محرابیان و نوذری به کابینه پیوستند
اعتماد مجلس به مردان صنعت و نفت
نوذری با کسب ۲۱۷رای موافق از مجلس رکورددار آرای نمایندگان به وزرا در کابینه دولت نهم شد و محرابیان نیز توانست از مجموع ۲۴۶رای ماخوذه با ۱۷۴رای موافق و ۴۹رای مخالف جوانترین وزیر کابینه باشد.
وزرایی که به کابینه راه یافتند، به گفته احمدینژاد «گروه خونشان با گروه خون مجلس» همخوانی داشت و از ابتدای جلسه علنی فضا کاملا به نفع کاندیداها بود و اگر مخالفتی صورت میگرفت، صرفا جهت سوال یا ایراد مشکلات حوزه انتخابیه بود و نه مخالفت. شرایط مجلس آنقدر مهیای رای اعتماد به کاندیداها بود که حتی برخی از چهرههای مجلس از جمله احمد توکلی و نادران و نیز برخی از اعضای فراکسیون اصولگرایان مستقل چون خوشچهره و افروغ و ابوطالب که گفته میشود با وزارت محرابیان موافق نبودند، ترجیح دادند در مقام مخالفت صحبتی نکنند، چرا که مجلس تصمیم خود را گرفته بود.
دنیای اقتصاد، اعظم ویسمه - علیاکبر محرابیان و غلامحسین نوذری دو کاندیدای پیشنهادی احمدینژاد برای وزارتخانههای صنایع و نفت با کسب رایاعتماد مجلسیان، برای شرکت در جلسه هیاتدولت راهی پاستور شدند؛ البته این بار به عنوان وزیر.
نوذری با کسب ۲۱۷رای موافق از مجلس رکورددار آرای نمایندگان به وزرا در کابینه دولت نهم شد و محرابیان نیز توانست از مجموع ۲۴۶رای ماخوذه با ۱۷۴رای موافق و ۴۹رای مخالف جوانترین وزیر کابینه باشد.
وزرایی که به کابینه راه یافتند، به گفته احمدینژاد «گروه خونشان با گروه خون مجلس» همخوانی داشت و از ابتدای جلسه علنی فضا کاملا به نفع کاندیداها بود و اگر مخالفتی صورت میگرفت، صرفا جهت سوال یا ایراد مشکلات حوزه انتخابیه بود و نه مخالفت. شرایط مجلس آنقدر مهیای رای اعتماد به کاندیداها بود که حتی برخی از چهرههای مجلس از جمله احمد توکلی و نادران و نیز برخی از اعضای فراکسیون اصولگرایان مستقل چون خوشچهره و افروغ و ابوطالب که گفته میشود با وزارت محرابیان موافق نبودند، ترجیح دادند در مقام مخالفت صحبتی نکنند، چرا که مجلس تصمیم خود را گرفته بود. احمدینژاد، نوذری و محرابیان در جلسه رای اعتماد
با رای اعتماد مجلس به محرابیان و نوذری
کابینه تکمیل شد
علیاکبر محرابیان در مدت سه ماه سرپرستی موقت وزارتخانه صنایع آنقدر از لابی و رایزنی بهره برد که توانست آرای خود را به ۱۷۴رای برساند.
اما وضعیت نوذری متفاوت بود نمایندگان نوذری را یک مدیر نفتی میدانستند ضمن آنکه سابقه دو دوره نمایندگی. در کارنامهاش امتیاز مثبتی برای وی محسوب میشد.
نمایندگان نیز در ماههای پایانی دوره خود و در آستانه انتخابات قصد تقابل با دولت را نداشتند به نحوی که این موضوع مورد انتقاد برخی از نمایندگان قرار گرفت. ناصر نصیری نماینده گرمی در مخالفت با وزارت محرابیان گفت: «وقتی با نمایندگان صحبت میکنیم میگویند توقع بیش از این نداشته باشیم این چه حرفی است ما باید به وظیفه خود عمل کنیم.»
