راهنمای گامبهگام پیروزی در انتخابات-۲ -خودآموز برنامهریزی ستادهای انتخاباتی
گام اول: پژوهش (۱)
مترجم: محمدصادق الحسینی
هر مبارزه انتخاباتی خصوصیات ویژه خود را دارد و در نتیجه متفاوت با تمام مبارزات انتخاباتی دیگر است.
برایان اودی
مترجم: محمدصادق الحسینی
هر مبارزه انتخاباتی خصوصیات ویژه خود را دارد و در نتیجه متفاوت با تمام مبارزات انتخاباتی دیگر است. با اینکه اصول پایه را میتوان برای همه مبارزه انتخاباتی به کار برد؛ ولی داشتن یک درک و دید صحیح از شرایط منحصربفرد هر مبارزه انتخاباتی، بسیار مهم و ضروری مینماید. در همین راستا شما در ستادهای انتخاباتی نامزدها بسیار میشنوید که کسانی مدام این جملات را تکرار میکنند که: «این جا متفاوت است» یا «شما شرایط بهخصوص این انتخابات را بهخوبی درک نکردهاید» و ... . گام اول؛ یعنی پژوهش، جایی است که شما باید از آن شروع کنید و شرایط، تفاوتها و مشخصههای یگانه هر مبارزه انتخاباتی را درک کنید. این گام از آن جهت ضروری است که تنها مرحلهای است که شما این شانس را پیدا میکنید که بفهمید واقعا شرایط متفاوت این انتخابات چیست و چگونه است. در گام اول برای ایجاد یک استراتژی برنده باید با دیدی منطقی و واقعگرایانه، زمینه سیاسی را که در بستر آن فعالیت خواهید کرد، بهخوبی بشناسید. درست است که شما هیچ گاه نمیتوانید از تمام وقایع خبر داشته باشید، ولی با صرف زمان مناسب و تعیین اولویتهای درست، میتوانید اطلاعات مورد نیاز خود را برای ایجاد یک استراتژی خوب تکمیل کرده و برای اتفاقات پیش رو آماده شوید. چند نکته و سوال کلیدی در زمینه درک هرچه بهتر زمینه سیاسی که انتخابات در بستر آن شکل میگیرد، وجود دارد که فهم هرچه بهتر آنها باعث کاملتر شدن برنامه انتخاباتی خواهد شد. این سوالات بهطور خلاصه به شرح زیر میباشند:
۱) نوع انتخابات حاضر چیست و چه قواعدی بر آن حاکماند؟
۲) ناحیهای که انتخابات در آن برگزار میشود، چه ویژگیهای خاصی دارد؟
۳) رایدهندگان از چه ویژگیهایی برخوردارند؟
۴) نتایج و شرایط انتخابات گذشته چه بوده است؟
۵) چه عوامل اساسی روی انتخابات حاضر تاثیرگذارند؟
۶) نقاط قوت و ضعف کاندیدای شما چیست؟
۷) نقاط قوت و ضعف رقبای سرسختتان چیست؟
هر کدام از سوالات بالا خود میتوانند به سوالات بیشتری بسط داده شوند. شما قادر خواهید بود که به برخی سوالاتی که مطرح شد، بلافاصله پاسخدهید؛ در حالی که برخی از آنها نیازمند تحقیق بیشتری خواهند بود. در برخی حالات نیز مجبور خواهید بود که برای پاسخ سوال از یک حدس عالمانه(۶) (حدسی که مبتنیبر دانش و تجربه باشد.م) استفاده کنید. فقط توجه داشته باشید که این کار را باید به عنوان آخرین راهحل انجامدهید.
