آمادگی کامل برای تفاهم

خبرگزاری مهر، روح‌الله یزدانی

مهمانپرست: برای رسیدن به تفاهم آمادگی کامل داریم؛ تفاهمی که در آن هم حقوق ایران محقق شود و هم نگرانی‌های طرف مقابل مرتفع شود در آستانه گفت‌وگوی اعضای گروه ۱+۵ در بروکسل مطرح شد

آمادگی کامل ایران برای رسیدن به تفاهم در مذاکرات

سخنگوی وزارت خارجه: برای رسیدن به تفاهم آمادگی کامل داریم؛ تفاهمی که در آن هم حقوق ایران محقق شود و هم نگرانی‌های طرف مقابل مرتفع شود

دنیای‌اقتصاد- مرجان توحیدی: امروز اول آذرماه است؛ شروع ماه دیپلماسی ایرانی. امروز قرار است اعضای گروه ۱+۵ به ریاست کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بروکسل جمع شوند تا درباره نحوه تداوم مذاکرات با ایران رایزنی کنند. آژانس انرژی اتمی هم قرار است بیست‌وسوم همین ماه در تهران مذاکراتش با ایران را از سر بگیرد. ایران اما اعلام کرده است که برای انجام هر دوی این مذاکرات آمادگی کامل دارد؛ البته مذاکراتی که سازنده باشند.

رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری دیروز خود نسبت به برگزاری گفت‌وگوها بین ایران و شش قدرت جهانی از یک سو و نیز ایران و آژانس انرژی اتمی ابراز امیدواری کرد که طرفین مواجهه با ایران با رویکرد جدی و منطقی وارد مذاکره شوند. او البته تلویحا شرط‌هایی را هم برای آنها گذاشت. مهمانپرست خطاب به اعضای ۱+۵ گفت که باید حق ایران را در زمینه برخورداری از چرخه کامل سوخت به رسمیت بشناسند. او به آژانس هم گفت که ایران آمادگی کامل برای رسیدن به تفاهمی را دارد که در سایه آن حقوق ایران محقق شود و نگرانی‌های مورد ادعای آژانس هم مرتفع شود. این مواضع تهران است در آستانه برگزاری دور جدیدی از مذاکرات با محوریت برنامه هسته‌ای ایران. هرچند که در این میان آژانس انرژی اتمی در گزارشی باز هم ادعاهایی را درباره برنامه هسته‌ای ایران به ویژه در مورد سایت فردو و پارچین مطرح کرده که البته از سوی ایران بی‌پاسخ نمانده است، اما ایران واکنش مثبتی به شروع مذاکرات دارد به ویژه با آژانس. چه به گفته مهمانپرست رسیدن به توافق با آژانس امکان‌پذیر است و به سرعت هم می‌توان به توافقاتی رسید. نشانه‌های مثبت از سوی ایران برای به انجام رسیدن گفت‌وگوها هم با شش کشور و هم با آژانس در حالی مشاهده می‌شود که خبرگزاری رویترز هم خبر داده که ایران در سفر سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه به تهران آمادگی خود را برای شروع مذاکرات با گروه ۱+۵ اعلام کرده است. در کنار اعلام آمادگی ایران، یوکیا آمانو مدیرکل آژانس انرژی هسته‌ای هم در جریان سفرش به فرانسه و دیدارش با رییس‌جمهور این کشور بر صلح آمیز بودن برنامه‌های هسته‌ای «اعلام شده» ایران تاکید کرده است. هرچند که فرانسوا اولاند در بیانیه اش مدعی شده است که گزارش آژانس مهر تاییدی است بر نگرانی‌های جامعه بین‌الملل از فعالیت‌های هسته‌ای ایران.

مذاکرات باید سازنده و منطقی باشد

با این حال سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان روز گذشته در جریان کنفرانس مطبوعاتی خود تاکید کرد که امیدواریم آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با رویکرد جدی و منطقی وارد مذاکره شود. ما آمادگی کامل برای رسیدن به تفاهم را داریم؛ تفاهمی که در آن حقوق کامل ما محقق شده باشد و نگرانی‌هایی که آژانس در بخش‌هایی ادعا می‌کند، برطرف شود.

