انتقاد رییس مجلس از سیاستهای اقتصادی دولت
مسکن مهر اولویت اشتباهی است
دنیایاقتصاد - ملیحه ابراهیمی: علی لاریجانی رییس مجلس روز گذشته با ابراز نارضایتی از سیاستهای اقتصادی دولت، از «سیاستهای مبنی بر افزایش نقدینگی»، «بیانضباطی مالی – پولی» و «سیاستهای وزارتخانههای اقتصاد، صنعت و معدن و کشاورزی در بخش تولید»، انتقاد کرد. او روز گذشته گفت که ۸۰ درصد مشکلات اقتصادی کشور «مدیریتی» است و تحریمها تنها ۲۰ درصد تاثیر داشته است.
روشهای رابین هودی در اقتصاد جواب نمیدهد
مسکن مهر اولویت اشتباهی است
دنیایاقتصاد - ملیحه ابراهیمی: علی لاریجانی رییس مجلس روز گذشته با ابراز نارضایتی از سیاستهای اقتصادی دولت، از «سیاستهای مبنی بر افزایش نقدینگی»، «بیانضباطی مالی - پولی» و «سیاستهای وزارتخانههای اقتصاد، صنعت و معدن و کشاورزی در بخش تولید»، انتقاد کرد. او روز گذشته گفت که ۸۰ درصد مشکلات اقتصادی کشور «مدیریتی» است و تحریمها تنها ۲۰ درصد تاثیر داشته است. لاریجانی همچنین مسکن مهر را «اولویت اشتباه» خواند و گفت: این مسائل است که مشکلات تورمی ایجاد میکند، چون شما پول ارز را دادید، ساختمان ساختید، آب و برق و تلفن و همه چیز برایشان درست کردید و سرمایهگذاری در اینجا صورت گرفت و به تولید نرسید.
وی درباره کنترل بازار ارز نیز گفت که باید با مردم رو راست حرف بزنیم، درآمد ارزی ایران کاهش پیدا کرده است و ما باید به مردم بگوییم که مجبوریم مقداری از درآمدها را برای مایحتاج عمومی مردم و دارو مصرف کنیم.
روشهای رابینهودی در اقتصاد جواب نمیدهد
رییس مجلس با بیان اینکه ۸۰ درصد مشکلات کشور ما مدیریتی است و تاثیر تحریمها بیشتر از ۲۰ درصد نیست، گفت که روشهای رابینهودی در اقتصاد هیچوقت جواب نمیدهد.
به گزارش خبرگزاری فارس، علی لاریجانی رییس مجلس با اشاره به نوسانات بازار ارز، اظهار کرد: حل هر مسالهای وقتی امکانپذیر است که فرد علتهای آن را به خوبی بشناسد و سپس این علتها را از بین ببرد، اگر این کار انجام نشود، ممکن است کاری موقتی صورت گیرد که گاهی هم نتیجه عکس بدهد.
وی افزود: بخشی از مسائلی که درباره وضعیت فعلی تورم، گرانی و نرخ ارز مطرح است، به تحریمها مربوط میشود و بخش زیادی هم به رفتار دولت در گذشته برمیگردد.
بیانضباطی مالی-پولی، کشور را به اینجا رسانده است
رییس مجلس با بیان اینکه هماکنون نقدینگی در کشور افزایش یافته است، گفت: اگر راههای سرمایهگذاری در تولید باز باشد، نقدینگی به سمت تولید میرود، ارزش افزوده ایجاد میشود و تورم به دنبال نخواهد داشت، اما اگر تولید، رکود داشته باشد این نقدینگی به سمت تولید نمیرود، بلکه به سمت کارهای کاذب سوق پیدا میکند، مثل دلالی یا کارهای دیگر و این امر عملا باعث رشد ما نخواهد شد.
وی با بیان اینکه بخشی از مشکلات از برخی رفتارهای بانکی خلاف قاعده نشأت میگیرد، ادامه داد: فرض کنید که بدهی بانکهای کشور به بانک مرکزی در طول چند سال اخیر حدود سه برابر شده است، این بدهی به طور طبیعی باید سر موقع پرداخت شود اما وقتی این کار انجام نشود، به معنی پول پرقدرت است، پول پرقدرت اثرات تورمی مضاعفی دارد؛ پس یک بیانضباطی مالی-پولی، کشور را به اینجا رسانده است.
علاج کار رونق تولید است
لاریجانی با اشاره به موضوع هدفمندسازی یارانهها، تصریح کرد: در قانون هدفمندسازی یارانهها از ابتدا موضوع تورم مطرح بود، چون مردم که دلشان نمیخواست ۴۵ هزار تومان در این جیبشان بگذارند و سه برابر از جیب دیگرشان بردارند، آنها دلشان میخواست هدفمندی یارانهها منجر به بهرهوری بالاتر در تولید، صرفهجویی و رونق اقتصادی کشور شود؛ به همین دلیل در مجلس مصوب شد که ۳۰ درصد درآمد یارانهها به بخش تولید اختصاص یابد اما این مصوبه اجرایی نشد به همین دلیل تولید رکود پیدا کرد.
