دنیای اقتصاد- رییس مجلس در روزهای جمعه و شنبه طی سفری دوره‌ای به سوریه، لبنان و ترکیه رفت و با مقامات سه کشور رایزنی کرد. در مهم‌ترین دیدار، علی لاریجانی در دمشق با بشار اسد، رییس‌جمهور سوریه ملاقات و بر حمایت ایران از دولت این کشور تاکید کرد. رییس مجلس در ادامه این سفر که تنها یک روز پس از آغاز آتش بس میان حماس و رژیم صهیونیستی صورت گرفته بود، به بیروت رفت و با دبیرکل حزب‌الله لبنان به گفت‌وگو نشست. سومین دیدار مهم لاریجانی با رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه بود. علی لاریجانی با بشار اسد و سیدحسن نصرالله دیدار کرد

تاکید بر عدم تغییر سیاست‌های منطقه‌ای ایران

دنیای اقتصاد- رییس مجلس شورای اسلامی آخر هفته گذشته را در سفری منطقه‌ای گذراند. سفر علی لاریجانی به سوریه، لبنان و ترکیه تنها یک روز پس از آغاز آتش بس میان حماس و رژیم صهیونیستی صورت گرفت و دو روز به طول انجامید. لاریجانی در سوریه با بشار اسد، رییس‌جمهور سوریه دیدار کرد تا بلندپایه‌ترین مقام ایرانی باشد که از زمان آغاز بحران در این کشور با اسد در دمشق دیدار و گفت‌وگو می‌کند. او سپس به لبنان رفت و با برخی مقامات این کشور و سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان مذاکره کرد.

لاریجانی البته در پاسخ به این پرسش که «با توجه به اینکه نخست‌وزیر لبنان در این کشور حضور ندارد، آیا سفر شما به بیروت به دلیل انتقال پیامی مهم و فوری از سوی ایران به لبنان است؟» گفت: نه؛ حامل پیامی فوری نیستم. رییس مجلس در نهایت نیز به استانبول رفت و با رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه دیدار کرد و درباره استقرار سامانه‌ موشک‌های پاتریوت ناتو در این کشور و «اثرات منفی آن در منطقه» به وی هشدار داد.

سفر به دمشق و دیدار با اسد

لاریجانی در اولین مقصد خود با استقبال محمد‌جهاد لحام رییس مجلس شعب سوریه وارد این کشور شد و پس از دیدار با گروه‌های فلسطینی در سفارت جمهوری اسلامی ایران در دمشق و مذاکرات بین‌پارلمانی با رییس پارلمان سوریه، با بشار اسد رییس‌جمهور سوریه نیز دیدار و گفت‌وگو کرد.

به گزارش ایسنا، وی پیش از سفر در جمع خبرنگاران هدف خود را گفت‌وگو با مسوولان سوریه برای رسیدن به یک راه‌حل سیاسی جهت رفع بحران در این کشور عنوان کرده و گفته بود: برخی رفتارهای ماجراجویانه که در سوریه به بهانه‌ اصلاحات ایجاد شده است، بدون شک مورد قبول جمهوری اسلامی ایران نیست و ایران همواره موافق اصلاحات دموکراتیک و واقعی در کشور سوریه است و همیشه مخالفت خود را با ماجراجویی در این کشور اعلام کرد.

علی لاریجانی در دیدار با رییس مجلس شعب سوریه نیز خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران از کشورهای دموکراتیک در منطقه حمایت می‌کند و این اعتقاد را دارد که با سلاح و خشونت نمی‌توان دموکراسی ایجاد کرد. لاریجانی ابراز امیدواری کرد که ملت و دولت سوریه بتوانند

هر چه سریع‌تر از مشکل ایجاد شده رهایی پیدا کرده و از شرایط بحرانی خارج شوند.

