غیر از رهبری کسی نمی‌تواند کاری کند

در جریان مسائل کشور نیستم

شرایط کنونی کشورحاصل ضعف مدیریت و تحریم‌ها است

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی بابیان اینکه دیگر آمادگی ریاست جمهوری ندارد، به بیان راهکارهایی برای بازگشت اعتماد به جامعه پرداخت و تاکید کرد که الان راهکارها را از طریق رهبری می‌بینم. در این شرایط غیر از ایشان کسی نمی‌تواند مسائل را به مسیر برگرداند. ما هم حاضر هستیم در خدمت ایشان اگر بخواهند کمک کنیم. باید به مسیری که از اول بودیم، برگردیم. به گزارش مهر، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفت‌وگویی با روزنامه آرمان با اشاره به اینکه در حال حاضر مثل گذشته در جریان مسائل کشور، آنگونه که اتفاق می‌افتد، نیستم، درباره مشکلات اقتصادی موجود بیان کرد: بیشتر از طریق رسانه‌ها و گاهی از طریق بعضی ملاقات‌ها مطالبی را می‌فهمم اما در مجموع فکر می‌کنم در شرایط کنونی، هم ضعف مدیریت و هم تحریم‌ها هر دو سهم دارند. آیت‌الله هاشمی رفسنجانی با تاکید بر این امر هر دو را موثر می‌داند و اظهار کرد: بالاخره تحریم‌ها دسترسی ما را به منابع ارزی و تجاری محدود کرده است. سرعت بخش خصوصی را محدود و حمل و نقل‌ها و بیمه‌ها را گران کرده است. مدیریت‌ها هم واقعا اشکال دارد. من سال‌ها پیش تذکرات جدی دادم. این سبک مدیریت در نهایت نمی‌تواند خوب باشد.

تولیدگران سرمایه در گردش ندارند

هاشمی در این باره که اکنون چطور می‌توان تولید را به حرکت درآورد، خاطرنشان کرد: تولید، سرمایه می‌خواهد و اکنون تولیدگران سرمایه در گردش ندارند. رهبری هم روی سرمایه تاکید کرده‌اند. سرمایه بین مردم است. باید به شیوه‌‌هایی مردم را تشویق کرد که سرمایه خودشان را در تولید به کار بیندازند و به دنبال کارهای دلالی در بازار نروند و مثلا یک روز ارز و یک روز سکه بخرند و دلشان را به سلف‌خری خوش کنند. اینها واقعا آفات اقتصاد است. نباید سرمایه‌ها به درآمدهای محدود نامشروع سوق پیدا کند. در صورتی که درآمد مشروع در کشور برای سرمایه کاملا ممکن است. امروز در دنیا هیچ کشوری به اندازه ایران، بازده سرمایه ندارد. البته باید درست حمایت شود و با نظم کار شود. در خارج به دو، سه درصد کفایت می‌کنند اما اینجا صحبت از۲۰، ۳۰ درصد است.

دولت اصلا نظرات مجمع را قبول ندارد

وی در این باره که بعضی از مدیران به هرحال به عنوان عضو در مجمع حضور دارند، آیا مجمع تشخیص مصلحت نمی‌تواند از اینها پاسخی بخواهد، بیان کرد: این کار مجمع نیست. مجمع سیاست می‌نویسد آن هم جهت مشورت برای رهبری. رهبری سیاست‌ها را امضا می‌کنند و قانونی می‌شود و ابلاغ می‌کنند. گویا دولت اصلا نظرات مجمع را قبول ندارد.

رهبری انتظار انقلاب اقتصادی داشتند

وی تاکید کرد: ببینید که چه کسی گفته و چرا گفته است. آخر کار هم وقتی که می‌خواستند به مجلس گزارش بدهند، ۲۰ تا ۲۳ درصد برنامه اجرا شده بود. شاید اگر هیچ‌کس کار هم نمی‌کرد، ۲۰درصد اجرا می‌شد یعنی برنامه را قبول نداشتند. آن چهار سال پایه خیلی چیزها را ضعیف کرد. به برنامه پنج‌ساله که عمل نشد. در مجمع تشخیص به دستور رهبری تفسیر جدیدی از اصل۴۴ قانون اساسی به عمل آمد ذیل اصل، خودش پیش‌بینی کرده بود که صدر قانون تا زمانی اعتبار دارد که دولت تبدیل به کارفرمای بزرگ نشود و به اقتصاد آسیب وارد نیاورد. به خاطر همین قید، تفسیر کردیم و بعد رهبری هم گفتند که من از این اصلاحیه‌ای که شده، انتظار انقلاب اقتصادی دارم و حقیقتا هم می‌شد.

