سودای ریاست‌جمهوری در سر 40 کاندیدا

دنیای اقتصاد- مرتضی نبوی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و مدیر مسوول روزنامه رسالت معتقد است که در حال حاضر ۴۰ نفر در حال و هوای نامزدی انتخابات ریاست‌جمهوری هستند. او با این حال تاکید می‌کند که «این تعداد از نظر تجربی قابل قبول نیست؛ چرا که اصولگرایان با توجه به تجربه‌ای که دارند باید به گونه‌ای با هم جمع شوند که در نهایت به دو جریان عمده تقسیم شوند و از دل این دو جریان، دو کاندیدا در عرصه حضور پیدا کنند و معنی ندارد که ۴۰، ۲۰ یا ۱۰ نامزد در انتخابات ریاست‌جمهوری حضور داشته باشند.» اظهارات مرتضی نبوی در نشست جامعه اسلامی مهندسین حدود هشت ماه مانده به انتخابات ریاست‌جمهوری یازدهم مطرح شده است، آن هم در شرایطی که اخیرا موضوع اصلاح قانون انتخابات در کمسیون‌های مجلس در حال پیگیری است و یکی از مواد شاخص آن نیز سخت‌تر شدن نامزدی در انتخابات ریاست‌جمهوری است. موضوعی که با هدف کاهش تعداد نامزدها در این انتخابات صورت می‌گیرد. با این حال، جریانات مختلف سیاسی روند فعالیت‌های خود برای حضور در انتخابات آینده را سرعت بخشیده‌اند. در میان این تکاپوها، نبوی می‌گوید که «ظاهرا آقای ناطق نوری از نامزدی در انتخابات ریاست‌جمهوری منصرف شده‌اند، اما آقای ولایتی مطرح هستند.»

در همین حال خبرگزاری آریا گزارش داده است که علی لاریجانی و علی اکبر ولایتی اخیرا با یکدیگر دیداری انتخاباتی داشته‌اند و لاریجانی در این دیدار از حضور ولایتی در انتخابات ریاست‌جمهوری سال آینده استقبال کرده و از او خواسته است در مورد کاندیداتوری در این رقابت مهم، زمان را برای تصمیم‌گیری از دست ندهد. رییس مجلس نهم تاکید بر تشکیل ستادهای انتخاباتی ولایتی داشته و گفته است: در شرایط کنونی، نظام به افرادی معتدل نیاز دارد و امثال شما می‌توانند در این فضا موفق شوند. با این حال به نظر می‌رسد که کاندیداتوری علی لاریجانی در انتخابات سال آینده هنوز منتفی نشده و رییس مجلس در حال ارزیابی شرایط سیاسی کشور است.

به جز این دو سه نفر، در جناح اصولگرا چهره‌هایی همچون محمدباقر قالیباف، مصطفی پورمحمدی، اسفندیار رحیم مشایی، مجتبی ثمره‌هاشمی، علی نیکزاد، حمیدرضا حاجی بابایی، علی اکبر صالحی، عزت‌الله ضرغامی، غلامعلی حدادعادل، سعید جلیلی، علی فلاحیان، محسن رضایی و منوچهرمتکی نیز برای نامزدی در انتخابات مطرح بوده‌اند، ولی وضعیت جریان اصلاح طلب در شرایط کنونی متفاوت با رقیبشان است و جنب و جوش حاکم بر اردوگاه اصولگرایان در میان اصلاح طلبان دیده نمی‌شود. با این حال چهره‌هایی همچون سید محمد خاتمی، محمدرضا عارف، محمد شریعتمداری، محسن مهرعلیزاده، اسحاق جهانگیری و محمدعلی نجفی مطرح هستند. اگر اسامی‌ای همچون علی‌اکبر ‌هاشمی رفسنجانی، حسن روحانی، محمد نهاوندیان و دیگر شخصیت‌هایی را که به طور سنتی در فهرست کاندیداهای بالقوه ریاست‌جمهوری قرار دارند به این فهرست اضافه کنیم، شمار کاندیداهای احتمالی انتخابات آینده به همان حدودی می‌رسد که مرتضی نبوی گفته، و البته نسبت به آن ابراز نگرانی کرده است.