لاریجانی در ادامه سفر خود به دمشق با بشار اسد رییس‌جمهور سوریه نیز دیدار و درباره مباحث مهم منطقه‌ای گفت‌وگو کرد. لاریجانی در این دیدار حمایت ایران از دولت و ملت سوریه را به رییس‌جمهور سوریه اعلام کرد.

سفر به بیروت و دیدار با نصرالله

گام بعدی لاریجانی در این سفر، لبنان و مذاکره با مسوولان این کشور بود که با توجه به حوادث اخیر غزه این سفر از اهمیت بیشتری برخوردار شد.

وی با استقبال نمایندگان مجلس لبنان وارد این کشور شد و سپس در دیدار با نمایندگان گروه‌های مقاومت فلسطینی در لبنان نیز تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران حمایت از مردم فلسطین و مقاومت اسلامی را به عنوان یک استراتژی مهم و یک هدف اصلی دنبال می‌کند.

وی افزود: جمهوری اسلامی حمایت از گروه‌های مقاومت در منطقه را افتخار خود می‌داند و کمک‌های ما به نیروهای مقاومت در منطقه بدون منت است و حرف‌هایی که برخی از کشورها مانند آمریکا و اسرائیل می‌زنند هیچ ارزشی برای جمهوری اسلامی ندارد.

لاریجانی با نبیه بری رییس مجلس لبنان هم دیدار و بر لزوم تحکیم روابط ایران و لبنان تاکید کرد. رییس مجلس سپس در نشستی خبری حاضر شد و به پرسشی درباره احتمال حمله نظامی ناتو به سوریه واکنش نشان داد و تصریح کرد: ما به طور مطلق هرگونه اقدام نظامی در سوریه را رد می‌کنیم و اساسا معتقدیم مشکلات سوریه باید توسط خود سوری‌ها حل و فصل شود و نتیجه آن توسط صندوق‌های رأی و به شکلی کاملا دموکراتیک مشخص شود.

رییس مجلس شورای اسلامی پیش از ترک لبنان، با سیدحسن نصرالله دبیرکل حزب‌الله نیز دیدار کرد.

در این دیدار که غضنفر رکن آبادی سفیر ایران و هیات پارلمانی همراه نیز حضور داشتند، آخرین تحولات منطقه به ویژه تحولات اخیر غزه بررسی شد.

لاریجانی در این دیدار با تبریک پیروزی مهم و تاثیرگذار ملت و مقاومت فلسطین بر دشمن صهیونیستی، این پیروزی را مرهون روحیه وصف ناپذیر ملت فلسطین و پایداری و نبرد شجاعانه گروه‌های مقاومت فلسطینی خواند و بر حمایت اصولی جمهوری اسلامی ایران از مبارزات ملت‌های منطقه به ویژه ملت قهرمان فلسطین و لبنان علیه اشغالگران صهیونیست تاکید کرد.

دبیرکل حزب‌الله نیز ضمن تبریک متقابل پیروزی ملت و مقاومت فلسطین در غزه به مسوولان جمهوری اسلامی ایران و ملت بزرگ ایران، پیروزی مقاومت در جنگ اخیر غزه را دستاورد راهبردی و بزرگ در راستای تقویت توان نظامی مقاومت و قدرت بازدارندگی گروه‌های مقاومت فلسطینی در برابر دشمن صهیونیستی خواند. سید حسن نصرالله با تقدیر از حمایت‌های همه جانبه رهبری، دولت و ملت ایران از مقاومت در فلسطین و لبنان، تاکید کرد بی شک جمهوری اسلامی ایران شریک اصلی در پیروزی‌های مقاومت در سال‌های گذشته در لبنان و فلسطین است.

