استدلالهای دولت در مخالفت با توقف یارانهای
فرزین: مصوبه بودجه برای فاز دوم هدفمندی قابلیت اجرا ندارد؛ نیازمند تعامل و همفکری هستیم. دنیای اقتصاد- پس از تصویب یک فوریت توقف اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانهها و اعلام مخالفت دولت با این طرح که به طور رسمی از سوی معاون پارلمانی رییسجمهور مطرح شد، سخنگوی کارگروه طرح تحول اقتصادی به تشریح علت مخالفت دولت با این تصمیم پرداخت و مصوبه بودجه ۹۱ مجلس را عامل عدم اجرای گام دوم هدفمندی خواند. براین اساس فرزین با تشریح موضع دولت در خصوص ورود به فاز دوم در سال جاری، برلزوم وجود شرایط تعامل و همفکری برای اجرای گام دوم هدفمندی تاکید کرد.
اوایل هفته جاری، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در قالب طرح اصلاح قانون بودجه ۹۱ در صحن علنی، به یک فوریت طرح توقف اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانهها رای دادند که در صورت تصویب نهایی، پرونده اجرای فاز دوم در سال جاری به طور کامل بسته خواهد شد. شرایط حال حاضر اقتصاد کشور، نگرانی از تشدید گرانیها و احتمال تضعیف معیشت مردم، از جمله دلایلی بود که نمایندگان با استناد به آن، به فوریت توقف اجرای فاز دوم رای مثبت دادند.
سخنگوی کارگروه طرح تحول اقتصادی، سهشنبه شب در یک برنامه تلویزیونی به تشریح دلیل عدم اجرای فاز دوم هدفمندی از سوی دولت پرداخت. به گزارش ایسنا، «محمدرضا فرزین» ضمن تاکید بر مواضع پیشین دولت در این خصوص، اعلام کرد: دولت قبل از طرح مجلس برای اجرایی نشدن مرحله دوم قانون هدفمند کردن یارانهها، اعلام کرده بود که مصوبه بودجه برای گام دوم اجرای این قانون، قابلیت اجرا ندارد. هرچند دولت پیشنهادی را برای اجرای گام دوم هدفمند کردن یارانهها ارائه کرد که آن پیشنهاد قابلیت اجرایی شدن داشت.
تاکید بر فراهم کردن فضای کشور برای ورود به فاز دوم، موضوعی بود که فرزین ضمن اشاره به آن، مطرح کرد: گام اول هدفمندی در فضای تعامل، همفکری و در شرایط آرام سیاسی و اقتصادی اجرا شد، فاز دوم نیز باید در چنین فضایی اجرایی شود.
پیش از این نیز دبیر ستاد هدفمندی یارانهها در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» بر این امر تاکید کرده بود که اجرای فاز دوم منوط به انجام توافقات جدید میان بخشهای مختلف نظام از جمله دولت و مجلس است. اما در همین راستا، طی روزهای اخیر معاون پارلمانی رییسجمهور با اعلام مخالفت دولت نسبت به طرح مجلس برای توقف اجرای فاز دوم هدفمندی، از تلاش دولت برای رایزنی و گفتوگو با نمایندگان مجلس برای متقاعد کردن آنها به منظور اعمال رویکردهای اصلاحی باتوجه به شرایط جامعه و مردم خبر داده بود.
«لطفالله فروزنده» ضمن تاکید براینکه امروز کشور در شرایط خاصی قرار دارد، اعلام کرده بود: دولت معتقد است که میتوان با یک راهکار منطقی و انجام اصلاحاتی با توجه به شرایط اجرای این قانون را ادامه داد.اختلاف نظر میان دولت و مجلس در خصوص اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها، موضوعی است که «محمدرضا باهنر» نایب رییس مجلس نیز اخیرا به آن اشاره و با اذعان بر اجرای موفقیتآمیز گام اول هدفمندی، مطرح کرد: گام اول هدفمندی به خوبی انجام شد، اما در مورد اجرای فاز دوم با دولت اختلافنظر داریم؛ چرا که دولت معتقد بود، گام دوم را باید بلندتر و سنگینتر برداشت و میگوییم باید این قضیه آهستهتر حرکت کند.
آمار دریافتها و پرداختهای یارانهای
در جریان اعلام موافقت مجلس با توقف اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانهها و تصویب یک فوریت آن، مباحثی مبنی بر تبعات تورمی پرداخت یارانه نقدی به مردم در فاز اول و استقراض دولت از بانک مرکزی برای پرداخت یارانه به خانوارها مطرح شد. این موضوعی بود که همواره از سوی برخی کارشناسان و نمایندگان مورد انتقاد قرار داشت.
