در پی مصوبه مجلس برای سختگیری بیشتر در ادغام وزارتخانهها اعلام شد
سناریوی جایگزین دولت برای وزارت ارتباطات
میرتاجالدینی: شاید وزارت ارتباطات به «سازمان» تبدیل شود
دنیای اقتصاد- نمایندگان مجلس روز گذشته به دو فوریت طرحی رای دادند که در صورت تصویب نهایی آن «الزام» دولت به کاهش وزارتخانهها برداشته میشود و هرگونه «پیشنهاد» انحلال، ادغام و تاسیس وزارتخانهها از سوی دولت نیز باید به تصویب مجلس برسد.
عکس: خانه ملت
میرتاجالدینی: شاید وزارت ارتباطات به «سازمان» تبدیل شود
دنیای اقتصاد- نمایندگان مجلس روز گذشته به دو فوریت طرحی رای دادند که در صورت تصویب نهایی آن «الزام» دولت به کاهش وزارتخانهها برداشته میشود و هرگونه «پیشنهاد» انحلال، ادغام و تاسیس وزارتخانهها از سوی دولت نیز باید به تصویب مجلس برسد. بهارستان نشینان در پی اقدام دولت مبنی بر ادغام دو وزارت خانه راه و شهرسازی و ارتباطات، تصمیم به ارائه چنین طرحی گرفتند؛ چرا که مسوولان دولتی پس از برکناری وزیر ارتباطات و سرپرستی وزیر راه و شهرسازی در آن وزارتخانه، منتفی شدن ادغام این دو وزارتخانه را منوط به نظر مجلس دانسته بودند. محمدرضا رحیمی، معاون اول رییسجمهور در مراسم تودیع و معارفه وزیر ارتباطات گفته بود که اگر مجلس الزام بر کاهش وزارتخانهها را بردارد، دولت اصراری بر ادغام این وزارتخانهها ندارد.
از سوی دیگر علی لاریجانی، رییس مجلس نیز دو روز قبل ادغام این دو وزارتخانه را «خلاف مصلحت» دانسته بود. با این احوال به نظر میرسد در حالی که مجلس به نوعی به دنبال جلوگیری از ادغام دو وزارتخانه «راه و شهرسازی» و «ارتباطات و فناوری اطلاعات» است، دولت در پی طراحی سناریویی جدید برای «سازمان» کردن وزارت ارتباطات است؛ به طوری که محمدرضا میرتاجالدینی معاون رییسجمهور در اجرای قانون اساسی روز گذشته در حاشیه جلسه علنی مجلس گفت: یکی از سناریوهایی که هماکنون در دولت درباره وزارت ارتباطات مطرح است، موضوع سازمان شدن آن است و ادغام هم راهکار دیگری است که هر کدام از اینها اگر در دولت نهایی شود، پیشنهاد آن به صورت لایحه به مجلس داده خواهد شد.
سختگیری بیشتر درباره ادغامها
نمایندگان مجلس، اما روز گذشته به دو فوریت طرحی رای دادند که براساس آن هرگونه پیشنهاد انحلال، ادغام و تاسیس وزارتخانهها بدون اجازه مجلس ممنوع است.
در صورت تصویب نهایی این طرح، ماده ۵۳ قانون برنامه پنجم به شرح ذیل اصلاح میشود: دولت مکلف است هرگونه پیشنهاد انحلال، ادغام و تاسیس وزارتخانهها و همچنین انحلال، انتزاع، ادغام و تاسیس سازمانها و واحدهای زیرمجموعه آنها را همراه وظایف و اختیارات مربوطه به تصویب مجلس برساند.
در ماده ۵۳ قانون فعلی برنامه پنجم، دولت مکلف شده است «یک یا چند وزارتخانه را به نحوی در وزارتخانههای دیگر ادغام کند که تا پایان سال دوم برنامه پنجم، تعداد وزارتخانهها از ۲۱ وزارتخانه به ۱۷ وزارتخانه کاهش یابد.»
نمایندگان طبق این ماده به دولت اجازه داده بودند، در ابتدا وزارتخانهها را ادغام کنند سپس شرح وظایف و اختیارات جدید وزارتخانهها را طی لایحهای برای بررسی و تصویب به مجلس ارائه دهند. براساس این قانون، مجلس اختیار روشنی در تصمیمگیری درباره ادغام وزارتخانهها نداشت.
هنوز نتیجه ادغامهای قبلی مشخص نشده
اما در جلسه دیروز، حمیدرضا فولادگر، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس و یکی از طراحان این طرح، ارائه این طرح را مصداق وقوع خسارت احتمالی و فوت فرصت عنوان کرد.
