معاون اول رییسجمهور در جریان سفر به آنکارا عنوان کرد
ترکیه قبول کرد مساله سوریه راهحل نظامی ندارد
دنیایاقتصاد- محمدرضا رحیمی به همراه وزیران نفت، صنعت و معدن و تجارت، راه و شهرسازی و دادگستری و به دعوت نخستوزیر ترکیه راهی آنکارا شد تا در خصوص مناسبات دو کشور با مقامات بلندپایه این کشور بحث و تبادل نظر کند. در این سفر که یک روز پس از بروز درگیریهایی میان سوریه و ترکیه صورت گرفت دو طرف به بیان نظراتشان در خصوص مسائل سوریه نیز پرداختند.
اردوغان: خواستار جنگ با سوریه نیستیم
دنیایاقتصاد- محمدرضا رحیمی به همراه وزیران نفت، صنعت و معدن و تجارت، راه و شهرسازی و دادگستری و به دعوت نخستوزیر ترکیه راهی آنکارا شد تا در خصوص مناسبات دو کشور با مقامات بلندپایه این کشور بحث و تبادل نظر کند. در این سفر که یک روز پس از بروز درگیریهایی میان سوریه و ترکیه صورت گرفت دو طرف به بیان نظراتشان در خصوص مسائل سوریه نیز پرداختند. رحیمی میگوید که ترکیه قبول دارد مساله سوریه راهحل نظامی ندارد. در کنار این اظهار نظر معاون اول رییس جمهور، اردوغان نیز در نشست خبری مشترکی که با رحیمی برگزار شد تاکید کرد که ترکیه قصد درگیری نظامی با سوریه را ندارد. محمدرضا رحیمی در جریان این سفر روابط دو کشور را صمیمانه و خالصانه و روبه گسترش توصیف کرد و ابراز امیدواری کرد که حجم تجارت دو کشور به زودی به رقم ۳۰ میلیارد دلار برسد. در حاشیه این سفر، احمد داود اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه با حضور در هتل محل اقامت معاون اول رییسجمهور با وی دیدار و گفتوگو کرد. در این دیدار که در پشت درهای بسته برگزار شد، بهمن حسینپور سفیر ایران در ترکیه و جودت ییلماز وزیر توسعه ترکیه نیز حضور داشتند.
علاوه بر اینها همزمان با سفر معاون اول رییسجمهور به آنکارا، دور جدید مذاکرات نفت و گاز ایران و ترکیه در سه محور تعیین قیمت جدید فروش گاز، افزایش حجم صادرات گاز و مبادلات نفتی آغاز شد. مهمترین محور مذاکرات رستم قاسمی و تانر ایلیدز وزیران نفت و انرژی ایران و ترکیه در آنکارا، توافق بر سر یک قیمت منطقی فروش گاز طبیعی توسط ایران به این کشور همسایه است. در حال حاضر ایران از ظرفیت صادرات به طور متوسط روزانه ۳۰ میلیون مترمکعب گاز طبیعی برخوردار است اما از حدود دو سال گذشته تاکنون ترکیه خواستار کاهش بهای گاز صادرات ایران شده، موضوعی که تهران تاکنون زیر بار آن نرفته است.
در این بین معاون اول رییسجمهور در گفتوگوی مشترک مطبوعاتی با رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه با تسلیت به دولت و ملت ترکیه در پی حادثه کشته شدن پنج تن از غیرنظامیان این کشور در شهر آکچاقلعه در جنوب شرقی ترکیه گفت: ما هر خونی را که بر اساس خشونت و از طریق غیرقانونی و غیر شرعی بر زمین ریخته شود محکوم کرده و هیچ فعالیت خشونت آمیزی را تایید نمیکنیم.
