واکنش لاریجانی به وعده یارانهای احمدینژاد
روح قانون اساسی تمرکز مدیریت بیقید و شرط را نمیپذیرد
اینگونه اظهارنظرها تورم سرسامآوری به مردم تحمیل میکند و تولید را به قهقرا میبرد
روح قانون اساسی تمرکز مدیریت بیقید و شرط را نمیپذیرد دنیایاقتصاد- ملیحه ابراهیمی: رییس مجلس چهار روز پس از مطرح شدن وعده یارانه ۵ برابری از سوی رییسجمهور، در نخستین واکنش به این موضوع گفت: «اظهارنظرها در این باره نهتنها کمک به تولید و تورم نمیکند بلکه تورم سرسامآوری را به مردم تحمیل میکند و تولید را به قهقرا میبرد». علی لاریجانی روز گذشته در نطق پیش از دستورش در صحن علنی مجلس، اعلام کرد: قطعا مجلس تحت فشار تصمیم نخواهد گرفت.
البته ساعتی پس از این نطق لاریجانی، رییس جمهور در حاشیه جلسه هیات دولت در پاسخ به سوالی درباره انتقادات نمایندگان از سخنانش درباره فاز دوم قانون هدفمندیها، گفت: کجای حرف من اشکال داشت؟ من توهین نکردم بلکه دیدگاههای خود را مطرح کردم و هر کسی راهحل بهتری دارد ارائه کند.
اما واکنش دیروز رییس قوه مقننه به وعده رییس قوه مجریه درباره یارانه ۵ برابری، در حالی مطرح شد که پیش از این برخی از اقتصاددانان مجلس همچون احمد توکلی، محمدرضا باهنر و غلامرضا مصباحیمقدم نیز انتقادات شدیدی به این اظهارات احمدینژاد داشتند.
غلامرضا مصباحیمقدم، رییس کمیسیون بودجه مجلس، در این باره گفته بود: «افزایش ۵ برابری مبلغ یارانهها یعنی مردم را مقابل مجلس قرار دادن و رییسجمهور این طور القا کرده که مجلس مقابل شما ایستاده است.»
احمد توکلی، نماینده تهران نیز با هشدار درباره افزایش شدید تورم در صورت عملی کردن این وعده یارانهای، اظهارکرد: یک برآورد ابتدایی نشان میدهد قیمت بنزین معمولی ۵ هزار تومان، بنزین سوپر ۵۵۰۰ تومان، گازوئیل ۱۷۵۰ تومان، نفت کوره ۱۰۰۰ تومان، نفت سفید ۵۰۰ تومان و گاز طبیعی ۱۱۰۰ تومان خواهد بود.
وی در جلسه علنی روز یکشنبه مجلس از لاریجانی خواست که برای بررسی اظهارات رییسجمهور که به گفته وی به دنبال کسب اختیارات ویژه و مدیریت متمرکز اقتصادی است، جلسه غیرعلنی و غیررسمی تشکیل دهد؛ جلسهای که سهشنبه گذشته برگزار شد؛ اگرچه اعلام شد جلسه غیرعلنی سه شنبه مجلس برای آشنایی و توجیه نمایندگان جدید درباره بررسی لایحه بودجه است اما، به گفته برخی نمایندگان بخش اعظمی از این جلسه به موضوع هدفمندی و وعده یارانه ۵ برابری اختصاص داشت؛ به طوری که برخی از نمایندگان ضمن انتقاد از این اظهارات رییس قوه مجریه به ارائه پیشنهادهایی برای جلوگیری از اجرای این وعدههای یارانهای احمدینژاد نیز پرداختند.
نقل شده که در جلسه غیرعلنی سهشنبه محمدرضا باهنر، نایبرییس مجلس هم ضمن انتقاد از وعده یارانهای رییسجمهور، متذکر شد: در صورت اجرایی شدن این وعده، قیمت نان سنگک به ۱۵ هزارتومان میرسد و چیزی به نام تولید و کشاورزی نمیماند.
رییس مجلس اما در نشست دیروز مجلس به یکی دیگر از ایدههای این روزهای احمدینژاد هم پاسخ داد. لاریجانی با تاکید بر اینکه گسترش قلمرو مدیریتی در شرایط فعلی وجهی ندارد، گفت: «روح قانون اساسی تمرکز مدیریت بیقیدوشرط را نمیپذیرد.»
احمدینژاد، پیشتر با ارائه پیشنهادی به مجمع تشخیص مصلحت نظام، خواستار تمرکز در مدیریت اقتصادی کشور شده بود. وی گفته بود: باید در کشور تمرکز مدیریت وجود داشته باشد؛ چرا که اگر چند نفر خارج از مجموعه دولت بخواهند برای انجام امور اجرایی تصمیمگیری و اعمال نظر کنند، بدون تردید نمیتوان به درستی مدیریت کرده و نتیجه مطلوب گرفت.
