...وناگاه « راست پنجگاه»
علی طجوزی
معمولا انتظار علاقه‌مندان به داشتن سی‌دی یا کاست کنسرتی که در آن حضور داشته یا خبر اجرای آن را شنیده‌اند، نهایتا شش ماه تا یک سال بیشتر طول نمی‌کشد.

اما این بار علاقه‌مندان به آثار و صدای حسام‌الدین سراج، یکی از دوست‌داشتنی‌ترین استادان آواز با همکاری جلال ذوالفنون که او هم نوازنده صاحب سبک سه‌تار است، رکورد تازه‌ای را در انتظار برای فروش آلبوم به جای گذاشته‌اند؛ به طوری که پس از سال‌ها انتظار بالاخره آلبومی به نام «راست پنجگاه» که برگزیده‌ای از کنسرت‌های متعددی از گروه بیدل به همین نام به سرپرستی ذوالفنون و آواز سراج است، به بازار آمد.
گروه بیدل این کنسرت را در سال ۱۳۷۴ در تهران و برخی شهرهای ایران اجرا کرد و سرانجام به‌رغم حذف یکی دو قطعه از کارها (که در کنسرت اصلی اجرا شده بود)، پس از ۱۲سال به بازار آمد.
شاید برای بسیاری از مخاطبان «راست پنجگاه» این اثر، بیش از آنکه از نظر لحن آواز و فرم و تکنیک موسیقی و قطعات جدید جذاب باشد، بیشتر تداعی خاطراتی است که بیش از یک دهه از آن گذشته است.
اما به هر حال آلبوم برگزیده این کنسرت که به نوعی جدیدترین و تازه‌ترین اثر عرضه‌ شده سراج به بازار است، توانسته یکی از آثار پرفروش موسیقی کلاسیک ایرانی یا سنتی باشد.
در این آلبوم قطعاتی براساس اشعار حافظ و باباطاهر ساخته شده است. از سوی دیگر، علیرضا افتخاری،‌ خواننده پرکار و پرآوازه ایران نیز باز هم در هفته گذشته نام و اثر خود را در لیست پرفروش‌ترین‌ها وارد کرد؛ اما نه با «عطر مهر» که تقریبا یک ماه پیش به بازار آمده بود.
«رازگشا» نام جدیدترین آلبوم افتخاری است که هفته گذشته به بازار آمد.
فضای این آلبوم بیشتر مبتنی بر ارزش‌های دینی و مذهبی و مناجات‌گونه است و از لحاظ ریتم و اجرا با آلبوم قبلی وی متفاوت است.
در این آلبوم که آهنگسازی آن را عباس خوشدل به عهده داشت، از اشعار شاعران معاصر چون رهی معیری، مهدی سهیلی و چند تن دیگر استفاده شده است.
اما باید به نکته‌ای نیز اشاره کرد که افتخاری هرچند یکی از بهترین‌های آواز خوانان ایران و در عین حال پرکارترین آنها است؛ اما ارائه نزدیک به نزدیک آلبوم‌هایش شاید به نوعی تازگی صدا و فرصت شنیدن و نیوش کردن اثر را از مخاطبانش بگیرد و حتی به نوعی آلبومی که جدیدتر و به فاصله کم عرضه می‌شود، فروش کار قبلی را تحت تاثیر خود قرار دهد.
به هر حال «رازگشا»ی علیرضا افتخاری نیز توانست در هفته گذشته یکی از پرفروش‌های بازار موسیقی باشد.
اما از دیگر کارهای پرفروش موسیقی سنتی کمابیش می‌توان به همان آلبوم‌های پرفروش هفته‌های گذشته اشاره کرد. در بازار موسیقی کلاسیک ایرانی غوغای عشق بازان (محمدرضا شجریان- مجید درخشانی)، سوگواران خموش (علیرضا قربانی- طاهر ایرانی) دریای بی‌پایان (سالار عقیلی- گروه دستان) همچنان از فروش نسبتا خوبی برخوردار هستند.
