آخرین تحولات گروه قندی در بورس بررسی شد
مهر- یک مقام مسوول با اعلام وضعیت کنونی فعالان صنعت قند و شکر، ارزندگی سهام گروه قندی در بورس را بر اساس دو عامل بنیادین بررسی کرد. معاون انجمن کارخانجات قند و شکر کشور ضمن ارزیابی ارزندگی سهام صنعت قندی بورس، گفت: اغلب کارخانجات تولید قند و شکر به لحاظ قدیمی بودن و ساخته شدن آنها در چند دهه قبل میتوانند ازنظر ارزش روز داراییها با نرخهای به مراتب بالاتری قیمتگذاری شوند.
از سود آنی تا ارزش جایگزینی
رضا رحمتی اظهار کرد: چنانچه سهامدار صنعت قندی با دید بلند مدت دو تا سه ساله انتظار داشته باشد که روزی با تجدید ارزیابی داراییهای شرکتها، ارزش روز آنها مشخص شود، باید گفت: سهام این صنایع با قیمتهای فعلی در بورس ارزنده است، اما اگر با دید سودهای آنی و جاری به این گروه نگریسته شود، باید حباب قیمتی را در آنها جستجو کرد.
صادرات شکر متوقف شد
وی در ادامه با اشاره به ضوابط جدید واردات شکر در نیمه دوم امسال، گفت: در بخشنامهای که دولت در دو هفته پیش ابلاغ کرد صادرات شکر و مشتقات آن از مبادی کشور ممنوع شده است.
این تصمیم پس از آن گرفته شد که در ماههای قبل با نوسانی شدن قیمتها در بازار آزاد ارز، هر تن شکر در مبادی گمرکی به قیمت ۱۷۰۰ دلار به کشورهایی همچون عراق صادر میشد که با تنزیل آن با نرخ روز دلار، هر کیلو شکر صادراتی به قیمت دو هزار و یکصد تومان بالغ میشد.
به گفته این مقام مسوول، عراقیها با پی بردن به این موضوع به کاهش ۵۰۰ دلاری نرخ هر تن شکر صادراتی روی آوردند که همچنان برای صادر کننده داخلی صرفه داشت. این در حالی است که با ممنوعیت اخیرصادرات شکر و از طرفی پرحجم بودن این کالا نهایتا قاچاق حدود ۲۰ هزار تنی در هر ماه را میتوان انتظار داشت که با توجه به ظرفیت تولید داخلی تاثیری بر قیمتها نخواهد داشت.
مبنای قیمت گذاری در کارخانههای قندی
رحمتی عنوان کرد: مکانیزم قیمتگذاری شکر در کارخانههای تولیدی شامل مجموع قیمت تمام شده کارخانه به علاوه افزایش ۱۷ درصدی نرخ فروش است که بر اساس آن نرخ هر کیلو شکر سفید تحویل در درب کارخانه به مبلغ ۱۴۰۰ تومان ارزیابی میشود. این در حالی است که نرخ هر کیلو شکر مصرفی در بازار با اختلاف ۳۰ تا ۵۰ تومانی نسبت به قیمت درب کارخانه فروخته میشود و از طرفی قیمت قند نسبت به شکر در کارخانه با تفاوت ۱۰۰ تومانی و نسبت قند کله به خرد شده آن با نوسان ۱۵۰ تومانی همراه است.
وی دلیل افزایش قیمت قند و شکر در بازار مصرف را ناشی از افزایش هزینه بستهبندی دانست و افزود: حدود ۷۰ درصد قیمت قند و شکر از نرخ چغندر قند و نیشکر ناشی میشود. این در حالی است که طبق مصوبه دولت نرخ هر کیلوگرم چغندر قند دریافتی از کشاورزان در سال ۹۱ با افزایش ۱۷ درصدی نسبت به سال قبل ؛ از ۹۰ تومان به ۱۰۵ تومان افزایش پیدا کرده است.
چانهزنی برای شکر ۱۴۵۰ تومانی
معاون انجمن کارخانجات قند و شکر در بخش دیگری از این گفتوگو از احتمال تعدیل قیمت قند و شکر داخلی در هفتههای آتی خبر داد و اعلام کرد: با توجه به تفاهمی که اواخر دی ماه سال گذشته بین سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان با کارخانههای قند و شکر انجام گرفت مقرر شد نرخ هر کیلو شکر خام تحویلی در درب کارخانهها مبلغ یک هزار و ۱۷۵ تومان تعیین شود.
این در حالی است که با افزایش ۱۷ درصدی قیمت چغندر قند و تاثیر آن بر قیمت تمام شده تولید کارخانهها، هماکنون چانهزنی با سازمان حمایت آغاز شده که بر اساس آن قیمت فروش شکر تولیدی در کارخانهها به ۱۴۰۰ تا ۱۴۵۰ تومان در هر کیلو افزایش یابد.
پاسخگویی به نیاز یکماهه بازار
رحمتی افزود: طی روزهای اخیر دولت از طریق شرکت بازرگانی دولتی حدود ۱۵۰ هزار تن شکر به کشور وارد کرده که قیمت عمده هر کیلو گرم آن برای پاسخ دادن به نیاز یک ماهه بازار مصرف به مبلغ ۱۳۰۰ تومان است.
به باور وی تولید داخلی قند وشکر کشور سالانه بالغ بر یک میلیون و یکصد هزار تن بوده که کارخانههای قند وشکر در شش ماه اول امسال به میزان ۶۰۰ هزار تن از آن را تولید کردهاند.
تعرفه واردات تغییر کرد
این مقام مسوول با اشاره به اینکه گروه قند و شکر برای دریافت ارز ۱۲۲۶ تومانی در اولویت نخست بانک مرکزی قرار دارد، اذعان کرد: با وجود مشکلات نقل وا نتقال ارز، هماکنون به میزان یکصد هزار تن شکر وارداتی در مبادی گمرکی وجود دارد. با این وجود به تازگی بخشنامهای از سوی دولت صادر شده که از ابتدای نیمه دوم امسال نرخ تعرفه واردات شکر شامل ۴ درصد حقوق عوارض گمرکی بهعلاوه یک درصد محاسبه میشود که با احتساب مالیات بر ارزش افزوده ۵ درصدی، تعرفه گمرکی برای واردات شکر ۱۰ درصد است.
به گفته رحمتی چنانچه شکرخام وارداتی با نرخ ارز غیر مرجع محاسبه شود هر کیلو گرم آن مبلغ ۱۴۰۰ تومان و اگر با ارز ۱۲۲۶ تومانی برآورد شود، نرخ این کالا به مبلغ ۱۰۵۰ تومان به دست میآید.
پیشبینی کاهش ۱۰ درصدی برداشت چغندر
این مقام مسوول در خاتمه گفت: در شرایط کنونی محدودیت مواد اولیه مشکل اصلی فعالان صنعت قند است. چغندر قند و نیشکر از محصولات پرآب محسوب میشوند و این در حالی است که کشت چغندر نسبت به ۱۰ سال گذشته با کاهش ۲۰ درصدی مواجه است. از اینرو با وجود افزایش ظرفیت تولیدی کارخانهها از بابت تولید شکر خام و تصفیه آن به شکر سفید، به نظر میرسد در سال جاری استحصال چغندر قند نسبت به پارسال با کاهش ۵ تا ۱۰ درصدی مواجه باشد.
ارسال نظر