دنیای اقتصاد- به گفته امیر منصور برقعی، چنانچه نتوانیم ۲۰۰۰میلیارد تومان هزینه اضافی در دو بخش آموزش و پرورش و بنیاد شهید را از طریق کاهش هزینه‌ها در سایر دستگاه‌ها تامین کنیم، اصلاحیه بودجه ۸۶ را برای انتقال همین مبلغ از بودجه عمرانی به بودجه جاری به مجلس تقدیم خواهیم کرد. با انتقال ۲هزار میلیارد تومان از هزینه‌های عمرانی به جاری

اصلاح بودجه به جای متمم

دنیای‌اقتصاد- امسال به جای ارائه متمم بودجه، اصلاحیه بودجه با حجم ۲هزار میلیارد تومان خواهیم داشت.

این پاسخ امیر منصور برقعی، معاون برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس‌جمهوری به خبرنگارانی بود که در حاشیه مراسم روز آمار و برنامه‌ریزی از وی درباره ارائه متمم بودجه ۸۶ پرسیده بودند.

وی اصلاحیه بودجه را واژه جدیدی ندانست و گفت: متمم با اصلاحیه بودجه متفاوت است، اما توضیح بیشتری در این زمینه نداد.

به گفته برقعی، منابع مالی دولت در لایحه بودجه ۸۷ مدیریت می‌شود و سقف بودجه عمومی دولت در سال آینده نسبت به سال‌جاری افزایش چشمگیری نداشته و تنها ۵/۱درصد افزایش می‌یابد.

به گزارش خبرگزاری مهر، وی در رابطه با تغییر و تحولات صورت گرفته در بودجه ۸۷‌، اظهار کرد: تغییر و تحولاتی که می‌خواستیم در بودجه شکل بگیرد، به وجود آمده و سقف بودجه دستگاه‌ها امروز (سه‌شنبه) به آنها ابلاغ می‌شود.

وی در خصوص سقف بودجه عمومی‌دولت گفت: با توجه به اینکه سال گذشته سقف بودجه دولت منهای بودجه شرکت‌های دولتی ۶۳‌هزار میلیارد تومان بود، تلاش شد که این بودجه با تغییر محسوسی نسبت به سال گذشته مواجه نشده و ۵/۱‌درصد افزایش یابد.‌ البته این عدد هنوز نهایی نشده و در یک رفت و آمد در دستگاه‌های اجرایی برای تعیین ارقام اولیه بوده که این امر حاکی از جهت‌گیری دولت برای کنترل حجم بودجه و جلوگیری از افزایش چشمگیر آن است.

برقعی تصریح کرد: با وجود اینکه در برخی از بخش‌ها به خصوص در اعتبارات هزینه‌ای، ناگزیر از افزایش بودجه هستیم، اما دولت تمام تلاش خود را به کار می‌برد تا افزایش زیادی در حجم بودجه خود نداشته باشد.

معاون رییس‌جمهوری با تاکید بر تلاش دولت برای افزایش مدیریت منابع مالی، ادامه داد: به دنبال آن هستیم تا الزامات قانون برنامه برای تغییرات را از طریق منابع موجود با افزایش بهره‌وری در هزینه‌ها پوشش دهیم.

وی با بیان اینکه سال گذشته سعی کردیم یک بودجه انقباضی را تعقیب کنیم، خاطر‌نشان کرد: در‌حال‌حاضر این مسیر را همچنان ادامه می‌دهیم. ضمن آنکه در لایحه بودجه سال ۸۷ بیشتر به دنبال کنترل هزینه‌های دستگاه‌های اجرایی هستیم که برای تحقق این امر سخت‌گیری‌ها و کنترل‌ها را بیشتر خواهیم کرد. وی گفت: نهایی شدن اعداد و ارقام لایحه بودجه در گرو رفت و برگشت‌های ما با دستگاه‌های اجرایی و برنامه‌هایی که آنها برای فعالیت‌هایشان بر‌اساس سقفی که به آنها می‌دهیم پیشنهاد می‌کنند، بستگی دارد.

معاون رییس‌جمهوری در پاسخ به اینکه آیا سال آینده بودجه‌ای برای خدمات کشوری در نظر گرفته شده است، اظهار کرد: لایحه خدمات کشوری برای اجرا نیازمند ۶۵ آیین‌نامه است که نوشتن آنها و تصویبشان در دولت زمان بر خواهد بود.به گفته برقعی، از آنجا که در قانون پیش‌بینی شده ما‌به‌التفاوت اضافه بر افزایش پلکانی معکوس از محل سهام عدالت تامین شود وهر زمان که شرایط اجرای لایحه خدمات کشوری که دولت مصمم به اجرای آن است، فراهم شود، منابع مالی لایحه از این مکانیزم تامین خواهد شد.

وی با دفاع از تورم‌زا نبودن عملکرد مالی دولت درسال‌جاری تصریح کرد: از آنجا که امسال نقدینگی مازاد بر فروش عادی ارز نفتی را که توسط بانک مرکزی صورت می‌گرفت‌، نداشتیم دولت با کنترل هزینه‌های خود به این هدف دست یافت.برقعی فروش ارز توسط بانک مرکزی را ۳۰‌هزار میلیارد تومان اعلام کرد و در پاسخ به منتقدان که تزریق منابع مالی به طرح‌های عمرانی را توزم‌زا می‌دانند، گفت: اگر منشا نقدینگی که دولت در بودجه جاری و عمرانی هزینه می‌کند نقش تورم زا نداشته و پایه پولی را افزایش ندهد، آثار تورمی ‌ندارد؛ به این معنی که اگر این پول در عرصه عمرانی یا در پروژه‌ای صرف شود که به تولید منتهی شود و برگشت اقتصادی داشته باشد خود اثر ضد تورم دارد.