رییس مجلس ادامه داد: البته اجرای قانون هدفمندسازی یارانهها به خودی خود نقدینگی در کشور را افزایش داد و پرداخت یارانه
۴۵ هزار تومانی به مردم منجر به افزایش نقدینگی در کشور شد، اما اگر در کنار آن تولید رونق پیدا میکرد و کارخانهها بهصورت ۳ شیفت فعالیت میکردند، این نقدینگی به سمت تولید میرفت؛ اینکه مجلس مصوب کرد ۳۰ درصد درآمد اجرای قانون یارانهها به بخش تولید اختصاص یابد، محقق نشد و وقتی طرحی ناقص اجرا میشود، این اثرات را هم دارد.
رییس مجلس ادامه داد: در شرایط فعلی علاج کار این است که تولید کشور راه بیفتد و رونق یابد و تا وقتی این موضوع رخ ندهد، این مشکلات همچنان باقی است.
انتقاد از سیاستهای سه وزارتخانه
رییس مجلس اضافه کرد: وزارت اقتصاد و صنعت، معدن و تجارت اعتباری حدود ۲۶ هزار میلیارد تومان تهیه کردند تا به عنوان تسهیلات بانکی پرداخت شود، ولی این رقم با توجه به نرخ ارز باید خیلی بیشتر باشد چون اگر کارخانهها قبلا با ۱۲۰۰ تومان ارز خریداری میکردند حالا باید با نرخ ۳ هزار تومان ارز بخرند، بنابراین باید حدود ۳ برابر پول در گردش داشته باشند؛ موضوع این است که قبلا وقتی کارخانهای میخواست ال سی باز کند، باید ۱۵ درصد پرداخت میشد و مابقی را وقتی کالا وارد میشد، پرداخت میکرد اما حالا میگویند ۱۰۰درصد رقم را پرداخت کنید و گاهی حتی ۲۰ درصد هم اضافه میگیرند که مطمئن باشند؛ اینکه کمک به تولید نیست.
وی افزود: در شرایطی که کارخانهها نقدینگی ندارند، باید به آنها کمک شود، اما یک تحریم اضافه هم از داخل درست میکنید و این روش کمک به تولید نیست؛ این موضوعات اشکالاتی بود که در جلسه دولت و مجلس با جدیت مطرح شد.
رییس مجلس برای نمونه به مقوله گندم در بخش کشاورزی اشاره و خاطرنشان کرد: وزیر جهاد کشاورزی گزارش رسمی به بنده ارائه داده که ایران حدود ۱۳ میلیون تن گندم در سال جاری تولید کرده که لیست آن هم وجود دارد که در چه استانهایی تولید شده است، اما باید ببینیم چقدر به سیلوها گندم داده میشود. باید بگویم کمتر از ۳ میلیون تن؛ ما سیلو ساختیم که کاملا هم بهداشتی هستند و گندم را میتوانند خوب نگهداری کنند اما چرا نمیدهند؟ چون قیمت آن را ۴۲۰ تومان اعلام کردند، در حالی که همه جور محاسبه کارشناسی نشان میدهد که قیمت تولید گندم در شرایط فعلی ۶۰۰ تومان تمام میشود، شما وقتی قیمت تضمینی را ۴۲۰ تومان اعلام میکنید کشاورز نمیفروشد یا به دلال میدهد که در انبارهای غیراستاندارد نگهداری کند یا به عراق یا جای دیگر صادر میکند یا به دام میفروشد، نتیجه آن هم این است که شما با کمبود گندم مواجه میشوید و مجبورید ۶ یا ۷ میلیون تن گندم خریداری کنید، یعنی ۳ یا ۴ میلیارد دلار نیز اینجا باید هزینه کنید و این امر یعنی سیکل معیوب، گندم تولید شده، اما در جایی عیب داشته و نتوانستند اخذ کنند.
رییس قوه مقننه کشورمان همچنین یادآور شد: بنده گروهی هم برای بررسی این موضوع تعیین کردم و کار هماهنگی با دولت انجام شد و در نهایت به این نتیجه رسیدند که قیمت تمامشده گندم بین ۵۵۰ تا ۶۰۰ تومان است؛ هماکنون دو میلیون گندمکار در کشور وجود دارد، اما آنها به زور میتوانند زندگیشان را اداره کنند، در حالی که کشاورزان در همه کشورها مورد حمایتاند.
باید با مردم رو راست حرف بزنیم
وی با تاکید بر اینکه در مورد موضوع کنترل ارز هم راههای معقولتری وجود دارد، توضیح داد: ما باید با مردم رو راست حرف بزنیم، درآمد ارزی ایران کاهش پیدا کرده است و ما باید با مردم صحبت کنیم و بگوییم که مجبوریم مقداری از درآمد کشور را برای مایحتاج عمومی مردم و دارو مصرف کنیم و با دلار ۱۲۲۶ تومانی بدهیم که ارزانتر شود و بخشی هم برای تولیدات کارخانهها اختصاص یابد.
