رایزنی آمریکا و اروپا درباره تحولات در موضوع هستهای ایران
رایزنی کلینتون و سولانا درباره پرونده هستهای ایران
دنیای اقتصاد- تازهترین مواضع ایران مبنی بر استقبال از گفتوگو با اعضای گروه ۱+۵ و ارائه یک بسته پیشنهادی به روز شده، تحرکات دیپلماتیک مقامات بلندپایه اروپایی و آمریکایی را در پی داشته است.
از سویی، همزمان با اعلام آمادگی وزارت خارجه آمریکا برای بررسی بسته پیشنهادی ایران، هیلاری کلینتون وزیر خارجه این کشور با خاویر سولانا، رییس سیاست خارجه اتحادیه اروپا و نماینده تامالاختیار گروه ۱+۵ درباره پرونده هستهای تهران گفتوگو کرده است و از سوی دیگر، فرانسه اعلام کرده است که ایران باید در طول هر گونه مذاکرهای فعالیتهای هستهای خود را متوقف کند.
رایزنی کلینتون و سولانا درباره پرونده هستهای ایران
دنیای اقتصاد- تازهترین مواضع ایران مبنی بر استقبال از گفتوگو با اعضای گروه ۱+۵ و ارائه یک بسته پیشنهادی به روز شده، تحرکات دیپلماتیک مقامات بلندپایه اروپایی و آمریکایی را در پی داشته است.
از سویی، همزمان با اعلام آمادگی وزارت خارجه آمریکا برای بررسی بسته پیشنهادی ایران، هیلاری کلینتون وزیر خارجه این کشور با خاویر سولانا، رییس سیاست خارجه اتحادیه اروپا و نماینده تامالاختیار گروه ۱+۵ درباره پرونده هستهای تهران گفتوگو کرده است و از سوی دیگر، فرانسه اعلام کرده است که ایران باید در طول هر گونه مذاکرهای فعالیتهای هستهای خود را متوقف کند.
به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، کلینتون شامگاه چهارشنبه پس از دیدار با سولانا در جمع خبرنگاران با بیان این که «با توجه به اظهارات جدید ایرانیان ما از مذاکره استقبال میکنیم» افزود: ایران هنوز هیچ گونه پاسخ رسمی به دعوت آنها (گروه ۱+۵) نداده است.
هفته گذشته اعضای گروه ۱+۵ (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان) از سولانا درخواست کرده بودند تا ایران را برای گفتوگوهای مستقیم درباره برنامه هستهایاش دعوت کنند.
وزیر خارجه آمریکا گفت: ما گفتهایم که خواستار تعامل با ایران هستیم، اما هنوز چیزی را که بتواند نشاندهنده پیشنهادی باشد مشاهده نکردهایم. شش کشور عضو گروه ۱+۵ که در تلاشاند ایران را به میز مذاکرات بازگردانند در روزهای آینده حرفهای بیشتری برای گفتن خواهند داشت.
وزیر خارجه آمریکا با تکرار اتهامات غرب مبنی بر نظامی بودن برنامه هستهای ایران گفت: ما به همکاری با متحدمان ادامه خواهیم داد تا نشان دهیم که ایران نمیتواند به دنبال کردن تسلیحات هستهای ادامه دهد. ما در پشت تحریمهایی که تا کنون اعمال شدهاند، خواهیم ایستاد و به دنبال یافتن راههای جدیدی برای گسترش اقدامات جدید درباره برنامه هستهای ایران خواهیم بود.
سولانا نیز گفت: هنوز پاسخی از جانب ایران به دعوت ۱+۵ دریافت نکرده است و درباره اظهارات محمود احمدینژاد، رییسجمهور کشورمان نیز اظهار نظری نکرد. این در حالی است که به گزارش خبرگزاری فارس، محمود احمدینژاد رییسجمهور پنجشنبه شب در حاشیه همایش ایرانیان مقیم خارج از کشور در جمع خبرنگاران درباره اظهارات سولانا گفت: به زودی طی بیانیهای پاسخ آنها داده میشود، ما اهل گفتوگو هستیم و در این بیانیه چارچوب گفتوگو و مواضع اعلام خواهد شد.
سولانا علاوه بر آن روز چهارشنبه با دنیس راس، فرستاده ویژه آمریکا در زمینه سیاست ایران دیدار و گفتوگو کرد.
به گفته مقاماتی که خواستند نامشان فاش نشود، راس قرار است در اواخر ماه میلادی جاری به خلیج فارس و برخی از همسایگان ایران سفر کند تا درباره دیدگاه جدید آمریکا درباره تهران با آنان گفتوگو کند.
