نگرانی واشنگتن از اقدام عجولانه تل‌آویو

دنیای اقتصاد- آمریکا و رژیم صهیونیستی درباره تشکیل دو کمیته کاری برای تنظیم راهبرد مشترکی علیه برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران توافق کردند.

به گزارش خبرگزاری‌های داخلی به نقل از خبرگزاری فرانسه، «شائول‌موفاز»، معاون نخست وزیر رژیم صهیونیستی که هفته گذشته مذاکرات با مقام‌های آمریکایی را در واشنگتن عهده‌دار بود، این خبر را به رادیو دولتی اسرائیل اعلام کرد. بر اساس این گزارش، یک کمیته به اطلاعات مربوط به پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران خواهد پرداخت و کمیته دوم روی مساله تحریم‌های بین‌المللی کار خواهد کرد. دور بعدی گفت‌وگوهای واشنگتن و تل آویو درباره ایران قرار است دو ماه دیگر در فلسطین اشغالی برگزار شود.

رادیو رژیم صهیونیستی به نقل از مقام‌های اسرائیلی که نامشان فاش نشده است، ادعا کرد: موفاز در واشنگتن اطلاعات دقیقی را درباره برنامه هسته‌ای ایران از جمله تصاویر ماهواره‌ای در اختیار مقام‌های آمریکایی قرار داده است.

روز پنجشنبه، موفاز که از موضع‌گیری‌های بی‌طرفانه محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران ناخرسند بود، خواستار برکناری البرادعی شده بود.

نگرانی رژیم اسرائیل از همکاری شفاف و سازنده ایران با آژانس در حالی است که تل آویو معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای را امضا نکرده و سیاست ابهام افکنی را در سایه حمایت‌های آمریکا دنبال کرده است.

موفاز مدعی شده بود که مواضع و سیاست‌های البرادعی در برابر ایران، صلح جهانی را به خطر می‌اندازد؛ این درحالی است که رژیم صهیونیستی، خود با در اختیار داشتن دست کم ۲۰۰ کلاهک اتمی، بزرگ‌ترین و تنها تهدید اتمی برای خاورمیانه به شمار می‌رود.

در همین حال یک وزیر کابینه رژیم صهیونیستی با اشاره به طرح‌های مصر و عربستان سعودی برای استفاده از انرژی هسته‌ای مدعی شد که هسته‌ای شدن این دو کشور، به «سناریوی آخرالزمان» منتهی خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری فرانسه، آویگدور لیبرمن، وزیر امور راهبردی رژیم صهیونیستی در سخنانی که در روزنامه جروزالم پست منتشر شد، گفت: اگر مصر و عربستان سعودی برنامه‌های هسته‌ای‌شان را آغاز کنند، این می‌تواند سناریوی آخرالزمان را مقابل ما قرار دهد.

وی با هشدار درباره اینکه نیات این دو کشور باید جدی گرفته شود، افزود: پاکستان نیز خطر بزرگی برای اسرائیل است. وی گفت: اگر طالبان یا بن لادن کنترل پاکستان را به دست‌گیرند، به سلاح‌های اتمی برای انجام تروریسم دست خواهند یافت و آنها نظرشان را درباره اسرائیل پنهان نکرده‌اند.

لیبرمن که معاون ایهود اولمرت، نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز هست، همچنین از محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره صلح‌آمیز بودن ماهیت برنامه هسته‌ای ایران انتقاد و اظهار کرد: البرادعی خود بخشی از مشکل است؛ نه بخشی از راه‌حل.

حسنی مبارک، رییس‌جمهوری مصر اخیرا برنامه قاهره را برای ساخت چندین نیروگاه اتمی اعلام کرد. این کشور در سال ۱۹۸۶ و به دنبال فاجعه چرنوبیل شوروی، برنامه انرژی اتمی خود را کنار گذاشته بود. عربستان سعودی به همراه اردن، الجزایر، لیبی، یمن و اعضای شورای همکاری خلیج‌فارس نیز اعلام کرده‌اند برنامه استفاده از انرژی اتمی را در دستورکار خود قرار داده‌اند.

مخالفت رژیم صهیونیستی با دستیابی این کشورها به انرژی هسته‌ای و خطرناک شمردن پاکستان که همگی کشورهای اسلامی هستند، شاهدی بر سیاسی بودن تلاش تل‌آویو در جهت ممانعت از برخورداری ایران از دانش هسته‌ای است. اسرائیل با چنین رویکردی تاکنون تلاش کرده است با ایجاد لابی‌های متعدد دیگر کشورها و مجامع بین‌المللی را در مقابل ایران قرار دهد. مخالفت رژیم صهیونیستی با البرادعی از آن رو است که وی تسلیم مواضع غیرمنطقی تل‌آویو علیه ایران نشده است.

نگرانی آمریکا

این درحالی است که روزنامه بریتانیایی تایمز در گزارشی از نگرانی واشنگتن از افزایش احتمال اقدام نظامی اسرائیل خبر داد و نوشت: وزارت دفاع آمریکا مایل به دست زدن به اقدام نظامی علیه ایران نیست؛ اما مقام‌های آمریکایی گفته‌اند که واکنش اسرائیل «موضوع متفاوتی» است. این روزنامه به بی‌صبری اسرائیل درباره مذاکرات اشاره و اظهارات اخیر ایهود باراک، وزیر دفاع اسرائیل را یادآوری کرد که گفته بود: مذاکره هرگز موشک‌ها را متوقف نکرده، نمی‌کند و نخواهد کرد.