الان وضع ما بدتر از وضع بعد از جنگ که نیست؟

وی درباره دلایل این مساله گفت: ببینید الان بهترین نیروهای کاردان در ایران هستند. تحصیلکرده‌ها، تجربه‌دیده‌ها، دوره‌دیده‌ها و آنهایی که در دوران جنگ از دانشگاه جنگ عبور کردند یا در دوران انقلاب و خدمت در شرایط سخت کارآیی به دست آوردند. فکر می‌کنم همین الان کشور ظرفیت عبور از همین بحران را دارد. البته الان دشمن خیلی از راه‌ها را بسته است. ولی باز باید راهی انتخاب کرد. الان وضع ما بدتر از وضع بعد از جنگ که نیست؟

ضد اقتصاد مقاومتی عمل می‌کنیم

آیت الله هاشمی درباره اقتصاد مقاومتی نیز گفت: اقتصاد مقاومتی ذاتا کار درستی بوده است و از اول هم ما دنبال همین بودیم و هیچ وقت هم از این غافل نبودیم. اقتصاد مقاومتی اصولی دارد، اما اشکال کار این است که تعریف نشد. وقتی که رهبری فرمودند، برخی آقایان پای سخنان رهبری نشسته بودند و یادداشت می‌کردند، عمل مهم است. یعنی بلافاصله باید برای آن قانون و آیین‌نامه می‌نوشتند و تعریف می‌کردند. هیچ یک از این کارها نشد. ضد آن عمل می‌شود.

وی درباره بحث روابط با آمریکا، بیان کرد: اگر آمریکا مایل است و می‌خواهد با ما رابطه داشته باشد، باید حسن‌نیت خود را نه در لفظ، بلکه در عمل نشان دهد. الان شروط مذاکره یک مقدار بیشتر شده است. باید ظلم‌هایی که به ما کرده جبران کنند و اموال ما را حداقل آنهایی که فعلا وجود دارد، تحویل بدهند.

دیگر آمادگی برای ریاست جمهوری ندارم

وی در مورد حضور در انتخابات به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری نیز تصریح کرد: قانونا تاکنون هیچ منعی ندارد. ولی من دیگر آمادگی این کار را ندارم.

پیشنهاد نامزدی به ناطق

آیت الله هاشمی درباره خبر منتشر شده که ناطق‌نوری با وی در رابطه با انتخابات جلسه‌ای داشته است، اظهار کرد: همیشه جلسه داریم. بعد از جلسه مجمع، معمولا چهار، پنج نفر از دوستان می‌مانند و با هم ناهار می‌خوریم و مسائل کشور و راهکارها را مطرح و بحث می‌کنیم. این حرف را هم من به آقای ناطق زدم و هم ایشان به من زدند. گفتم: هنوز وضع جسمی و سن شما بهتر از من است و بیایید. ایشان هم برعکس به من می‌گفت. اما همه حرف بود. گفتم که دیگر نمی‌توانم بیایم و آقای ناطق هم عذرهایی داشت.

به اجرای قانون برای فرزندانم راضی هستم

وی درباره بازداشت مهدی و فائزه اظهار کرد: من حتما می‌خواهم برخورد با فرزندانم بدون تبعیض باشد. واقعا هیچ فرقی ندارد و اجرای قانون باید برای همه باشد و من به آن راضی هستم. آیت‌الله هاشمی در مورد بازگشت مهدی افزود: به هر حال مهدی را متهمش کردند و باید جواب بدهد و اتهاماتش را روشن کند. دو سال و نیم ما او را پشت در نگه داشتیم. اکنون مهدی در اختیارشان است و من هم هیچ مساله‌ای ندارم. جز اینکه قانون اجرا شود. اگر احساس کنم که بی‌قانونی رفتار می‌شود، اقدام می‌کنم.

در شرایط فعلی غیر از رهبری کسی نمی‌تواند کاری کند

هاشمی درباره راهکار پرشور شدن انتخابات آتی، گفت: من راهکار را قانون می‌دانم. قانون اساسی واقعا معیار انتخابات باشد. وی همچنین در خصوص توصیه‌‌های خود به اصلاح‌طلب‌ها گفت: برای من فرقی ندارد. اصلاح‌طلب‌ها و اصولگراها و مستقل‌ها همه در این کشور کار کرده‌اند و انسان‌های زحمت‌کشیده‌ای هستند. سلیقه‌های مختلفی هم دارند. اگر شما وزرا، استانداران و معاونان دولت مرا ارزیابی کنید، می‌بینید که تعادل بین مجموعه سلیقه‌ها را در دولتم کاملا حفظ می‌کردم. وی تاکید کرد: اگر تصمیم بگیریم، به مردم اعتماد می‌دهیم. البته من الان راهکارها را از طریق رهبری می‌بینم. در این شرایط غیر از ایشان کسی نمی‌تواند مسائل را به مسیر برگرداند. ما هم حاضر هستیم در خدمت ایشان - اگر بخواهند- کمک کنیم. باید به مسیری که از اول بودیم، برگردیم.