گسترده شدن سطح چانه‌زنی در بودجه صحیح نیست

دنیای‌اقتصاد- غلامعلی حداد عادل، رییس مجلس هفتم نگرانی‌های مجلس در مورد سبک جدید بودجه‌نویسی دولت نهم را ابراز کرد و گفت:‌ نگرانیم که لایحه بودجه، بیش از حد کلی شود و چانه‌زنی به سطح مدیران میانی و جزئی در سطح کشور گسترش پیدا کند. حدادعادل که در نشست دو هفته یک‌بار خود با خبرنگاران پارلمانی صحبت می‌کرد به دغدغه‌های نمایندگان در مورد بودجه سال ۸۷ اشاره و تصریح کرد: لایحه بودجه مهم‌ترین لایحه‌ای است که در سال از طرف دولت به مجلس تقدیم می‌شود. دولت باید به حساسیت نمایندگان و انتظارات موکلان آنان در این باره توجه داشته باشد که در هر صورت مسوولیت‌ها محفوظ بماند.

حدادعادل با تاکید بر اینکه وضعیت لایحه بودجه در سال‌های گذشته مورد تایید هیچ‌کس نیست و دولت و مجلس در کاستن بار تصویب تبصره ۴ در قانون بودجه توافق دارند، افزود: بودجه در هر شکلی که به مجلس تقدیم شود باید امکان نظارت بر آن وجود داشته باشد.

به گفته حداد عادل،‌ تنفیذ اختیار به مقامات اجرایی در بودجه ممکن است چانه‌زنی بر سر تخصیص بودجه را از سطح سازمان مدیریت یا ریاست جمهوری به سطح مدیران میانی و جزئی استانداران و فرمانداران و حتی بخشداران تنزل دهد.

رییس مجلس خاطرنشان کرد:‌ معلوم نیست که این گسترده شدن سطح چانه‌زنی کار سنجیده‌ای باشد. از سوی دیگر مایلیم بودجه تا حد فعلی وارد جزئیات نشود.

وی در عین حال تاکید کرد: در هر صورت لایحه‌ بودجه باید امکان تفریغ بودجه و انجام وظایف دیدن محاسبات را به مجلس بدهد.

حدادعادل گفت: کاهش بار تبصره‌ها از بودجه از سال اول مجلس هفتم مورد توجه مجلس بود. یک‌بار بودجه را از لحاظ تبصره‌ها سبک کردیم ولی هنوز تبصره‌هایی وجود دارد که می‌توانند از قانون بودجه بیرون آید.

رییس مجلس تصریح کرد:‌ کارشناسی مقدماتی برای بررسی پیشنهاد دولت در مورد لایحه بودجه سال ۸۷ در مرکز پژوهش‌ها با حضور کارشناسان دولت و اعضای کمیسیون برنامه و بودجه مجلس آغاز شد که امیدواریم به نتایجی دست یابیم که هم دولت و هم مجلس راضی باشند.

تغییر مدیران براساس عدالت

رییس مجلس هفتم اظهار امیدواری کرد که تغییر مدیران در استان‌ها توسط دولت ربطی به مسائل سیاسی و انتخابات مجلس نداشته باشد. حدادعادل در پاسخ به سوال خبرنگاری پارلمانی دنیای‌اقتصاد در مورد اظهارات مقامات دولتی مبنی‌بر تهیه لیست برای برکناری مدیران در دور دوم سفرهای استانی و برخی شایعات مبنی بر برخورد سیاسی با مدیران در آستانه انتخابات مجلس گفت: آنچه که دولت در خصوص برکناری مدیران استانی عنوان کرده جهت تشویق مدیران موفق و برکناری مدیران ضعیف است. البته در برخی مطبوعات فقط جنبه دوم مورد توجه قرار گرفته است. در حالی که هر دو جنبه باید مورد توجه قرار گیرد.

وی با بیان اینکه ما معتقدیم به اصل تشویق و تنبیه هستیم و این اصلی منطقی در مدیریت است گفت: طبیعی است دولت بعد از دو سه سال کار و سفر استانی به این نتیجه برسد که برخی مدیران کارایی خوبی دارند و برخی کارایی ضعیف دارند.

