جلسه غیرعلنی برای بررسی وعده یارانهای
دنیای اقتصاد- پسلرزههای وعده جدید یارانهای رییسجمهور، روز گذشته بار دیگر نشست غیرعلنی مجلس را تحتالشعاع قرار داد و این جلسه را به صحنه اعلام نگرانیهای نمایندگان از ایده تازه محمود احمدینژاد تبدیل کرد؛ از محمدرضا باهنر، نایبرییس مجلس نقل شده که گفته است: در صورتی که آنچه رییسجمهور میگوید، اجرایی شود قیمت نان سنگک به ۱۵ هزار تومان میرسد. احمد توکلی، نماینده تهران نیز در این جلسه با پیشنهاد دو شیوه، خواستار ممانعت مجلس از اقدام احتمالی دولت برای افزایش یارانه نقدی به پنج برابر است. انتقاد مجلسیها از سخنان اخیر رییسجمهور ادامه دارد
اعتراض به وعده یارانهای در نشست غیرعلنی
۲ پیشنهاد احمد توکلی برای جلوگیری از اجرای ایدههای یارانهای احمدی نژاد
دنیای اقتصاد ـ پس لرزههای وعده جدید یارانهای رییسجمهور در جریان گفتوگوی تلویزیونی اخیر، روز گذشته به صحن غیرعلنی مجلس کشیده شد تا نمایندگان با اجماع نظری نسبی، نگرانی و مخالفت خود را با خواسته دولت برای افزایش پرداخت یارانه نقدی اعلام کنند.
در این خصوص نمایندگان بر لزوم شفافسازی و اطلاعرسانی تبعات مختلف اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانهها برای مردم تاکید کردند. از احمد توکلی، نماینده تهران نیز نقل شده است که گفته برای ممانعت از اقدام دولت در این باره دو راه پیش روی مجلس است: یا ۵ نفر از نمایندگان نزد محمود احمدی نژاد بروند و او را قانع کنند که از اجرای وعده یارانهای اش خودداری کند، یا نامهای خطاب به مقام معظم رهبری بنویسند و موضوع را شرح دهند، تا ایشان مانع از اقدام غیرقانونی دولت شوند.
از محمدرضا باهنر هم نقل شده که در نشست غیرعلنی دیروز با انتقاد از اظهارات رییسجمهور درباره یارانه پنج برابری متذکر شد: در صورتی که آنچه رییسجمهور میگوید اجرایی شود قیمت نان سنگک به ۱۵ هزار تومان میرسد و چیزی به نام تولید و کشاورزی باقی نمیماند.
اما تنها نیمی از زمان جلسه غیرعلنی روز گذشته مجلس به بررسی موضوع هدفمندی گذشت و بخش دیگری از این جلسه به مساله بودجه ۹۲ اختصاص یافت تا دو تن از نمایندگان دولت حاضر در جلسه به تشریح مواضع و تصمیمات پیش روی دولت برای لایحه بودجه بپردازند.
اما در جریان این جلسه علاوه بر مباحث مختلفی که پیرامون مساله هدفمندی مطرح شد، پیشنهادهایی نیز از سوی برخی نمایندگان مخالف طرح پیشنهادی دولت برای افزایش یارانه پرداختی به خانوارها ارائه شده است.
بعد از اتمام جلسه، «عبدالرضا مصری»، سخنگوی هیاترییسه مجلس به تشریح بخشی از مباحث مطرح شده پرداخت. وی در این خصوص به اظهارات باهنر، نایب رییس مجلس اشاره کرد و توضیح داد: ایشان در مورد اثرات هدفمندی یارانهها و بحثهای اخیر سخن گفتند و متذکر شدند که اگر قرار است مطلبی تحت عنوان هدفمندی به مردم گفته شود، باید دو روی سکه اطلاعرسانی شود، اگر تنها بگوییم مبلغی به مردم میدهیم، ولی هزینههای ایجاد شده را توضیح ندهیم ممکن است مردم را سردرگم کند.
مردم نگران بنزین پنج هزار تومانی نباشند
به گزارش ایسنا، سخنگوی هیات رییسه مجلس با تاکید بر اینکه از نظر مجلس، اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانهها تبعاتی غیر قابل پیشبینی خواهد داشت، تصریح کرد: مجلس همچنین معتقد است آن بخش از موارد قابل پیشبینی هم به مصلحت کشور نیست و برنامهریزی باید بر اساس اقتصاد مقاومتی باشد در واقع ما نباید متغیری ایجاد کنیم که لطمهای به اقتصاد بزنیم. قاعدتا میطلبد که دو طرف نشستهای تخصصی داشته باشند و بر مبنای آن تصمیم بگیرند.
