با حضور جمعی از معارضان و نمایندگان دولت سوریه در تهران انجام شد
دومین تلاش ایران برای حل بحران سوریه
دنیای اقتصاد- مرجان توحیدی: «خشونت نه، مردمسالاری آری»؛ این عنوان نشست یک روزهای بود با حضور جمعی از مخالفان دولت بشاراسد و برخی مقامات دولتی این کشور که به میزبانی ایران در هتل استقلال تهران برگزار شد آن هم یک هفته پس از نشست مخالفان سوری در دوحه قطر. نشستی که البته موضوع غزه هم بر آن سایه افکنده بود. چه علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه جلسه دیروز را با یک دقیقه سکوت به احترام کشته شدگان غزه شروع کرد. او حتی هدف از برگزاری نشست دیروز را هم بازگشت صلح و آرامش و تجدید دوباره افتخارات سوریه در عرصه مقاومت علیه رژیم صهیونیستی اعلام کرد. صالحی همچنین در سخنان افتتاحیه خود از همه کشورهای عربی، اتحادیه عرب و کشورهای مسلمان خواست تا در این برهه حساس تمام توجه خود را به سمت دشمن اصلی یعنی رژیم صهیونیستی داشته باشند و در کمک به مردم بیپناه غزه تلاش کنند.به گفته وزیر امور خارجه و معاونین او در نشست دیروز احزاب، اقوام و گروههای مختلف و اقلیتهای سوری به همراه معارضین شرکت داشتند. خبرگزاریها تعداد میهمانان را ۱۵۰ نفر اعلام کردند. میهمانانی که علاوه بر سفرای روسیه و چین، از کشورهای ترکیه، لبنان و برزیل و نیکاراگوئه تحت عناوینی چون، دبیر کل حزب، فعال صلح، هیات علما و... حاضر شده بودند. البته وزیر آشتی ملی دولت سوریه یعنی علی حیدر که از روز پنجشنبه وارد تهران شده است هم به نمایندگی از دولت سوریه در این نشست حاضر بود. سفیران روسیه و چین هم علاوه بر حضور خود به قرائت متنی هم درباره تحولات سوریه و آنچه باید انجام بگیرد، پرداختند. این دومین باری است که ایران نشستی را برای حل موضوع سوریه تشکیل داده است. اولین آن نشست مشورتی سوریه بود در مرداد ماه سال جاری که البته بدون حضور مخالفین دولت سوریه و با حضور وزرای خارجه برخی کشورهای آسیایی و آفریقایی در تهران تشکیل شد و مهمترین دستاورد آن تشکیل گروه تماس از بین کشورهای شرکتکننده بود. در این فاصله اگرچه تحولات زیادی درباره سوریه رخ داده، اما مهمترین آن گردهمایی مخالفان سوری در دوحه قطر بود. مهمترین دستاورد این نشست که با حضور گروههای مختلف مخالف سوری برگزار شده بود تشکیل ائتلاف جدیدی به نام «ائتلاف ملی انقلابیون و مخالفان سوریه» بود. علاوه بر آنکه شرکتکنندگان رییس را هم برای خود انتخاب کردند و البته فرانسه هم به عنوان اولین کشور این گروه را به رسمیت شناخت. ترکیه، اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیج فارس هم از اینکه مخالفان سوری توانستند به یک توافقنامه دست پیدا کنند ابراز خرسندی کردند. گروه موسوم به شورای ملی سوریه نیز پیوستن به این ائتلاف را پذیرفته است. این موضوع البته از سوی ایران در این نشست یک روزه بیپاسخ نماند و صالحی در سخنان افتتاحیه خود بدون اشاره مستقیم به آن نشست گفت که ابتکار این گردهمایی از سوی ایران برگرفته از توجه به گفتوگو و تفاهم در آینده سوریه است و پاسخ قاطعی به طرحهای مداخلهجویانه بیگانگان و گروههای مسلح بیمسوولیت است که با کشتار انسانهای بیگناه و تخریب آثار تمدنی و کهن این کشور بنیان آن را نشانه گرفتهاند.