ترکیه صلح و امنیت میخواهد
به گزارش ایرنا، در این نشست مطبوعاتی نخست وزیر ترکیه نیز گفت: ترکیه خواستار جنگ نیست، این کشور تنها صلح و امنیت در منطقه را میخواهد. رجب طیب اردوغان در ادامه گفت: حادثه شهر آکچاقلعه یک حادثه معمولی نبود، این حمله برای نخستین بار صورت نمی گرفت، تاکنون هفت حمله از سوی سوریه به ترکیه صورت گرفته است. ما از دوستان سوریه میخواهیم که در این زمینه حساسیت این کشور را درک کنند. وی با اشاره به تصویب لایحه دولت آنکارا در مجلس ملی ترکیه مبنی بر اعزام نیروهای نظامی این کشور برای عملیات برون مرزی اظهار کرد: افرادی که در برابر مجلس ترکیه ایستادند قادر به پاسخ در برابر تاریخ نخواهند بود. اردوغان با ادعای اینکه کشورش از قدرت و توانایی لازم برای حفظ و حراست از حاکمیت ملی و مرزهای خود برخوردار است، گفت: ما در خصوص حل مساله سوریه گفتوگوها و مذاکرات مشترکی با ایران داریم و هر دو دولت، به وزیران خارجه خود ماموریت دادهاند تا در حل این مساله به سرعت به نتیجه مشخصی برسند که این امر حائز اهمیت زیادی است. او هدف دولتش از به تصویب رساندن این لایحه در مجلس را افزایش قدرت بازدارندگی ترکیه عنوان کرد.
کسی نمیتواند برای مردم سوریه تعیین تکلیف کند
علاوه بر اینها، محمود احمدی نژاد در گفتوگویی که به تازگی منتشر شده است راه حل اساسی خاتمه درگیریهای سوریه را تفاهم ملی دانسته است. به گزارش ایسنا، رییس جمهور در گفتوگویی با شبکه تلویزیونی الجزیره که در حاشیه سفر به نیویورک انجام داده بود با بیان این مطلب گفته است: معتقدم این راهحل برای امروز و آینده سوریه مفیدتر است و هیچکس نمیتواند برای مردم سوریه تعیین تکلیف کند، اما همه موظف هستیم برای ایجاد تفاهم ملی و برگزاری انتخابات آزاد در این کشور تلاش کنیم.
وی اضافه کرد: متاسفانه برخی در سوریه به دنبال تسویهحسابهای خود با یکدیگر و به ویژه با ایران هستند و در همین راستا اتهاماتی را متوجه ایران میکنند، اما ما همواره مواضع خود را به صورت شفاف و علنی در مورد تحولات منطقه در سوریه، تونس، مصر، لیبی و دیگر کشورها اعلام کردیم. رییسجمهور در پاسخ به این پرسش که آیا واقعا ایران هیچ کمکی به سوریه نمیکند؟ اظهار کرد: آیا واقعا فکر میکنید سوریه دوستانی ندارد که قبل از ایران به کمک او بشتابند؟ اگر فردا نظیر مشکلات سوریه در کشورهایی مانند قطر، امارات، عربستان و مراکش یا دیگر کشورهای منطقه رخ دهد آیا باید با جنگ حل و فصل شود؟ درگیری در کشورهای اسلامی به نفع مسلمانان نیست و فقط دشمنان تاریخی امت اسلامی از این وضع خوشحال میشوند.
ایران خواستار بررسی علل درگیری میان سوریه و ترکیه شد
در این بین سخنگوی وزارت امور خارجه در پی حوادث مرزی پیشآمده بین سوریه و ترکیه، ضمن ابراز همدردی با بازماندگان کشتهشدگان این حادثه، مقامات دو کشور را به خویشتنداری دعوت کرد و خواستار بررسی ریشهها و علل این حادثه شد.
رامین مهمانپرست با اشاره به درگیری مرزی مسلحانه میان سوریه و ترکیه اظهار کرد: اینگونه آتشافروزیها صرفا در جهت منافع بدخواهان و دشمنان صلح و ثبات و آرامش در منطقه است و اهدافی جز بر هم زدن دوستیها و برادریهای مردم کشورهای همسایه و انتقال اختلاف بین کشورها به سطوح منطقهای و بینالمللی را دنبال نمیکند.