دقت کنید که ستاد انتخاباتی، زمان لازم برای تحقیق را در اختیار داشته باشد؛ زیرا هرچه سوالات بیشتری مطرح و پاسخ داده شوند برنامه شما کاملتر و صحیحتر خواهد بود. اگر تیم تحقیقی که در اختیار دارید بهاندازه کافی بزرگ و قابلاطمینان است، آن را به چند زیر گروه تقسیم کرده و به هر کدام مسوولیت قسمت خاصی را محول کنید. آنها نیز باید تمام یافتههای خود را به صورت گزارش در اختیار مدیر ستاد (یا کسی که مسوول نگارش برنامه انتخاباتی است) قرار دهند تا او در طرحریزی برنامه کلی از آنها استفاده کند. نکته ساده ولی پر اهمیت این است که چه تنها و چه به عنوان یک تیم، همیشه باید محدودیتهای زمانی را برای تحقیق در نظر بگیرید. بدیهی است هرچه قدر بخواهید، میتوانید به جمعآوری اطلاعات بپردازید و هیچ وقت نمیتوانید مدعی این باشید که تمام اطلاعات لازم را گردآوری کردهاید؛ ولی وسواس بیش از حد نیز تنها باعث تاخیر در استفاده از اطلاعاتی خواهد شد که برای توسعه استراتژی خود دست به جمعآوری آنها زدهاید که این امر از میزان فایدهمند بودن اطلاعاتی که جمعآوری کردهاید، میکاهد. در مورد روش تحقیق نیز شما باید با بررسی منابع موجود و به صرفه بودن آن نسبت به زمان و پولی که در اختیار دارید، تصمیمگیری کنید؛ به طوری که برخی اوقات تحقیق مبتنیبر گروههای هدف و نظرسنجیهای سیاسی بهتر از روشهای علمی گردآوری دادهها خواهد بود. برای مثال در انتخاباتهای کوچک و محلی هزینه یک نظرسنجی حتی شاید بهاندازه هزینه کل انتخابات یک ستاد تمام شود و به همین دلیل نباید در نظر گرفته شود؛ ولی در یک انتخابات بزرگتر که فقط هزاران دلار برای تبلیغات هزینه میشود، بسیار نابخردانه خواهد بود. اگر قسمتی از آن پول را صرف این امر نکنید که آیا پیام آن تبلیغات اثر گذار خواهد بود یا خیر! در پیوست B لیست کاملی از این پرسشها وجود دارد و ما به شدت توصیه میکنیم که شما به دقت به این پرسشها پاسخدهید. درست است که شاید تعدادی از پرسشها مناسب شرایط شما نباشند؛ ولی این لیست کامل به این دلیل طراحی شده که دید مناسب برای طراحی یک استراتژی روشن را در اختیار شما قرار دهد.
قواعد حاکم بر انتخابات
بسیار مهم است که شما قبل از هر چیزی نوع انتخابات پیش رو و قواعد حاکم بر آن را بررسی کنید؛ چرا که قسمت بزرگی از مبانی استراتژی شما به این اطلاعات وابسته خواهد بود. شما حتما باید قانونهای مربوط را مطالعه کنید و در صورت پیچیده بودن آنها، از حزب سیاسی خود یا یک وکیل درخواست کنید که نکات مهم آنها را برای شما تشریح کنند. نقض ناخواسته یک قانون ساده یا از دست دادن یک ضربالعجل، ممکن است منجر به شکست شما (حتی قبل از انتخابات) شود.
حوزه انتخاباتی
بعد از بررسی قواعد حاکم بر انتخابات، شما باید تا حد امکان در مورد حوزه انتخاباتی و رایدهندگان اطلاعات جمعآوری کنید (بهطور مثال وسعت حوزه انتخاباتی، نرخ اجاره ساختمان برای ستاد وضعیت سیستم حملونقل ستاد شما و همچنین وضعیت سیستم حملونقل عمومی مردم برای رسیدن به صندوقهای رای و مثلا اینکه نرخ تغییر جمعیت در این اواخر در این منطقه چگونه بوده است و امثالهم.) همچنین شما باید درک درستی از زمینه سیاسی که در قالب آن در انتخابات شرکت میکنید، داشته باشید. برای مثال برجستهترین چهرههای سیاسی و گروههای مرجع منطقه چه کسانی هستند؟، قدرت احزاب سیاسی در منطقه چگونه است؟ و چه کسانی میتوانند بر جریان انتخابات تاثیرگذار باشند؟ باید همیشه در خاطر داشته باشید که گاهی اوقات جلب حمایت برخی اشخاص کلیدی میتواند بسیاری از کارها را برای شما آسانتر کند. شما همچنین باید بدانید که رایدهندگان چگونه اطلاعات مورد نیاز خود را به دست میآورند؟ وسعت بازار و تاثیرگذاری رسانههای محلی چگونه است؟ گزارشگران چه کسانی هستند و محدودیتهای آنها چیست؟، انتخابات چگونه پوشش داده خواهد شد؟ و همچنین دیدگاه مطبوعات نسبت به کاندیداهای مختلف چگونه است؟ برای ایجاد یک استراتژی جامع در رابطه با مطبوعات، بسیار اهمیت دارد که شما در مورد رسانهها تا حد امکان به جمعآوری اطلاعات بپردازید.
ادامه دارد
ارسال نظر