پیش از این نیز محمد هادی ربانی سخنگوی فراکسیون اصولگرایان مستقل با انتقاد از نمایندگان اعلام کرد که «مجلس تصمیم خود در رای به وزرای پیشنهادی را گرفته است و صحبت کردن و مخالفت با وزرا هیچ فایدهای ندارد.» به این ترتیب مجلس هفتم که با رای اعتماد ندادن به چهار وزیر پیشنهادی احمدینژاد، هنگام تشکیل کابینه رکوردی را به ثبت رساند در پایان دوره با انعطاف زیاد برای تکمیل کابینه گام برداشت.
روز گذشته محمود احمدینژاد به همراه برخی از اعضای کابینهاش با استقبال محمدرضا باهنر نایبرییس اول و محمدحسن ابوترابیفرد نایبرییس دوم وارد صحن علنی مجلس شد پس از آن بلافاصله مجلس وارد دستور بررسی صلاحیت کاندیداها شد و حداد عادل از احمدینژاد خواست در پشت تریبون حاضر شود. احمدینژاد با حضور در جایگاه، دفاع خود را اینگونه از وزرای پیشنهادیش مطرح کرد: «در یک کلمه گروه خون این دو وزیر پیشنهادی گروه خونی است که با مجلس همخوانی کامل دارد و این دو نفر میتوانند به خوبی تعامل کنند و تصمیمات بزرگ تحولی و درست را به اجرا بگذارند، همچنین کشور را در این دو بخش جلو ببرند.»
احمدینژاد خطاب به نمایندگان با تاکید بر اینکه دو وزارتخانه نفت و صنایع در برنامه چهارم و افق چشمانداز ماموریتهای بسیار مهم و سنگینی را برعهده دارند، گفت: بخش نفت به عنوان یکی از پایههای اصلی اقتصاد کشور نیازمند چند کار بزرگ و تحول اساسی است.
رییسجمهوری افزود: علاوهبر این موارد، کنترل و تنظیم درآمد و هزینه در داخل وزارت نفت و حضور در بازارهای صنعتی و فنی مرتبط با نفت در جهان از کارهای بسیار مهمی است که در دستور کار وزارتخانه قرار دارد.
احمدینژاد نوذری را جزء بچههای رزمنده و بچههای جنگ و مسلط به مسایل نفت معرفی کرد.
رییسجمهوری یادآور شد: ایشان معرفی شدهاند تا در چارچوب سیاستهای تنظیمی، افق چشمانداز، برنامه چهارم و آن چیزهایی که بارها در مورد آنها گفتوگو کردهایم، تلاش وسیعی را سازمان و با استفاده از عناصر کارآمد که در کشور و در خود نفت بسیار فراوان هستند، کارهای شایستهای را صورت دهند.
رییسجمهوری با اشاره به اقداماتی که باید در بخش معدن نیز باید صورت گیرد، یادآور شد: همانطور که شما میدانید توانمندیهای بخش معدن ما همچنان ناشناخته است و تا امروز نه برنامه مدون و جامع و نه اراده محکمی برای احیای حقوق ملت در بخش معادن وجود داشته است.
احمدینژاد ادامه داد: شاید برای شما جالب باشد که کارخانهای که اخیرا فقط ۲۰درصد سهام آن بیش از ۱۲۰۰میلیارد تومان به فروش رسیده است، برای بهرهبرداری از معدن در اختیار، حتی یک ریال حق مالکانه به دولت نمیپرداخته است.
احمدینژاد اشارهای نیز به تغییرات صورتداده در کابینه داشت و گفت: دو وزیر قبلی نیز از برادران خوبی بودند که در خدمت دولت، ملت و همکار خوبی برای مجلس به حساب میآمدند؛ اما همانطور که قبلا گفتم یک مربی تشخیص میدهد که همراهان و گروه همکار خود را جابهجا و آرایش تیم را متناسب با شرایط تنظیم کند.
انتخاب محرابیان افتخاری برای مجلس
احمدینژاد پس از سخنان مخالفان و موافقان برای بار دوم پشت تریبون مجلس قرار گرفت و از باقیمانده وقت خود برای ادامه کار دفاع از وزیران پیشنهادی نفت و صنایع استفاده کرد.