معاون رییس‌جمهوری در رابطه با کسری بودجه دولت در سال جاری، اظهار کرد: کسری بودجه دو منشا عدم تحقق درآمدها و یا هزینه‌های اضافی و هزینه‌هایی را که انتقال یافته‌اند، دارد. مثلا از ماده پنجم و ششم سال گذشته رقمی‌که برای واردات بنزین پیش‌بینی شده بود به پایان رسید و دولت متمم ۳‌میلیارد دلاری را برای واردات بنزین ارائه کرد. به گفته برقعی، از ابتدای سال ۸۶ تا کنون کسری بودجه از بابت واردات بنزین نداشته‌ایم و امسال متمم بودجه‌ای نخواهیم داشت.وی در رابطه با تحقق نیافتن درآمدهای دولت با بیان اینکه دستگاه‌های آموزش و پرورش و بنیاد شهید با تحقق نیافتن درآمدها مواجه می‌شوند، گفت: به این دستگاه‌ها بر اساس احکامی‌که صادر می‌شود که برخی از آنها نیز خارج از اراده خودشان است، هزینه پیش‌بینی ‌نشده‌ای تحمیل می‌شود. برقعی خاطر‌نشان کرد: با توجه به اینکه سال گذشته سعی کردیم مشکلات این دو دستگاه را مرتفع کنیم، اما مجددا اعداد و ارقام از سوی آنها اعلام شد. پیش‌بینی ما این بود که از طریق کاهش از بخش اعتباراتی که به عنوان سایر در دستگاه‌های اجرایی وجود دارد این خلاء را که رقمی‌حدود ۲‌هزار میلیارد تومان است، پر شود.

وی گفت: البته این عدد برآوردی است که تا‌کنون داشته‌ایم و حتی تا زمان تنظیم بودجه نیز این پیش‌بینی را داشتیم.

به همین دلیل در تخصیصی که در بخش سایر به دستگاه‌های اجرایی می‌دهیم، محدودیت‌های بیشتری را لحاظ خواهیم کرد تا بتوانیم از آن محل برداشت کنیم. در غیر این صورت از آنجا که کاهش بخش سایر باعث بروز مشکل در ماموریت برخی از دستگاه‌ها می‌شود؛ بنابراین ناگزیر از تقدیم اصلاحیه بودجه خواهیم بود.

معاون رییس‌جمهوری افزود: قرار شد چنانچه رقم ۲‌هزار میلیارد تومان ‌تحقق نیافتن درآمدها از طریق فوق قابل جبران نباشد از طریق تقدیم اصلاحیه بودجه به مجلس اجازه انتقال هزینه‌های عمرانی به هزینه جاری را بگیریم.

برقعی با بیان اینکه تحقق نیافتن درآمدهای دولت در سال‌جاری کم است، گفت: در آخرین کمیته تخصیص که چند وقت پیش برگزار شد این مسئله را به دقت بررسی کردیم و حتی تلاش ما این بود که اگر بشود از محل سایر مشکل را حل کرده و اصلاحیه ندهیم.

وی افزود: البته این مساله در وزارت اقتصاد و معاونت راهبردی ریاست جمهوری در دست بررسی است. برقعی در پایان از آماده شدن پیش‌نویس گزارش سند چشم‌انداز بیست ساله کشور خبر داد.

ملاحظات تورمی‌جهت‌گیری کلی بودجه ۸۷ باشد

اکبر کمیجانی، معاون اقتصادی بانک مرکزی نیز که از دیگر مدعوین این مراسم بود با ابراز امیدواری نسبت به اینکه ملاحظات تورمی‌ و کنترل نقدینگی جهت‌گیری کلی دولت در بودجه ۸۷ باشد، موجودی حساب ذخیره ارزی را باتوجه به روند افزایشی قیمت نفت دارای وضعیت خوبی دانست و گفت: دولت مصمم است که امسال فراتر از رقم مصوب بودجه‌ای برداشتی از این حساب نداشته باشد.

وی اخبار مربوط به برداشت‌های مکرر از حساب ذخیره ارزی را صحیح ندانست و گفت: خوشبختانه دولت در سال جاری عزم جدی دارد که فراتر از بودجه مصوب برداشتی از حساب ذخیره ارزی نداشته باشد.

وی با بیان اینکه با توجه به روند افزایشی قیمت نفت، موجودی حساب ذخیره ارزی تقریبا وضعیت خوبی دارد، تصریح کرد: در سال آتی که قیمت نفت در سطح جهانی وضعیت خوبی دارد‌، پیش‌بینی می‌شود که موجودی نقدی حساب ذخیره ارزی در پایان سال‌جاری به مراتب فراتر از موجودی سال‌های گذشته باشد.

به گفته کمیجانی، به دلیل اینکه هنوز ۵ ماه تا پایان سال‌جاری زمان باقی‌مانده، فاکتورهای مختلفی مانند اینکه قیمت نفت چه روندی خواهد داشت و چگونه نوسان پیدا می‌کند‌، وجود دارد.