در پاسخ به اتهامات احمدینژاد صورت گرفت
دفاع تمام عیار روحانی از عملکرد هستهای دولت اصلاحات - ۱۶ خرداد ۸۸
دنیای اقتصاد- حسن روحانی، نماینده رهبر معظم انقلاب در شورایعالی امنیت ملی طی نشستی از اظهارات محمود احمدینژاد در مناظره با میرحسین موسوی به شدت انتقاد کرده و به ارائه توضیحات مبسوط در راستای شفافسازی عملکرد تیم هستهای در دولت اصلاحات پرداخت.
عکس: دنیای اقتصاد، حمید جانیپور
دنیای اقتصاد- حسن روحانی، نماینده رهبر معظم انقلاب در شورایعالی امنیت ملی طی نشستی از اظهارات محمود احمدینژاد در مناظره با میرحسین موسوی به شدت انتقاد کرده و به ارائه توضیحات مبسوط در راستای شفافسازی عملکرد تیم هستهای در دولت اصلاحات پرداخت. روحانی در این سخنان تمام اظهارات احمدینژاد را رد کرده و خاطر نشان کرد: آنچه که دولت به عنوان غنیسازی به آن افتخار میکند دستاورد تیم هستهای سابق است.
وی همچنین با انتقاد شدید از اتهامات مطرح شده از سوی رییسجمهور علیه تیم سابق هستهای به ساخت ۱۰۰۰دستگاه سانتریفیوژ در مدت یکسال پس از مذاکرات سعد آباد اشاره و تاکید کرد که سیاست کلی ایران این بود که هر بخشی که کامل میشد برای مدتی تعلیق میشد تا بخشهای ناقص دیگر نیز تکمیل شود.به گزارش مهر، رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام میزبان تعدادی از مدیران و خبرنگاران ارشد چند روزنامه، خبرگزاری و سایت خبری بود تا در گفتوگویی دوستانه اما صریح با آنها پیرامون مهمترین مسائل سیاسی روز کشور شرکت کند.
حسن روحانی در ابتدای این نشست که بخش اعظم آن به دلیل پرسشهای حضار و همچنین حملات مسوولان ارشد دولت نهم ناگزیر به پرونده هستهای ایران اختصاص یافت، با تاکید بر ضرورت حضور پرشور مردم در انتخابات ۲۲ خرداد گفت: مساله اموال عمومی نیز از مسائل مهمی است که تاثیر بسیاری بر سلامت انتخابات دارد. بر اساس نص صریح قانون، رسانههای متعلق به اموال عمومی حق ندارند به نفع یک کاندیدا یا علیه کاندیدای دیگر وارد عمل شوند، این در حالی است که متاسفانه این روزها برخی از رسانههای دولتی یا متعلق به اموال عمومی آشکارا در حال حمایت از یک نامزد و تخریب سه نامزد دیگر هستند. عملکرد این رسانهها مصداق بارز اعمال مجرمانه است و دستگاه قضایی باید مسوولان این رسانهها را مورد پیگرد قانونی قرار دهد. رییس مرکز تحقیقات استراتژیک تاکید کرد: امیدواریم آن چه که شنیده میشود که برخی کاندیداها برای رفتوآمدهای انتخاباتی از اموال عمومی استفاده میکنند یا بودجه عمومی را صرف تبلیغات انتخاباتی مینمایند، نادرست باشد. در غیر این صورت، جای این سوال باقی است که چرا شورای نگهبان علنا اعتراض نمیکنند. وی همچنین یادآور شد: قانون تصریح کرده است که عوامل اجرای انتخابات مخصوصا استانداران، فرمانداران، بخشدارها، وزیر کشور و اعضای شورای نگهبان نباید به هیچ وجه به نفع یک نامزد یا علیه یک نامزد دیگر مداخله کنند.
