احتمال حضور لاریجانی در انتخابات مجلس هشتم قوت یافت

دنیای اقتصاد- جایگاه علی لاریجانی پس از استعفا از دبیر شورای عالی امنیت ملی کجاست؟! این مهمترین سوالی بود که پس از تایید خبر پذیرش استعفای لاریجانی در راهروهای پارلمان مورد توجه قرار گرفت و ذهن نمایندگان اصولگرای مجلس را درگیر کرد. با توجه به اینکه مهمترین حادثه سیاسی پیش‌رو در سال‌جاری انتخابات مجلس است و اصولگرایان در حال بررسی کاندیداهای خود و انتخاب یک سرلیست هستند، طبیعی است که نگاه‌ها به سمت لاریجانی به عنوان کاندیدای اول اصولگرایان معطوف شود. زمزمه‌های حضور لاریجانی در انتخابات هشتمین دوره مجلس در هفته گذشته در مجلس شنیده شد اما گفته محمدرضا باهنر نایب رییس اول مجلس و حامی جدی علی لاریجانی در انتخابات ریاست جمهوری دوره نهم به این زمزمه‌ها قوت بیشتری می‌بخشد «ظرفیت‌های پرتوان لاریجانی آزاد شده و ما تلاش می‌کنیم از این ظرفیت‌ها استفاده کنیم». باهنر در حاشیه اولین نشست مجمع نمایندگان اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان از یک سو تاکید کرده که برای انتخابات مجلس هشتم کاندیدا نخواهد شد و از سوی دیگر نگاه‌ها را به سمت لاریجانی سوق داده است «در تلاشیم که ایشان (لاریجانی) وارد انتخابات مجلس شوند و معتقدیم که ایشان باید به مجلس بیاید».

اظهارات باهنر در شرایطی مطرح می‌شود که حسین فدایی، ‌دبیر کل جمعیت ایثارگران و نماینده تهران نیز در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد احتمال حضور لاریجانی در انتخابات مجلس هشتم را دور از ذهن ندانست و موسی قربانی عضو شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان گفت که «لاریجانی به عنوان یک فرد موثر می‌تواند در تشکیلات جریان اصولگرا قرار گیرد». علی لاریجانی از رم به تهران بازگشته است و آخرین حضور در تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای احمدی‌نژاد با سولانا را به پایان رسانده اما در این مدت شاید اولین موضع‌گیری وی در مورد دلایل استعفایش و احتمال حضورش در انتخابات مجلس هشتم صحبت‌هایی است که در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با سولانا در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید می‌گویند بنا به دلایل شخصی استعفا داده‌اید آن دلایل چیست؟ باشد البته پاسخ لاریجانی در عین حال که واکنشی به اظهارات احمدی‌نژاد و الهام بود موضع دو پهلویی در رابطه با حضورش در مجلس آینده را به دنبال داشت.

«درباره استعفای من صحبت‌های زیادی شده است که خیلی هم تنوع زیاد داشته است، مثلا گفتند که آقای لاریجانی به دلیل مسائل شخصی استعفا داده. من هرچقدر به خودم نگاه می‌کنم مشکل شخصی نمی‌بینم. یا اینکه گفتند آقای لاریجانی به خاطر انتخابات مجلس استعفا داده قضاوت درستی نیست، چون من در همین سمت هم می‌توانستم نماینده مجلس بشوم. همان طور که در گذشته آقای روحانی هم دبیر شورای امنیت بودند و هم نماینده مجلس» اما از سوی دیگر، موضوع حضور لاریجانی در انتخابات مجلس به عنوان مسوولیت اصولگرایان وضعیت غلامعلی حدادعادل، رییس مجلس فعلی را در هاله‌ای از ابهام قرار می‌دهد. گرچه شایعه‌های قوی در مورد کاندیداتوری حدادعادل برای انتخابات دوره دهم ریاست جمهوری مطرح است و این موضوع برخی مواقع واکنش شدید حامیان دولت را به دنبال داشته است، با این حال حداد عادل هیچ‌گاه به صورت صریح در مورد حضور یا عدم حضور در انتخابات مجلس موضع‌گیری نکرده است. اما باهنر در مورد این سوال که اگر لاریجانی در انتخابات حضور داشته باشد به عنوان رییس مجلس شورای اسلامی‌ می‌آید، پس در این صورت وضعیت حداد عادل چه می‌شود؟ اظهارکرد: «درحال‌حاضر هیچ‌کس کاندیدای ریاست مجلس نباید شود و هر فردی که کاندید می‌شود کاندیدای نمایندگی برای مجلس شورای اسلامی‌ بوده و رییس مجلس هشتم را نیز خود مجلس هشتم انتخاب می‌کند و از سویی هر گاه ترکیب مجلس هشتم مشخص شود خود رییس را انتخاب می‌کنند و در‌حال‌حاضر آقای حداد عادل و دوستان نیز گفته‌اند که الان کسی به عنوان ریاست مجلس کاندیدا نمی‌شود و هر فرد به عنوان نماینده مجلس کاندید می‌شود، اما در رابطه با سر لیست در تهران نیز هنوز بحث مصادیق شروع نشده و هر گاه مصادیق شروع شود کار سر لیست‌ها نیز مشخص می‌شود.»

با این حال، چهره‌های شاخص جریان اصولگرا معتقدند حضور لاریجانی در انتخابات مجلس به ایجاد تفاهم در میان جریان‌های اصولگرا کمک می‌کند و به گفته پرویز سروری، نماینده تهران، حضور لاریجانی فضای انتخابات گرم‌تر خواهد کرد و حضورش می‌تواند وزنه اصولگرایان را سنگین‌تر کند.

