مناظره داغ درباره روابط ایران و آمریکا

اصغرزاده: اگر قرار است مذاکره شود، باید زندگی مردم بهتر شود

شریعتمداری: رابطه با مردم آمریکا را کسی نفی نکرده است

دنیای اقتصاد- برنامه پنج‌شنبه شب «دیروز، امروز، فردا» در شبکه ۳ تلویزیون به مناظره حسین شریعتمداری (مدیرمسوول روزنامه کیهان) و ابراهیم اصغرزاده (نماینده شورای شهر در زمان اصلاحات و عضو دانشجویان تسخیرکننده لانه جاسوسی) با محور روابط ایران و آمریکا اختصاص داشت که با توجه به حضور این دو چهره اصلاح طلب و اصولگرا مناظره چالش‌برانگیزی برگزار شد و بعد از مدت‌ها مورد استقبال بینندگان قرار گرفت. برنامه «دیروز، امروز، فردا» که بعد از حوادث پس از انتخابات ۸۸ آغاز شد، در ابتدا با حضور برخی چهره‌های دو جناح مورد توجه قرار گرفت اما پس از مدتی رویکرد این برنامه به گونه‌ای تغییر کرد که دچار رکود شد، اما در آخرین برنامه که با حضور اصغرزاده و شریعتمداری برگزار شد، دوباره روح تازه‌ای به این برنامه تلویزیونی دمیده شد.

آنگونه که باشگاه خبرنگاران جوان (وابسته به صدا و سیما) گزارش داده است در ابتدای این برنامه ابراهیم اصغرزاده با ارائه توضیحاتی درباره نحوه تسخیر سفارت آمریکا در سال ۵۸ و مقایسه آن با ماجرای سفارت انگلیس تصریح کرد: اقدام دانشجویان در حمله به سفارت انگلیس که در سال گذشته رخ داد یک اقدام احساسی بود. این عمل یک کپی‌برداری از حمله دانشجویان به لانه جاسوسی بود که باعث شد در داخل وحدت از بین رفته و هزینه‌ زیادی برای کشور ایجاد شود.

در ادامه بحث، حسین شریعتمداری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اشتراکات و تفاوت‌های دولت‌های‌هاشمی، خاتمی و احمدی‌نژاد را در قبال آمریکا چه می‌دانید، اظهار کرد: دولت سازندگی دولت بعد از جنگ بود و در همان موقع آقای مهاجرانی که معاون حقوقی رییس‌جمهور بودند یادداشتی بر این محوریت که باید با آمریکا رابطه مستقیم برقرار کنیم منتشر کرد. وی افزود: دولت اصلاحات هم از ابتدا نمی‌خواست با آمریکا ارتباط برقرار کند، ولی تلاش‌هایی از سوی روزنامه‌نگاران که از مشاوران رییس‌جمهور وقت بودند صورت گرفت.

وی گفت:‌ دولت احمدی نژاد در ابتدا مخالف آمریکا بود اما در این اواخر گفته می‌شد رییس‌جمهور خواستار مذاکره با آمریکا بوده که خوشبختانه از سوی سایت ریاست‌جمهوری مورد تکذیب واقع شد. شریعتمداری افزود: همواره این سوال مطرح می‌شود که آیا با این عمل تحریم‌ها برداشته می‌شود؟ که بنده می‌گویم تحریم‌ها چند برابر می‌شود.

اصغرزاده در ادامه خطاب به شریعتمداری گفت:‌ اینکه در نیویورک هزینه‌های اقامت افرادمان را در سازمان ملل زیاد کنید و در بدترین موقع صحبت از گفت‌وگو با آمریکا کنید، این اصلا درست نیست. وی گفت:‌ شما فقط می‌گویید که آمریکا این قدر پدرسوخته است و نمی‌توانیم با آن مذاکره کنیم. در حالی که احمد قوام در زمان استالین از طریق مذاکره با شوروی، آذربایجان ایران را نجات داد، دکتر مصدق در دادگاه لاهه مذاکره کرد و حقوق ایران را به دست آورد، اما شخصی مثل فتحعلی‌شاه هم به قائم مقام فراهانی گفت من می‌جنگم و مذاکره نمی‌کنم و به همین ترتیب قسمت‌های بسیاری از سرزمین‌ ایران را در جنگ با روس‌ها از دست داد.

اصغرزاده اظهار کرد: این تفکر که دشمن را یکپارچه فرض کنید ونتانیاهو، جورج بوش، ‌کلینتون، ‌اوباما، خاتمی و‌هاشمی و هر کس را مطابق میل شما نبود در یک جبهه قرار بدهید درست نیست؛ جین شارپ کیست!؟ این تفکر دایی جان ناپلئونی خیلی خطرناک است. وی افزود: درباره قضیه هسته‌ای آقای خاتمی بهتر شرایط را جلو برد؛‌ قرارداد سولانا-لاریجانی را که به این خوبی بود، چرا دولت احمدی‌نژاد لغو کرد؟ ما باید به مساله تحریم‌ها و سوال‌های جدید پاسخ‌های جدیدی بدهیم.

رابطه با مردم آمریکا

در ادامه شریعتمداری درباره اینکه پاسخ ایران به خواست آمریکا برای ایجاد رابطه چه خواهد بود؟ گفت:‌ بر طبق گزارش نیویورکر و سی ان ان در ۸۰ شهر آمریکا و کانادا تظاهراتی در محکومیت ترور شهید احمدی روشن و در مخالفت با جنگ علیه ایران صورت گرفت؛ بنابراین رابطه با مردم آمریکا را کسی نفی نکرده است. مگر جنبش وال‌استریت غیر از آن است؟

وی افزود: ما وقتی که از قدرت بالایی برخوردار هستیم وارد مذاکره می‌شویم، اما بحث بر سر این است که ما توان و قدرت داریم و نباید طرف مقابل شرط بگذارد و نتیجه مذاکره را از قبل تعیین کند، واقعیات موجود این است که آنها به دنبال مذاکره با شرط تعیین نتیجه نهایی هستند.

به جای بازدید از زندان ببینید در بازار چه خبر است

در ادامه اصغرزاده گفت: همه دولت‌ها وقتی می‌توانند از مذاکره صحبت کنند که دارای توانایی و اجماع ملی باشند، وقتی دارای چنین چیزی نباشند نمی‌توانند پای میز مذاکره بروند و اگر قرار است مذاکره شود باید زندگی مردم بهتر شود. به جای بازدید از زندان اوین باید بروید و ببینید در بیمارستان‌ها و بازارها چه خبر است.

وی اظهار کرد: «ما باید برای دفاع از حقوق مردم به مذاکره و امتیازگیری بپردازیم. وقتی شعار می‌دهیم باید طاقت مردم را هم در نظر بگیریم. البته مردم ایران تا به حال از جان و مال خود گذشته‌اند، اما باید پشت‌مان را تقویت کنیم؛ یعنی آزادی‌های اجتماعی را افزایش دهیم و آزادی‌های بیشتری به مطبوعات و احزاب بدهیم.»