واکنش خاتمی به مناظره موسوی و احمدی‌نژاد

سیدمحمد خاتمی در جمع هنرمندان گفت: هنر زیباترین تجلی قدرت خداوند در عالم هستی است و هنرمند همواره به دلیل داشتن درک بالا از زندگی بهتر و آزادی، از جامعه خود جلوتر حرکت می‌کند. به گزارش ایسنا، رییس موسسه گفت‌وگوی فرهنگ‌ها و تمدن‌ها که شامگاه شنبه ۱۶ خرداد‌ماه در افتتاحیه نمایشگاه هنرهای تجسمی «رنگ‌ها برای سبز» در پردیس سینمایی ملت سخن می‌گفت، مطرح کرد: همواره هنر و هنرمندان را دوست داشته و دارم و با وجود این‌که هنرمند نیستم بسیار از آنها سخن گفته‌ام، زیرا مهم‌ترین ویژگی‌ هنرمند قدرت درک اتفاقات پیرامونی اوست.

او ادامه داد: هنرمند همان‌گونه که احساس می‌کند، اثر‌ش را در قالب و شکل فوق‌العاده‌ای عرضه می‌نماید و در این مسیر هنرمند ضددروغ، ضدتحقیر و ضدتبدیل ارزش‌ها به ضد ارزش‌ها قدم برمی‌دارد و هدفش درک زندگی بهتر، آزادی و پیشرفت برای انسان‌ها و جامعه‌اش است.

خاتمی با تاکید بر اینکه هنرمندان همواره جلوتر از جامعه خود حرکت کرده و می‌کنند، گفت: آنها برای تبدیل زندگی بهتر و آنچه قرار است تحقق بیابد گام برمی‌دارند، می‌بینند، به تصویر می‌کشند و بیان می‌کنند. از این‌روست که تمدن‌های بزرگ شرق و غرب به‌دست هنرمندان به‌وجود آمده است.

او در ادامه با اشاره به مناظره انجام شده میان میرحسین موسوی و محمود احمدی‌نژاد، مطرح کرد: آنچه را دیدیم تقابل کامل بی‌هنری با هنر است، زیرا انسان هنرمند انسانی است که وجود خود را در رابطه با وجود دیگران اثبات می‌کند و احساس می‌کند اگر دیگران باشند او نیز هست و اگر دیگران حرمت داشته باشد او نیز دارد، اما بی‌هنر کسی است که اثبات خود را در نفی‌ دیگران می‌داند و برای نفی‌کردن دیگران جهت اثبات خود به هر دروغی متوسل می‌شود.

رییس‌جمهور سابق کشورمان با اظهار خرسندی از حضور در جمع هنرمندان گفت: خوشبختم که امروز موقعیتی فراهم شد تا در جمع هنرمندان که آثار آنها را می‌بینم و تقابل فراوانی با آنها دارم قرار گرفته‌ام و معتقدم که میرحسین موسوی یکی از برجسته‌ترین فضائلش هنرمندی‌اش است و همچنین همسر بزرگوارش که ناموس کشور است، نیز یک اندیشمند و هنرمند است و از جمله هنرمندانی است که امروز هنر‌ش‌ را در این نمایشگاه مشاهده کردیم و هر دوی آنها از کسانی هستند که به جد به هنر و انسانیت احترام می‌گذارند.

خاتمی در پایان سخنان خود خطاب به تمام حاضران گفت: روز جمعه همه ما به هنر و زیبایی رای خواهیم داد.

به گزارش ایسنا، در بخش دیگری از این مراسم حسین خسرو‌جردی یکی از برگزار‌کنندگان این نمایشگاه درباره شکل‌گیری این نمایشگاه توضیح داد: به پیشنهاد مسجد‌جامعی برای حمایت از میرحسین موسوی تصمیم گرفتیم تا در جامعه هنرمندان هنرهای تجسمی، با استفاده از زبان هنر دست به حمایت خود بزنیم. چه بسا که همواره جریانات هنری به شکلی هوشمندانه فعالیت‌های خود را هدایت می‌کند و ما هم تصمیم گرفتیم تا نمایشگاهی از آثار هنرمندان این حوزه برپا کنیم، هرچند که باور نمی‌کردیم چنین استقبالی از نمایشگاه بشود.

