دنیای اقتصاد - وزیر امور خارجه روسیه که در سفری کوتاه به تهران آمد، با رییس‌جمهوری ایران دیدار و پیام رییس‌جمهوری روسیه را به او تسلیم کرد. وی پس از دیدار با مقام‌های بلندپایه کشورمان، با انتقاد از یکجانبه گرایی آمریکا در برابر ایران تاکید کرد که اعمال تحریم‌های یکجانبه به حل موضوع هسته‌ای تهران کمکی نمی‌کند. در سفر کوتاه لاوروف به تهران

پیام پوتین تسلیم احمدی‌نژاد شد

سید محمد عاملی - وزیر امور خارجه روسیه که در سفری کوتاه به تهران آمد، با رییس‌جمهوری ایران دیدار و پیام رییس‌جمهوری روسیه را به او تسلیم کرد.

سرگی لاوروف که دو هفته پیش به همراه ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه برای شرکت در اجلاس سران کشورهای حاشیه دریای خزر به تهران آمده بود، بعد از ظهر سه‌شنبه وارد تهران شد و پس از ملاقات و گفت‌و‌گو با همتای ایرانی خود و محمود احمدی‌نژاد، صبح دیروز ایران را ترک کرد.

سه‌شنبه رسانه‌های ایرانی و روسی از سفر «غیرمنتظره» لاوروف به تهران خبر دادند. پس از اعلام این خبر، باتوجه به غیرمنتظره بودن و نیز فاصله کم میان این دیدار و سفر پیشین وزیر خارجه روسیه به تهران، گمانه‌زنی‌هایی درباره اهداف این سفر مطرح شد.

البته روز گذشته محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهوری ایران در حاشیه جلسه هیات دولت با رد غیرمنتظره بودن این سفر، به خبرنگاران گفت که این دیدار از پیش برنامه‌ریزی شده بود. البته احمدی‌نژاد نگفت که این سفر که رسانه‌ها از آن مطلع نبودند، از چند روز یا چند ساعت قبل «برنامه‌ریزی» شده است. با این حال فاصله کوتاه میان دو حضور لاوروف در تهران، همچنان کنجکاوی‌ها را درباره اهداف این سفر زنده نگاه داشت تا اینکه اعلام شد که وزیر خارجه روسیه حامل پیامی بوده است.

روز گذشته دفتر امور رسانه‌های نهاد ریاست‌جمهوری خبر داد وزیر امور خارجه روسیه سه‌شنبه شب در دیدار با رییس‌جمهوری اسلامی ایران پیام ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری این کشور را به محمود احمدی‌نژاد، تقدیم کرد.

وزیر امور خارجه فدراسیون روسیه همچنین با منوچهر متکی در محل وزرات امور خارجه، آخرین راه‌های تحکیم مناسبات دوجانبه و نتایج اجلاس سران خزر، مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی را مورد تبادل نظر قرار دادند.

وزیر امور خارجه روسیه پس از دیدار با مقام‌های بلندپایه کشورمان در تهران، با انتقاد از یکجانبه گرایی آمریکا در برابر ایران تاکید کرد که اعمال تحریم‌های یکجانبه به حل موضوع هسته‌ای تهران کمکی نمی‌کند.

به گزارش خبرگزاری مهر، سرگی لاوروف که پس از سفر کوتاه خود به تهران با خبرگزاری اینترفکس گفت‌وگو می‌کرد، گفت: ما پیرو تصمیمات شورای امنیت سازمان ملل متحد خواهیم بود و بر پایبندی خود به اقدامات مشارکتی تاکید می‌کنیم و می‌گوییم که اقدامات یکجانبه‌ای که درباره ایران اتخاذ می‌شوند، کمکی به اقدامات جمعی و مشارکتی نمی‌کنند.

لاوروف تصریح کرد که در گفت‌وگوی خود با وزیر امور خارجه ایران، بر ضرورت کار فعالانه با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای روشن شدن تمام مشکلات موجود درباره برنامه هسته‌ای ایران تاکید کرده است.

وزیر امورخارجه روسیه در ادامه گفت: در دیدار با مقام‌های ایرانی، ما بر اهمیت پایان یافتن هر چه سریع‌تر سوالات آژانس، به منظور احیای مساله اعتماد مطلق به صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های ایران در زمینه استفاده از انرژی هسته‌ای تاکید کردیم.

لاوروف با تاکید بر مثبت بودن دیدارهای انجام شده در تهران خاطرنشان کرد که در دیدار با مقام‌های ایرانی بر لزوم گفت‌وگو درباره مسائل مهم برنامه هسته‌ای ایران تاکید کرده و این نکته را نیز یادآور شده که چنین اقداماتی به یافتن راه حلی عادلانه که مورد پذیرش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و شورای امنیت سازمان ملل متحد باشد، نیز کمک خواهد کرد.

لاوروف اظهار کرد: این گفت‌وگوها را ادامه و این کار را در تماس با همکاران خود از اروپا،آمریکا و چین (اعضای گروه ۱+۵ برای حل موضوع هسته‌ای ایران) انجام می‌دهیم.

پیام چه بود؟

گر چه رییس مجلس، هدف از سفر لاوروف به تهران را پیگیری توافقات سفر پوتین به تهران خواند، اما به نظر می‌رسد وزیر امور خارجه روسیه ماموریت مهم‌تری داشته و آن ابلاغ پیامی باشد که به همراه داشته است.