او ادامه داد: شرط موفقیت این نشست، رویکرد منطقی آژانس و برخورداری از دیدگاه فنی و حقوقی است. نباید اجازه دهیم اراده سیاسی برخی کشورهای غربی متهم به داشتن سلاح‌های هسته‌ای و ذخایر استراتژیک فراوان و تهدید کننده امنیت دنیا مانع دسترسی کشورهای مستقل به حقوق خود در چارچوب ان.‌پی.‌تی شود.

وی همچنین درباره برگزاری نشست ایران و ۱+۵ نیز گفت: ما آمادگی‌مان را برای مذاکرات سازنده و اصولی همواره داشته و داریم. شرط موفقیت این گفت‌وگوها به رسمیت شناختن حقوق کشورمان در زمینه داشتن حق فعالیت هسته‌‌ای صلح‌آمیز و حق بهره‌مند شدن از چرخه کامل سوخت در دایره فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌‌ای است. سخنگوی وزارت خارجه اضافه کرد: اگر کشورهای ۱+۵ رویکرد اشتباهی را که تاکنون داشته‌اند کنار بگذارند و سیاست «فشار و گفت‌وگو» را که فکر می‌کنند اثر مناسبی داشته، با روش‌های دیگری که عاقلانه‌تر و منطقی‌تر است جایگزین کنند، با رویکرد منطقی می‌توانیم به توافق اصولی برسیم که ملت ایران از حقوق خود به طور کامل بهره‌مند و نگرانی‌های طرف مقابل برطرف شود. ما آمادگی‌مان را همواره برای مذاکرات سازنده اعلام کرده‌ایم.

فعالیت‌های هسته‌ای قابل پاکسازی نیست

مهمانپرست درباره اظهارات اخیر آمانو درخصوص فعالیت‌های هسته‌‌ای ایران و همچنین موضوع پارچین نیز گفت: ما آمادگی داریم و فکر می‌کنیم اگر با رویکرد منطقی آژانس مذاکره با ایران را دنبال کند، رسیدن به توافق امکان پذیر است و به سرعت هم می‌توان به توافقاتی رسید. چنانچه نگرانی‌هایی هم وجود دارد به لحاظ فنی و حقوقی قابل بررسی و حل است.

او همچنین اضافه کرد: اظهارات آمانو از دیدگاه حقوقی و فنی مطرح نمی‌شود و این اظهاراتی هم که از سوی جناب آقای آمانو گفته می‌شود تاکنون چند بار هم تکرار شده که ایران در حال پاکسازی پارچین است متاسفیم که باید تکرار کنیم فعالیت‌های هسته‌ای به هیچ وجه قابل پاکسازی نیست و هر نوع اقدامی حتما آثار خود را به جای می‌گذارد. شایسته نیست دبیرکل آژانس حرف‌هایی را مطرح کند که از دید کارشناسان اظهارات غیرفنی و غیرحقوقی است.

آمریکا در عمل حقوق ایران را به رسمیت بشناسد

او همچنین در پاسخ به «دنیای اقتصاد» درباره اظهارات اخیر رییس‌جمهور آمریکا درباره برنامه هسته‌‌ای ایران که گفته بود باید از روش‌های دیپلماتیک برای حل و فصل این موضوع استفاده کرد، اظهار کرد: ما همواره اعلام کرده‌ایم نه چیزی فراتر از حقوق خود را دنبال می‌کنیم و نه اجازه می‌دهیم چیزی از حقوق ملت ما در فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌‌ای محدود شود و برای آن ممانعت ایجاد شود. وی با بیان اینکه خواست ملت ما کاملا روشن است، تصریح کرد: ما برای پیشرفت کشورمان به فناوری‌های روز دنیا نیاز داریم و این فناوری‌ها را در جهت صلح‌آمیز به کار می‌گیریم. این مساله بر اساس معاهده ان‌.پی‌.تی جزو حقوق کامل ما شناخته می‌شود بنابراین هر کشور و فردی که تمایل خود را برای گفت‌وگو یا مذاکرات در مجموعه ۱+۵ با ایران اعلام کند که این مساله زودتر به تفاهم برسد باید در عمل ثابت کند که به حقوق ملت‌ها احترام می‌گذارد. این بحثی که گاهی مطرح می‌شود مبنی بر اینکه «قبول داریم انحرافی در فعالیت‌های هسته‌‌ای ایران تاکنون به وجود نیامده است، اما نگرانیم نکند در آینده چنین انحرافی ایجاد شود» در هیچ منطقی قابل قبول نیست. این حرف را می‌شود در مورد فعالیت همه کشورها مطرح کرد. مهمانپرست اضافه کرد: طرف مقابل در هر بخش و هر فردی که چنین ادعایی دارد و می‌خواهد این مساله حل شود باید در عمل حقوق ملت ما را به رسمیت بشناسد.

