قسمت پایانی

آفریقا

بزرگ‌ترین نیروگاه انرژی خورشیدی آفریقا (با توان ۲۵۰ کیلو وات) در کیگالی، پایتخت کشور رواندا، قرار دارد. درآمدهای حاصل از فروش برق به تامین‌کنندگان دولتی انرژی، صرف آموزش متخصصان محلی انرژی خورشیدی، نگهداری و تعمیر نیروگاه می‌شود. مبالغ باقی مانده نیز مستقیما برای تامین مالی پروژه‌های جدید در رواندا استفاده می‌شود. نیروگاه آبی برای بسیاری از کشورها مهم‌ترین منبع انرژی محسوب می‌شود. در حال حاضر ۵۳۵‌میلیون نفر از مردم آفریقا امکان استفاده از برق را ندارند، اما به هر حال نیروگاه‌های کوچک و نامتمرکز در این قاره از آینده خوبی برخوردارند.

اولکاریای ۲، بزرگ‌ترین نیروگاه حرارتی آفریقا در ریفت والی، واقع در کنیا است. از حدود ۲۰ حفاری به طول ۲۰۰۰ متر، بخار آب جوش با حرارت حدود ۳۰۰ درجه استخراج و با خطوط لوله به نیروگاه منتقل می‌شود و دو توربین با توان ۷۰ مگاوات را به حرکت درمی‌آورد.

در مراکش، وزش باد برای تولید انرژی مناسب است. با نیروگاه بادی شهر تانگر این کشور نیز یکی از تاسیسات لازم را به شبکه تولید انرژی خود افزوده است.

نیروگاه بادی اسائویرا برق مورد نیاز ۵۰هزار خانوار را تامین می‌کند.

سهم این نیروگاه در حفاظت اقلیمی کاهش تولید دی اکسید کربن، به میزان ۱۴۳هزار تن است.

فقط یک هزارم مساحت کویرهای شمال آفریقا لازم است تا بتوان مجموع برق مورد نیاز تمامی کشورهای جهان را تامین کرد. در گام نخست باید نیروگاه‌های انرژی خورشیدی تاسیس شوند. در چنین نیروگاه‌هایی آینه‌های محدب بزرگی، اشعه خورشید را متمرکز می‌کنند و گرما را به یک لوله هدایت می‌‌کنند که در آن بخاری به حرارت ۴۰۰ درجه و فشار ۵۰ تا ۱۰۰ بار تولید می‌شود. این بخار به نیروگاه تعبیه شده بخار تزریق می‌شود که گرما را به جریان برق تبدیل می‌کنند. کنسرسیوم‌های انرژی همواره علاقه بیشتری به این روش تولید جریان برق نشان می‌دهند.

آفریقا، چشم‌اندازهای بسیار خوبی نیز برای تولید سوخت‌های‌ طبیعی و تجدیدپذیر دارد. یک چهارم تولید این نوع سوخت‌ها را می‌توان از کشورهای آفریقایی تامین کرد.

تانزانیا به تنهایی می‌تواند با استفاده از مناطق زیر کشت نیشکر، حدود ۲۰‌میلیون لیتر بیواتانول تولید کند. در زامبیا حدود ۱۳‌میلیون لیتر بیواتانول تولید می‌‌شود.

در کوتاه‌مدت نیز افزایش این میزان تا حد ۲۶/۲ میلیون لیتر امکان پذیر است.

اروپا

بزرگ‌ترین نیروگاه انرژی خورشیدی جهان، در استان الیکانته اسپانیا قرار دارد. حدود ۱۰۰هزار واحد انرژی در این نیروگاه، حدود سی‌میلیون کیلووات جریان برق تولید می‌کنند. این رقم نیاز حدود ۱۲هزار خانوار متوسط را تامین می‌کند. آلمان در زمینه انرژی خورشیدی از کشورهای پیشروی جهان است. در سراسر جهان ۵۵‌درصد جریان برق تولیدی از راه انرژی خورشیدی، در آلمان تولید می‌شود.

بزرگ‌ترین پالایشگاه اروپایی تولید اتانول در تسایتس (واقع در ایالت زاکسن- آنهلت) قرار دارد. در این منطقه در ازای هر ۱۰۰ متر مربع زمین، از گندم، جو، غله و ذرت ۲۶۰هزار متر مکعب بیواتانول تولید می‌شود.