البته مطابق گزارش برخی مقام‌های رسمی، این اولین «پیام روسی» نیست. علی لاریجانی، دبیر سابق شورای امنیت ملی پیش‌تر خبر داده بود که پوتین در سفر خود به تهران، «پیشنهاد»، «ایده» یا «پیام» مشخصی را به همراه داشت. اختلاف و الفاظ ناشی از تفاوت گزارش‌ خبرگزاری‌های داخلی است. با این همه دور روز بعد احمدی‌نژاد این گزارش لاریجانی را به طول کلی تکذیب و اعلام کرد در سفر پوتین به تهران درباره برنامه هسته‌ای صحبتی به میان نیامد؛ اما این بار نهاد ریاست‌جمهوری، خود اعلام می‌کند که لاوروف حامل پیامی بود. البته گزارش دفتر امور رسانه‌های نهاد ریاست‌جمهوری حاوی اطلاعی درباره محتوای این پیام نیست. با وجود این برخی رسانه‌های روسی اطلاعات بیشتری درباره اهداف سفر لاوروف ارائه کرده‌اند. البته چون از سوی طرف ایرانی تاکنون اطلاع‌رسانی کاملی در این باره صورت نگرفته است، نمی‌توان به قطعیت اعلام کرد که این اطلاعات مبتنی بر گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای است یا واقعیاتی که از کانال‌های رسمی در اختیار آنان قرار گرفته است.

خبرگزاری فارس به نقل از یک روزنامه روسی نوشت: سفر غیر‌منتظره وزیر امور خارجه روسیه به تهران با هدف آخرین تلاش برای متقاعد کردن مقامات ایران برای توقف غنی‌سازی اورانیوم تا قبل از نشست آتی گروه ۱+۵ در پایان نوامبر صورت گرفت که باز هم نتوانست مواضع رهبران این کشور را تغییر دهد.

به نوشته روزنامه «کامرسانت» این سفر که به فاصله چند روز از سفر پوتین به تهران صورت می‌گیرد، نشان می‌دهد که پس از مذاکرات روسای جمهوری دو کشور، مسائل تازه‌ای بین طرفین به وجود آمده است.

به عقیده کارشناسان، ضرورت ملاقات دیگری با مقام‌های ایران پس از آن به وجود آمد که آمریکا تحریم‌های یک‌جانبه دیگری را بر ضد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و برخی بانک‌های این کشور اعمال کرده است. در مسکو نگران این هستند که این اقدام آمریکا نه تنها به ایران، بلکه به روسیه نیز آسیب برساند.

به نوشته این روزنامه، با توجه به شواهد و قرائن، سرگی لاوروف موظف بود آخرین تلاش خود را برای متقاعد کردن تهران برای پاسخ مثبت دادن به درخواست شورای امنیت برای توقف غنی‌سازی از سوی ایران به‌کار بندد. مساله این است که در اواخر ماه نوامبر میانجیان بین‌المللی در حل مساله هسته‌ای ایران در گروه ۱+۵ باید بار دیگر بر اساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مورد همکاری تهران، به بررسی مساله هسته‌ای ایران بپرازند.

خبرگزاری فارس به نقل از یک رسانه روسی دیگر نیز گزارش داد: گفته می‌شود، واشنگتن «معامله بزرگی» را به مسکو پیشنهاد کرده که بر اساس آن مجموعه مسائل کوزوو، ایران و پیمان نیروهای نظامی متعارف در اروپا با امتیازدهی متقابل به طور یکجا حل و فصل شوند.

به گزارش روزنامه نیزاویسیمایا گازیه تا، منابع آگاه آمریکایی اعلام کردند که واشنگتن به مسکو پیشنهاد کرده است تا مجموعه مسائل بین‌المللی شامل کوزوو، ایران، پیمان کاهش نیروهای نظامی متعارف در اروپا را با امتیازدهی متقابل به طور یک‌جا حل و فصل کند. این «معامله بزرگ» از سوی دولت آمریکا در زمانی مطرح شده است که به تاریخ حل و فصل نهایی این موضوعات نزدیک می‌شویم.

روزنامه اینترنشنال هرالد تریبیون، چاپ پاریس نیز به نقل از یک منبع آگاه در محافل دیپلماتیک نوشته است: ایالات متحده حاضر است به روسیه در خصوص پیمان کاهش نیروهای نظامی متعارف در اروپا امتیازاتی بدهد، البته در صورتی که این کشور هم مواضع خود در قبال مساله کوزوو و ایران را نرم‌تر کند.

این امتیازها گویا بخشی از مجموعه پیشنهادهایی است که واشنگتن با کمک آنها قصد دارد بر اختلاف نظرات موجود میان خود و مسکو در خصوص طرح اعطای استقلال به کوزوو و جلب رضایت روسیه برای اعمال تحریم‌های مضاعف بر ضد تهران فایق آید.

به نوشته این روزنامه، مساله کوزوو قرار است ۱۰ نوامبر در شورای امنیت سازمان ملل بررسی شود. اگر مسکو حاضر به دادن امتیاز در این زمینه نشود، آمریکا و اکثر کشورهای اروپایی ممکن است به طور یک‌جانبه استقلال کوزوو را به رسمیت بشناسند. البته این اقدام اوضاع در منطقه بالکان را متشنج خواهد کرد و روابط با مسکو را نیز تیره می‌سازد که حتی ممکن است به استفاده از حق وتو از سوی روسیه و چین در شورای امنیت و بلوکه شدن قطعنامه ضدایرانی منجر شود.

عکس: خبرگزاری فارس