دنیای اقتصاد - هرمان ناکارتس معاون مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با امید به «برگزاری مذاکراتی خوب» روز گذشته وارد تهران شد تا برای هشتمین بار با مقامات ایران بر سر برنامه هسته‌ای به گفت‌وگو بنشیند. مذاکراتی که اتفاقا ایران هم به استقبال آن رفته بود و سخنگوی وزارت امور خارجه نسبت به برگزاری دور جدید مذاکرات ابراز خوش‌بینی کرده و اعلام کرده بود که «ایران آمادگی دارد تا در یک چارچوب و مدالیته به ابهامات آژانس پاسخ دهد.» به این ترتیب طرفین با ابراز امیدواری از نتیجه بخش بودن گفت‌و‌گو‌ها برای دومین بار در طول یک ماه گذشته در تهران پای میز مذاکرات رفتند. هر چند تا لحظه تنظیم این گزارش، خبری از دوران این جلسه به بیرون درز نکرد، اما به گفته ناکارتس نهایی کردن سند رویکرد ساختاری برای حل موضوعات برجسته از اهداف این دور از مذاکرات در نظر گرفته شده است. گفت‌و‌گوهایی که یک روز تعریف شده، اما احتمال طولانی تر شدن آن می‌رود.

ایران و آژانس قبل از این دور، ۲۷ و ۲۸ دی ماه مذاکرات خود را باز هم با هدف رسیدن به یک چارچوب و مدالیته برای پاسخگویی به ابهامات آژانس از جمله موضوع مطالعات ادعایی(اهداف نظامی احتمالی برنامه هسته‌ای ایران با عنوان اختصاری PMD)و نیز بحث پارچین آغاز کردند. هرچند که نتوانستند به توافقی در این زمینه دست یابند. آژانس مدعی انجام فعالیت‌های هسته‌ای مشکوک در پارچین است و ایران این ادعا را رد کرده است. ایران در عین حال تاکید دارد که برای پاسخگویی، آژانس باید اسناد اتهامات را ارائه کند، کاری که آژانس تاکنون با توجیه اینکه نمی‌تواند نام کشورهای اطلاع دهنده را افشا کند از آن خودداری کرده است. ایران هم در عوض تاکید دارد که پارچین سایتی برای فعالیت متعارف نظامی است که جنبه امنیتی دارد و به این دلیل اجازه بازدید از آن را نمی‌دهد. با این حال مقامات ایرانی وعده داده‌اند که در چارچوب مدالیته، امکان بازرسی از سایت پارچین وجود دارد؛ به شرطی که «حد یقف» اتهامات روشن شود.

دیروز و در آستانه مذاکرات البته، فریدون عباسی رییس سازمان انرژی اتمی گفت که هیچ موضوعی در مورد بازدید از سایت پارچین یا سایت دیگر «در حال حاضر» مطرح نیست. عباسی در عین حال تاکید کرده است که ما گفت‌و‌گو می‌کنیم تا به یک چارچوب منطقی برسیم، یعنی همان موضوعی که ناکارتس هم به آن اشاره کرده است. محمود احمدی‌نژاد هم که ریاست شورای‌عالی امنیت ملی را بر عهده دارد گفته است که دخالتی در مورد بازدید از سایت پارچین ندارد.

به گزارش ایسنا، رییس‌جمهور در حاشیه جلسه هیات دولت در پاسخ به پرسشی درباره مذاکرات ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: ما دیگر هسته‌ای شده‌ایم و برگشتی از این مسیر وجود ندارد. او در عین حال تاکید کرد: یک راه بیشتر وجود ندارد و آن این است که به جای تقابل، با هم همکاری کنیم.

احمدی‌نژاد همچنین در پاسخ به پرسشی درباره درخواست آژانس برای بازدید از پارچین گفت: در مورد این مسائل تیم تخصصی در حال مذاکره است و من دخالتی ندارم؛ ولی ما قانون و مقررات و معاهده دو طرفه با آژانس داریم و حقوق قطعی ملت ایران باید به رسمیت شناخته شود.

گفت‌وگو تا رسیدن به نتیجه ادامه دارد

رییس سازمان انرژی اتمی هم در حاشیه نشست دیروز هیات دولت درباره مذاکرات ایران با آژانس گفت: این گفت‌وگوها ادامه دارد و بسته نمی‌شود و ادامه خواهد داشت تا به یک نتیجه معقول با آژانس دست پیدا کنیم.

به گزارش ایسنا، فریدون عباسی باره احتمال بازدید از سایت پارچین هم با بیان اینکه آنها ابهاماتی را در مورد سایت پارچین مطرح می‌کنند و ما در مورد رفع این ابهامات گفت‌وگو می‌کنیم، گفت: آنها برای ادعاهایی که در مورد پارچین مطرح می‌کنند باید مدارک لازم را ارائه کنند و اگر سندی دارند آن را بیان کنند. ما این را بارها گفته‌ایم که اگر مدرکی دارند آن را نشان دهند، اما امتناع می‌کردند.

عباسی گفت: برای آنها شرایط عوض شده و در گفت‌وگوها معقولانه‌تر برخورد می‌کنند و امیدواریم در مورد این مسائل منطقی برخورد کنند و حقوق ملت ایران را به رسمیت بشناسند و در مورد ابهامات نیز مدارک ارائه دهند در آن صورت ما پاسخ آنها را می‌دهیم. رییس سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: هیچ موضوعی در مورد بازدید از سایت پارچین یا سایت دیگر در حال حاضر مطرح نیست و ما گفت‌وگو می‌کنیم که امیدواریم به یک چارچوب منطقی برسیم.

تایید نصب نسل جدید سانتریفیوژها

عباسی همچنین با تایید اینکه در سایت نظنز ماشین‌های نسل جدید سانتریفیوژ نصب شده است، افزود: از یک ماه پیش نصب این نسل جدید ماشین‌ها در مجتمع شهید احمدی روشن (سایت نظنز) آغاز شد و به اندازه‌ای که برنامه‌ریزی کردیم ماشین‌ها را تولید کرده و نصب آن را به طور تدریجی انجام و گازدهی می‌کنیم تا آزمایش‌های مربوط به نسل جدید را تکمیل کنیم.

عباسی تاکید کرد: امیدوارم در سال‌های آینده کارخانه‌ ساخت این نسل جدید را بسازیم؛ چرا که این نسل مصرف کمتر و راندمان بالاتر در تولید اورانیوم دارد و مخصوص اورانیوم کمتر از ۵ درصد است.