وی ادامه داد: در این جلسه دوست خوبم آقای سرافراز نماینده مشهد که من به وی علاقه خاصی دارم و فردی دلسوز و متدین هستند و صحبت خود را با نام امام رضا آغاز کردند، نکتهای را بیان کردند که به نظر من ایکاش قبل از این که این نکته را بیان میکردند یک سوال میکردند تا مطلبی که کذب محض است از زبان این برادر خارج نشود.
احمدینژاد گفت: اول این که نسبت و انتساب جرم نیست و هر کس شخصیت مستقل خود را دارد و شخصیتش باید مورد بررسی قرار بگیرد. آقای سرافراز با هیجان خبر کذبی را مطرح کردند که فینفسه نه چیز بدی است و نه چیز خوبی.
وی افزود: من یک معلم دانشگاه هستم و دیدم که آقای محرابیان به عنوان یک دانشجوی دلسوز و بسیجی فعالیت میکند و به نظر من انتخاب جوانان اینچنینی برای حضور در عرصههای مدیریتی یک افتخار برای نظام است. ما نباید همیشه در یک عده خاص دنبال مسوول بگردیم.
وی همچنین گفت: آقای نصیری یکی دیگر از نمایندگان بیان کردند که آقای رییسجمهوری مسوولان را از اطرافیان خود انتخاب میکند. سوال میکنم آیا این کابینه از دور و بریهای احمدینژاد تشکیل شده است؟ اینطور نیست؛ البته این سخن من به این معنا نیست که احمدینژاد در انتخابهای خود دچار اشتباه نمیشود، ممکن است اشتباه شود، ما گفتوگو میکنیم و بعد از گفتوگو تصمیم میگیریم؛ ولی برای نظام باعث افتخار است که یک بچهبسیجی در ستون مدیریتی قرار بگیرد.
پس از اظهارات احمدینژاد ابتدا موافقان و مخالفان کاندیدای وزارت صنایع دلایل خود را مطرح کردند عمده مخالفت مخالفان به دلیل سوابق کم اجرایی محرابیان، رشته تحصیلی غیرمرتبط او با صنعت، عملکرد ضعیف وی در ستاد تبصره ۱۳ بود اما موافقان جوانگرایی، برنامهها و همراهی وی با مجلس را دلیل اصل خود برای رای به محرابیان عنوان کردند.
مختار وزیری گفت: مخالفتم به واسطه شخصیت مهندس محرابیان نیست.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس، گفت: وزیر صنایع یک جایی برای مناطق محروم در وزارت صنایع باید باز کند. وزیری خطاب به محرابیان، گفت: شما نماینده ویژه رییسجمهور در تبصره شش کارگروه مسکن بودید، حال که جزء سوابق اجرایی شما آمده، توضیح دهید چه چیزی باعث شد مسائل مربوط به مسکن روز به روز بدتر شود؟ سرافراز یزدی نماینده مشهید گفت: محرابیان تحصیلات و تجربه مرتبط با وزارت صنایع ندارد.
نماینده مشهد به عنوان دومین مخالف وزیر پیشنهادی صنایع طی سخنانی با بیان اینکه خدایا تو شاهد باش در این مکان مقدس هر آنچه بر زبان میآورم اظهارنظر نقادانه منصفانه است، گفت: آقای محرابیان فردی وارسته است؛ اما ایشان برای این وزارتخانه اندکی جوان و کم تجربه است.
دومین مخالف وزیر پیشنهادی رییسجمهوری برای وزارت صنایع، گفت: خاضعانه از رییسجمهوری میخواهیم که کشور را صحنه آزمون و خطا نکنند. جالب است که گفته میشود محرابیان به رییسجمهور نزدیک است و امروز میگویند همخون است. مگر باید وزرا همخون با رییسجمهور و فامیل او باشد.