پرفروش‌های موسیقی بی‌کلام سنتی نیز کارهای هفته پیش هستند؛ هر چند که دونوازی دف (برادران سامان) آلبوم شماره دوم پیانو (مرتضی محجوبی) و تکنوازی تار(مهدی فلاح) جزو تازه‌ترین و پرفروش‌ترین‌‌ها هستند؛ اما نغمه‌های خوابگرد (ضرباهنگ)، بال در بال (لطفی- قوی‌حلم) ۱۸ تصنیف (ذوالفنون) ایران زمین (کامکارها) نیز کماکان نام خود را در میان آثار پرفروش این سبک حفظ کرده‌اند، ضمن اینکه «نغمه‌های خوابگرد» توانسته است نظر دوستداران ساز‌های کوبه‌ای را به خود جلب کند. در بازار موسیقی پاپ «سلام آخر» هنوز هم به‌رغم اینکه اثری جدید از گروه «گپ» به نام «تیک و تیک» به بازار آمده است.
اما همچنان بسیار بر دل دوستداران پاپ و احسان خواجه‌امیری نشسته است استقبال بسیار زیاد از این آلبوم جواب گرمی را به «سلام آخر» داده‌‌ است.
به طوری که پس از تقریبا دو ماه، این آلبوم همچنان پرفروش‌ترین آلبوم پاپ در بازار موسیقی است؛ بعد از این دو آلبوم، خدا تورو ببخشد (خشایار اعتمادی)، سونامی «مهدی مقدم»، فقط به تو نگاه می‌کنم (حامی) و نریمان (نریمان) رتبه‌های بعدی را در میان پرفروش‌های پاپ در اختیار دارند. علاقه‌مندان به موسیقی پاپ بی‌کلام این هفته شاهد کاری جدید به نام «کهنه‌های همیشه نو» بهزاد خدارحمی) بودند. این آلبوم به همراه آلبوم‌های قدیمی اشتیاق (راوی)، تنها در باران (هومن راد) و ییلاق (پویان احمدزاده) پرفروش‌ترین‌های این سبک بودند.
در بازار موسیقی تلفیقی نیز اثری چندان جدید به چشم نمی‌خورد و پرفروش‌ها تقریبا همان کارهای قبلی هستند که فروش نه‌چندان بالا؛ اما نسبی خود را خود را حفظ کردند. پرفروش‌های این بازار که به نوعی جدیدترین نیز محسوب می‌شوند، همچنان در سایه باد مسعود شعاری، زرتشت- سینا و دجانی ترنج، محسن نامجو و آخرین غزل رومی- پدارم درخشانی هستند و البته «به تماشای آب‌های سپید» علیزاده و گاسپاریان را نیز باید به این جمع اضافه کرد.
علاقه‌مندان به موسیقی محلی، مخصوصا آذری زبان‌ها هم شاهد کاری جدید از رحیم شهریاری به نام گوزلرین گوزلین (زیباترین زیبایان) بوده‌اند.
از دیگر کارهای پرفروش موسیقی محلی نیز می‌توان به آلبوم‌های «کانی‌سپی» کامکارها،عالم قاسم‌اف(عالم قاسم‌اف)، ژوان که دو نوازی کمانچه و بالا بان فرج پوری و حمیدی است، اشاره کرد. علاقه‌مندان به موسیقی فیلم نیز همچنان با استقبال نسبی؛ اما ممتد زیر تیغ (علیزاده)، گذر (پیمان یزدانیان) و جایی برای زندگی (مجید انتظامی) را به عنوان پرفروش‌های حفظ کرده‌اند. ضمن اینکه در پرفروش‌ترین موسیقی خارجی که تمی آرام و درونی دارند، کماکان مجموعه باغ اسرار که شامل سه اثر جداگانه به نام‌های باغ اسرار، آواز زمین و باغ جادو است، به همراه آرامش در رویا (آرنت اشتاین) نغمه‌های سکوت (آندرا باور) و عشق من (کلود میشل) هستند.
علاقه‌مندان به کارهای کودکان نیز با استقبال از کاری به نام (مامانی) با صدای نگار، این آلبوم را به یکی از پرفروش‌ترین آثار در زمینه موسیقی کودکان تبدیل کرده‌اند.