ادامه جنجال بر سر سوال از احمدی‌نژاد

بحث‌ها از همان روز اعلام وصول در مجلس آغاز شد

دنیای‌اقتصاد - ملیحه ابراهیمی: به‌رغم اعلام وصول سوال از رییس‌جمهور در جلسه علنی روز یکشنبه مجلس، تلاش‌های برخی نمایندگان حامی دولت برای منتفی کردن طرح سوال از احمدی‌نژاد همچنان ادامه دارد. از یک سو، برخی نمایندگان با انتقاد از عملکرد هیات‌رییسه مجلس در جلسه اعلام وصول سوال از رییس‌جمهور، نه تنها به دنبال منتفی کردن طرح سوال هستند بلکه از تلاش برای استیضاح هیات‌رییسه مجلس نیز سخن می‌گویند. این دسته از نمایندگان معتقدند که هیات‌رییسه در این مورد شفاف عمل نکرد و به علی مطهری اجازه داد تا در آخرین لحظات ۵ امضا به طرح سوال که از نصاب افتاده بود، اضافه کند. از سوی دیگر، برخی امضاکنندگان طرح سوال از رییس‌جمهور نیز روز گذشته اعلام کردند که امضاهای خود را پس گرفته‌اند، اما هنوز نامشان پای طرح سوال باقیمانده است. یکی از نمایندگان نیز به نقل از معاون پارلمانی رییس‌جمهور گفته است که دولت طرح سوال را فاقد امضا و اعتبار می‌داند.

این در حالی است که هیات‌رییسه مجلس طرح سوال از رییس‌جمهور را نهایی اعلام کرده است و روز گذشته اسامی ۷۶ امضا کننده سوال از احمدی‌نژاد هم منتشر شد.

دومین طرح سوال از احمدی‌نژاد ۱۹ مهرماه با ۱۰۲ امضا به هیات‌رییسه مجلس تقدیم شد و پس از بررسی در کمیسیون برنامه و بودجه مجلس و قانع نشدن سوال‌کنندگان از پاسخ‌های نمایندگان رییس‌جمهور، یکشنبه گذشته با ۷۷ امضا در صحن علنی مجلس اعلام وصول شد. براساس آیین‌نامه داخلی مجلس، امکان بازپس‌گیری امضاها پس از اعلام وصول طرح وجود ندارد.

تلاش برای استیضاح هیات‌رییسه مجلس

با این حال، حسینعلی حاجی دلیگانی، عضو شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان مجلس شورای اسلامی با انتقاد از عملکرد هیات‌رییسه مجلس در اعلام وصول طرح سوال از رییس‌جمهور از تلاش تعدادی از نمایندگان برای تهیه طرح استیضاح هیات‌رییسه مجلس خبر داد.

وی در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر، با انتقاد از عملکرد هیات‌رییسه مجلس در اعلام وصول طرح سوال، اظهارکرد: در شرایطی که رهبر انقلاب بارها بر لزوم همدلی و جلوگیری از اختلاف سران قوا تاکید دارند و بارها اعلام کردند که سران قوا نباید اختلافات را به سطح جامعه بکشانند اعلام وصول طرح سوال از رییس‌جمهور کار درستی نبود. حاجی تصریح کرد: هیات‌رییسه با عدم مدیریت جلسه روز یکشنبه مجلس و اعلام وصول طرح سوال از رییس‌جمهور چالش دیگری در مدیریت کلان کشور به‌وجود آورد.

شگرد علی مطهری!

وی با اشاره به اظهارات لاریجانی هنگام آبستراکسیون فراکسیون اصولگرایان در پی اعلام وصول طرح سوال از رییس‌جمهور افزود: ریاست مجلس اعلام کرد که نمایندگان حق ترک جلسه صحن علنی را ندارند این در حالی است که براساس قانون هیچ‌کس نمی‌تواند از وکلای ملت سلب اختیار کرده یا به عملی وادارشان کند.

وی همچنین گفت: هیات‌رییسه مجلس در ارتباط با این موضوع شفاف عمل نکرد و در حالی که تعداد امضاهای طرح از حد نصاب خارج شده بود ۵ امضا که در اختیار علی مطهری بود را به طرح اضافه و طرح را قرائت کرد.

واکنش هیات رییسه مجلس

علیرضا منادی، عضو هیات رییسه مجلس اما در واکنش به خبرهای منتشر شده به نقل از برخی مسوولان دولت مبنی بر اینکه طرح سوال از رییس‌جمهور فاقد اعتبار است، گفت: معاون پارلمانی رییس‌جمهور پس از اعلام وصول طرح سوال در صحن علنی اعلام کرد که ۴ نماینده طی نامه‌هایی از طرح سوال انصراف داده‌اند، اما این نامه‌ها به هیات‌رییسه تحویل داده نشد.

وی افزود: بر اساس اظهارات معاون پارلمانی رییس‌جمهور نامه‌های انصراف نمایندگان از طرح سوال ۱۰ آبان به دولت ارائه شده، اما دولت پس از اعلام وصول طرح سوال در صحن علنی مجلس اعلام کرد این نامه‌ها را در اختیار دارد.

منادی ادامه داد: علاوه بر این تعدادی از نمایندگان به فراکسیون اصولگرایان قول داده بودند که امضاهای خود را از طرح سوال پس می‌گیرند، اما این کار را نکردند و باعث شدند فراکسیون اصولگرایان به اشتباه بیفتد.

