افزایش بی‌سابقه نرخ یورو در برابر دلار اقتصادهای اروپایی را با مشکل روبه‌رو کرده است. روزنامه «مونشنر مرکور»: ضعف دلار براى تمام صنایع اروپا ناخوشایند است، زیرا که با صعود نرخ یورو از قابلیت رقابت صنایع اروپایى کاسته می‌شود. این امر براى بسیارى دردآور است، اما براى صنایع هواپیماسازى مساله مرگ و زندگى است.

مطبوعات اروپا در تفسیرهاى امروز خود چند روز اخیر نگاهى به کنفرانس آتى صلح براى خاورمیانه داشتند. این کنفرانس به ابتکار آمریکا و با دعوت از کشورها و سازمان‌هاى بین‌المللى در شهر آناپولیس در آمریکا برگزار خواهد شد.

موضوع دیگر در بررسى روزنامه آلمان و اروپا افزایش نرخ یورو و ضعف دلار بود. تثبیت این وضعیت سبب بروز نگرانى‌هاى فراوانى براى صادرات کشور‌هاى اروپایى شده است.

روزنامه اتریشى «کوریر» درباره نشست آتى صلح در خاورمیانه در شهر آناپولیس در آمریکا می‌نویسد: «جورج بوش، رییس‌جمهوری آمریکا، در دوران زمامدارى خود تاکنون سخن درباره صلح بسیار گفته است. ظاهرا به‌دنبال فروریختن برج‌هاى فراوان دموکراسى در منطقه‌ای میان پاکستان تا لبنان، بوش با عجله خواهان یافتن موضوعى است، تا که از این طریق در کتاب بزرگ تاریخ تحت عنوان «موفقیت در سیاست جهانى» جایى براى خود دست‌وپا کند. اما شیمون‌پرز این خوش‌باورى بوش را از بین برد. به نظر پرز عقد قرارداد صلح با فلسطین تا ژانویه سال ۲۰۰۹، یعنى تا پایان دوره ریاست‌جمهورى بوش، عملا ناممکن است.

روزنامه فرانسوى «لا تریبون» درباره چرخش سیاست پولى آلمان نسبت به یورو می‌نویسد: «نیکلا سارکوزى، رییس‌جمهوری فرانسه، ماه‌ها درباره خطرات یورو قوى براى اقتصاد اروپا به‌طور کلى و صادرات فرانسه به‌طور مشخص موعظه می‌کرد، بی‌آنکه کسى بدان توجهی کند، اما حال او دیگر در این زمینه تنها نیست.

رییس کمیسیون اتحادیه اروپا و صدر اعظم آلمان براى نخستین بار با سارکوزى در این‌باره هم‌صدا شدند. چرخش از سوى این دو رهبر اروپایى سبب شگفتى است، زیرا تاکنون براى آنان قاعده این بوده است که درباره نرخ یورو هرگز سخنى بر زبان نیاورند.

باید دلیل خوبى وجود داشته باشد که آنان سکوت تقریبا مذهبى خود را رها کرده‌اند. دلیل آنگلا مرکل این است که صعود ارزش یورو حال بر صادرات آلمان نیز تاثیر می‌گذارد.»

افزایش نرخ یورو شرکت ایرباس را با مشکلات فروش مواجه ساخته است. روزنامه آلمانى «لاندس تسایتونگ لونه بورگ» در این زمینه می‌نویسد: «گرداب تنزل ارزش دلار رو به فزونى است و کشتى اصلى اروپا را نیز به کام خود فرو می‌کشد.

بدین دلیل توماس اندرس، رییس ایرباس، اعلام کرد که خط ومشى صرفه‌جویى با شدت بیشترى دنبال خواهد شد. واکنش آرام اتحادیه کارگرى در این‌باره شگفتى‌آور است. وضعیت ایرباس متناقض است. از یکسو قراردادهاى فروش این شرکت آنچنان قطور هستند که از زمان مدیدى تولید در حد نهایى ظرفیت ایرباس صورت می‌گیرد، از سوى دیگر به علت بالا بودن نرخ یورو سود این شرکت با فروش هواپیما در کشورهاى وابسته به دلار در حال کاهش است.

در صورت ادامه ضعف دلار دو راه براى ایرباس باقى می‌ماند؛ یا سهم تولید در کارخانه‌هاى بیرون از منطقه نفوذ یورو افزایش یابد یا اینکه صرفه‌جویى با شدت بیشترى به اجرا در آید. هر دو گزینه منجر به حذف محل اشتغال خواهد شد.»

روزنامه «مونشنر مرکور» چاپ آلمان در تفسیر خود درباره بحران دلار و تاثیر آن بر شرکت ایرباس می‌نویسد: «ضعف دلار براى تمام صنایع اروپا ناخوشایند است، زیرا با صعود نرخ یورو از قابلیت رقابت صنایع اروپایى کاسته می‌شود. این امر براى بسیارى دردآور است، اما براى صنایع هواپیماسازى مساله مرگ و زندگى است.

مخارج ایرباس بر حسب یورو پرداخت می‌شود، اما درآمد حاصل از فروش در مقیاس جهانى بر حسب دلار محاسبه می‌شود. آنچه در هشدار اخیر رییس ایرباس، توماس اندرس، تعجب آور است، تاخیر وى در این زمینه است.

اقدامات دردآورى این شرکت عظیم را تهدید می‌کنند، اما دست مدیریت ایرباس در این میان بسته است. اخراج کارکنان عملى نیست، زیرا که درحال حاضر شرکت با کمبود کارکنان متخصص براى توسعه ضرورى خود مواجه است.

مدیریت به‌خاطر برنامه اخیر صرفه‌جویى به شدت ضرر دیده است. راه دیگر فروش بیشتر محصولات است، اما پیش ازاین ایرباس باید محصولات پیش فروش شده را نخست به مشتریان تحویل دهد.»