رییس مجلس افزود: آنچه ما بر آن تاکید می‌کنیم این است که چه تشویق و چه تنبیه‌ بر اساس ضوابط دقیق و به صورت عادلانه و منصفانه باشد بر اساس کارآیی باشد و عدالت رعایت شود.

حداد عادل در پاسخ به سوالی که نظر وی را در مورد مقایسه‌ واقعه‌ دانشگاه کلمبیا با طرح فاو جویا می‌شد و در عین‌حال به واکنش برخی اصولگرایان در این راستا اشاره می‌کرد، گفت: نظر من هم همان واکنش بعضی از اصولگرایان است.

وی در پاسخ به سوالی درباره‌ کارشناسی و جلسات مشترک دولت و مجلس در خصوص درآمد حاصل از افزایش قیمت نفت، اظهار داشت: با دولت درباره‌ برداشت از حساب ذخیره‌ ارزی که بی‌ارتباط با افزایش قیمت نفت نیست رایزنی‌هایی داریم، منتهی اگر برداشت از حساب ذخیره‌ ارزی مبتنی بر کار کارشناسی اقتصادی درست نباشد می‌تواند منشأ آثار منفی اقتصادی شود، یعنی یا منشأ‌ تورم شود و یا آن‌که واردات با استفاده از ارز به تولید داخلی لطمه بزند.

به گفته‌ وی، باید استفاده‌ بیشتر از اعتبارات ارزی به نحوی باشد که این آثار زیان‌بار را بر اقتصاد کشور نگذارد. رییس مجلس در پاسخ به سوال خبرنگاری دیگر به خدمات ارزنده لاریجانی در موضوعات هسته‌ای و سایر وظایف شورای عالی امنیت ملی اشاره و تصریح کرد: تلاش‌های دکتر لاریجانی که جای تشکر دارد قطعا نتایج مثبتی را در حل و فصل مسایل هسته‌ای دارد. بنابراین حل و فصل امروز مسایل هسته‌ای مرهون تلاش‌های رییس‌جمهوری و سایر مسوولان از جمله آقای لاریجانی است.

وی با بیان این که تغییر آقای لاریجانی از سمت دبیر شورای عالی امنیت ملی باعث تعجب بود، گفت: آن چه مهم است این است که همه اعلام کردند و اعتقاد دارند این جا‌به‌جایی سبب تغییر در دیدگاه‌ها و مبانی اصولی ما در مباحث هسته‌ای و سایر امور مربوط به شورای عالی امنیت ملی نخواهد شد.

به گفته‌ حداد عادل، اختلاف سلیقه‌ای میان لاریجانی و احمدی‌نژاد وجود داشت که طرفین احساس کردند اگر این اختلاف سلیقه نباشد کار بهتر پیش خواهد رفت. بنابراین دکتر جلیلی را انتخاب کردند تا اختلاف سلیقه‌ها کمتر شود.

وی افزود: البته اختلافات به وجود آمده در سلایق بود نه در مبانی؛ چرا که لاریجانی هم‌چنان به عنوان عضوی از شورای عالی امنیت ملی و نماینده مقام معظم رهبری نظر خود را به رییس‌جمهوری و دبیر جدید شورا منتقل می‌کند، تا پرونده در همان مسیری حرکت کند که مقام معظم رهبری نسبت به آن اشراف کامل دارد.

حداد عادل درباره این که گفته می‌شود دولت منتقدان را تهدید کرده است که اگر انتقادی داشته باشند، نباید امسال حرفی از بودجه بزنند زیرا بودجه آنها کنار گذاشته می‌شود و یا به نیم کاهش پیدا می‌کند، گفت: هر نظری که دولت داشته باشد برای مجلس الزام‌آور نیست. زیرا اگر در قانون بودجه دولت نظری بدهد جنبه پیشنهادی داشته و نمایندگان در تصمیم‌گیری آزاد هستند.

رییس مجلس در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید حضور آقای خاتمی چه تاثیری در کاندیداتوری شما در مجلس هشتم دارد، گفت: اولا ما باید بدانیم که ایشان مایل هستند که در انتخابات شرکت کنند یا خیر؛ بنابراین اجازه دهید تا اظهارنظر در این مورد به وقتی موکول شود که ایشان اعلام آمادگی کرده باشند.