آنگونه که خبرگزاری مهر گزارش داده است، نبوی در نشست ماهانه جامعه اسلامی مهندسین همچنین گفت: در شرایطی که به سمت انتخابات پیش می‌رویم در داخل کشور آثاری از فتنه و اصلاح طلبان ساختارشکن در جامعه وجود دارد. نبوی با بیان اینکه رهبری و ابتکار عمل اصلاح طلبان به‌دست افراد تندرو است، گفت: اینکه این افراد در شرایط فعلی طلبکار و مدعی نظام شوند و بگویند آزادی انتخابات باید تضمین شود تا در عرصه حضور پیدا کنیم، خیلی حرف است. آنها در انتخابات مجلس نهم هم شانسشان را امتحان کردند و گفتند: در انتخابات شرکت نمی‌کنیم تا مشارکت مردمی زیر حد استاندارد بیاید، اما به عرصه نیامدند و هیچ اتفاقی نیفتاد. عضو هیات حل اختلافات قوا ادامه داد: در این میان آقایی هم مشاهده کرد، هوا پس است و در یک روستا مخفیانه رای داد تا بگوید ساختارشکن نیستم در حالی که سران شاخص جریان ساختارشکن اصلاح طلب ثابت کردند که ساختارشکن هستند و اگر می‌خواهند به عرصه برگردند نباید طلبکار نظام باشند. این افراد نباید از ساختارشکنان حمایت کنند.

تفرق و تکثر در جریان اصولگرا

وی همچنین به وضعیت جریان اصولگرا در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری آینده اشاره کرد و گفت: در جریان اصولگرایی مقداری تفرق و تکثر وجود دارد. عضو هیات حل اختلافات قوا با بیان اینکه در انتخابات گذشته نیز سه ضلع جبهه پایداری، جبهه پیروان خط و امام و رهبری و ایثارگران و رهپویان در عرصه حضور داشته اند، گفت: امیدارم اضلاع اصولگرایی در انتخابات ریاست‌جمهوری آینده دو شعبه بیشتر نباشند و هر کدام یک کاندیدا معرفی کنند. نبوی همچنین ضمن پیشنهادی به کاندیداهای ریاست‌جمهوری آینده گفت: بهتر است کاندیداهایی که افکار نزدیکی با یکدیگر دارند تیم‌هایی را تشکیل دهند و دیگر نامزدها در تیم یکدیگر باشند. به عنوان مثال یک نفر کاندیدا شود و دیگران معاون اول و وزرای او شوند.

استقبال جبهه پیروان از ولایتی

حمیدرضا ترقی از اعضای ارشد حزب موتلفه گفت: جبهه پیروان خط امام و رهبری در انتظار تصمیم‌گیری جامعه روحانیت مبارز است. در واقع اگر روحانیت در خصوص کاندیدای گزینه خاصی به نتیجه برسد، قطعا این جبهه از آن گزینه حمایت خواهد کرد. وی در گفت‌وگو با خبرگزاری آریا درباره حمایت جبهه پیروان خط امام و رهبری از کاندیداتوری علی اکبر ولایتی تاکید کرد: در مجموعه اصولگرایان گرایش به علی اکبر ولایتی زیاد است، اما این موضوع دلیل نمی‌شود تا درباره ایشان بحثی شده باشد.

جبهه ایستادگی منتظر تصمیم لاریجانی

از سوی دیگر ابوالقاسم رئوفیان از اعضای جبهه ایستادگی (نزدیک به محسن رضایی) درباره کاندیداتوری علی اکبر ولایتی تصریح کرد: آقای ولایتی یک چهره مطرح شاخص و یک رجل سیاسی است؛ بنابراین حق ایشان است که یکی از نامزدهای مطرح در انتخابات ریاست‌جمهوری باشد، اما ما هنوز برای حمایت از یک چهره شاخص تصمیمی اتخاذ نکرده‌ایم. دبیرکل حزب ایران زمین با تایید برگزاری جلسه جبهه ایستادگی با علی لاریجانی خاطرنشان کرد: این دیدار انتخاباتی نبوده است در واقع ما با رییس مجلس در خصوص مسائل کشور دیدار داشته‌ایم، اما اگر آقای لاریجانی تصمیم قطعی خود را برای کاندیداتوری اتخاذ کند، قطعا دیدار بعدی ما با رییس مجلس انتخاباتی خواهد بود.