رییس قوهقضاییه:
حقوق پزشکی، ماهیت حقوق بشری دارد
به گزارش خبرگزاری ایسنا، آیتا... هاشمی شاهرودی که در اولین کنگره بینالمللی حقوق پزشکی در دانشگاه علومپزشکی شهیدبهشتی سخن میگفت، اظهار کرد: امروزه کشور ما در بعد مسائل پزشکی و تولید علم با همت و تلاش دانشمندان و علما گامهای بزرگی برداشته است، همچنین در دنیا نیز توسعه و پیشرفت بزرگی در این زمینه حاصل شده است.
رییس قوهقضاییه بر ضرورت تدوین قانون حقوق پزشکی تاکید کرد و از حقوقدانان، پزشکان و فقها خواست تا برای تشخیص رابطه حقوق و پزشکی همکاری و نتیجه آن را به مراجع قانونگذاری واگذار کنند.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، آیتا... هاشمی شاهرودی که در اولین کنگره بینالمللی حقوق پزشکی در دانشگاه علومپزشکی شهیدبهشتی سخن میگفت، اظهار کرد: امروزه کشور ما در بعد مسائل پزشکی و تولید علم با همت و تلاش دانشمندان و علما گامهای بزرگی برداشته است، همچنین در دنیا نیز توسعه و پیشرفت بزرگی در این زمینه حاصل شده است. همین پیشرفتها مسائلی جدید و متنوع را در بحثهای حقوقی مطرح میکند.
وی افزود: توسعه علوم پزشکی با ایجاد حقوق و روابط متقابل، نیازمند تحقیق و اجتهاد است تا آنچه مطابق با اصول حقوقی مورد قبول قوانین و نظام اسلامی و همچنین منافع ملت و مصالح جامعه است تنظیم و تدوین شود.
در حقیقت ما نیازمند قانون و مقرراتی هستیم تا نیازمندیهای مردم را در این زمینه رفع و عدالت مطلوب ارزشهای اسلامی را پیاده کند.
هاشمی شاهرودی با تاکید بر جایگاه علم پزشکی در اسلام خاطرنشان کرد: علم پزشکی گرچه از علومتجربی است؛ اما به این دلیل که موضوع این علم، جسم و سلامت روح انسانها است و انسان، محور وجود و باارزشترین مخلوقات خدا است. هم چنین حقوق متقابلی میان پزشک و بیمار شکل میگیرد که باید در یک رشته خاص تعریف شود و به عنوان یک رشته مستقل با عنوان حقوق پزشکی مورد توجه جدی قرار گیرد تا منشا تدوین قوانین متناسبی در این باره شود.
وی با بیان این که حقوق پزشکی ماهیت حقوق بشری دارد، گفت: این موضوع نیازمند این است که حقوقدانان، پزشکان و فقها برای تشخیص رابطه حقوق و پزشکی همکاری کنند و نتیجه آن را به مراجع قانونگذاری واگذار کنند. به نظر میرسد حتی مرکز توسعه قضایی نیز باید کمیتهای را برای این قسمت تخصیص دهد تا دستاورد چنین جلسات و همایشهایی را در شکلدهی قانون و تنظیم و تدوین لوایح مدنظر قرار دهد و جامعه از آثار آن بهرهمند شود. قطعا تدوین و تصویب قانونی در باب حقوق پزشکی میتواند از آثار و برکات نظام اسلامی ما باشد. هاشمی شاهرودی گفت: خوشبختانه در مواردی از پیشرفتهای جدید پزشکی مثل تولید موجودات زنده به شکل جدید، اجاره رحم و شبیهسازی ایران توانسته موفقیتهای زیادی کسب کند.
وی با اشاره به تصویب قانونی برای پذیرش بیماران اورژانسی بدون شرط اولیه پرداخت وجه گفت: متاسفانه گزارشهایی که از بیمارستانها میرسد گویای این مطلب نیست.
البته این قانون بسیار کارآمد است؛ اما متاسفانه حتی بیمارستانهایی که به وسیله نهادهای مقدس نظام تاسیس شدهاند این کار را انجام نمیدهند و این باعث میشود، بیمار آسیب ببیند؛ امیدواریم نهادی قوی، فعال و کارآمد برای اجرایی کردن این قانون تشکیل شود.
نگاه بازاری به پزشکی
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در این کنگره با اشاره به قوانین موجود در برخی کشورها در مورد خدمات اختیاری گفت: به طور مثال در این کشورها پزشکان مجاز به ارجاع بیمار به مراکز پاراکلینیک، آزمایشگاهها و مراکز درمانی این چنینی که خود در آنها سهامدار هستند، نیستند.
وی با بیان این که به وجود آمدن خدمات اختیاری که با جان و زندگی مردم سر و کار ندارند، موجب گسترش نگاه بازار محوری در برخی از جوامع پزشکی به حرفه پزشکی شده است، گفت: از جمله این خدمات، جراحیهای زیبایی است که روز به روز در جهان افزایش مییابد.
لنکرانی با اشاره به تفاوتهای چالشبرانگیز میان اذن و برائت گرفتن از بیمار اظهار کرد: هنوز در این زمینه ابهاماتی وجود دارد. بنابراین باید نهادهای مرتبط با همکاری با یکدیگر در خصوص این گونه مسائل تصمیمگیری و امکان خدمترسانی مناسب به مردم را فراهم کنند.
ارسال نظر