مارتین موزهباخ «جایزه گئورگ بوشنر» را دریافت کرد
مارتین موزهباخ
آکادمی زبان و شعر آلمان شامگاه شنبه گذشته (۲۷ اکتبر) در شهر دارمشتات به این وسیله از موزهباخ به عنوان نویسندهای تقدیر کرد که «شکوه سبکپردازی را با شادمانی اصیل روایت پیوند میدهد و به این شکل نوعی آگاهی تاریخی طنزآلود را به اثبات میرساند.»
از نظر آکادمی زبان و شعر آلمان، این ویژگی موزهباخ را به مرتبه یک «منتقد دوران با استقلالی تطمیعناپذیر» میرساند. آکادمی، موزهباخ را روایتگری خوانده با «افق ذهنی پهناور» که «سنتهای کلاسیک و مدرن رمان را به سوی نوعی سنتز جدید نیرومند رهنمون کرده است».
نوید کرمانی نویسنده و اسلامشناس ایرانیتبار، در نطق خود پیش از اهدای جایزه به موزهباخ، درباره نویسنده ۵۶ساله آلمانی گفت که با تقدیر از موزهباخ، از نویسندهای تقدیر میشود که بهنظر میرسد با ادبیات آلمانی در دهه گذشته پیوندی اندک دارد.
کرمانی افزود: «اگر سال تولد موزهباخ بر پشت جلد کتابهایش نقش نبسته بود، حتی نمیشد او را در نسل خاصی جای داد.»
آکادمی زبان و شعر آلمان در مورد برنده امسال «جایزه گئورگ بوشنر» گفته است که وی یکی از «شوخطبعترین و رازآمیزترین تصویرگران انسان» و یکی از «درخشانترین سبکپردازان» ادبیات معاصر آلمان است. اما موزهباخ به سبک خود نگاهی دیگر دارد. او میگوید: «من اصلا وقت خودم را صرف این نکردهام و اصلا هم آن را مهم نمیدانم که حالا بیایم و به یک سبک خاص بنویسم.
باید تا آنجا که ممکن است به من نزدیک باشد و این مساله گاهی در چند صفحهای با توفیق همراه است.» مارتین موزهباخ در سال ۱۹۵۱ در خانواده یک پزشک در شهر فرانکفورت
(کنار ماین) متولد شد، شهری که از سال ۱۹۸۰ محل سکونت او بهعنوان نویسندهای آزاد شده است.
آثار او همواره بهخاطر فرم دقیقشان تحسین شدهاند. «تختخواب» نخستین رمان موزهباخ که در سال ۱۹۸۳ منتشر شد، برای منتقدان آلمانی یادآور آثار روبرتموزیل و توماس مان بود. واپسین رماناش «ماه و دختر» نیز در سال جاری میلادی ۲۰۰۷ نامزد جایزه کتاب آلمان شد.
موزهباخ تاکنون جوایز بسیاری را از آن خود کرده، اما این به آن معنا نیست که او نویسندهای جدلآفرین نبوده است. هنگامی که پتر هندکه نویسنده اتریشی در خاکسپاری سلوبودان میلوشهویچ، رییسجمهوری پیشین صربستان شرکت کرد و به ایراد سخنرانی پرداخت، موزهباخ با او تفاهم نشان داد و سال ۲۰۰۲ این کاتولیک معتقد در دفاع از تداوم اجرای مراسم مذهبی به زبان لاتین در کلیساها نوشتهای جدلی منتشر کرد و پس از آن در نزد افکار عمومی به واپسگرا متهم شد.
خانم زیگرید لوفلر، منتقد سرشناس ادبی موزهباخ را برنده نالایق جایزه گئورگ بوشنر خوانده است. لوفلر اعتقاد دارد که موزهباخ نه بهخاطر کیفیت ادبی آثار، بلکه به دلیل باورهای محافظهکارانه سیاسیاش مورد تقدیر قرار گرفته است.
«جایزه گئورگ بوشنر» معتبرترین جایزه ادبی آلمان، به مبلغ ۴۰هزاریورو، هر ساله از سوی آکادمی زبان و شعر آلمان، به یکی از نویسندگان و شاعران آلمانیزبان اهدا میشود. برنده سال گذشته «جایزه ادبی بوشنر» اسکار پاستیور، شاعری بود که تمام عمر خود را وقف آزمونهای زبانی کرد و سال گذشته میلادی درگذشت.
از دیگر برندگان این جایزه، پس از جنگ دوم جهانی، میتوان به نویسندگان و شاعران درخشانی مانند گوتفریدبن، پاول سلان، اینگهبورگ باخمن، الیاس کانتی، پتر هندکه، ماکسفریش و اریش فرید اشاره کرد.
ارسال نظر