در همین حال معاون اول رییسجمهور، در بدو ورود به تهران از اتفاق نظر مقامات ایرانی و ترکیهای برای حل مسائل سوریه از طریق غیرنظامی خبر داد. رحیمی در تشریح دستاوردهای سفرش به ترکیه افزود: در این سفر برادران ترک درباره سوریه نظرات خود را مطرح کردند و گفته شد که موضوع سوریه راه حل نظامی ندارد و ترکها نیز این مساله را به نوعی قبول کردند و مذاکرات خوبی در این زمینه انجام شد.
رحیمی خاطرنشان کرد: درباره حادثهای که در مرز سوریه و ترکیه اتفاق افتاد، ما دو طرف را به خویشتنداری دعوت میکنیم و از برادران ترک خواستیم که به صورت ریشهایتر به این موضوع بپردازند، این در حالی بود که همزمان با حضور ما طرف سوری از اتفاق به وجود آمده عذرخواهی کرد. وی در گفتوگو با شبکه تلویزیونی ان.تی.وی نیز گفت: هیچ مشکلی با درگیری حل نمیشود و ما معتقدیم که با رفتار مسالمتآمیز میتوان به اوضاع در سوریه سرو سامان داد. رحیمی با اشاره به ارسال تسلیحات برای مخالفان دولت در سوریه اظهار کرد: ارسال سلاح و مهمات بسان ریختن بنزین روی آتش است. معاون اول رییسجمهوری ایران به توافق چهارجانبه کشورهای ایران، ترکیه، عربستان سعودی و مصر به منظور برگزاری نشستهایی برای حل مسالمتآمیز بحران در سوریه اشاره کرد و گفت: برخی دیگر از کشورها نیز پیشنهاد حضور در این گروه را ارائه کردهاند. به گفته وی دو کشور عراق و ونزوئلا که عضو جنبش عدم تعهد هستند نیز خواستار حضور در این گروه شدهاند. معاون اول رییسجمهور در بخش دیگری از این گفتوگو درخصوص حادثه شهر آکچاقلعه که منجر به کشته شدن برخی از مردم این شهر شد، گفت: برخیها قصد دارند که میان ترکیه و سوریه درگیری نظامی ایجاد کنند که متضرر اصلی در این درگیریها دو کشور سوریه و ترکیه خواهند بود. معاون اول رییسجمهور در ادامه به دستاوردهای اقتصادی سفر به ترکیه اشاره کرد و گفت: همانطور که میدانید تا قبل از دولت نهم مبادلات تجاری میان ایران و ترکیه بسیار کم بود، اما با اولین سفر اردوغان هدفگذاری برای رسیدن به مبادلات تجاری در سطح ۲۰ میلیارددلار بود که در هفت ماهه نخست امسال رقم مبادلات تجاری به میزان بالای ۵/۱۶ میلیارد دلار رسیدکه پیشبینی میشود تا آخر سال به ۲۵ میلیارد دلار برسد. رحیمی افزود: اردوغان در سفر اخیر خود خواهان رسیدن به رقم ۳۰ میلیارد دلار مبادلات تجاری بود که فکر میکنم در سال آینده به این رقم برسیم. البته در دیداری که با آقای عبدالله گل داشتیم او رقم بالاتری را پیشنهاد داد. معاون اول رییسجمهور ادامه داد: از دیگر موارد توافق شده استرداد مجرمین و محکومین دو کشور و یک درجه تخفیف به محکومین هر دو کشور بود. رحیمی گفت: وزیر نفت کشورمان نیز در این سفر همراه ما بود و مذاکرات مفصلی درباره افزایش صادرات نفت و گاز ایران به ترکیه با همتای خود داشت و امیدوارم با لطف خدا بتوانیم سطح مبادلات تجاری خود را با ترکیه به بالای ۳۰ میلیارد دلار برسانیم. بنابراین همانطور که گفتم دستاوردهای ما در این سفر بیش از آن چیزی بود که هدفگذاری کردیم.
ارسال نظر