تماس با گروه‌های مسلح سوری

مهمانپرست در ادامه کنفرانس مطبوعاتی خود به نشست سوریه در تهران هم اشاره کرد و در تشریح اهداف آن گفت : گام مهمی برای انجام گفت‌وگوها برداشته شده است و برای اولین بار مخالفین و موافقین با حضور نمایندگان دولت توانستند در فضای مناسب سخنان خود را مطرح کنند و مشارکت بسیار جدی داشته باشند. اما این کار باید ادامه یابد تا به تفاهم کامل‌تری برسند. برای این کار کمیته‌ پیگیری تشکیل شده است. آنها تصمیم می‌گیرند زمان و مکان بعدی گفت‌وگوها چگونه باشد، همچنین تماس با سایر گروه‌ها از جمله گروه‌های مسلح را برای اینکه این مجموعه فراگیر شود در دستور کار دارند.

ادعاهای عربستان

وی در بخش دیگری از کنفرانس درباره ادعاهای عربستان مبنی بر اینکه ایران وارد حریم مرزی آبی این کشور شده است، گفت: ظاهرا اقداماتی از طرف عربستان برای انجام فعالیت‌های اکتشافی نفت در منطقه ممنوعه مرزی بین دو کشور انجام شده بود که تذکر لازم داده شد و دیدگاه کشورمان و همچنین توافقات دو کشور به سفیر عربستان هم منتقل شد. او تاکید کرد: ما خواهان بهترین روابط و همکاری در بهترین شکل با عربستان هستیم طبیعی است اختلافاتی که در بین کشورهای منطقه درباره محدوده‌های مرزی پیش می‌آید، از طریق توافقنامه‌های بین دو کشور و پایبندی همه کشورها به حقوق دریاها قابل حل است و فکر می‌کنیم در فضای همکاری همه کشورهای همسایه می‌توانند از حقوق خود بهره‌مند شوند.

آمانو: فعالیت‌های اعلام شده ایران صلح آمیز است

خبرگزاری فرانسه گزارش داد: مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در دیدار با رییس‌جمهور فرانسه، با طرح این ادعا که شرایط «نگران‌کننده» است، تاکید کرد: مهم است که تلاش برای یافتن راه‌حل دیپلماتیک درباره ایران ادامه یابد.

یوکیا آمانو گفت: در حال حاضر مواد و تاسیسات اعلام شده ایران تحت پادمان‌های بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار دارد و ما می‌توانیم راستی‌آزمایی کنیم که آنها همچنان دارای هدف صلح‌آمیز هستند. وی افزود: ما در تاریخ سیزدهم دسامبر (۲۳ آذر) در تهران گفت‌و‌گویی در سطح عالی رتبه با ایران خواهیم داشت. روش حل این مساله استفاده از ابزارهای دیپلماتیک است و ما به تلاش‌ها‌یمان ادامه خواهیم داد. به‌رغم این اظهارات آمانو اما کاخ ریاست‌جمهوری فرانسه در بیانیه‌ای با اشاره به آخرین گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ادعا کرد که این گزارش مهر تاییدی بر نگرانی‌های جامعه جهانی درباره موضوع هسته‌ای جمهوری اسلامی است. بر اساس این بیانیه، اولاند به آمانو خاطر نشان کرده است که از حمایت کامل فرانسه بهره‌مند است و این کشور تلاش خواهد کرد به جمهوری اسلامی ایران یاد آوری کند که موظف است قوانین بین‌المللی را رعایت کند و با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری کند.

عکس: خبرگزاری مهر