بنا به گفته وی؛ اگر ما به مردم میگوییم که مقداری به آنها پول میدهیم باید بگوییم که از سوی دیگر با افزایش قیمت گازوئیل به سه هزار تومانی چه محصول کشاورزی میتواند وجود داشته باشد. در واقع باید اول بین خودمان مطالعات جدی وجود داشته باشد و بعد جامعه را در جریان واقعیات قرار دهیم؛ مجلس هم این آمادگی را برای تعامل دارد.
مصری با اشاره به مصوبه مجلس برای ممنوعیت اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانهها، تصریح کرد: بر اساس این مصوبه، اجرای مرحله دوم نیاز به قانون دارد؛ چرا که با قانون موجود، امکان اجرای مرحله دوم نیست و در صورتی که دولت چنین تمایلی داشته باشد باید به مجلس لایحه بدهد و مجلس هم آن را بررسی کند.
سخنگوی هیاترییسه مجلس در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه مردم نگران بنزین پنج هزار تومانی و دلار چهار هزار تومانی هستند، خاطرنشان کرد: مردم نگران بنزین پنج هزار تومانی نباشند؛ چرا که بنا بر قانون جاری، افزایش قیمتها و اجرای مرحله دوم ممنوع است و هیچ افزایش قیمتی در حاملهای انرژی نداریم و این موضوع نیاز به مصوبه مجلس دارد.
نگرانی مصباحی مقدم از رشد نقدینگی
اما در جلسه غیرعلنی روز گذشته مجلس، رییس کمیسیون برنامه و بودجه با ارائه توضیحاتی در مورد پرداخت یارانه نقدی توسط دولت به مردم از طریق آزادسازی قیمت حاملهای انرژی، تشریح کرد که در مرحله اول، درآمد حاصل از آزادسازی قیمت حاملهای انرژی برای دولت کمتر از میزان یارانه پرداختی به مردم بوده است.
اسماعیل جلیلی در گفتوگو با خبرگزاری فارس، با اشاره به بخشی از اظهارات مصباحی مقدم در جلسه فوق، عنوان کرد: مصباحی مقدم متذکر شده که فشار حاصل از اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانهها بر دولت موجب افزایش شدید قیمت حاملهای انرژی میشود که این مساله گسترش بیکاری، رکود و افزایش نقدینگی را به همراه دارد.
نماینده مسجد سلیمان گفت: رییس کمیسیون بودجه در ادامه صحبتهای خود مطرح کرد که این افزایش بیکاری و حجم نقدینگی، بحران در جامعه و اختلال در حوزه اقتصادی را به همراه دارد؛ از سوی دیگر فشار ایجاد شده از این افزایش نقدینگی تعادل نظام اقتصادی را بر هم میزند. برای جلوگیری از این اتفاق مجلس تلاش میکند تا در مرحله دوم هدفمندی یارانهها، هدفمندی به گونهای انجام شود که شاهد اثرات نامطلوب آن بر اقتصاد نباشیم.
دو پیشنهاد توکلی برای جلوگیری از اجرای فاز دوم هدفمندی
در جریان جلسه روز گذشته نمایندگان، «احمد توکلی» به عنوان یکی از مخالفان اجرای فاز دوم قانون هدفمندی با انتقاد از وعدههای یارانهای اخیر رییسجمهور، دو پیشنهاد برای جلوگیری از اجرای فاز دوم هدفمندی ارائه داد.
مهدی کوچکزاده، نماینده مردم تهران در مجلس با اشاره به پیشنهادهای مطرح شده از سوی توکلی در جلسه غیرعلنی نمایندگان، عنوان کرد: توکلی در جلسه امروز گفت که ۵ نفر به نمایندگی از کل مجلس پیش رییسجمهور بروند و به وی بگویند که اگر بخواهید فاز دوم قانون هدفمندی را اجرا کنید مجلس جلوی این اقدام میایستد. کوچکزاده که پیشنهادهای توکلی را بحرانساز دانسته است، تصریح کرد: توکلی همچنین پیشنهاد دیگری داد و گفت که همه نمایندگان مجلس نامهای را به رهبری بنویسیم و از ایشان بخواهیم تا جلوی این اقدام را بگیرد.