نایب رییس مجلس نیز در اظهارات اخیر خود با اشاره به این مساله، با بیان اینکه برخی اقدامات و رفتارها در جریان گام اول هدفمندی، موجب بروز نقصهایی شد، مطرح کرده بود: درآمدهای ما در بخش اول هدفمندی کفایت هزینهها را نداد و بخشی از پولی که به مردم داده شد، با استقراض از بانک مرکزی بود که خود این کار نقدینگی را افزایش میدهد و تورم را افزون میکند.
در برابر طرح این مباحث، بخشی از اظهارات سخنگوی کارگروه طرح تحول اقتصادی در برنامه تلویزیونی سهشنبه شب به ابهامزدایی در همین خصوص اختصاص یافت.
فرزین در پاسخ به این پرسش که برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی معتقدند درآمدهای حاصل از هدفمند کردن یارانهها جوابگوی بازتوزیع نبوده و دولت برای تامین آن مجبور به استقراض از بانک مرکزی شده است، تصریح کرد: از ابتدای اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها تاکنون ۷۱ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان وجه پرداخت شده که ۴۵ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان آن از محل اصلاح حاملهای انرژی تامین شده است. حدود ۱۸ هزار میلیارد تومان نیز از ردیفهای بودجهای سالهای ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ تامین شده که البته این وجوه در بودجه سالهای گذشته نیز بوده است.
وی در این زمینه اضافه کرد: تنها استقراض برای هدفمند کردن یارانهها از بانک مرکزی مربوط به سال ۱۳۸۹ (شروع اجرای قانون) است که بر اساس قانون بودجه ۶۲۰۰ میلیارد تومان از محل تنخواه استفاده شده که این میزان هشت درصد از کل پول بوده است.
فرزین با بیان اینکه پس از اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها درآمدها کمتر از هزینهها نبوده است، افزود: دولت در سالهای ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ هیچ پولی را از بانک مرکزی بابت هدفمند کردن یارانهها دریافت نکرده است. همچنین بر اساس قانون بودجه سال ۱۳۹۰ سهم خانوار از درآمدهای هدفمند کردن یارانهها ۸۰ درصد و سهم تولید ۲۰ درصد است که البته این نسبت درست و صحیح نیست.
به گفته وی، حدود ۱۷ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان به بخش تولید به صورت نقدی و غیر نقدی پرداخت شده و سهمیه گازوئیل و بنزین برای این بخش با قیمتی ارزانتر در نظر گرفته شده است. در دو ماهه ابتدای سال جاری نیز قیمت نفت کوره برای بخش تولید از ۲۰۰ به ۷۰ تومان کاهش یافته و کمکهایی نیز به صنعت سیمان و کشتیرانی شده است.
وی درباره تاثیر هدفمند کردن یارانهها بر رشد نقدینگی اظهار کرد: رشد نقدینگی در سال ۱۳۸۹ حدود ۲/۲۵و در سال ۱۳۹۰ حدود ۴/۱۹ درصد بوده، ضمن آنکه رشد پایه پولی نیز کاهش یافته است.
تقدیر آیتالله مکارم از توقف فاز دوم
یکی از مراجع تقلید شیعیان با تقدیراز اقدام مجلس در جلوگیری از اجرای مرحله دوم یارانهها گفت: دولتمردان باید با همفکری و مشورت در جهت مصالح مردم، مشکلات را حل کنند.
به گزارش خبرگزاری مهر، آیتالله العظمی ناصر مکارم شیرازی، صبح چهارشنبه در آغاز درس خارج فقه خود که در مسجد اعظم برگزار شد، با بیان اینکه دشمنان با دو جنگ اقتصادی و فرهنگی کشور و ملت را مورد حمله قراردادهاند، اظهار کرد: کشور ما الان با دو جنگ تمام عیار اقتصادی و فرهنگی تحمیلی استکبار جهانی روبهرو است.وی در بخشی از سخنان خود با تقدیر از مجلس گفت: مجلس بهترین کار را در جلوگیری از اجرای مرحله دوم یارانهها انجام داد.
مرحله دوم یارانهها دارای مشکلات جدی است، ابتدا دولتمردان باید دست در دست هم دهند و مشکلات را با همفکری و مشورت درجهت مصالح مردم حل کرده و با برنامهریزی دقیق، مشکلات مرحله اول یارانهها را نیز برطرف نمایند.وی تصریح کرد: از کارهای بدون مشورت باید بپرهیزیم، نباید تصور کنیم که مشکلات قابل حل نیست و از عهده برطرف کردن آنها برنخواهیم آمد؛ چرا که اگر مشورت و همدلی داشته باشیم، بر همه مشکلات فائق خواهیم آمد.
ارسال نظر