وی با اشاره به تشکیل سه وزارتخانه صنعت و معدن، راه و شهرسازی و تعاون، کار و رفاه اجتماعی در نتیجه ادغام چندین وزارتخانه گفت: بعد از ادغام این وزارتخانهها دولت موظف بود تا ۶ ماه شرح وظایف این وزارتخانهها را به مجلس بیاورد؛ اما اکنون یک سال و نیم گذشته و دولت شرح وظایف را نیاورده است؛ بنابراین ما نمیتوانیم ارزیابی دقیقی داشته باشیم که آیا ادغامها به نتیجه رسیده یا نه، در واقع این فرآیند به درستی طی نشده که ببینیم اقدام درستی انجام گرفته یا نه.
او با اشاره به تشکیل وزارت راه و شهرسازی از ادغام وزارت راه و ترابری و مسکن و شهرسازی یادآور شد: نباید وزارتخانه بزرگ دیگری را به این وزارتخانه که خودش از چند وزارتخانه تشکیل شده اضافه کنیم.
رضا رحمانی رییس کمیسیون صنایع نیز در موافقت با این طرح، با اشاره به تفاوت جنس وزارت ارتباطات و ماموریتها و وظایف این وزارتخانه آن را فرابخشی و مربوط به کل کشور دانست و گفت: البته شاید این وزارتخانه از نظر پرسنل و ساختمان وزارتخانه بزرگی نباشد؛ اما از اهمیت بالایی برخوردار است. وی یاد آور شد که در برنامه پنجم، ۵۰ موضوع و حکم برای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مشخص شده است.
مخالفان: خودمان به دولت اجازه ادغام دادیم
موسیالرضا ثروتی اما به عنوان مخالف این طرح، گفت: مجلس خود مصوب کرد که وزارتخانهها از ۲۱ به ۱۷ کاهش یابد و وظایف و اختیار وزارتخانههای جدید هم باید به پیشنهاد دولت به تصویب مجلس برسد؛ اما اینکه حالا دولت به موقع پیشنهادش را نیاورده بحث دیگری است و ما میتوانیم از طرق دیگر دولت را موظف به این کار بکنیم.
وی اضافه کرد: چرا میخواهیم با تصویب این طرح جلوی ادغام وزارتخانهها را که خودمان دولت را ملزم به آن کردهایم، بگیریم.
ثروتی گفت: من کاری با اقدامات سیاسی دولت و اینکه با تقیپور مشکل داشتهاند و وی را عوض کردهاند، ندارم؛ ما در برنامه پنجم مصوب کردیم که تعداد وزارتخانهها کاهش یابد، حالا ممکن است بگویید وزارت ارتباطات با وزارت صنایع ادغام شود، یادتان هست که در مرحله قبلی ادغام وزارتخانهها، مجلس وزارتخانههای صنایع، بازرگانی و ارتباطات را با هم ادغام کرد که بعد از نامهی شورای عالی امنیت ملی، وزارت ارتباطات از آن جدا شد.
در پایان سخنان موافقان و مخالفان، دوفوریت طرح اصلاح ماده ۵۳ قانون برنامه پنجم توسعه با ۱۶۲ رای موافق نمایندگان تصویب شد.
سناریوی دولت برای وزارت ارتباطات
محمدرضا میرتاج الدینی، معاون رییسجمهور در اجرای قانون اساسی درباره وضعیت وزارتخانه ارتباطات و فناوری اطلاعات و احتمال ادغام آن گفت: طرح دیگری در دولت درباره وزارت ارتباطات مطرح است که این وزارتخانه به یک سازمان مستقل تبدیل و به این صورت اداره شود که البته این سازمان در سطح ملی خواهد بود.
وی در حاشیه نشست علنی دیروز مجلس در گفتوگو با خبرگزاری مهر، درباره تصمیم دولت برای ادغام وزارت ارتباطات با وزارت راه و شهرسازی نیز گفت: تکلیف قانون برنامه این است که تعداد وزارتخانهها به ۱۷ برسد و الان با ادغامی که سال گذشته انجام شد و سه وزارتخانه کاسته شد و وزارت ورزش اضافه شد همچنان یک وزارتخانه اضافه داریم و دولت میخواست طبق قانون برنامه عمل کند.
میر تاجالدینی افزود: یکی از سناریوهایی که هماکنون در دولت درباره وزارت ارتباطات مطرح است همین موضوع سازمان شدن آن است و ادغام هم راهکار دیگر است که هر کدام از اینها اگر در دولت نهایی شود پیشنهاد آن به صورت لایحه به مجلس داده خواهد شد.
ارسال نظر