دنیای اقتصاد- جلسه مشترکی که قرار بود عصر یکشنبه برای بررسی دلایل تورم میان کمیسیون‌های تخصصی مجلس و مردان اقتصادی کابینه برگزار شود، به دلیل غیبت وزرا رسمیت نیافت و تنها احمد‌توکلی، قسمت کوتاهی از گزارش مجلس در مورد تورم و دلایل آن را قرائت کرد.طهماسب مظاهری نیز پس از ارائه توضیحاتی کوتاه، جلسه را به منظور شرکت در جلسه هیات‌دولت ترک کرد. وزرا نیامدند، بررسی تورم در مجلس بی‌نتیجه ماند

قرائت گزارش مرکز پژوهش‌ها در جلسه مشترک

دنیای‌اقتصاد- جلسه مشترکی که قرار بود یک‌شنبه برای بررسی دلایل تورم و گرانی میان کمیسیون‌های اقتصادی و برنامه و بودجه مجلس با حضور وزرای اقتصاد و دارایی و بازرگانی و رییس بانک‌مرکزی برگزار شود، به دلیل غیبت وزرا رسمیت نیافت و تنها احمد‌توکلی، رییس مرکز پژوهش‌های مجلس قسمت کوتاهی از گزارش این مرکز در مورد تورم و دلایل آن را قرائت کرد.

مرتضی تمدن، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس به «دنیای اقتصاد» گفت که به دلیل ناهماهنگی‌های پیش‌آمده، جلسه روز یکشنبه کمیسیون مشترک با جلسه هیات‌دولت همزمان شد و این موضوع موجب حضور نیافتن وزرا در این جلسه شد. به گفته تمدن، طهماسب مظاهری، رییس بانک‌مرکزی نیز پس از شنیدن گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس و ارائه توضیحاتی کوتاه، جلسه را به منظور شرکت در جلسه هیات‌دولت ترک کرد.

۲عامل تورم

رییس مرکز پژوهش‌ها در این جلسه طی گزارشی، به ارائه دلایل افزایش تورم در چند ماه گذشته در کشور پرداخت.

وی افزود: سیاست‌های مالی دولت و پرداخت تسهیلات با عناوین مختلف به مردم، یکی از مهم‌ترین دلایل افزایش نقدینگی و در نتیجه نرخ تورم در کشور اعلام شده است.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ادامه داد: انتشار چک‌پول‌ها نیز به خاطر اینکه تاثیر مستقیمی بر افزایش سرعت گردش پول دارند، موجب افزایش نرخ تورم شده‌اند. از طرف دیگر بانک‌ها مبالغی را که در ازای انتشار چک پول‌ها بلوکه شده بودند، به جامعه تزریق کرده و موجب افزایش نقدینگی و در نتیجه تورم شده‌اند. وی با اشاره به انتشار اوراق مشارکت توسط بانک مرکزی به منظور جمع‌آوری نقدینگی مازاد از مردم، تصریح کرد: بر اساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، این نقدینگی جمع‌آوری شده، مجددا توسط بانک‌ها به اقتصاد تزریق شده است.

تمدن افزایش بدهی بانک‌ها به بانک‌مرکزی را از دیگر دلایل افزایش نرخ تورم عنوان کرد و گفت: بخش دیگری از این دلایل وجود مشکلات ساختاری در اقتصاد کشور و نیز انتظارات تورمی در بین مردم اعلام شده است. تمدن سیاست‌های بخش مسکن و نیز افزایش قیمت خدمات دولتی را از عوامل دیگر افزایش تورم دانست و خاطرنشان کرد: سهمیه‌بندی بنزین و ایجاد قیمت‌های بالا در بازار سیاه و نیز احتکار برخی کالاها توسط مردم به خاطر آثار روانی بر افزایش نرخ تورم تاثیرگذار بوده است. نماینده شهر‌کرد در مجلس شورای اسلامی با اشاره به صادرات بی‌رویه برخی کالاها و ایجاد مازاد تقاضا در بازار داخلی تصریح کرد: یکی دیگر از دلایل گرانی‌های موجود، افزایش قیمت‌های جهانی و از طرف دیگر افزایش تعرفه کالاهای وارداتی تا مرز ۱۶‌درصد است.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه خاطرنشان کرد: مرکز پژوهش‌ها افزایش حقوق کارمندان و کارگران را از دیگر عوامل اثرگذار بر نرخ تورم عنوان کرده است؛ ولی نمایندگان با این وجود معتقدند که این اقدام با پشتوانه قانونی انجام شده و هنوز هم متناسب با نرخ تورم نیست.

تمدن تاکید کرد: دولت و مجلس عزم جدی برای مهار نقدینگی و تورم دارند و این جلسات حتی با ارائه لایحه بودجه به مجلس نیز ادامه خواهد داشت تا نتیجه مطلوب هرچه سریع‌تر حاصل شود.

اصلاحیه به جای متمم

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: تنظیم اصلاحیه بودجه ۸۶ به جای متمم در دستور کار روز گذشته هیات دولت بود و بدین ترتیب دولت در سال جاری برنامه‌ای برای ارائه متمم به مجلس نخواهد داشت. عضو کمیسیون برنامه و بودجه دلیل حضور نداشتن وزرا در این جلسه و نیز ترک زودهنگام جلسه را توسط رییس کل بانک مرکزی، مطرح شدن اصلاحیه بودجه ۸۶ در دولت و بحث برای تنظیم لایحه‌ای در این باره عنوان کرد. وی خاطرنشان کرد: این اصلاحیه به جای متمم ارائه می‌شود و بدین ترتیب دولت در سال جاری برنامه‌ای برای ارائه متمم به مجلس نخواهد داشت.

جلسه مشترک هفتگی‌

در همین رابطه، کاظم دلخوش، مخبر کمیسیون اقتصادی مجلس، گفت که ‌جلسه مشترک این کمیسیون با کمیسیون برنامه و بودجه مجلس برای پیگیری تورم و نقدینگی در کشور، روز سه‌شنبه هر هفته برگزار خواهد شد. دلخوش افزود: نمایندگان مجلس، کارشناسان مرکز پژوهش‌ها و مسوولان بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی، دلایل متعددی را برای علل رشد تورم و نقدینگی در جامعه ذکر کردند. وی افزود: در این نشست مقرر شد با توجه به تاثیر رشد تورم و نقدینگی بر اقتصاد و بخش‌های مختلف جامعه، این دو موضوع، سه‌شنبه هر هفته با حضور مسوولان و وزرای مرتبط با آنها در مجلس بررسی شود. دلخوش گفت: قرار است در این سلسله نشست‌ها، راهکارهای عملی برای مقابله با تورم و نقدینگی بررسی و مشخص شود.