با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌در خصوص طرح اقدام برای پاسخگویی به سوالات باقی مانده آژانس درباره فعالیت‌های هسته‌ای گذشته تهران دور جدیدی از همکاری با آژانس را آغاز کرد که تاکنون منجر به حل ۳مساله مهم شده است.

پیشرفت در حل این مسائل در گزارش‌های سپتامبر و نوامبر آژانس مورد تاکید قرار گرفت با این حال آمریکا، انگلیس و فرانسه همچنان به گزارش‌های آژانس و تایید محمد البرادعی، مدیرکل آن مبنی بر اینکه در مواد و فعالیت‌های هسته‌ای اعلام شده ایران، هیچ گونه انحرافی مشاهده نشده است و تهران به همکاری با آژانس به طور فعال ادامه می‌دهد، بی‌اعتنایی می‌کنند.

سارکوزی که پس از روی کارآمدن در فرانسه، سیاست خارجی این کشور را به سوی نزدیکی بیشتر با سیاست‌های آمریکا سوق داده است، تحریم‌های خارج از شورای امنیت و در قالب اتحادیه اروپایی را در کنار تحریم‌هایی که در چارچوب شورا قرار دارد، علیه ایران خواستار شده است.

مخالفت چین و روسیه با تحریم اقتصادی ایران خارج از چارچوب سازمان ملل و ترس اروپا از جایگزین شدن این کشورها در تعاملات اقتصادی ایران به جای اروپا در صورت خارج شدن آنها از بازار پر رونق اقتصاد ایران سبب شد تا بسیاری از کشورهای اروپایی درصدد پیدا کردن راهی برای همراه کردن این دو قطب قدرت جدید با خود برآیند.

به همین منظور شماری از سران کشورهای اروپایی، سفرهای دوره‌ای خود را به چین آغاز کردند. اولین گروه اروپایی اعزامی‌به این کشور آسیایی، گروه کشور فرانسه است که به رهبری نیکلا سارکوزی راهی چین شدند.

سارکوزی که برای اولین بار طی دوره ریاست جمهوری خود به یک کشور آسیایی قدم گذارده است، در روز یک‌شنبه به همراه ۷وزیر و ۴۰مدیر صنعتی و بازرگانی شرکت‌های فرانسوی وارد چین شد. آنها شام روز یک شنبه را با هو جنیتائو، نخست وزیر چین در پکن صرف کردند و پس از آن مذاکرات گسترده خود در مورد تعاملات تجاری چین با فرانسه و اتحادیه اروپایی، مسائل مبتلا به جهان به خصوص مساله هسته‌ای ایران، تحولات بازار ارز در جهان و درخواست افزایش ارزش یوان برای حمایت از اقتصاد جهان را به بحث گذاشتند.

پس از سارکوزی در روز بیست و هفتم نوامبر سال جاری ژان کلود یانک، نخست‌وزیر کشور لوکزامبورگ، کنسول اتحادیه اروپا و رییس بانک‌مرکزی اروپا برای مذاکرات ۲روزه وارد پکن می‌شوند.

حال سوال اینجا است که آیا حمایت چین از ایران در برنامه هسته‌ای ادامه خواهد یافت یا هوجینتائو نیز همچون مرکل تسلیم فشارهای آمریکا و هم‌پیمان‌ نویافته‌اش می‌شود؟

سارکوزی در سفر خود به پکن ۲هدف را دنبال می‌کند: یکی ترغیب حزب کمونیسم چین به واقعی کردن ارزش یوآن و دیگری همراه شدن پکن با سیاست‌های آمریکا در تشدید فشارهای اقتصادی به ایران.

رییس‌جمهوری فرانسه، برای دستیابی به این اهداف، هدایایی نیز تقدیم چینی‌ها کرده است؛ از جمله انعقاد قرارداد فروش نیروگاه‌های هسته‌ای پیشرفته و نیز هواپیماهای مسافربری ایرباس.

سارکوزی در حالی برای نیل به این اهداف می‌کوشد که سفر او به چین انتقادات بسیاری را برانگیخته است.

آنچه در این میان موجب انتقاد برخی مجامع به‌خصوص رسانه‌های آمریکایی درباره این سفر شده این است که سارکوزی به‌رغم وعده‌ها و شعارهای انتخاباتی‌اش که مدعی شده بود به هیچ قیمتی با ناقضان حقوق‌بشر کنار نخواهد آمد، در این سفر به نوعی تاجرمسلکی روی آورده و با نادیده گرفتن برخی درخواست‌های سازمان‌های بین‌المللی، سعی کرده است با لبخند و روی باز با طرف‌های چینی بر سر میز معامله بنشیند.