طرح ۶ مادهای ایران
صالحی علاوه بر این به تحرکات ایران از ابتدای ایجاد بحران درسوریه اشاره کرد و البته باز هم توضیحی درباره طرح ایران برای حل بحران سوریه داد. طرحی ۶ مادهای که به گفته صالحی با بهرهگیری از کلیه طرحها و ابتکارات منطقهای و بینالمللی درباره سوریه و با تلفیق آنها و اعتماد آنها به راهکار سیاسی مدون شده و این طرح از سوی ایران به نماینده دبیر کل سازمان ملل و برخی از کشورهای منطقه از جمله ترکیه، مصر، روسیه و عربستان و حکومت سوریه ارائه شده است.
به گفته صالحی، محورهای اصلی این طرح توقف خشونت، برقراری آتشبس، گفتوگوی فراگیر ملی، فراهم ساختن زمینه برگزاری انتخابات آزاد بوده که این طرح پیشنهادی این فرصت را فراهم میکند که با روشهای پذیرفته شده دموکراتیک و به دور از دخالت خارجی، اراده واقعی مردم سوریه فرصت بروز پیدا کند. وزیر امور خارجه همچنین گفت: در این راستا و به منظور پیگیری اجرای منویات شرکتکنندگان در این نشست، در صورتی که بر تشکیل کمیتهای برای پیگیری توافقات حاصله اقدام شود، راه برای رسیدن به اهداف نشست هموارتر خواهد شد. صالحی در عین حال خبر داد که در نشست سه جانبه ترکیه،مصر و ایران برای حل بحران سوریه در حاشیه اجلاس دی ۸ که قرار است در پاکستان برگزار شود، شرکت کند.
در ادامه این نشست صالحی در عین حال از ارسال سلاح به مخالفان سوری باز هم ابراز نگرانی کرد و گفت: در روزهای اخیر با کمال تاسف اخباری منتشر شده مبنی بر اینکه بعضی از طرفها در نظر دارند به طور علنی برای گروههای معارض سلاحهای سنگین و نیمه سنگین ارسال کنند. در واقع کاری را که تا کنون به دلیل قبح قانونی و عرفی به طور مخفی انجام میدادند اکنون میخواهند به طور آشکار انجام دهند.
وی خاطرنشان کرد: ما تاکید میکنیم این گونه اقدامات که مخالف عرف و قوانین بینالمللی است و دخالتی آشکار در کشور مستقل محسوب میشود. این امر میتواند رویه خطرناکی را در روابط بینالملل به وجود آورد و کل منطقه را با بیثباتی، خطر تروریسم و خشونت سازمان یافته مواجه کند. ما معتقدیم راهحل نظامی و خشونت نه تنها بحران سوریه را حل نخواهد کرد بلکه تروریسم و گسترش بحران و بیثباتی را به دیگر کشورهای منطقه خواهد کشاند که قطعا به نفع هیچکس نخواهد بود مسالهای که امروز متاسفانه شاهد آثار آن در برخی از کشورهای همسایه سوریه هستیم.در همین باره ابراهیم جعفری، نخستوزیر پیشین عراق خاطرنشان کرد: باید به مردم سوریه اجازه دهیم که رژیم دلخواه خود را آزادانه انتخاب کرده و طعم دموکراسی را بچشند. دلمشغولی ما تنها مختص مساله سوریه نیست و بلکه عملکرد کشورهای همسایه را نیز شامل میشود. نباید روشهای منطقهای به جای روشهای مردمی در سوریه اعمال شود. نباید جنگ داخلی سوریه به خارج از منطقه کشیده شود. او همچنین بر حل موضوع از طریق گفتوگو مذاکره هم تاکید کرد.