وی تاکید کرد: دولت باید نامه‌های انصراف ۴ نماینده از طرح سوال را پیش از اعلام وصول طرح در صحن علنی مجلس به هیات‌رییسه ارائه می‌داد و بر اساس آیین نامه داخلی مجلس انصراف نمایندگان از طرح سوال پس از اعلام وصول طرح سوال از رییس‌جمهور امکان‌پذیر نیست.

منادی روز یکشنبه هم اعلام کرده بود که تعداد امضاهای طرح سوال از رییس‌جمهور مجددا بازبینی شده و هیچ شکی در آن وجود نداشته است.

دولت طرح سوال را فاقد اعتبار می‌داند

با این حال، رضا آشتیانی، عضو شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان مجلس با بیان اینکه ۴ امضا از طرح سوال از رییس‌جمهور مخدوش است، گفت: مقامات دولتی که طرح سوال به آنها ارائه شده اعلام کرده‌اند طرح سوال از رییس‌جمهور دارای ۷۳ امضا بوده و فاقد اعتبار است.

وی افزود: ۴ نفر از امضا کنندگان طرح سوال از رییس‌جمهور پیش از اعلام وصول طرح سوال امضا‌های خود را پس گرفتند، اما در طرح سوالی که به ریاست جمهوری فرستاده شده امضاهایشان وجود دارد.

فروزنده: به مصلحت نیست

لطف‌الله فروزنده معاون پارلمانی رییس‌جمهور هم معتقد است: در شرایط کنونی استیضاح یک وزیر یا سوال از رییس‌جمهور به مصلحت کشور نیست.

به گزارش ایرنا، وی ضمن تشریح حضور وزرا در جلسات کمیسیون‌های تخصصی مجلس، افزود: همچنین از نمایندگان خواسته شده است در موضوعاتی که ابهام دارند، مباحث خود را به صورت کتبی به ما ارائه دهند تا به سوالات آنها پاسخ داده شود.

فروزنده افزود: ما فکر می‌کنیم که روابط مشترک بین نمایندگان و وزرا، شرکت وزرا در کمیسیون‌های مجلس وهمین رفت و آمدها می‌تواند بهترین ظرفیت برای حل مسائل باشد و اکثریت نمایندگان هم این را قبول دارند.

وی ادامه داد: هیات رییسه مجلس نیز باید به ما کمک کرده و تدبیری اتخاذ کند تا بتوانیم این مساله را قوی تر و محکم‌تر دنبال کنیم.

اسامی ۷۶ امضاکننده طرح سوال

پس از آنکه هیات‌رییسه مجلس طرح سوال از رییس‌جمهور را یکشنبه جاری قرائت کرد، تعدادی از نمایندگان در گفت‌وگو با خبرگزاری‌ها از پس گرفتن امضای خود قبل از اعلام وصول خبر دادند و با انتقاد از هیات‌رییسه مجلس زمینه تشکیک در حد نصاب اسامی را ایجاد کردند. بر این اساس، هیات رییسه مجلس نیز اعلام کرد که به‌زودی اسامی نمایندگان امضا کننده طرح سوال را منتشر می‌کند.

در نهایت خبرگزاری مهر، اسامی ۷۶ نفری که طرح سوال از رییس‌جمهور با امضای آنان به ریاست‌جمهوری ارسال شد را به شرح زیر منتشر کرد:

محمد دامادی، عوض حیدرپور، فتح‌الله حسینی، هادی حسینی، عبدالکریم حسین‌زاده، علی محمد احمدی، بهروز نعمتی، سید شریف حسینی، علی مطهری،حبیب برومند داشقاپو، امید کریمیان، حسین دهدشتی، محمدرضا محسنی لائی، الیاس طاهری، غلامرضا نوری، نادر قاضی پور، یونس اسدی، محمد جواد نظری مهر، احمد سجادی، محمد تقی توکلی، کمال‌الدین پیرموذن، رمضان شجاعی یاسری، غلامرضا تاجگردون، علیرضا محجوب، منصور حقیقت پور، ناصر صالحی نسب، علی نعمت چهاردولی، حسین امیر خامگانی، مسعود پزشکیان، روح‌الله بیگی ایلانلو، رسول خضری، محمد باقری بنابی، احسن علوی، محمدعلی اسفنائی، جواد هروی، عبدالکریم هاشمی،حامد قادر مرزی، محمدباقر شریعتی، احمد بخشایشی، محمدعلی عبداله‌زاده، عباس صلاحی، موسی‌الرضا ثروتی، عابد فتاحی، اسماعیل جلیلی، محمد حسن‌نژاد، حمیدرضا عزیزی، عباس رجایی، محمدعلی پور، جواد جهانگیرزاده، باقر حسینی، حلیمه عالی، محمود نگهبان سلامی، حسین تامینی لیجائی، عبدالله سامری، مراد هاشم زهی، سالار مرادی، عطاءالله حکیمی، امیر خجسته، ناصر موسوی لارگانی، محمد قسیم عثمانی، محمد حسین قربانی، حسین نقوی حسینی، مهدی دواتگری، عباس قائید رحمت، یعقوب جدگال، ناصر عاشوری قلعه رودخانی، حمید رضا طباطبایی نائینی، ایرج عبدی، منصور آرامی، عبدالکریم رجبی، احمد شوهانی، جلیل جعفری بنه خلخالی، محمد ابراهیم محبی، حسین گروسی، محمد آشوری تازیانی، محمد سعید انصاری.