اعتراف آمریکا به منزوی شدن خوب بود یا بد؟
دبیر اسبق شورایعالی امنیت ملی در بخشی از این نشست در پاسخ به سوالی پیرامون حملات اخیر مسوولان دولتی به مذاکرات سعدآباد گفت: برای تحلیل واقعبینانه و درست یک پدیده باید آن را در ظرف مکانی و زمانی خودش مورد بررسی قرار دهیم. در شهریور ۱۳۸۲ قطعنامهای علیه ایران با اتفاق آرا در شورای حکام آژانس صادر شد که حاوی یک ضربالاجل پنجاه روزه به ایران بود. یادمان نرود آن قطعنامه در شرایطی تصویب شد که آمریکا در حرکتی ضربتی، افغانستان و عراق را اشغال کرده بود و سناتورهای آمریکایی با غرور و سرمستی تمام به صراحت تاکید میکردند نوبت به ایران رسیده است. در همان مقطع، وزرای خارجه سه کشور اروپایی در تاریخ ۱۵/۵/ ۸۲ در نامهای به وزیر خارجه ایران خواستار توقف فعالیتهای هستهای ایران شدند و یک روز بعد یعنی در تاریخ ۱۶/۵/۸۲ نیز وزیر خارجه روسیه در نامهای به جمهوری اسلامی همان درخواست را تکرار کرد.
روحانی افزود: در شرایطی که آمریکا و اسرائیل به دنبال کشاندن ایران به شورای امنیت بودند و میکوشیدند پرونده هستهای را امنیتی کنند و در حالی که شمارش معکوس محافل صهیونیست برای حمله به ایران آغاز شده و نوعی اجماع بینالمللی علیه جمهوری اسلامی شکل گرفته بود؛ نظام تصمیم گرفت اجماع جهانی را بشکند وآمریکا و اسرائیل را منزوی کند. من از آقای احمدینژاد میخواهم بدون حاشیهروی به این سوال پاسخ دهند که این اقدام خوب بود یا بد بود؟ وزیر خارجه وقت آمریکا در اسفند ۱۳۸۳ در مصاحبهای به صراحت اعلام کرد که هدف آمریکا انزوای ایران بود، اما ظاهرا بالعکس، جمهوری اسلامی توانسته است آمریکا را منزوی کند. آقای احمدینژاد باید بگوید اینکه آمریکا رسما اعتراف کرد منزوی شده است، خوب بود یا بد بود؟
نگذاشتیم ایران مورد تحریم واقع شود، خوب بود یا بد؟
رییس مرکز تحقیقات استراتژیک ادامه داد: طی چهار سال گذشته آقای احمدینژاد بارها با افتخار تاکید کردهاند که آژانس بینالمللی انرژی اتمی فعالیتهای هستهای ایران را صلحآمیز دانسته است. من از آقای احمدینژاد میپرسم که اذعان آژانس به صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای ایران دستاورد کدام دوره است؟ سیاست نظام و مذاکرات ما بود که باعث شد البرادعی در گزارش نوامبر ۲۰۰۴ رسما به شورای حکام اعلام کند ایران انحرافی در مسیر فعالیتهای هستهای نداشته و برنامه اتمی تهران صلحآمیز است. بنابراین، آقای احمدینژاد باید بگوید اینکه ما اثبات کردیم فعالیتهای هستهای ایران صلحآمیز است، خوب بود یا بد بود؟ اینکه نگذاشتیم ایران مورد تحریم واقع شود، خوب بود یا بد بود؟
مسوول اسبق پرونده هستهای تصریح کرد: پرونده هستهای ناگفتههای زیادی دارد و ما حرفهای بسیاری برای گفتن داریم. آقایان فکر نکنند که زندگی همین چهار روز انتخابات است و میتوانند با سوءاستفاده از تریبونهای قدرتمند خود و با دروغ و تهمت، سیاستهای نظام را زیر علامت سوال ببرند و همه ساکت بمانند. ما این مساله را رها نمیکنیم و روزی خواهد رسید که همه مردم از حقایق آگاه خواهند شد.
در دوره من تاسیسات اصفهان، اراک و نطنز متوقف نشد
روحانی افزود: یکی از اهداف مذاکرات هستهای این بود که میخواستیم فرصت مناسب را برای تکمیل چرخه سوخت داشته باشیم. ما آن زمان UF۶ نداشتیم و فرصت میخواستیم تا تاسیسات اصفهان کامل شود. فرصت میخواستیم که بتوانیم تاسیسات نطنز را کامل کنیم. بهرغم تمام دروغهایی که گفته میشود به صراحت تاکید میکنم در طول ۲۲ ماهی که من مسوول پرونده هستهای بودم برای یک لحظه، تاسیسات اصفهان، اراک، نطنز، بندرعباس و پروژههای عظیم تحقیقاتی ما متوقف نشد. جمهوری اسلامی در هر مرحله موردی را تعلیق کرد، اما هیچ وقت زیر بار تعلیق کامل نرفت. سیاست کلی ما نیز این بود که هر بخشی را که کامل بود برای مدتی تعلیق میکردیم تا بتوانیم بخشهای ناقص را تکمیل کنیم. به همین دلیل است که بعد از مذاکرات سعدآباد، فعالیتهای تکمیل پروژه اصفهان چند شیفته ادامه یافت و نهایتا این تاسیسات تکمیل شد.