در این جلسه، پیشنهاد تشکیل کمیته ویژه از سوی مجلس برای مذاکره با دولت در ارتباط با مرحله دوم هدفمندی یارانهها از سوی توکلی ارائه شد، اما تصمیمی برای تشکیل این کمیته گرفته نشد.
احتمال تصویب بودجه چند دوازدهم
اما همانطور که اشاره شد، بخش دیگری از زمان جلسه غیرعلنی روز گذشته مجلس به موضوع بودجه سال ۹۲ اختصاص یافت. در این بخش جلسه که با حضور دو تن از نمایندگان دولت برگزار شد، عدم تحویل لایحه بودجه با گذشت زمان قانونی مورد انتقاد نمایندگان قرار گرفت.
در این خصوص، سخنگوی هیات رییسه مجلس با اشاره به عدم ارائه لایحه بودجه از سوی دولت، از احتمال تصویب بودجه یک دوازدهم و دو دوازدهمی برای سال ۹۲ خبر داد و گفت: ممکن است بودجه زمانی برسد که مجبور شویم از بودجه یک دوازدهم و دو دوازدهم استفاده کنیم؛ اما امیدواریم به زودی لایحه برسد و این تعامل وجود داشته باشد که تحقق بودجه در سال ۹۲ نزدیک به صددرصد باشد. برای ما میزان تحقق مهم است تا چارچوبی که میآید و ممکن است محقق نشود.
مصری درباره بیانضباطیهای مالی ناشی از ارائه دیرهنگام لایحه بودجه به مجلس تصریح کرد: بعد از سی و چند سال کار بودجهریزی، توقع ما این است که این روندها در زمان خود انجام شود. ما باید واقعیتها را در نظر بگیریم و زمانهایی را که در اختیار داریم، از دست ندهیم در واقع همه باید به قانون احترام بگذاریم. بحث بیانضباطیهای مالی هم به دیوان محاسبات برمیگردد و نمیشود پیشداوری کرد که قرار است بیانضباطی مالی صورت گیرد.
ارائه گزارش بودجه ۹۱ توسط ممبینی
در این جلسه «رحیم ممبینی»، معاون بودجه معاون و برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور به ارائه گزارشی از عملکرد بودجه ۹۱ پرداخت و در این گزارش مطالبی در مورد بخشهای مختلف بودجه از جمله بخش اول مربوط به درآمدها و سایر بخشها نیز در خصوص واگذاری سرمایهای از قبیل فروش نفت، واگذاریهای مالی که با بخش خصوصی انجام میشود مطرح شد.
غلامرضا کاتب، سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه با اشاره به اظهارات «ممبینی» در جلسه غیرعلنی روز گذشته، متذکر شد: در این گزارش اعلام شد که بر اساس مصوبه بودجهای هیات دولت در سال ۹۱ باید ۹۰ هزار میلیارد تومان تحقق یابد که ۳ درصد آن مربوط به بخش درآمدی بوده و سایر بخشها درصد پایینتری را دارا بودهاند. همچنین طی جلسه فوق، «کردبچه» مشاور معاون برنامهریزی نیز مباحثی نظری در مورد بودجه مطرح کرد.
اقتصادیهای مجلس خواستار حضور در تلویزیون شدند
نمایندگان اقتصاددان مجلس طی نامهای به رییس صداو سیما، خواستار وقت برای پاسخ کارشناسی به اظهارات رییسجمهور درباره فازدوم هدفمندکردن یارانهها شدند.
به گزارش خبرگزاری فارس، جمعی از نمایندگان اقتصاددان مجلس شورای اسلامی طی نامهای به عزتالله ضرغامی رییس رسانهملی، خواستار حضور در صداوسیما و ارائه پاسخ کارشناسی به اظهارات رییسجمهور درباره هدفمند کردن یارانهها شدند. این نمایندگان با اعلام اینکه اظهارات رییسجمهور درباره فازدوم هدفمندکردن یارانه نادرست و غیرکارشناسی بوده است، تاکید کردهاند که پاسخ کارشناسی به اظهارات رییسجمهور در رسانه ملی ضرورت دارد.
ارسال نظر