دلیل نوسانات ارزی از نگاه دستگاه قضایی

آملی لاریجانی: دولت از سیاست آزمون و خطا در بازار اجتناب کند

اژه‌ای: نمی‌توان گفت همه برنامه‌های اقتصادی درست بوده است

دنیای اقتصاد- دادستان کل کشور با اشاره به وضعیت بازار ارز در روزهای اخیر می گوید که در برخورد با این پدیده نمی‌‌توان گفت که همه برنامه‌های اقتصادی دولت درست بوده و فقط ۱۴نفر در بازار ارز اخلال ایجاد کردند. رییس قوه قضائیه هم دلیل التهاب در بازار ارز را علاوه بر وجود اخلالگران و سودجویان، عدم وجود سیاست‌های ارزی منطقی، معقول و منظم، افزایش نقدینگی از سوی دولت و سوق داده نشدن نقدینگی به سمت تولید و همچنین تحریم‌ها و فشارهای خارجی می‌داند. همچنین، رییس سازمان بازرسی کل کشور نیز با بیان اینکه تحریم یکی از دلایل نوسانات ارز است، می‌گوید: باید خوب تدبیر کنیم،‌ هماهنگ دور هم جمع شویم، از نگاه کارشناسانه استفاده کنیم و با قدرت تمام مقابل عوامل مخرب بایستیم تا اقتصادی پویا و فعال در جامعه داشته باشیم.

این در حالی است که رییس‌جمهور در آخرین کنفرانس خبری‌اش با دفاع از عملکرد اقتصادی دولت گفته بود که هیچ دلیل اقتصادی برای نوسانات تند ارز وجود ندارد و به عقیده او دو عامل خارجی و داخلی باعث شکل‌گیری این نوسانات شده است. به اعتقاد احمدی‌نژاد تحریم نفتی و از آن بدتر تحریم مبادلات بانکی، عامل بیرونی است و عامل درونی نیز اقدامات عملی وجنگ روانی و تبلیغاتی است که علیه دولت راه‌اندازی کرده‌اند. رییس‌جمهور سرحلقه نوسانات بازار ارز را ۲۲ نفر معرفی کرده بود که معاون سیاسی سپاه از بازداشت این افراد توسط اطلاعات سپاه خبر داد و همچنین دادستان تهران هم اعلام کرده بود که تاکنون ۳۰ تن از اخلالگران بازار ارز بازداشت شده‌اند. با این حال به نظر می‌رسد مقامات عالی قضایی بر این عقیده‌اند که نوسانات بازار ارز تنها به دلیل تحریم‌ها نیست و بخشی از این مشکلات ناشی از سیاست‌های اقتصادی دولت است که با بازداشت اخلالگران بازار ارز همچنان سایه نوسان بر روی این بازار وجود دارد.

آن گونه که خبرگزاری فارس گزارش داده است: غلامحسین محسنی‌‌اژه‌ای در مراسم معارفه دادستان جدید عمومی و انقلاب استان سمنان اظهار کرد: یکی از نکاتی که امروز واقعیت دارد، این است که قدرت خرید مردم پایین آمده و جامعه با مشکلات اقتصادی روبه‌رو است. وی با اشاره به مشکلات بازار ارز گفت: بخشی از مشکلات اقتصادی به واسطه فعالیت‌های دشمن و تحریم‌ها رخ داده و این درست است، اما نمی‌توان گفت که همه برنامه‌های ما درست بوده و فقط ۱۴ نفر در بازار ارز اخلال ایجاد کرده‌اند.

هشدار قاضی‌القضات به اخلالگران ارزی

همچنین، رییس قوه قضائیه به اخلالگران بازار ارز اخطار داد: دستگاه قضایی به هیچ وجه تحمل نخواهد کرد که عده‌ای سودجو در شرایط موجود، با ایجاد التهاب در بازار ارز موجب فشار به مردم شوند و قطعا این افراد شناسایی و برخورد قاطعانه با سودجویان و اخلالگران ارزی ادامه خواهد داشت. به گزارش روابط‌عمومی قوه قضائیه، آیت‌الله آملی لاریجانی در جلسه مسوولان عالی قضایی با تاکید بر اینکه طبق بررسی‌های انجام‌شده، عده‌ای از سودجویان و اخلالگران با استخدام افرادی و گماردن آنها در مراکز خرید و فروش ارز، قیمت دلار را ساعت به ساعت از طریق این افراد و به صورت کاذب افزایش می‌دادند، گفت: دستگاه قضایی در چنین شرایطی قطعا با سودجویان برخورد خواهد کرد و علاوه بر رسیدگی قاطع به جرائم دستگیرشدگان اخلالگر در بازار ارز، شناسایی سایر اخلالگران نیز ادامه دارد. رییس دستگاه قضایی با اشاره به اینکه «البته میزان تاثیر اخلالگران در التهاب بازار ارز باید به صورت دقیق کارشناسی شود» به تبیین دلایل التهاب در بازار ارز پرداخت و علاوه بر وجود اخلالگران و سودجویان، عدم وجود سیاست‌های ارزی منطقی، معقول و منظم، افزایش نقدینگی از سوی دولت و سوق داده نشدن نقدینگی به سمت تولید و همچنین تحریم‌ها و فشارهای خارجی را عوامل دیگر ایجاد التهاب در این بازار برشمرد. رییس دستگاه قضا افزود: اگر بخواهیم هر روز یک سیاست اعمال کنیم، بازار پولی و ارزی با مشکل مواجه می‌شود و دولت در شرایط موجود باید از هرگونه سیاست آزمون و خطا در بازار اجتناب کند تا فضای مطلوب سودجویان فراهم نشود.

پرهیز از حاشیه‌سازی

در همین حال رییس سازمان بازرسی یکی از دلایل نوسانات ارز را تحریم دانست و گفت: مشکل تحریم‌ها جدی است. دشمنی که به مقدسات ما اهانت می‌کند تحریم را هم در مقوله‌های خود قرار خواهد داد. به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، حجت‌الاسلام پورمحمدی نکته مهم در مقابله با نوسانات ارز را اندیشیدن تدابیر لازم دانست و گفت:‌ باید در مقوله‌های اقتصادی تصمیمات اتخاذی خوبی را داشته باشیم، تا بحث ارز را خوب ساماندهی کنیم یا اگر کمبودهایی داریم آنها را برطرف کنیم. وی با بیان این مطلب که در حل نوسانات ارز باید از حاشیه‌سازی نسبت به یکدیگر خودداری کنیم، خاطرنشان کرد: باید خوب تدبیر کنیم،‌ هماهنگ دور هم جمع شویم، از نگاه کارشناسانه استفاده کنیم و با قدرت تمام مقابل عوامل مخرب بایستیم تا اقتصادی پویا و فعال داشته باشیم.