تکذیب ملاقات با دیپلماتهای آمریکایی
ولایتی: تصمیم برای مذاکره با آمریکا صحت ندارد
عکس: خبرگزاری مهر مشاور مقام معظم رهبری ضمن تکذیب ملاقات با دیپلماتهای ایالات متحده:
تصمیم برای مذاکره با آمریکا صحت ندارد
دنیای اقتصاد- «تصمیم برای مذاکره با آمریکا صحت ندارد.» این کلیدیترین جمله علیاکبر ولایتی، درباره سیاستهای نظام در خصوص رابطه با آمریکا است. موضوعی که اگرچه ایران و ایالات متحده به عناوین مختلف آن را تکذیب کردهاند، اما رسانههای خارجی همچنان مدعی ارسال پالسهایی از سوی طرفین برای انجام گفتوگو هستند. پالسهایی که به ادعای این رسانهها در اوایل روی کار آمدن دولت اوباما ارسال شده است.
بر همین اساس هم همزمان با تکذیب هر نوع مذاکره ایران با آمریکا از سوی مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل، این بار یک روزنامه اسرائیلی مدعی شده است که دولت اوباما در سال ۲۰۰۸ پیشنهاد احیای سفارتخانههای دو کشور را داده که البته ایران این پیشنهاد را رد کرده است. روزنامه «معاریو» در عین حال مدعی شده است که سعید جلیلی و ویلیام برنز، معاون وقت وزیر خارجه ایالات متحده در سال ۲۰۰۹ در سوئیس و در حاشیه برگزاری مذاکرات ایران و شش قدرت جهانی با یکدیگر ملاقات داشتهاند.
این اولین باری نیست که رسانههای خارجی درباره گشوده شدن باب مذاکرات بین دو کشور یعنی ایران و آمریکا اخباری را منتشر میکنند که البته با تکذیب هم مواجه میشود. این اخبار از زمانی اوج گرفت که محمود احمدینژاد در جریان سفرش به ایالات متحده در خصوص مذاکرات با آمریکا سخن گفت. اظهاراتی که در داخل با واکنشهای زیادی مواجه شد و همان زمان هم علیاکبر ولایتی احتمال هر گونه مذاکره با ایالات متحده را رد کرد. پس از آن مهمترین خبر را روزنامه نیویورک تایمز منتشر کرده و مدعی شد که ایران و آمریکا توافق کردهاند درباره برنامه هستهای به طور مستقیم مذاکره کنند. موضوعی که بلافاصله کاخ سفید آن را تکذیب کرد؛ هرچند که در بیانیه اش قید شده بود که آمریکا در عین حال از گفتوگوهای دوجانبه حمایت میکند. پس از آن وزیر امور خارجه ایران هم هرگونه احتمال مذاکره را رد کرد و این چنین به نظر رسید که دیگر نباید موضوع ناگفتهای مانده باشد. اما حدود یک هفته بعد روزنامه فرانسوی لوموند باز هم خبری را درباره مذاکرات محرمانه ایران و آمریکا منتشر کرد و مدعی شد که دیپلماتهای ایرانی و آمریکایی طی سالهای اخیر به ویژه در کشور سوئیس در چارچوب آنچه «دیپلماسی موازی» خوانده میشود با یکدیگر گفتوگو کردهاند. این روزنامه در عین حال مدعی شده بود که رابرت اینرون، یکی از مقامات دولت آمریکا که در سال ۲۰۰۹ پیشنهاد مبادله اورانیوم غنی شده را به ایران داد، به طور ویژه و مخفی با علی اکبر ولایتی گفتوگو کرده است. موضوعی که ولایتی دیروز در گفتوگوی خود با سایت خبری «مشرق نیوز» آن را تکذیب کرده و گفت که این خبر از پایه و اساس دروغ است. او همچنین در جواب این سوال که آیا جمهوری اسلامی ایران، تصمیمی برای مذاکره مستقیم با آمریکا دارد؟ گفت: تا آنجا که من از تصمیمات نظام اطلاع دارم، چنین چیزی صحت ندارد.
ولایتی در گفتوگوی اخیر خود همچنین شرایط حاکم بر ایران و آمریکا و نقش این کشور در جریان پرونده هستهای را تبیین کرد. به اعتقاد ولایتی، منطق ایران در برابر آمریکا روشن است و این کشور، ایران با قابلیت فعالیت هستهای صلح آمیز را نمیخواهد. موضوعی که به باور مشاور مقام معظم رهبری، ایران آن را جزو منافع ملی خود میداند و از حق خود عقب نمینشیند.
به هیچ وجه زیر بار نمیرویم
ولایتی درباره اینکه آیا ممکن است موضوع تعلیق یا عقبنشینی از سوی ایران پذیرفته شود؟ گفت: این، ذهنیت ما نیست. اگر عقبنشینی کنیم آنها دست از ادعاهای خود برنمیدارند، منطق ما در برابر آمریکا روشن است، آنها میگویند ما کار هستهای صلحآمیز نکنیم، اما این حق ایران است و ما به هیچ وجه زیر بار نمیرویم، چرا که اگر به فرض هم ما به طور موقت از حق خود صرفنظر کنیم آنها بهانه دیگری را مطرح میکنند.