تولید به قهقرا میرود
علی لاریجانی رییس مجلس روز گذشته در صحن علنی مجلس در نطق پیش از دستورش در واکنش به اظهارات رییسجمهور، مبنی بر اصرار بر اجرای هدفمندی یارانهها و گسترش قلمرو مدیریتی در مرحله دوم اجرای آن، با بیان اینکه مجلس تحت فشار تصمیم نخواهد گرفت، گفت: طرح اینگونه امور جز متلاطم کردن فضای سیاسی کشور اثری ندارد.
وی افزود: امروز تورم و گرانی و بیکاری مهمترین چالش کشور است و دشمنان برخی اشتباهات مدیریتی در حوزه اقتصاد را نیز به نفع نتیجه بخش بودن سیاستهای کینه ورزانه تحریمها مصادره کرده و با فرصتطلبی این مسیر را دنبال میکنند.
رییس قوه مقننه تصریح کرد: اولین گام این است که تحلیل روشن و واقعی از رفتار حریف و نقاط قوت و ضعف خود داشته باشیم و نیروی خود را جهت رفع نواقص مصرف نماییم نه سایش توان یکدیگر. رییس مجلس گفت: گام دوم آن است که همانگونه که رهبر فرزانه انقلاب فرمودند موضوع اقتصاد مقاومتی و رونق تولید را مبنای هرگونه تصمیم گیری اقتصادی قرار دهیم. نجات کشور از چالشهای موجود چه در زمینه گرانی و بهبود وضعیت مردم و چه در زمینه اشتغال در همین موضوع است. هر تصمیمی در حوزه اقتصاد و مخصوصا در مورد بودجه ۹۲ باید کمک کننده به تولید و رونق بخش آن باشد و به استقلال اقتصادی کشور مخصوصا در محصولات استراتژیک کشاورزی مدد رساند.
وی ادامه داد: برخی آرا که این روزها مطرح شده است نهتنها کمکی به تولید و کاهش تورم نمیکند بلکه تورم سرسام آوری را به مردم تحمیل میکند. نهتنها رونقی در تولید ایجاد نمیکند که تولید را به سمت قهقرا میبرد لذا باید خیلی دقیق و از سر مسوولیت شناسی مسائل را مورد بررسی قرار داد.
بیکاری و تورم نمیتواند ذیل توهمات انتخاباتی قرار گیرد
رییس مجلس گفت: اینجا حوزه منافع ملی کشور است حقوق ملت در اینجا قرار دارد. مساله یکیبهدوهای کم حاصل سیاسی نیست که البته کار نادرست و فرصت سوزی است و مجلس در این بخش وظیفه خود را صبوری میداند. لکن مساله تورم و گرانی و بیکاری امری نیست که ذیل تعارفات یا توهمات انتخاباتی قرار گیرد.
لاریجانی گفت: دولت توان و توشه خود را در لایحه بودجه در حل این دو موضوع به خرج دهد، اگر مبنای کار این باشد مجلس با کنترل گرانی و کنترل بیکاری همکاری صمیمانه با دولت خواهد داشت.
وی خاطرنشان کرد: همانطور که مستحضر هستید چند بار رهبر معظم انقلاب به حق تذکر دادند که در این مسائل مثل هدفمندی یارانهها موضوع به تصمیم مجلس مربوط است. طرح این مسائل در جامعه قبل از آنکه به مجلس داده شود و مورد بررسی کارشناسی واقع گردد و به تصمیم رسیده شود چه فایده ای دارد؟ جز این است که تورم را افزایش میدهد؟ همانگونه که در این روزها قیمت ارز افزایش یافت و قطعا مجلس شورای اسلامی تحت فشار تصمیم نخواهد گرفت. مبنای کار مجلس، کارشناسی واقع بینانه اقتصادی خواهد بود.
گسترش قلمرو مدیریتی وجهی ندارد
رییس مجلس گفت: بحث در گسترش قلمرو مدیریتی نیز در شرایط فعلی وجهی ندارد. هر قوهای تعریف مشخص در قانون اساسی دارد و کسانی که با قانون اساسی آشنا هستند توجه دارند که روح قانون اساسی تمرکز مدیریت بیقید و شرط را نمیپذیرد لذا با فرض اینکه یک بحث نظری است مفسر این امور شورای محترم نگهبان است و این امر هم بیان گردیده است لذا خلائی از نظر قانونی وجود ندارد مخصوصا با توجه به شرایط کشور طرح اینگونه امور جز متلاطم کردن فضای سیاسی کشور اثری بر آن مترتب نیست.
وی تاکید کرد: مجلس امیدوار است همه ارادهها به جای طرح اینگونه مسائل، معطوف به حل مشکلات معیشتی مردم و رفع گرانی و بیکاری شود و اینگونه ارادههای مسوولیت شناس را قدر مینهیم. از خداوند متعال میخواهیم که همگان را در طریق هدایت خود قرار دهد.
ارسال نظر