تایمز نوشت، دولت ایران در نظر دارد تعداد سانتریفیوژهای مستقر در تاسیسات نطنز را به پنجاه‌وچهار هزار دستگاه افزایش دهد که به معنی توانایی تولید اورانیوم در مقیاس صنعتی است و این چیزی است که اسرائیل را به خشم آورده است.

این روزنامه سخنان روز چهارشنبه محمود احمدی‌نژاد را نقل می‌کند که گفته بود، تحریم‌های سازمان ملل مانع از ادامه غنی‌سازی اورانیوم نشده و می‌افزاید که گرچه وی قبلا نیز چند بار از نصب سه‌هزار سانتریفیوژ خبر داده بود، اما روز چهارشنبه برای نخستین بار اعلام کرد که تمامی این سانتریفیوژها به کار گرفته شده است. تایمز می‌نویسد که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اخیرا گفته بود تعداد سانتریفیوژهای ایران به حدود دوهزار دستگاه می‌رسد و ششصد و پنجاه دستگاه دیگر نیز تحت آزمایش است و به تازگی سخنگوی آژانس گفت که هفته آینده گزارشی در مورد برنامه‌های هسته‌ای ایران منتشر خواهد کرد و تا آن زمان از اظهارنظر در این مورد خودداری

خواهد کرد.

نارضایتی بولتون

سفیر سابق آمریکا در سازمان‌ ملل که از نومحافظه‌کاران تندرو محفل بوش به شمار می‌رود، از دولت این کشور به خاطر نرمش در برخورد با برنامه هسته‌ای ایران به شدت انتقاد کرد.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس از سازمان ملل، جان بولتون در کنفرانس خبری یک‌ساعته علاوه بر انتقاد از عملکرد دولت بوش در پاکستان از سیاست‌های آن درباره ایران، لبنان و مناقشه فلسطین و اسرائیل به‌شدت انتقاد کرد.

بولتون همچنین عبارات تندی علیه محمد البرادعی، مدیر‌کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ابراز داشت و وی را «طرفدار ایران» توصیف کرد.

وی از اختلاف میان آمریکا و اروپا در تلاش برای ترغیب تهران به دست برداشتن از آنچه که برنامه تسلیحات هسته‌ای خواند به‌شدت انتقاد کرد و گفت: به نظر من روشن است که دیپلماسی شکست خورده است و تلاش‌های دیپلماتیک بیشتر در این راه نیز به شکست خواهد انجامید و من قطعنامه بعدی را در تحریم ایران در شورای امنیت در زمره همین تلاش‌ها قرار می‌دهم و به نظر من اگر تدوین نیز شود، برش لازم را به همراه ندارد.

بولتون تاکید کرد: اگر هم برش کافی را به همراه داشته باشد گمان نمی‌کنم بتواند ایران را از اقداماتش منصرف کند؛ زیرا دولت تهران از چهار سال مذاکره برای کامل کردن فناوری و دانش کافی تولید سلاح هسته‌ای استفاده کرد.

این نومحافظه‌کار تندرو تصریح کرد: معنی این امر آن است که اگر ما خواستار ایران دارای سلاح نیستیم که نظر من این است، دو گزینه پیش رو داریم. نخست تغییر نظام ایران و آخرین راهکار استفاده از گزینه نظامی علیه برنامه هسته‌‌ای ایران است.

بولتون با برملا کردن نیت واقعی واشنگتن درباره ایران، گفت: اگر ما در چهار سال گذشته به دنبال تغییر نظام بودیم، الان در وضعیتی که امروزه در آن گرفتار هستیم، نبودیم.

تلاش‌های چنی

از سوی دیگر، یک خبرنگار آمریکایی در گزارشی که خبرگزاری «اینترپرس سرویس» منتشر کرد، گفت که معاون رییس‌جمهوری آمریکا تحلیلگران اطلاعاتی را که مواضع‌ آنها با نومحافظه‌کاران متفاوت است، تحت فشار قرار داده است تا در زمینه مسائل مربوط به «برآورد اطلاعات جاسوسی ملی» آمریکا درباره ایران که کاخ سفید بیش از یک سال آن را به تاخیر انداخته است، خط‌مشی وی را دنبال کنند.

به گزارش ایسنا، گارت پورتر، خبرنگار آمریکایی و نویسنده کتاب «خطرات سلطه‌گری: عدم تعادل قدرت و جاده جنگ در ویتنام» در این گزارش نوشت: طبق گفته‌های برخی مقام‌های سابق آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا، (سیا) بیش از یک سال است که انتشار برآورد اطلاعات جاسوسی ملی آمریکا درباره ایران به تاخیر افتاده است و دلیل این امر تلاش برای مجبور کردن جامعه اطلاعاتی برای حذف دیدگاه‌های مخالف درباره برنامه هسته‌ای ایران است تا به این ترتیب این برآورد از خط‌مشی خصمانه جنگ‌طلبانه دیک چنی،‌ معاون رییس‌جمهوری آمریکا حمایت بیشتری کند.

از مدت‌ها پیش شکافی میان دولتمردان واشنگتن نمودار شده است. براساس گزارش‌ها و تحلیل‌ها در یکسو دیک چنی که از حمایت لابی صهیونیست برخوردار است، حامی ایده برخورد سخت با جمهوری اسلامی است. در سوی دیگر، کاندولیزا رایس قرار گرفته است که مدافع گزینه دیپلماسی،‌ اجتناب از یک‌جانبه‌گرایی و جلب همکاری‌های بین‌المللی است.

در گزارش یاد شده، با ارائه مدارک متعدد، پرده از تلاش‌های چنی برای برهم زدن توازن اطلاعاتی به زیان طرفداران گزینه دیپلماسی برداشته شده است.