روسیه نیز به زودی یکی از تولیدکنندگان بیواتانول خواهد بود. در منطقه ولگاگراد به زودی یک پالایشگاه تولید بیواتانول ساخته می‌شود. این پروژه ۴۰۰‌میلیون یورو ارزش دارد و در سال ۲۰۰۸ آماده می‌شود. با این پروژه سالانه می‌توان دست‌کم ۱۵۰هزار تن اتانول تولید کرد. ایسلند با ۴۲۲ مگاوات توان کل در سال ۲۰۰۶، در جایگاه نخست استفاده از انرژی حرارتی زمین در ازای هر نفر از جمعیت خود قرار دارد. این نوع انرژی به منظور گرمایش در سیستم شوفاژ و تولید آب گرم برای ۹۰‌درصد تمامی خانوارهای ساکن ایسلند استفاده می‌شود. ایسلند با استفاده از حرارت زمین و انرژی آبی، ۹۹.۹‌درصد از نیاز خود به جریان برق را از منابع تجدیدپذیر تامین می‌کند. بزرگ‌ترین نیروگاه انرژی بادی ساحلی در قسمت جنوبی لولاند در دانمارک قرار دارد که حداکثر توان آن ۱۶۵۶ مگاوات است.

در هشت ردیف ۹ تایی مجموعا ۷۲ برج تولید انرژی بادی نصب شده‌اند. هر یک از این برج‌ها ۶۹ متر ارتفاع و سه پروانه به طول ۴۱ متر دارد. بزرگ‌‌ترین نیروگاه توده‌های زیستی جهان در آلمان قرار دارد. نیروگاه کلارزه در ایالت مکلن بورگ-فورپومرن از ۴۰ واحد استاندارد تولید انرژی به مساحت ۲۰ هکتار تشکیل شده و توان کلی‌ای را بالغ بر ۲۰ مگاوات دارا است. پرتغال در سراسر جهان نخستین نیروگاه موجی تجارتی را ساخته است.

نیروگاه موجی آگوچادورا، در نزدیکی پووا دو وارزیم صرفا با نیروی امواج ۲۵/۲مگاوات انرژی تولید می‌کند. ساخت این نیروگاه حدود ۵/۸‌میلیون یورو هزینه برداشته است. تا سال ۲۰۰۹ نیز باید برای تولید ۵۲۵ مگاوات انرژی سرمایه‌گذاری‌هایی بالغ بر ۷۰‌میلیون یورو برنامه‌ریزی شود.

استرالیا و نیوزلند قصد دارند تا سال ۲۰۱۰ با استفاده از منابع تجدیدپذیر سالانه ۹۵۰۰ مگاوات ساعت برق تولید کنند. این میزان انرژی قابلیت پوشش مصارف شخصی چهار‌میلیون نفر را دارد. ۱۲‌درصد نیاز انرژی استرالیا از منابع جایگزین مانند نیروی آبی تولید می‌شود. استرالیا قصد دارد از کشورهای پیشرو در زمینه انرژی‌های جایگزین باشد. نخستین گام در این راه ساخت بزرگ‌ترین نیروگاه انرژی خورشیدی جهان است. این نیروگاه تقریبا از ۲۰هزار واحد تبدیل انرژی خورشیدی به برق در سطحی به مساحت ۲۶ متر مربع تشکیل خواهد شد. ساخت این مجموعه در سال ۲۰۰۸ آغاز خواهد شد. این نیروگاه پس از آماده‌سازی در سال ۲۰۱۳ قادر به تولید ۱۵۴ مگاوات برق خواهد بود که قادر است نیاز ۴۵۰۰۰ خانوار را تامین کند. این پروژه نیز ۴۲۰‌میلیون دلار هزینه خواهد داشت.

بزرگ‌‌ترین نیروگاه‌های انرژی بادی جهان نیز در استرالیا ساخته خواهد شد. در ایالت نیوساوث ولز باید ۵۰۰ توربین به ظرفیت ۱۰۰۰ مگاوات برق برای ۴۰۰۰ خانوار تولید شود.

نیوزلند قصد دارد تا سال ۲۰۲۵ دست کم ۹۰‌درصد برق مورد نیاز خود را با انرژی‌های تجدیدپذیر تامین کند. ۶۹‌درصد این برق در گذشته از طریق انرژی آبی، بادی، خورشیدی و یا با استفاده از گاز طبیعی تامین می‌شد.