مسوول اسبق پرونده هستهای ادامه داد: تاسیسات UCF اصفهان در فروردین ۱۳۸۳ افتتاح و در پایان همان سال تکمیل شد. سوال من از آقای احمدینژاد این است که اگر ادعای شما درست است و فکر میکنید که نظام همه چیز را بعد از مذاکرات سعدآباد تعلیق کرد، پس چگونه توانستیم تاسیسات اصفهان را در فروردین ۸۳ (حدود ۶ ماه بعد از مذاکرات سعدآباد) افتتاح کنیم. من از آقای احمدینژاد میخواهم از افراد آگاه و کسانی که در جریان فعالیتهای هستهای ایران هستند، سوال کند تا حقایق برای وی روشن شود. طبق گزارش آژانس در آذرماه ۱۳۸۳، تعداد سانتریفیوژهای ایران در مقطع مذاکرات سعدآباد کمتر از ۱۶۰ عدد و در آذر ۸۳ حداقل ۱۲۷۴ سانتریفیوژ بوده است. من از آقای احمدینژاد میپرسم که اگر به ادعای شما تمام فعالیتهای هستهای ایران تعلیق بوده است، پس چگونه توانستهایم ظرف یک سال حدود ۱۰۰۰ سانتریفیوژ را بسازیم؟ روحانی تصریح کرد: آقایان ادعا میکنند که فناوری غنیسازی در دولت نهم آغاز شده است. این در حالی است که محمد البرادعی در اسفند ۸۱ طی مصاحبهای رسما اعلام کرده که ایران به فناوری غنیسازی دست پیدا کرده و به جرگه ده کشور دارای فناوری غنیسازی پیوسته است. در تمام ۲۲ ماهی که من مسوول پرونده هستهای بودم، تمامی بخشها به صورت ۲۴ ساعته و سه شیفته مشغول فعالیت و توسعه بودند. اینکه میگویند ما نطنز را تعلیق کردیم، یک دروغ بزرگ است. آن چه که تعلیق شد، فقط تزریق گاز به سانتریفیوژها بود، نه فعالیت در نطنز. من نمیدانم که آقایان چه اصراری دارند که حقایق را تحریف کنند و آبروی نظام را برای چند رای بیشتر یا کمی قهرمانسازی به حراج بگذارند.
روحانی در بخش دیگری از اظهارات خود در واکنش به انتقادات آقای احمدینژاد از مذاکرات بروکسل گفت: در آن مقطع تفاهم شد که قطعهسازی و مونتاژ تعلیق شود و در مقابل، اتحادیه اروپا از عادی شدن پرونده ایران در اجلاس بعدی شورای حکام حمایت کند. به صراحت میگویم کسانی که این گونه سخن میگویند، هیچ اطلاعی از مسائل حقوقی و بینالمللی ندارند و نمیدانند عادی شدن پرونده ایران در آژانس یعنی چه. اگر پرونده ایران در اجلاس خرداد ۸۳ شورای حکام عادی میشد، یعنی ایران میتوانست بدون هیچ مشکلی غنیسازی را ادامه دهد. بعد از مذاکرات بروکسل، جورج بوش شخصا با تونی بلر تماس گرفت و تاکید کرد که جمهوری اسلامی سر سه کشور اروپایی کلاه گذاشته و بازی را برده است. فشار شدید آمریکا در آن مقطع باعث شد که اروپا به تعهدات خود بر مبنای توافق بروکسل عمل نکند که البته ما هم در مقابل فورا در اوایل تیرماه ۱۳۸۳ تعلیق قطعهسازی و مونتاژ سانتریفیوژها را شکستیم. نمیدانم آقایان چه اصراری به تکرار این ادعای بیاساس خود دارند که دولت نهم قهرمان شکستن تعلیق است.