او ادامه داد: از آنجا که میرحسین موسوی نقاش و معمار بزرگی است و زهرا رهنورد که همسر اوست، هنرمندی از جنس ماست، تصمیم گرفتیم تا از دوستان هنرمند برای برپایی این نمایشگاه دعوت کنیم، هرچند بدون کوچک‌ترین امکانات و با یاری انجمن‌های هنری مختلف که به برکت آمدن خاتمی تاسیس شده بودند، این اطلاع‌رسانی را انجام دادیم و امروز شاهد حضور بیش از ۴۰۰ اثر هنری از این هنرمندان هستیم.

خسروجردی در ادامه با عذرخواهی از برخی از هنرمندان که آثار آنها در نمایشگاه دیده نمی‌شد، گفت: متاسفانه هنوز خط‌کشی‌هایی وجود دارد که باعث جلوگیری از نصب برخی آثار هنرمندان می‌شود و امید داریم که با فضای باز سیاسی این فضای باز برای هنرمندان نیز ایجاد شود.

او اضافه کرد: متاسفانه ظرفیت پردیس سینمایی ملت و فضایی که در اختیار ما بود، اجازه نصب همه کارهای ارسالی را ندارد و از این جهت ما را ببخشید، اما امیدواریم در آینده‌ای نزدیک و در فضایی بزرگ آثار همه شما را به نمایش بگذاریم.

در بخش پایانی این مراسم محمد احصایی، هنرمند نقاش و خوشنویس به نمایندگی از جامعه هنرمندان شرکت‌کننده در این مراسم بیانیه‌ای را قرائت کرد.

در بخشی از این بیانیه آمده است: «در گذر زمان و به گواه تاریخ، ایران‌زمین خود را به امروز رسانده و اکنون که با حجم وحشتناکی از مسائل و مشکلات داخلی و بین‌المللی مواجه هستیم، شاید بتوان گفت که در یکی از حساس‌ترین مقاطع سرنوشت خود قرار گرفته‌ایم. از این‌رو این انتخابات یکی از مهم‌ترین جریانات سیاسی و به نوعی مرکز ثقل آن است و دل‌های سوخته و پندارهای پرفراز بر عرصه‌های علمی و فرهنگی این حقیقت را می‌دانند و می‌دانند که امروز چه رسالت و مسوولیت عظیمی برعهده فرزندان برومند این سرزمین قرار گرفته است.»

در ادامه این بیانیه آمده است: «بی‌تفاوتی صاحبان فکر و اندیشه در این زمان حساس و سرنوشت‌ساز را برنخواهند تافت. از این‌رو در این شرایط حساس که ما وارد عرصه‌های متفاوت و چالش‌های بزرگ شده‌ایم مباد و مباد که حتی در جهت تسامح و تساهل یا از سر ناامیدی و بد‌بینی چشم را بر واقعیت‌ها بربندیم و کشتی نوح را به دست توفان بسپاریم که از این‌رو دیگر مجالی برای نجات باقی نخواهد ماند و افکار روشن به‌ویژه در میان مردم و هموطنان براین حضور تاکید دارند.»

در بخش پایانی این بیانیه آمده است: «در یکی از گذار‌های سرنوشت‌ساز جامعه، سپردن مقام به دست شخصیت خاک‌سرشت که در بهترین شرایط انقلاب کارنامه‌ای باارزش از خود به جای گذاشته است نقش تاریخی و تعیین‌کننده‌ای خواهد داشت و از این جهت حضور شما اهمیت ویژه‌ای دارد.»

گفتنی است؛ این بیانیه که متن کامل آن روی بنر بزرگی چاپ شده بود در دیوار ورودی نگارخانه پردیس سینمایی ملت نصب شده بود و حاضران آن را به امضای خود رساندند.

در این نمایشگاه هنرمندان و مدیرانی همچون مرتضی کاظمی، مجید شریف‌خدایی، حبیب‌ا... صادقی، محمد احصایی، اسرافیل شیرچی، محمود جوادی‌پور، رویا نونهالی، مجتبی آقایی، فرزاد ادیبی، امرا... فرهادی، کاظم چلیپا، غلامحسین نامی و... حضور داشتند و آثاری در حوزه‌های نقاشی، پوستر، حجم، عکس و... از هنرمندانی همچون کاوه گلستان، بهمن جلالی، عباس کیارستمی، محمد فرنود، رعنا جوادی، احمد اسفندیاری، آیدین آغداشلو، رضا کیانیان، ابراهیم حقیقی، بهروز دارش، ناصر پلنگی، هانیبال الخاص، پرویز کلانتری، فرح اصولی، ایران درودی و... نصب شده بود.

به گزارش ایسنا، در این برنامه که با حضور گسترده مردم همراه بود، به دلیل قطع میکروفون در ابتدای برنامه مردم یک صدا سرود رسمی کشور را خواندند.