بعثه مقام معظم رهبری دلایل پیشنهاد اعمال تفکیک جنسیتی طواف خانه خدا را تشریح کرد و یادآور شد: دلیل اینکه چنین مساله‌ای در زمان پیامبر اکرم (ص) و امامان (ع) وجود نداشته، روشن است؛ چرا که تا دو سه دهه پیش طواف زنان و مردان تالی فاسدی نداشته که تفکیکی لازم باشد. به گزارش خبرگزاری مهر با افزایش تعداد حجاج بیت‌الله الحرام در سال‌های اخیر، زائران خانه خدا با مشکلاتی روبه‌رو می‌شوند که با تدبیر و برنامه‌ریزی قابل رفع خواهد بود. افرادی که امسال به حج مشرف شده بودند، ملاحظه کردند که ازدحام جمعیت در مطاف و صحن مسجدالحرام به گونه‌ای بود که انجام طواف را به عملی بسیار سخت برای زائران تبدیل کرده است و فشار جمعیت به جایی رسید که یک زائر ۵۰ ساله ایرانی در بدو ورود به مسجدالحرام برای اعمال عمره تمتع بر اثر سکته ناشی از فشار درگذشت.

درباره فشار جمعیت در مطاف و تبعات منفی آن، نکات فراوان و پیشنهادهایی وجود دارد که بعثه مقام معظم رهبری به برخی از این مشکلات اشاره کرده است: فشار جمعیت در مطاف، به ویژه در برابر حجرالاسود، علاوه بر ابعاد فردی و اجتماعی، آسیب‌های جانی و ایجاد تنش بین حجاج دارای فرهنگ‌های متفاوت را دربردارد. در وضعیت فعلی، زائر باید به غیر از توجه به صحت طواف و راز و نیاز با پروردگار، در حفظ جان خویش نیز اهتمام ویژه داشته باشد.

در ادامه توضیحات بعثه مقام معظم رهبری آمده است: فشار جمعیت برای بانوان مشکلات دوچندانی ایجاد می‌کند: الف. رعایت حریم شرعی، با توجه به ازدحام فوق‌العاده، بسیار سخت یا غیر ممکن است و طبیعی است که تمام زائران خانه خدا که با عشق به پروردگار و تحمل سختی ها، پا به سرزمین وحی نهاده‌اند، علاقه‌مند به حل این مشکل هستند. بر اساس این گزارش مشکلی که در سال‌های اخیر برای زائران ملیت های مختلف رخ داده، دستگیری افراد به جرم تلصیق (تماس بدنی) از سوی نیروهای سعودی است! که مجازات حبس و شلاق را در پی داشته است. در حالی که، یقین داریم چنین نیتی از سوی هیچ زائری وجود ندارد و فقط به علت فشار جمعیت، چنین اتهامات و مشکلات قضایی برای زائران خانه خدا به وجود می‌آورند.