او در پاسخ به اینکه برخی پیشنهاد سازش در مذاکرات و نرمش در برابر سیاستهای آمریکا را مطرح میکنند، گفت: سوال من اینجا است که جمهوری اسلامی تا کجا و تا کی باید با ملایمت برخورد کند؟ چه تضمینی وجود دارد که اگر به عنوان مثال، ایران به بخشی از خواستههای غرب پاسخ مثبت دهد آنها به ادعاها و قولهای خود وفادار بمانند؟ آیا آنها این اقدام را تفسیر به ضعف و ترس جمهوری اسلامی نمیکنند؟
توانایی هستهای با صرف هزینههای فراوان به دست آمده
او در پاسخ به اینکه سرنوشت مذاکرات با گروه ۱+۵ به کجا میانجامد؟ متذکر شد: سرنوشت مذاکرات، به رفتار و راه و روش طرف مقابل بستگی دارد. ما نمیتوانیم از بحث هستهای بهراحتی بگذریم؛ چرا که جزو منافع مهم ملی ماست و با دانش و هزینههای فراوان به دست آمده است. چهبسا کشورهایی همین هزینهها را میکنند، اما به فناوری هستهای نمیرسند.
ولایتی همچنین درباره اینکه برخی بر این باورند که اگر نرمشی از سوی ایران صورت گیرد تحریمها پایان میپذیرد و بسیاری از مشکلات اقتصادی مردم برطرف میشود، نیز گفت: کسانی که این ادعا را دارند شناختی از فضای بینالمللی ندارند، چرا که اگر این فضا را میشناختند اینگونه سخن نمیگفتند. حرص و طمع غرب تمامی ندارد؛ غرب، سیریناپذیر است و من کشوری را در دنیا نمیشناسم که بابت خواستههای ناحق قدرتهای غربی عقب نشسته باشد و آنها به وعدهشان در دادن امتیازات وعدهدادهشده عمل کرده باشند.
ادعای تاسیس سفارتخانه در ایران و آمریکا
در کنار تکذیب هرگونه احتمال مذاکره ایران و آمریکا اما باز هم یک روزنامه اسرائیلی از تلاشهای دولت اوباما برای ایجاد رابطه بین طرفین خبر داده است. به گزارش خبرگزاری فارس، روزنامه صهیونیستی «معاریو» از پیشنهاد «باراک اوباما» رییسجمهور آمریکا برای برقراری مجدد روابط کامل دیپلماتیک با ایران خبر داد و نوشت که این بسته مشوقهای دیپلماتیک اوباما به ایران شامل تاسیس سفارتخانه در تهران و واشنگتن بوده، اما ایران آن را رد کرده است. این روزنامه در عین حال به نقل از منابع آگاه غربی که رابطه نزدیکی با دولت آمریکا دارند نوشت که ایران پیشنهاد «دست دیپلماتیک» کاخ سفید که مدت زمان کوتاهی بعد از شروع ریاست اوباما در سال ۲۰۰۸ به سوی ایران دراز شده بود را رد کرد. معاریو مدعی شده است که ایران به این دلیل درخواست واشنگتن را رد کرده است که نگران تضعیف نظام ایران از طریق عادی سازی روابط با واشنگتن بوده است.
با این حال معاریو مدعی دیدار یک ساعته «ویلیام برنز» معاون وزیر امور خارجه آمریکا با «سعید جلیلی» مذاکرهکننده ارشد هسته ای ایران در حاشیه مذاکرات ۱+۵ سال ۲۰۰۹ و یک دیدار دیگر بین مقامات ایرانی و آمریکایی شده و نوشته است: گزارشها نشان میدهد که واشنگتن پیشنهاد همکاریهای امنیتی با ایران، پروازهای مستقیم میان دو کشور و همچنین ارائه ویزا به ایرانیانی که تمایل به سفر به آمریکا دارند را مطرح کرده است. معاریو نوشت: اگر این گزارشها صحت داشته باشد میتواند منجر به تغییر بنیادی سیاست آمریکا در قبال ایران شود.
اول انسجام داخلی بعد تعیین تکلیف با آمریکا
ادعای این روزنامه اسرائیلی اگرچه تا به حال تکذیب نشده است، اما مقامات ایران هریک به نوبه خود اعلام کردهاند که عزمی در کشورمان برای برقراری رابطه با آمریکا وجود ندارد. هرچند اخبار رسانههای خارجی سعی دارند تا با اخبار انتشاری خود فضا و احتمال ایجاد گفتوگو بین دو کشور را مساعد و محتمل نشان دهند، موضوعی که علی لاریجانی رییس مجلس نسبت به آن هشدار داده و معتقد است که جلو آمدن آمریکا با اهداف و سیاستشان کار را سخت میکند. به گزارش خبرگزاری مهر، علی لاریجانی در سفرش به استان اردبیل با اشاره به اینکه در مرحله بسیار حساسی قرار داریم و اگر آمریکاییها با توجه به اهداف و سیاستهایشان یک مقدار جلو بروند کار سخت میشود، افزود: ما باید در همین جا با آنها تعیین تکلیف کنیم و آنها متوجه شوند که دوران امپراتوری دروغین تمام شده است. لاریجانی با بیان اینکه موضوع هستهای ایران برای غربیها و آمریکاییها بهانهای بیش نیست، گفت: ما باید دراین شرایط طرحهای اقتصادی، دیپلماتیک و سیاسی خود را به طور متوازن پیش ببریم. وی با اشاره به اینکه بعید میدانم این افراد بداخلاقها (آمریکاییها) رفتارشان به زودی تغییر کند، گفت: ما باید ابتدا یک انسجام داخلی را ایجاد کنیم تا بعد ببینیم باید با اینها چگونه رفتار کنیم.
ارسال نظر