دنیای اقتصاد- گویا با توافقات نمایندگان مجلس و دولت؛ فصل برداشت از صندوق توسعه ملی برای حمایت‌های یارانه‌ای فرارسیده است. در میان سکوت خبری منابع رسمی دولت و مجلس، پس از آنکه ابتدا گفته شد بر سر ارائه سبد کالا و کارت اعتباری به 2 دهک پایین درآمدی بین دو قوه توافق به وجود آمده، حالا اخبار غیررسمی حکایت از آن دارد که «مقرر شده است معادل 2 میلیارد دلار برای تامین اعتبار این اقدام از حساب صندوق توسعه ملی برداشت شود.»

این در حالی است که نمایندگان مجلس در گذشته از مخالفان استفاده از منابع صندوق توسعه در امور غیرتوسعه‌ای بودند. چنانکه در جریان بررسی بودجه سال ۹۰ با برداشت دستگاه‌های دولتی از منابع صندوق توسعه ملی برای جبران هزینه‌ها مخالفت کرده بودند. چندی پیش نیز دولت برای تامین اعتبار پروژه‌های عمرانی و دستمزدها خواستار برداشت ۷ میلیارد دلاری از این صندوق شده بود که به گفته ایرج ندیمی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس این امر مغایر با سیاست‌های این صندوق بوده و مجلس با آن مخالفت کرد.
2 دهک یا 7 دهک؟
پس از آغاز جلسات مشترک دولت و مجلس از هفته گذشته و همزمان با حدس و گمان‌های رسانه‌ای در خصوص نتایج این نشست‌ها گمانه‌زنی‌ها در سطح جامعه نیز درباره چگونگی ادامه اجرای هدفمندی یارانه‌ها و نرخ حامل‌های انرژی شدت گرفته است. در این بین خبرگزاری مهر گزارش داد که آخرین خبرها از جلسات مشترک مجلس ودولت این است که دو قوه به این توافق رسیدند که برای تامین سبد حمایتی از اقشار کم درآمد معادل ۲ میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برداشت و در قالب سبد کالا میان ۱۵ میلیون خانوار توزیع گردد.
بر اساس این گزارش این سبد حمایتی قرار است بین 7 دهک درآمدی جامعه توزیع شود و این در حالی است که اخبار پیش از این حکایت از طرح‌های حمایتی از 2 دهک درآمدی پایین جامعه داشتند. با این اوصاف همچنان دایره بهره مندان از کارت‌های اعتباری و سبد حمایتی دولتی در میان حدس و گمان‌ها مشخص نشده است. چندی پیش، یک نماینده حاضر در نشست‌های مشترک کمیته مجلس و دولت گفته بود که یکی از مهم‌ترین تصمیماتی که در جلسات مشترک کمیته مجلس و دولت برای ساماندهی فوری اوضاع اقتصادی جامعه و بهبود وضعیت معیشت دهک‌های پایین درآمدی اتخاذ شده است، کمک به 2 دهک پایین درآمدی است. در عین حال یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز از بررسی طرحی که بر اساس آن کالاهای اولیه و اساسی برای اقشار کم درآمد و ضعیف جامعه در قالب سبد کالا و کارت خرید الکترونیکی فراهم می‌شود، خبر داده بود. جلسات مشترک بین نمایندگان مجلس و برخی اعضای دولت به صورت مستمر در حال برگزاری است تا همفکری‌ها و اقدامات لازم در خصوص ساماندهی وضعیت اقتصادی کشور و معیشت مردم صورت گیرد.
دو محور اصلی گفت‌وگوها
در این باره یکی از اعضای کمیسیون‌ برنامه و بودجه با تشریح دو محور اصلی این مذاکرات گفت: فرآیند مذاکرات دولت و مجلس کاملا مثبت است. حسین علی حاجی در گفت‌‌وگو با خبرگزاری تسنیم درخصوص جلسات مشترک دولت و مجلس که طی 4 شب گذشته برگزار شده و ادامه خواهد داشت، اظهار کرد: روند این جلسات خیلی خوب پیش می‌رود؛ چراکه افراد و مسوولان حاضر در فضایی کاملا غیرسیاسی و کارشناسی موارد را بررسی می‌کنند.
وی با تاکید براینکه جلسات مشترک نتایج و خروجی خوبی خواهد داشت، افزود: فعلا فقط روسای کمیسیون‌های اقتصادی و برخی از نمایندگانی که صاحب‌نظر در حوزه اقتصادی هستند در جلسات مشترک شرکت می‌کنند؛ البته عده‌ای از اقتصاددانان نیز از خارج مجلس در این جلسات حاضر هستند.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس درباره محورهای گفت‌وگوی دولت و مجلسی‌ها تصریح کرد: محور اصلی این جلسات بیشتر با موضوع بررسی تدابیر خاص برای تامین معیشت اقتصادی مردم و همچنین چگونگی اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها است.

کمک های اقتصادی پیش از نوروز می‌رسند
یکی از اعضای کمیته مشترک اقتصادی مجلس و دولت با بیان اینکه دو قوه درباره نفس کمک به دهک‌های پایین جامعه به توافق رسیده‌اند، گفت:‌ به‌زودی درباره روش کمک تصمیم‌گیری نهایی خواهد شد.
این نماینده مجلس در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، افزود: کمک به دهک‌های پایین جامعه در جلسات اولیه مورد حمایت شدید آقای احمدی‌نژاد و آقای لاریجانی بوده است؛ این طرح در آستانه عید نوروز و قبل از پایان سال انجام خواهد شد.
این نماینده مجلس با بیان اینکه ممکن است کمک به دهک‌های پایین جامعه از طریق پرداخت نقدی باشد، گفت: افزایش قدرت خرید دهک‌های پایین جامعه هدف این طرح است؛ این مبلغ از صندوق توسعه ملی و منابع دیگر برداشت خواهد شد و در این باره دولت و مجلس تقریبا به توافق رسیده‌اند.