وی در ادامه با اشاره به گفتار رییسجمهور در خصوص وزیری هامانه که گفته بودند وی از نیروهای دلسوز و فداکار هستند و تجربه سی ساله در نفت دارند و از ایشان تقاضا کردیم تا این پست را قبول کنند، گفت: چه شد که امروز همان تعاریف را در مورد محرابیان میگوییم؟ چه شد که هامانه کنار رفت، چرا طهماسبی با مدیریت و تجربه برداشته شد؟ چه کسی باید به مجلس پاسخ دهد؟
اما ناصر نصیری به عنوان مخالف وزیر پیشنهادی صنایع و معادن، گفت: رییسجمهوری در معرفی وزرای پیشنهادی خود و چه در معرفیهای قبلی همیشه تاکید بر این داشته که افراد برجسته و نخبه و کسانی را پیشنهاد میکند که از کارآمدی و تخصص بالایی برخوردارند، اینجا سوال مطرح میشود که چرا همه افراد برجسته و نخبه از افرادی هستند که دور ایشان از بخشداری تا ریاستجمهوری جمع شدهاند.
بالندگی صنعت داخلی با محرابیان
عفت شریعتی به عنوان موافق وزیر پیشنهادی صنایع و معادن گفت: برنامههای مهندس محرابیان همسو با اهداف چشمانداز ۲۰ ساله کشور در بخش صنعت و معدن است و همانگونه که رییسجمهوری اعلام کرد امروز صیانت از اعتبار تولید داخلی در عرصههای جهانی یک وظیفه ملی و اسلامی است و در این راستا اعتقاد محرابیان بر تحقق همین هدف مهم و کاهش حجم دولت و واگذاری تصدیگریها به بخش خصوصی و همچنین عملیاتی کردن سیاستهای نظام در قالب اصل ۴۴ قانون اساسی است.
رییس کمیسیون عمران مجلس گفت: محرابیان در حوزههای مسئولیت خود در بخشهای مختلف حدود ۳۲۵ طرح را کدگذاری کرد و مدت اجرای پروژههای عمرانی را کاهش داد. آقایی در موافقت با وزیر پیشنهادی صنایع و معادن گفت: من شاهد عملکرد ایشان در بخش طرحهای ویژه دولت و در بخش تبصره ۱۳ بودم و عملکرد ایشان را سه ماه اخیر در وزارت صنایع و معادن رصد کردم.
آقایی تصریح کرد: ما دنبال مدیر هستیم؛ مدیری که ۶۷هزار میلیارد ریال را برنامهریزی و کدگذاری کند و مدیری باشد که مدت پروژههای عمرانی را کاهش دهد و ایشان در مدت سه ماه سرپرستی صنایع و معادن موفق به انجام اقدامات خوبی شد.
اجرای اصل ۴۴ و کاهش تصدیگری دولت
علی اکبر محرابیان پس از اظهارات موافقان و مخالفان در پشت تریبون قرار گرفت. نامزد پیشنهادی وزارت صنایع و معادن گفت: ایجاد زمینه کاهش تصدیگری دولت و عملیاتی کردن اصل ۴۴ قانون اساسی محوریترین برنامه وزارت صنایع و معادن خواهد بود.
وی رئوس برنامههای خود را در ۲۰ بند برشمرد و به دفاع از آن پرداخت.
وی تصریح کرد: براساس سیاستگذاریها و توسعه پایدار همراه با همه دستگاهها زمینه سرمایهگذاری مولد و اطمینان بخش را توسط بخش خصوصی فراهم میکنیم.
محرابیان با تاکید بر ایجاد زمینه کاهش تصدی دولت و تغییر مقررات دست و پاگیر در جهت حمایت از بخش خصوصی، عملیاتی کردن اصل ۴۴ قانون اساسی را ماموریت وزارت صنایع عنوان کرد.
محرابیان ادامه داد: به موازات اجرای اصل ۴۴ سازمانهای تحت حمایت را در امر توسعه و مشارکت بخش خصوصی و برنامههای محرومیت زدایی از مناطق غیر برخوردار ساماندهی خواهیم کرد.
وی اضافه کرد: با پیگیری سیاست تهیه مواد اولیه در محل، زمینه رشد و توسعه همه جانبه و مناطق کمتر برخوردار فراهم خواهد شد.
نامزد پیشنهادی رییسجمهوری برای وزارت صنایع خاطرنشان کرد: در راستای حمایت از ارزش افزوده صنایع کشاورزی و غذایی، تکمیل زنجیره کشاورزی را یکی از محوریترین کارهای وزارت صنایع میدانم و حمایت از این را در دستور قرار خواهیم داد.