پیام چین و روسیه
به گزارش ایسنا یو هون یانگ، سفیر چین در ایران هم در سخنانی در نشست گفتوگوی ملی سوریه اظهار کرد: باید گامهای اساسی برای حل بحران سوریه برداشته شود و همه طرفها و تشکیلات بینالمللی و نماینده سازمان ملل باید در این مسیر کمک کنند. تا یک دولت موقت توسط مردم سوریه تشکیل شود و شاهد یک انتقال آرام و مسالمتآمیز با حفظ نهادهای دولتی سوریه باشیم.سفیر روسیه در تهران هم پیام سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه کشورش به نشست گفتوگوی ملی سوریه در تهران را قرائت کرد. لوان جاگاریان، سفیر روسیه در تهران با قرائت این پیام با انتقاد از عملکرد شورای امنیت درباره سوریه گفت: اعضای شورای امنیت نیز هیچگاه موضع قاطعی در قبال محکومیت این اقدامات تروریستی اتخاذ نکردهاند و هر روز افراد بیشتری کشته میشوند معتقدیم باید گفتوگوی بین منتقدان و دولت انجام گیرد و بدون دخالت خارجی باشد.
وی افزود: روسیه از جمله کشورهایی است که همراه با دوستان ایرانی با این رویکرد موافق است و معتقد است گروهها با توجه به اصولی که در ژنو اعلام شد با هم جمع شوند با دولت مذاکره کنند و در برابر توطئهها و اقدامات تروریستی در سوریه بایستند. او تصریح کرد: معتقدیم بهبود وضعیت در سوریه فقط از طریق راه حل سیاسی امکانپذیر است.
خرسندی معاون نخست وزیر سوریه از نشست تهران
قدری جمیل، معاون نخستوزیر سوریه در حاشیه این نشست درباره طرح ایران برای حل بحران سوریه گفت: طرح فعلی ایران برای حل بحران سوریه بسیار خوب است از این رو به اینجا آمدیم و تلاش بر آن است که ساز و کارهایی برای پیگیری آن تعیین شود. او درباره تشکیل ائتلاف مخالفان در خارج کشور بیان کرد: ما با مخالفانی که در مسیر دیکته از سوی بیگانگان گام بر میدارند مخالفیم. این مقام سوری همچنین در خصوص نقش قطر در مساله سوریه گفت: قطر ارتباطی با بحران سوریه ندارد.
وی نقش فرانسه در قبال سوریه را نیز بسیار بد خواند و افزود: فرانسه سعی میکند تا با دادن اسلحه و پول، به مخالفان خارجی سوریه که خواهان ایجاد راهحل از طریق گفتوگو نیستند، مشروعیت ببخشد.
انتقاد مهمانپرست از موضع فرانسه در قبال سوریه
رامین مهمانپرست در حاشیه اولین نشست گفتگوی ملی سوریه در جمع خبرنگاران درباره اقدام فرانسه مبنی بر به رسمیت شناختن مخالفین سوریه به جای دولت سوریه گفت: نیت کشورهای غربی را در اینکه به خشونت، افراطگری و تروریسم دامن میزنند و تلاش میکنند به هر شکل ممکن به داخل سوریه سلاح بفرستند و به جای مردم سوریه تصمیمگیری کنند یک نیت غیرصادقانه تلقی میکنیم و به آنها توصیه میکنیم به جای مداخله در امور خاورمیانه و کشورهای مختلف رویکرد حمایت واقعی مردم را در پیش بگیرند. مهمانپرست در پاسخ به این پرسش که در صورت ارسال نیرو برای جنگ زمینی از سوی رژیم صهیونیستی به غزه آیا ممکن است ایران نیز به غزه نیرو بفرستد؟ گفت: رژیم صهونیستی ماهیت جنایتکارانهای دارد. این وظیفه همه کشورها و ملتهای منطقه است که مقابل این جنایات بایستند و اجازه ندهند علیه ملت بیدفاع غزه چنین جنایاتی صورت گیرد.
ارسال نظر