سعید ابوطالب، نماینده تهران و عضو فراکسیون اصولگرایان مستقل نیز معتقد است: «لاریجانی می‌تواند محور اتحاد در جریان اصولگرایی باشد»، به گفته ابوطالب، کسانی که در گروه ۶ نفره دور هم جمع شده‌اند واجد مشخصه‌های ملی برای این‌که باعث اتحاد شوند، نیستند؛ بنابراین اضافه شدن لاریجانی به گروه ۵ نفره در کنار آقای محسن رضایی و قالیباف می‌تواند جبهه گسترده و فراگیر را در جریان اصولگرایی ایجاد کند.

از سوی دیگر، انتخاب لاریجانی به عنوان کاندیدا و تمرکز وی برای فعالیت‌های انتخاباتی شاید بتواند به همدلی بخشی از جریان اصولگرا کمک کند اما با توجه به استعفای وی از دبیر شورای‌عالی امنیت ملی و آنچه به عنوان بن‌بست همکاری میان لاریجانی و احمدی‌نژاد مطرح شد، به نظر می‌رسد اختلافات موجود میان اصولگرایان بر سر رسیدن به لیست واحد را افزایش داده و بخشی از جریان اصولگرایان تحت عنوان حامیان دولت را از این جریان دور کند.

تلاش‌های اصولگرایان برای وحدت در انتخابات مجلس هشتم تحت‌تاثیر عملکرد مجلس هفتم و دولت نهم قرار دارد و انتقادهای شدیدی به وضعیت اقتصادی وجود دارد این نگرانی را در باهنر ایجاد می‌کند که پاشنه آشیل اصولگرایان در انتخابات آینده عملکرد بد اقتصادی آنها در گذشته و عدم تحقق شعارهایشان باشد.

به عقیده باهنر اصولگرایان دارای دو مساله اساسی برای کسب آرای مردم هستند که یکی از این مسائل بحث نرخ تورم است، که برای همه اقشار مهم است و از سوی دیگر نگرانی از مسائل هسته‌ای، صدور قطعنامه‌ها و بحث شورای امنیت، تعیین دیپلماسی لبخند یا اخم که هر کدام از آنها آثارخود را بر زندگی مردم می‌گذارد به عنوان مساله دوم است.

نایب رییس مجلس می‌افزاید: ما از گذشته اختلافاتی با دولت داشتیم و یکی از این اختلاف‌ها در این بود که حساسیت مجلس در قیمت‌ها بیشتر از حساسیت دولت بود و در این راستا دولت تلاش می‌کرد که قیمت‌ها را بیشتر برای کاهش نرخ بیکاری و اقتصادی قرار دهد و ما این را نمی‌گفتیم.

باهنر تاکید می‌کند: نرخ تورم در حال حاضر قابل دفاع برای بدنه اجتماعی نیست و مسوولان باید در بحث کنترل تورم حساسیت بیشتری داشته باشند، البته بحث کنترل تورم، بحثی است که راه‌حل ساده‌ای نداشته و با فرمول ساده‌ای حل نمی‌شود.

وی می‌گوید: در حال حاضر بسیاری از مردم می‌پرسند که نفتی که قرار بود بر سفره‌های آنها بیاید، چه شد؟ و می‌گویند که در حال حاضر با وجودی که نفت گران شده اما همچنان نرخ تورم بالا است که پاسخ روشن به آنها این است با گران شدن نفت مستقیما بر روی قیمت‌ها نیز اثر می‌گذارد.

وی با بیان اینکه تورم را نمی‌توان با فرمول ساده حل کرد ادامه داد: از سویی در کشور ما به سمت یارانه‌ای کردن کالاها می‌رویم و مسائلی از این دست وجود دارد؛ اما این بحث مطرح است که مابه‌التفاوت قیمت را چه کار باید کرد؟ که بعضی می‌گویند باید آن را مستقیم به مردم دهیم که این موضوع اشکال ایجاد می‌کند و یا این‌که کار بی‌ربطی که یک سال مصرف شکر را از ترس گرانی یا محاصره اقتصادی وارد کشور کردند و تنها نتیجه‌اش آن شد که کشاورزها گرفتار شوند و شاید در این میان تنها راه دولت این باشد که چغندرها را خریده و آنها را دفع کند چراکه متاسفانه آن قدر شکر با تعرفه صفر وارد کردند که مشکل ایجاد شده و ما مشکلی از این لحاظ با دولت داریم و از سوی دیگر نیز متعهد هستیم که جبهه متحد را نگه داریم.

نایب رییس مجلس در پاسخ به پرسش یکی از دانشجویان در رابطه با بحث اجرای پروژه‌های عمرانی، گفت: یکی از آرزوهای ما این است که مدت اجرای پروژه‌های عمرانی کم شود و یکی از اختلافات جدی ما با دولت بر سر این بود که دولت می‌گفت که در اختیار گذاشتن بودجه برای کار عمرانی برای انجام آن کار است و ما می‌گفتیم که اعطای بودجه یک قسمت از کار عمرانی بوده و باید برای کار عمرانی برنامه داشت و این از اولین اختلافات دولت و مجلس بود که دولت می‌خواست ۷۰‌درصد بودجه عمرانی را رشد دهد و ما می‌گفتیم کشور توان جذب این بودجه را ندارد و بعد از بحث‌هایی سرانجام ۴۰‌درصد بودجه عمرانی تصویب شد.