محرابیان گفت: حمایت و سیاستگذاری در جهت صنایع پایین دستی پتروشیمی را یکی از برنامههای اساسی وزارت صنایع میدانم.
وی از رییسجمهور به خاطر اعتماد به او قدردانی کرد.
برگ برنده نوذری
نوذری در رای اعتماد به مجلس مشکل کمتری داشت و علی معلمیپور، نماینده میناب موقعیت او را اینگونه توصیف کرد: «نژاد از دو سر دارد این نیک مردم هم از مجلس و هم از وزارت نفت».
نوذری با سوابق مدیریتی در وزارت نفت و دو دوره نمایندگی مجلس برگ برندهای را در اختیار داشت و به گفته برخی از اعضای کمیسیون انرژی او از ابتدا یکی از کاندیداهای مجلس برای تصدی وزارت نفت بود.
احمد ناطقنوری، نماینده مردم محمودآباد و نور در موافقت با غلامحسین نوذری، وزیر پیشنهادی نفت؛ به کارهای زیربنایی صورت گرفته توسط محرابیان در وزارت صنایع اشاره کرد و گفت: فولاد، سیمان و شکر در حال تبدیل کشور به بحران بودند که خوشبختانه توسط مدیریت محرابیان به سرانجام مطلوبی رسیدند.
این عضو کمیسیون انرژی مجلس تعامل با داخل و بیرون نفت را نیز از جمله خصوصیات نوذری دانست و اظهار کرد: وزیر پیشنهادی نفت تصمیمگیر، ریسکپذیر و دارای سوابقی همانند عضو هیاتمدیره شرکت مهندسی و توسعه نفت، مدیر طرح تولید نفت خام کشور، حامی ساخت تسهیلات سرچاهی و ادوات حفاری، رییس هیاتمدیره شرکت ملی حفاری ایران، رییس هیاتمدیره حفاری شمال و مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران نیز هستند.
اما جعفر آیینپرست به عنوان مخالف وزیر پیشنهادی نفت با اشاره به سوابق کاری نوذری، گفت: نوذری در بین کارکنان نفت به تدین، صداقت، پشتکار و جدیت معروف است، اما علت مخالفتم به برخی رویکردها، کمبود و بعضا عقبماندگیهای موجود در صنعت نفت بازمیگردد.
نماینده مهاباد تصریح کرد: امنیت تامین انرژی برای رشد تولید و تامین نیازهای جوامع یکی از دغدغههای حکومتها و مدیران است. این که سهم عوامل مختلف در تامین انرژی جهانی چگونه است از مسائل مربوط به اقتصاد، انرژی و مدیریت صنعت انرژی در همه زمینههای هستهای، هیدروکربنیکها و انرژیهاینو است، اما همه این روندها به یک مساله اساسی توجه کردهاند که سهم منابع نفت و گاز در تامین انرژی مورد نیاز اقتصاد جهانی حداقل تا سال ۲۰۵۰ به طور مستمر افزایش خواهد یافت و به فناوریهای هستهای منابع انرژی نیز تاکید میشود.
عضو کمیسیون عمران گفت: وزیر پیشنهادی نفت پاسخ دهد توزیع فرآیندهای تولید در کدام یک از بخشهای نفت و گاز خواهد بود، آیا نوذری به مباحث مربوط به تبدیلات گازی تاکید کرده یا به موضوعات مربوط به پلیمرها و بر پایه نفت اصرار میکند یا بر فناوری و طراحی و ساخت و یا در حوزه تجارت و بازرگانی؟ که این موارد در برنامه پیشنهادی وی مشخص نشده است.
اما نماینده بابل در خانه ملت در موافقت با وزیر پیشنهادی نفت، اظهار کرد: با توجه به جایگاه نفت در اقتصاد ایران که ۸۰درصد درآمد ارزی و ۹۵درصد انرژی کشور به آن وابسته است، جایگاه ویژه نفت و گاز و پتروشیمی، داشتن مدیریت توانمند، متعهد و متخصص و باتجربه در بالاترین سطح مدیریتی این وزارتخانه را ضروری مینماید.
