نخستین گزارش رسمی از فعالیتهای ساختمانی در سال ۸۶ منتشر شد
بهار پررونق ساختوساز
دنیایاقتصاد- صدور پروانههای ساختمانی براساس سطح کل زیربنا در سه ماه اول امسال درشهر تهران ۸/۹۳درصد افزایش پیدا کرد.
جدیدترین گزارش بانک مرکزی از نتایج بررسی پروانههای ساختمانی توسط شهرداریهای کشور نشان میدهد، در سه ماه اول سال 86 برای ساخت 53هزار و 337واحد مسکونی در کل مناطق شهری، تعداد 47هزار و 991پروانه ساختمانی صادر شده است.
سطح کل زیربنای این تعداد واحد مسکونی ۲۳میلیون و ۱۹۴هزار مترمربع است که ۷/۵۳درصد بیشتر از سه ماه اول سال قبل میباشد.
تعداد واحدهای مسکونی در مناطق شهری کشور که در سه ماه اول امسال برای آنها پروانه صادر شده نیز نسبت به مدت مشابه سال قبل 4/55درصد رشد داشته است.
اما در تهران به عنوان تاثیرگذارترین شهر بر روند تغییرات قیمت مسکن در کل کشور آمارهای ساختمانی نشان از رونق ساخت و ساز در سالجاری دارد.
بر اساس گزارش دفتر آمارهای ساختمانی بانک مرکزی، در سه ماه اول سال 86 از طرف شهرداریهای مناطق مختلف تهران برای 5هزار و 653دستگاه ساختمان با حدود 8/4میلیون متر مربع سطح کل زیربنای طبقات، پروانه ساخت صادر شده است که نسبت به سه ماه اول سال قبل از نظر تعداد و سطح کل زیربنای طبقات به ترتیب 2/85 و 8/93درصد افزایش نشان میدهد.
متوسط سطح کل زیربنای ساختمانهای فوق ۸۴متر مربع است که در مقایسه با سه ماه اول سال قبل ۷/۴درصد افزایش داشته است.
در سه ماه مورد گزارش، بیشترین تعداد پروانههای ساختمانی صادره در شهر تهران برای ساختمانهای 4طبقه (2457فقره) صادر شده است.
در سه ماه اول امسال در پروانههای ساختمانی صادر شده در تهران، ایجاد ۳۴هزار و ۲۹۳واحد مسکونی پیشبینی شده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۰۱درصد افزایش نشان میدهد.
براساس این گزارش این حجم صدور پروانه ساختمانی در سه ماه اول سال 86 به علت مشاهده رونق بازار مسکن در سال 85 از سوی فعالان ساختمانی بوده است.
اما آیا رونق ساختوساز در سالجاری میتواند، تاثیری بر مهار گرانی مسکن در آینده داشته باشد؟
تقویت عرضه بدون تقویت مالی تقاضا فایده ندارد
مینو رفیعی، کارشناس برجسته بخش مسکن و عضو گروه تدوین طرح جامع مسکن، معتقد است: افزایش بیش از ۵۰درصدی در صدور پروانههای ساختمانی به لحاظ سطح کل زیربنا در کل کشور نشان میدهد، بخش ساختوساز از رکود خارج شده است.
وی در گفتوگو با دنیای اقتصاد تصریح کرد: اما مسالهای که از سالهای قبل همواره با آن روبهرو بودهایم «عرضه» و «تقاضای موثر» بوده است. درحالحاضر مشکل، تقاضای موثر یا همان تقاضای مصرفی است.
رفیعی با توضیح بیشتر در این باره گفت: اکنون شروع به ساخت بیش از ۱۵۰هزار واحد مسکونی در سهماه اول امسال در کل کشور و ادامه احتمالی این روند فزاینده ساختمانسازی تا پایان سال، باعث خواهد شد عرضه در بازار مسکن به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کند.
اما چون منابع مالی تقاضای مصرفی برای خرید خانه کم است، تقاضای موثر در بازار نمیتواند این عرضه را پوشش دهد؛ بنابراین افزایش عرضه تا زمانیکه طرف تقاضا تقویت نشود در قیمت مسکن موثر نخواهد بود.
این کارشناس مسکن با اشاره به اینکه تقویت تقاضای مصرفی در جامعه جزو مهمترین برنامههای دولت است، گفت: یکی از راههای تقویت تقاضا در بازار مسکن، ارائه وامهای طولانیمدت و با حجم قابل توجه است؛ اما در کشور ما در بهترین شرایط در سالهای گذشته وامهای اعتباری مسکن تنها ۳۵ الی ۴۰درصد از سرمایه موردنیاز برای خرید مسکن را توانسته است، پوشش دهد.
وی خاطرنشان کرد: برای آنکه ساختوسازها هدفمند انجام شود تا بتواند تاثیر در مهار رشد قیمت مسکن داشته باشد، باید دولت همواره یک پله جلوتر از روند بازار باشد و به گونهای در بخش مسکن برنامهریزی کند تا بتواند اتفاقات به نفع افزایش قیمت در بازار مسکن را خنثی کند؛ به طور مثال اگر برنامه ساخت 5/1میلیون واحد مسکونی در سالهای رکود (81-84) تدوین و اجرا میشد، در سال 85 که انتظار افزایش قیمت در این این بازار میرفت، میتوانست مانع از رشد ناگهانی قیمتها شود.
رفیعی پیشبینی کرد: چنانچه نرخ رشد قیمت مسکن در ماههای باقی مانده از سالجاری روند نزولی پیدا کند، ساختوساز نیز اندکی با کاهش روبهرو خواهد بود.
ارسال نظر