در طول دوره زمامداری جورج بوش، رییسجمهور پیشین آمریکا، واشنگتن تنها یک دیدار با دیپلماتهای عالی رتبه انگلیس، چین، فرانسه، آلمان، روسیه و مذاکره کننده عالی رتبه ایران داشت. مقامات دولت بوش گفتند که تا زمانی که ایران غنیسازی اورانیوم خود را متوقف نکند، آمریکا در مذاکرات دیگر شرکت نخواهد کرد.
اما به گفته مقامات آمریکایی در دوره باراک اوباما، رییسجمهور فعلی آمریکا که در برابر تعامل با ایران باز است پیش شرط تعلیق در ازای مذاکرات ممکن است کنار گذاشته شود و واشنگتن ممکن است به ایران اجازه دهد در حالی که مذاکرات در حال اجرا است تا مدتی به غنیسازی ادامه دهند. آنها در عین حال تاکید دارند که هدف نهایی آنان همچنان تعلیق فعالیتهای هستهای ایران است.
دولت آمریکا علاوه بر آن مشغول انجام یک بازنگری در سیاست آمریکا در قبال ایران است.
مقامات آمریکایی گفتند که با دقت مشغول بررسی واکنشهای ایران هستند و هرگونه واکنش مثبتی میتواند به یک گام بعدی منجر شود.
محمود احمدینژاد روز چهارشنبه در یک سخنرانی در شهر کرمان با اشاره به پیشنهاد ۱+۵ برای گفتوگو با ایران گفته بود: برای گفتوگو بسته پیشنهادی جدیدی را ارائه خواهیم کرد. ما سال گذشته بستهای را برای گفتوگو ارسال کردیم، اما امروز شرایط عوض شده و در طول یکسال تحولات بزرگی در دنیا رخ داده است، ما بسته جدیدی را طراحی و ارائه میکنیم و باید بر پایه آن که متضمن صلح و عدالت، احترام به ملتها و مشارکت همه آنها در حل مسائل جهانی است، گفتوگو میکنیم.
چند ساعت پس از سخنان احمدینژاد، وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که واشنگتن آماده است تا زمانی که هر گونه پیشنهادی از سوی ایران به نگرانیهای بینالمللی درباره فعالیتهای هستهایاش بپردازد، آن را بررسی کند.
رابرت وود، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه با اشاره به اظهارات محمود احمدینژاد مبنی بر این که ایران برای گفتوگو بسته پیشنهادی جدیدی را ارائه خواهد کرد، گفت: ما اعلام کردهایم که آمادهایم یک گفتوگوی مستقیم با ایران داشته باشیم. اگر آنها بسته جدیدی را در زمینه برنامه هستهایشان ارائه کنند، ما نگاهی به آن میاندازیم تا ببینیم محتوای آن چیست.
به گزارش خبرگزاری شینهوا، وود گفت: ما امیدواریم که ایران به همه نگرانیهای آمریکا و سایر کشورها درباره فعالیتهای هستهایاش پاسخ دهد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا افزود: من روز سهشنبه با صراحت گفتم که در برای مذاکره مستقیم با ایران باز است؛ اما همانطور که گفتم تعلیق چیزی است که جامعه بینالمللی خواستار آن است. ایران وظایفی در زمینه نگرانیهای جامعه بینالمللی پیرامون برنامه هستهایاش دارد که باید به آنها عمل کند. این نگرانیها ناپدید نخواهد شد و باید به آنها پرداخت.
در همین چارچوب، فرانسه اعلام کرده است که ایران باید در طول هرگونه گفتوگویی با جامعه بینالمللی درباره برنامه هستهایاش فعالیتهای «حساس» هستهای خود را به حالت تعلیق در آورد.
رومن نادال، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه گفت که پاریس همچنان به پیشنهادی که در سال ۲۰۰۷ توسط شش کشور عضو گروه ۱+۵ (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان) به تهران ارائه شد، پایبند است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، براساس این پیشنهاد تهران همه فعالیتهای هستهای را خود از جمله غنیسازی اورانیوم متوقف میکند و کشورهای عضو ۱+۵ در ازای آن قول میدهند به دنبال اعمال تحریمهای جدید علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل برنیایند.
نادال گفت: در طول مدتی که این تعلیق دوطرفه در جریان است، تهران و کشورهای عضو ۱+۵ میتوانند مذاکرات درباره آینده برنامه هستهای ایران را آغاز کنند.
وی افزود: فرانسه نیز همانند آمریکا در «مذاکره» با ایران برای بهبود روابط را باز میداند؛ اما مذاکرات رسمی درباره برنامه هستهای ایران تنها میتواند تحت شروط پیشنهاد سال۲۰۰۷ به پیش برود.
فرانسه در حالی این اظهارات را بیان میکند که روزنامه نیویورک تایمز به تازگی به نقل از برخی مقامات اروپایی و آمریایی اعلام کرده است که واشنگتن ممکن است پیش شرط تعلیق غنیسازی در طول مذاکرات با ایران را کنار بگذارد.
ارسال نظر