دنیای‌اقتصاد- ماه نوامبر در حالی روزهای آغازین خود را سپری می‌کند و در انتظار گزارش فصل دیگری از سوی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته‌ای ایران است که گزارش سالانه یوکیا آمانو به مجمع عمومی سازمان ملل، انتقاد نماینده دائم کشورمان در این سازمان را در پی داشت. آمانو روز دوشنبه در جلسه مجمع عمومی سازمان ملل مدعی شد که به‌رغم افزایش مذاکرات ایران و آژانس در سال جاری، این مذاکرات نتیجه ملموسی دربر نداشته است. او بار دیگر ادعا کرد که ایران همکاری لازم را انجام نداده تا آژانس مطمئن شود که برنامه هسته‌ای غیرمسالمت‌آمیز ندارد. این ادعای آمانو البته از سوی نماینده ایران در سازمان ملل بی‌پاسخ نماند. محمد خزاعی در جواب خود تاکید کرد که ایران حق توسعه انرژی هسته‌ای برای اهداف صلح‌آمیز را دارد. او ادعاهای گزارش آژانس را با ذکر اینکه «معتبر» نیستند و مبتنی بر «گزارش‌های جعلی» ارائه شده توسط اسرائیل و آمریکا هستند، تکذیب کرد. به نظر می‌رسد تازه‌ترین گزارش آمانو به مجمع عمومی سازمان ملل به نوعی تکرار ادعاهای آژانس است که درنشست فصلی شورای حکام انرژی اتمی ارائه شد و مورد تصویب اعضا هم قرار گرفت. در آن گزارش هم بر این ادعا پافشاری شده بود که فعالیت‌های ایران به نحوی نیست که آژانس بتواند درباره صلح‌آمیز بودن فعالیت هسته‌ای ایران به اطمینان برسد. موضوع مورد مناقشه هم سایت پارچین است. سایتی نظامی که آژانس مدعی است در آن فعالیت‌های مشکوک هسته‌ای صورت گرفته و برای آنکه از نظارت این نهاد پنهان بماند، ایران اقدام به پاکسازی‌اش کرده و این پاکسازی تا حدی وسیع بوده که حتی اگر بازرسی هم صورت گیرد آژانس قادر به راستی آزمایی فعالیت این سایت نخواهد بود. موضوع پارچین در گزارش فصلی آمانو یعنی نوامبر سال گذشته منعکس شد و پس از آن ایران و این نهاد بین المللی پنج دور گفت‌وگو را با محوریت درخواست آژانس برای بازدید از این سایت آغاز کردند. مذاکراتی که منتج به نتیجه دلخواه آژانس نشد؛ چرا که ایران همواره تاکید کرده که موضوع سایت پارچین در قلمرو منافع ملی کشور محسوب می‌شود و از آنجا که سایت صرفا به فعالیت متعارف نظامی می‌پردازد آژانس حق بازرسی از آن را ندارد.

اکنون در آستانه ارائه گزارش جدید فصلی مدیرکل آژانس از برنامه هسته‌ای ایران او بار دیگر به تکرار ادعای خود درباره «وجود فعالیت‌های هسته‌ای اعلام نشده » پرداخت. هرچند که تاکید کرد آژانس به گفت‌وگوی‌های خود با ایران متعهد است.

به گزارش ایسنا، خبرگزاری آسوشیتدپرس در این باره گزارش داد که یوکیا آمانو، با تاکید بر اینکه آژانس همچنان به‌راستی‌آزمایی منحرف نشدن برنامه هسته‌ای ایران از اهداف صلح‌آمیز ادامه می‌دهد، مدعی شد: ایران همکاری لازم را ندارد که ما قادر شویم اطمینان موثقی درباره نبود مواد و فعالیت‌های هسته‌ای اعلام نشده ارائه دهیم.

وی ادامه داد: بنابراین ما نمی‌توانیم نتیجه بگیریم که همه مواد هسته‌ای در ایران برای اهداف صلح‌آمیز به کار گرفته می‌شود. در عین حال مدیرکل‌آژانس تاکید کرد که آژانس قاطعانه به تشدید گفت‌وگو با ایران متعهد است.آمانو گفت: ما به مذاکرات با ایران درباره یک رویکرد ساختاری ادامه خواهیم داد و امیدواریم بتوانیم بدون تاخیر بیشتر به توافق برسیم.

همچنین به خبرگزاری مهر به نقل از رویترز، او اظهارات «فریدون عباسی» رییس سازمان انرژی اتمی ایران را مبنی بر اینکه تروریست‌ها و خرابکارها در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نفوذ کرده‌اند، رد کرده و مجددا ایران را متهم به تشدید فعالیت در سایت پارچین کرد.

پس از ارائه این گزارش، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد هم به اظهارات آمانو واکنش نشان داد.

به گزارش ایسنا، محمد خزاعی با تاکید بر «لزوم رعایت اصل بی‌طرفی و رفتار حرفه‌ای از سوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی»، از «رویکرد تبعیض‌آمیز، گزینشی، محدودکننده و توام با انگیزه‌های سیاسی کشورهای توسعه یافته در همکاری‌های هسته‌ای» ابراز تاسف کرد و افزود: رژیمی مانند اسرائیل تاکنون به ان.پی.تی نپیوسته و دارای برنامه خارج از پادمان‌های هسته‌ای می‌باشد... اما در گزارش مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هیچ اشاره‌ای به آن نشده است.

سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان ملل در ادامه سخنان خود درباره مطالعات ادعایی درباره برنامه هسته‌ای ایران که در گزارش آژانس به آن اشاره شده است گفت: این ادعاها در واقع گزارش‌ها و نمودارهای جعلی هستند که معتبر نبوده و به همین دلیل آژانس از در اختیار قرار دادن آنها به ایران خودداری کرده است و با توجه به اینکه اکثر این اطلاعات توسط رژیم صهیونیستی و متحدانش تهیه شده است به راحتی می‌توان نتیجه‌گیری کرد که این‌گونه اطلاعات به همان اندازه کاریکاتور بچه‌گانه‌ای که توسط نخست وزیر رژیم صهیونیستی در اوایل مهر ماه گذشته در این مجمع نمایش داده شد، بی‌اعتبار است.