سفر به استانبول و دیدار با اردوغان

استانبول ترکیه آخرین مقصد سفر دوره‌ای رییس مجلس شورای اسلامی بود که مورد استقبال مسوولان استانداری استانبول و سفارت جمهوری اسلامی ایران در ترکیه و برخی شخصیت‌های مذهبی ترک قرار گرفت. عصر روز شنبه دیدار و گفت‌وگو درباره مسائل و تحولات منطقه با رجب طیب اردوغان نخست‌وزیر ترکیه و جمیل چیچک رییس مجلس این کشور دیگر برنامه‌های سفر لاریجانی به ترکیه بود و پس از آن به تهران بازگشت. رییس مجلس در بدو ورود به تهران در جمع خبرنگاران و در فرودگاه مهرآباد گفت: اتفاقات مهمی در منطقه در حال وقوع است که مساله‌ سوریه یکی از مهم‌ترین آنها است؛ چراکه موضوع سوریه از حساسیت بالا و اهمیت به‌خصوصی برخوردار است و لازم است اصلاحاتی در این کشور انجام شود و ما برای برون‌رفت از بحران موجود سوریه با رییس‌جمهور و رییس مجلس این کشور مذاکرات خوبی داشتیم. هم‌چنین صحبت‌هایی نیز در مورد سرنوشت گروگان‌های ایرانی در سوریه با مسوولان این کشور صورت گرفت و ان‌شاءالله در روزهای آینده خبرهای بهتری از این عزیزان خواهیم شنید.

لاریجانی با اشاره به سفر خود به ترکیه گفت: در ترکیه ضمن شرکت در مراسم سوگواری اباعبدالله الحسین (ع) مذاکراتی را با نخست‌وزیر و رییس مجلس این کشور در مورد روابط اقتصادی دوجانبه و همچنین موضوعات منطقه‌ای داشتیم.

رییس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: صحبت‌هایی هم با مسوولان ترکیه در مورد موضوع سوریه شد که البته نظرات متفاوتی مطرح شد، اما بر این موضوع تاکید شد که باید با ارائه‌ یک راهکار مشترک و مثبت، سوریه از بحران موجود عبور کند و اصلاحات مورد نظر نیز باید به صورت دموکراتیک و بر سر صندوق‌های رای ایجاد شود. وی تصریح کرد: در دیدار با مسوولان ترک همچنین بر این نکته تاکید شد که استقرار سامانه‌های موشکی ناتو در ترکیه اثرات منفی در منطقه خواهد داشت و لازم است برادران ما در کشور ترکیه به این نکات توجه داشته باشند.

موضع علی لاریجانی، مشابه اظهارات اخیر رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در زمینه درخواست ترکیه از ناتو برای استقرار موشک‌های پاتریوت در مرز آن کشور با سوریه است که گفته بود: این موضوع نه تنها کمکی به حل مساله سوریه نمی‌کند، بلکه موجب سخت‌تر و پیچیده‌تر شدن اوضاع نیز می‌شود.

مذاکره محرمانه با آمریکا نداشته‌ایم

رییس مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی الجزیره، مواضع جمهوری اسلامی ایران درباره مسائل مختلف منطقه‌ای و بین‌المللی را تشریح کرد و افزود: ایران هیچ گونه مذاکرات محرمانه‌ای با آمریکا نداشته است. به گزارش خبرگزاری مهر، «علی لاریجانی» با حضور در برنامه لقاء الیوم (گفت‌وگوی روز) درباره طرح مسائلی در موضوع مذاکرات محرمانه میان ایران و آمریکا اظهار کرد: ایران هیچ گونه مذاکره محرمانه‌ای با آمریکا نداشته و هر مذاکره‌ای در این موضوع به صورت علنی برگزار می‌شود. البته در اینجا مواضع طرف مقابل ایران واضح نیست. لاریجانی با رد ادعای رسانه‌های غربی درباره تاثیر شدید تحریم‌ها علیه ایران، افزود: تاثیر تحریم‌ها به اندازه‌‌ای نیست که غربی‌ها از آن دم می‌زنند. واقعیت این است که علاوه بر تحریم‌ها، سوءمدیریت اقتصادی نیز در ایجاد شرایط اخیر اقتصادی دخیل بوده است و من تاثیر این مورد را بیشتر از تحریم‌ها می‌دانم.