ایران محور اصلی مذاکرات بوش و مرکل در آمریکا
آلمان در برابر تحریمهای یکجانبه مقاومت میکند
آخر هفته خانوادههای بوش و مرکل در مزرعه تگزاس. ایران، محور اصلی مذاکرات مرکل با بوش
مقاومت آلمان در برابر تحریمهای یکجانبه
دنیای اقتصاد- پس از پایان یافتن سفر نیکلا سارکوزی، رییسجمهوری فرانسه به آمریکا، آنگلا مرکل به تگزاس رفت تا میهمان جورج بوش باشد.
بوش که به راحتی حمایت سارکوزی را به دست آورده است، به نظر میرسد مذاکرات دشوارتری را با مرکل داشته باشد، چرا که آلمان به واسطه منافع اقتصادی خود، با تشدید تحریمها بدون تصویب شورای امنیت و اعمال فشارهای واشنگتن در این راستا مخالف است.
گویا بوش نیز این دشواری را پیشبینی کرده بود که پیش از سفر صدراعظم آلمان به آمریکا به شبکه «ان.تی.وی» آلمان گفته بود: واشنگتن برای حل دیپلماتیک مناقشه هستهای ایران، به حمایت و همراهی برلین نیاز دارد.رییسجمهوری آمریکا افزوده بود: آلمان، نقش تعیینکنندهای دارد.
در چنین شرایطی به نظر میرسد محور اصلی مذاکرات صدراعظم آلمان با رییسجمهوری آمریکا، برنامه هستهای ایران باشد.
این سفر کمتر از یک هفته پیش از انتشار تازهترین گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی صورت میگیرد. همچنین قرار است تا سه هفته دیگر پنج عضو دایم شورای امنیت سازمان ملل بهعلاوه آلمان درباره سومین دور تحریمهای اقتصادی علیه ایران مذاکره کنند.
طبق برنامه رهبران آلمان و آمریکا در مزرعه خصوصی بوش درباره موضوعات مورد علاقه از جمله جنگ عراق و افغانستان، روابط اقتصادی آمریکا با اتحادیه اروپایی، لبنان و دارفور گفتوگوی کنند، ولی بیشتر ناظران میگویند مهمترین موضوع این نشست، پرونده اتمی ایران است.
سیاستمداران آلمانی از این نگران هستند که صدای طبل جنگ علیه ایران از واشنگتن به گوش میرسد و دولت این کشور باید جورج بوش را متقاعد کند که به دیپلماسی وفادار بماند.
رسانهها و احزاب سیاسی آلمان پیش از سفر مرکل به آمریکا از او خواستند که به جورج بوش بفهماند که آلمان در جنگ با ایران شرکت نخواهد کرد.
مناسبات آمریکا با آلمان از زمان به قدرت رسیدن مرکل در دو سال پیش، بسیار نزدیک شده و خصومت به جا مانده از مخالفت گرهارد شرودر، صدر اعظم سابق آلمان، با جنگ عراق به فراموشی سپرده شده است.
ناظران میگویند: موضوع برنامه اتمی ایران نیز به تقویت این مناسبات کمک کرده است؛ ولی دکتر جکسون جینز، مدیر موسسه آمریکایی مطالعات آلمان معاصر در دانشگاه جانزهاپیکینز واشنگتن عقیده دارد: مناقشه ایران در عین حال می تواند در روابط برلین و واشنگتن تنش ایجاد کند، زیرا دو طرف بر سر نحوه استفاده از سیاست هویج یا چماق علیه ایران اختلاف نظر دارند.
آمریکاییها از کندی شرکتهای آلمانی در قطع رابطه با ایران خرسند نیستند. رسانههای آلمانی می نویسند، آمریکا حتی این شرکتها را ملزم کرده وکالتخانههای آمریکایی را برای تایید اعمال تحریمها علیه ایران به خدمت بگیرند و بابت خدمات حقوقی شان پول هنگفتی بپردازند.
در نتیجه این فشارها برخی شرکتها و بانکهای آلمانی ناگزیر به چشمپوشی از دادوستد با ایران شدهاند.
