رییس کمیسیون رسیدگی به لایحه مدیریت خدمات کشوری در مجلس گفت: بر اساس فصل هشتم قانون مدیریت خدمات کشوری تمامی انتصاب‌ها و ارتقاها از این پس بر اساس احراز شرایط تحصیلی و دارا بودن تجربه لازم خواهد بود. به گزارش خبرگزاری فارس، محمد باقر بهرامی رییس کمیسیون رسیدگی به لایحه مدیریت خدمات کشوری ضمن بیان این مطلب افزود: بر اساس قانون جدید، شرط تحصیلی و تجربه لازم به عنوان دو عامل اصلی برای انتصاب‌ها و ارتقاها در تمامی دستگاه‌ها و ادارات در نظر گرفته شده‌اند و بر این اساس مسئولان باید حتما ضوابط این قانون را در انتصاب‌هایشان رعایت کنند.

وی در همین زمینه افزود: قانون مدیریت خدمات کشوری همچنین به منظور جلوگیری از تغییرات به اصطلاح «اتوبوسی» مدیران پس از هر تغییر و تحول در دستگاه اجرایی، مقرر کرده است که ۸۵‌درصد مدیران هر دستگاه اجرایی از میان کارمندان همان دستگاه اجرایی انتخاب شوند و به این ترتیب حرمت و شان نیروهای داخلی دستگاه‌ها حفظ خواهد شد.

به گفته بهرامی حداکثر ۱۵‌درصد مدیران بر اساس تصمیم بالاترین مقام دستگاه می‌توانند از خارج دستگاه انتخاب شوند اما در انتخاب آنها نیز باید یکی از شرایط تحصیلی یا تجربه یا هر دوی اینها لحاظ شوند و در غیر این صورت استفاده از نیروهای خارج از دستگاه امکان‌پذیر نخواهد بود.

وی همچنین خاطرنشان ساخت که پست‌های تمامی دستگاه‌ها در مجموع به پست‌های سیاسی و حرفه‌‌ای تقسیم‌بندی شده‌اند که این قانون شامل انتخاب افراد برای پست‌های سیاسی نمی‌شود.

به گفته بهرامی طول زمان مدیریت در پست‌های حرفه‌ای ۴ سال خواهد بود که به شرط موفقیت و کارآیی مطلوب این مدت تمدید می‌شود. ضمن این که در تمامی دستگاه‌ها یک معاونت ثابت در نظر گرفته شده است تا ذخایر و پتانسیل‌های دستگاه‌ها حفظ شود و با تغییر مدیریت وقفه‌ای در روند امور به وجود نیایید.

بهرامی افزود: بر اساس قانون جدید ۵۰‌درصد حقوق ثابت بوده و ۵۰‌درصد بقیه به عملکرد پرسنل، پاداش‌ها، فوق‌العاده‌ها بستگی خواهد داشت.

وی همچنین یادآور شد که شاغلان وزارتخانه‌های آموزش و پرورش و بهداشت و درمان به لحاظ حساسیت شغل خود در شرایط مساوی ۱۰‌درصد بیش از دیگر کارمندان حقوق دریافت خواهند کرد.