لاریجانی با بیان اینکه باید ارز را با نرخ ثابت نه به نرخ روز به کارخانهها بدهیم گفت: وقتی به نرخ روز به کارخانهها ارز بدهید، هیچکس نمیداند با چه برنامه ارزی، تولیدات خود را داشته باشد، این موضوعات راه حلهایی دارد و البته کار دولت است نه کار مجلس.
وی با بیان اینکه نباید نرخ ارز بالا برود، یادآور شد: بالا رفتن نرخ ارز هم مشکلاتی دارد، اما باید حل شود؛ اگر در صنعت رونق ایجاد کنید، خود به خود تورم پایین میآید و اشتغال ایجاد میشود، در حالی که با وضعیت فعلی بسیاری از کارخانههای کوچک و متوسط زیر ۵۰ درصد کار میکنند، بعضیهایشان هم تعطیل شدند، در حالی که میتوانند به صورت سه شیفت کار کنند.
وی ادامه داد: این مسائل است که مشکلات تورمی ایجاد میکند، چون شما پول ارز را دادید، ساختمان ساختید، آب و برق و تلفن و همه چیز برایشان درست کردید و سرمایهگذاری در اینجا صورت گرفت و به تولید نرسید؛ در حالی که باید پول در گردش کارخانجات را از طریق تسهیلات بانکی به آنها ارائه و در اولویت قرار دهیم.
مسکن مهر اولویت اشتباهی است
رییس مجلس با بیان اینکه هماکنون «مسکنمهر» برای دولت اولویت شده است افزود: حجم انبوهی از تسهیلات به مسکن مهر داده میشود، در حالی که این موضوع به تولید کمکی نمیکند؛ بنابراین حتما اولویت اشتباهی است.
وی ادامه داد: گزارشی به بنده داده بودند که در آن اعلام شده ۵۴ درصد تسهیلات در سال گذشته به مسکن مهر اختصاص یافته است، مسکن مهر موضوع مهمی است ولی اگر کشوری متوازن حرکت نکند، در اقتصاد مشکلاتی به وجود میآید.
جبران کسری بودجه با مابه التفاوت ارز
رییس مجلس دربیان اینکه مابهالتفاوت قیمت ارز کجا میرود؟ گفت: در بودجه پیشبینی شده بود که قیمتها بالا نرود، اما درآمدهای دولت به خاطر تحریمها متناسب با بودجه رشد نکرده است و ما کسری بودجه داریم و معقولترین راه این است که این منابع به سمت جبران کسری بودجه برود و سپس به بخش تولید کمک شود.
وی ادامه داد: یعنی اگر صنعت ما هماکنون برای گرفتن تسهیلات به عنوان مثال باید ۲۵ درصد سود بدهد، ما برای شرایط فعلی میتوانیم یک یارانهای به او بدهیم تا کمتر سود بپردازد و رونق یابد؛ اگر بخواهیم هدفگذاریمان همانطور که رهبر معظم انقلاب فرمودند، توسعه و رونق بخش تولید باشد، باید این منابع را صرف چنین بخشهایی کنیم.
۸۰ درصد مشکلات کشور ما مدیریتی است
وی با تاکید بر اینکه میزان تاثیر تحریمها در اقتصاد کشور ما بیشتر از ۲۰ درصد نیست، یادآور شد: ۸۰ درصد مسائل و مشکلات اقتصادی ما مربوط به سیستم مدیریتی است و اتفاقا موضوع اشتباهی که غربیها تصور میکنند، این است که به خاطر تحریمها توانستند اقتصاد ما را متلاطم کنند، ولی ما خودمان باید متوجه این موضوع باشیم.
لاریجانی با طرح سوالی گفت: باید پرسید آیا رشد نقدینگی در داخل کشور، ربطی به تحریمها داشته است؟ شما نقدینگی را افزایش دادید، اینکه بیشتر تسهیلات را به مسکن مهر دادید، چه ربطی به تحریم دارد؟ پس اشکال کار در جای دیگری است که باید حل شود.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا مسوولان با قصد و غرض آدرس غلط میدهند یا خیر؟، گفت: بنده واقعا روشهای پیامبرگونه ندارم که ببینم نیات آنان چیست، ولی هر نیتی هم که داشته باشند، اشتباه است.
رییس مجلس با بیان اینکه استراتژی غرب هماکنون این است که به افکارعمومی دنیا بقبولاند که با تحریمها، توانسته وضعیت آشفته در اقتصاد ایران ایجاد کند، تصریح کرد: هر آدرسی که این تحلیل را تقویت کند، آنها را مصممتر میکند که فشارهایشان را افزایش دهند.
ارسال نظر