روحانی ادامه داد: ما در توافق پاریس، تعلیق فعالیتهای هستهای را به پیشرفت مذاکرات منوط کردیم و پس از سه ماه که پیشرفت مهمی به دست نیامد مجددا تعلیق را شکستیم. نمیدانم آقایان چه اصراری به تکرار این ادعای بیاساس خود دارند که دولت نهم قهرمان شکستن تعلیق است. طی ۲۲ ماه مدیریت بنده در پرونده هستهای حداقل سه بار یعنی در تابستان ۱۳۸۳، در پاییز ۱۳۸۳ و در تابستان ۱۳۸۴ تعلیقها شکسته شد. منتها بحث اصلی این است که ما میدانستیم چگونه با تدبیر عمل کنیم و چگونه حرف بزنیم که شکستن تعلیق هزینه نداشته باشد. آقایان توضیح دهند اکنون که به دلیل بیدرایتی و مواضع هیجانآمیز و تحریککننده، پرونده ایران به شورای امنیت رفته و پنج قطعنامه تحریم علیه جمهوری اسلامی تصویب شده، آیا اتفاق افتخارآمیزی رخ داده است. من به آقای احمدینژاد میگویم فرض کنید سیاست شما به نتیجه رسیده و «قطعنامهدان» شورای امنیت «پاره» شده؛ آیا تصویب و اعلام بازرسی بینالمللی از کشتیها و هواپیماهای عازم ایران یا تحریم اقتصادی ایران جای افتخار دارد؟ ما تعلیق الزامی را غیر الزامی کردیم، اما در دولت ایشان، آن تعلیق داوطلبانه و غیرالزامی در قطعنامهها الزامی شد. آیا این مساله افتخار دارد؟ وی تصریح کرد: مذاکرات ایران و سه کشور اروپایی در تابستان ۸۴ در آستانه موفقیت بود و وزیر خارجه دولت نهم هم در مصاحبه با شبکه «اناچکی» ژاپن به نحوی این واقعیت را اعلام کردند. با این حال متاسفانه مساله انتخابات پیش آمد و توافق به بعد از انتخابات محول شد.
حرفهای رییسجمهور نیازی به جواب ندارد
دبیر اسبق شورایعالی امنیت ملی در بخش دیگری از اظهارات خود با اشاره به یکی دیگر از اتهامات آقای احمدینژاد به مذاکرات سعدآباد مبنیبر اینکه کشورهای اروپایی به دنبال تعطیلی تمامی رشتههای دانشگاهی مرتبط با فعالیتهای هستهای و حتی رشته فیزیک در ایران بودند، گفت: متاسفانه آقای رییسجمهور گاهی حرفهایی میزند که آنقدر بیاساس است که نیازی به جواب ندارد و همه نخبگان به واهی بودن این سخنان آگاهند. این حرف که بارها از سوی آقای احمدینژاد در سخنرانیهای عمومی مطرح شده، از بیخوبن دروغ است. این ادعا و خواسته آن قدر سخیف است که حتی آمریکا هم دنبال آن نبود. ضمن آن که دقیقا بر عکس اظهارات ایشان، طرحی که در اردیبهشت ۸۴ توسط ما به مجلس شورای اسلامی ارائه و تصویب شد، وزارت علوم را موظف کرده است که رشتههای مرتبط با دانش هستهای را در دانشگاههای کشور تقویت کند. محرومیت دانشجویان ایرانی از تحصیل در رشتههای مرتبط با مسائل هستهای مطرح شده، مربوط به دوران خود احمدینژاد است. روحانی افزود: بند ۲۴ همان قطعنامه تاکید میکند که حتی اگر ایران به درخواستهای شورای امنیت نیز عمل کرد، باز هم برخی از تحریمهای بینالمللی ادامه خواهد داشت که ممنوعیت تحصیل دانشجویان ایرانی در دانشگاههای خارجی در زمینه فعالیتهای هستهای و موشکی از این موارد است. متاسفانه آقای احمدینژاد به جای عذرخواهی از ملت ایران و اعتراف به اینکه بیتدبیری دولت نهم باعث شده است دانشجویان ایرانی از تحصیل در رشتههای بسیار مهم محروم شوند، تصمیم گرفته است به دولتهای قبلی حمله کند.
ارسال نظر