بایرام گلدیبرمک، نماینده مردم مینودشت در مجلس، به عنوان موافق وزیر پیشنهادی نفت، افزود: یکی از برنامههای نوذری توجه ویژه به سیاستهای کلی ابلاغی مقام معظم رهبری در بخش نفت و گاز به عنوان راهگشای صنعت نفت و گاز ایران است و این برنامهها را در سرلوحه کار خود قرار داده است که اتخاذ تدابیر راهکارهای مناسب برای گسترش اکتشاف نفت و گاز، افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز متناسب با حجم ذخایر کشور به منظور تامین مصرف داخلی و خارجی از اهم برنامههای وی در این بخش است.
اما علی معلمیپور، نماینده میناب در مجلس، در بیان مخالفت خود با وزیر پیشنهادی نفت، با بیان این که نوذری فردی متدین و مخلص است که از تجارب مفید مدیریتی و قانونگذاری بهرهمند هستند، چند سوال مطرح کرد و افزود: علت توجه نکردن به توسعه متوازن و استقرار صنایع نفت و گاز در کشور چیست و رمز و راز شرکتهای چند ملیتی که دارای سرزمین و ذخایر تولیدی نفت و گاز نیستند و برخی از آنها هر ساله به اندازه مجموع درآمدهای نفتی ما سود خالص دارند در چیست؟
نفت، حدیث نامکرر
پس از اظهارات مخالفان و موافقان نوذری کاندیدای وزارت نفت پشت تریبون قرار گرفت.
غلامحسین نوذری، در دفاع از برنامههای خود برای تصدی وزارت نفت و با تشکر از حسن اعتماد رییسجمهوری، ابراز امیدواری کرد اگر مورد اعتماد نمایندگان قرار گیرد تعامل مناسبی را با مجلس داشته باشد.
وی مباحث نفت را حدیث نامکرر دانست و گفت: هرچقدر از نفت گفته شود، کم است. در عین این که در این مورد این سوال هم مطرح میشود که چه شده بعد از پیروزی انقلاب چندین قطعنامه علیه توسعه نفت ما صادر شده است؟
نوذری با بیان اینکه چرا کشورهای نفتخیز حوزه خلیج فارس یا پایگاه نظامی هستند و یا در اشغال به سر میبرند، تصریح کرد: در این شرایط نقش و ماموریت جمهوری اسلامی به عنوان بازیگر اصلی منطقه روشن میشود. چراکه از ۱۲۰۰ میلیارد بشکه نفت ذخیره دنیا، ۶۲درصد آن در خاورمیانه و بیش از ۴۰درصد ذخیره گاز دنیا در این منطقه قرار گرفته است.
نوذری افزود: ما در منطقهای هستیم که حوزه خزر به عنوان یک منطقه استراتژیک و دارای ذخایر عظیم نفت و گاز نیز در شمال کشور است.
نوذری با اشاره به قرارداد آزادگان که ۴ سال مذاکره شده بود، گفت: زمانی که این قرارداد به بنده واگذار شد، در سه مرحله مذاکرهای که هرکدام یک هفته به طول انجامید، تمام شرایط را فراهم آوردیم تا شرکت ژاپنی کار خود را انجام دهد. اما آخر قضیه به ما گفتند که اجازه دهید شرایط بینالمللی شما انجام شود و بنده هم اعلام کردم که اگر از اتاق من بیرون بروید قرارداد لغو خواهد شد.
وزیر پیشنهادی نفت با بیان اینکه مجموعه نفت میتواند ظرفیت فراورشی را به ۴میلیون بشکه برساند، گفت: ما برای رسیدن به سند چشمانداز باید بالای ۴۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری کنیم. بنابراین اگر به تنهایی ۶۰درصد این کار به مشاوران، پیمانکاران و سازندگان داخلی داده شود، یعنی ۳۰۰میلیارد دلار کار، که این به معنای است که لوکوموتیو نفت با انرژی عظیم میتواند تمام واگنهای صنعتی را به دنبال خود بکشد.
ارسال نظر