البته آنگلا مرکل نگران پیامدهای هرگونه جنگ احتمالی برای آینده سیاسی خود است. دکتر جینز، کارشناس روابط آمریکا و آلمان میگوید: اگر آمریکا بخواهد دست به اقدامی یکجانبه بزند، خانم مرکل بهخاطر افکار عمومی کشورش نمیتواند آمریکا را همراهی کند.
روزنامه گاردین نیز به تازگی گزارش داده است: شرکتهای چند ملیتی تحت فشارهای روز افزون واشنگتن قرار دارند تا به خاطر برنامه هستهای ایران روابط تجاری خود را با این کشور قطع کنند.
این گزارش میافزاید: واشنگتن شرکتهای اروپایی را تهدید کرده است که تداوم روابط تجاری آنها با ایران میتواند به منافع آنها در قبال آمریکا آسیب برساند.
در این گزارش آمده است: زیمنس، یکی از بزرگترین گروههای مهندسی جهان که در آلمان قرار دارد، به واسطه فشارهای دولتهای آلمان و آمریکا به همه روابط تجاری جدید خود با ایران پایان داده است. این به دنبال تصمیم سه بانک از بانکهای اصلی آلمان برای قطع روابط خود با تهران به دنبال هشدار دیک چنی، معاون رییسجمهوری آمریکا مبنی بر اینکه اگر شرکتهای خارجی در تهران باقی بمانند در تجارت با آمریکا دچار مشکل خواهند شد، رخ داد. وزارت خارجه آلمان اگرچه با شرکتهای خود همدردی میکند، اما در هفتههای اخیر از هشدارهای آمریکا حمایت کرده و درباره خطرات تداوم روابط تجاری با ایران با شرکتهایی چون شل و بی.پی صحبت کرده است. نیکلا سارکوزی، رییس جمهور فرانسه نیز از شرکتهای فرانسوی توتال و جی.دی.اف خواسته است از معاملات تجاری جدید با ایران خودداری کنند.
در ادامه این گزارش آمده است: نیکلاس برنز، معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور سیاسی و استوارت لوی، معاون وزیر خزانهداری آمریکا چندین بار به اروپا سفر کردهاند تا به شرکتهای اروپایی هشدار دهند که در صورت تداوم روابط تجاری خود با ایران با از دست دادن فرصتهای تجاری در آمریکا مواجه خواهند شد.
در ادامه این گزارش میخوانیم: دو بانک از بانکهای انگلیسی که نامشان همواره در ارتباط با ایران در واشنگتن برده میشود اچ.اس.بی.سی و استاندارد چارترد هستند. هر دو بانک از شدت عملیاتهای خود در ایران کاستهاند، اما حضور خود در تهران را حفظ کردهاند.
این روزنامه انگلیسی در پایان این گزارش آورده است: برخی مقامات زیمنس گفتهاند که این شرکت قراردادهای فعلی خود با ایران را به پایان خواهد برد، اما برای بستن قراردادهای جدید با تهران اقدام نخواهد کرد.
با این حال روزنامه فایننشیال تایمز گزارش داد: صدراعظم آلمان روز چهارشنبه نشان داد که در برابر فشار آمریکا برای اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران در راستای برنامه هستهایاش تسلیم نخواهد شد که این امر دیدار وی با جورج بوش را دشوار خواهد ساخت.
در گزارش این روزنامه آمده است: آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان روز چهارشنبه در گفتوگو با روزنامه برلینر سایتونگ گفت: مذاکرات درباره تحریمها علیه ایران باید در سازمان ملل انجام گیرد.
به گزارش ایسنا، این روزنامه در ادامه نوشت: این سخنان احتمالا واشنگتن را عصبانی خواهد کرد، به خصوص از آن جهت که لندن و پاریس تمایل خود را نسبت به اعمال تحریمها علیه ایران در اتحادیه اروپایی به وضوح نشان دادهاند.
در ادامه این گزارش آمده است: بسیاری از مقامهای اروپایی بر این عقیدهاند که اقدامهای سازمان ملل از تحریمهای اتحادیه اروپایی تاثیرگذارتر خواهد بود و اگر اتحادیه اروپایی برای اعمال تحریمهای یک جانبه اقدام کند، چین و روسیه ممکن است حمایت خود را از تحریمهای سازمان ملل قطع کنند.
ارسال نظر