بخش خصوصی ایران با آمریکا « شورای بازرگانی مشترک» تشکیل میدهد
تعامل بازرگانی ایران و آمریکا
به گفته نهاوندیان، بحران جهانی باعث تنزل فرصتهای سرمایهگذاری در جهان شده و همه به فکر استفاده از فرصتهای جدید برای گسترش بازار هستند و در چنین فضایی سخن گفتن از تحریم و محدودیتهای اقتصادی جایگاهی ندارد. نهاوندیان همچنین با اشاره به نتیجه انتخابات اخیر آمریکا و پیروزی نامزدی با برنامه «تغییر» در این انتخابات، میگوید که حوزه اصلی این تغییر را در روابط خارجی آمریکا با دیگر کشورها شاهد بودیم.
به گفته رییس بخش خصوصی ایران، ابراز علاقهمندی بخش خصوصی آمریکا برای گسترش روابط با ایران بسیار بیشتر از گذشته شده و قطعا موضع اتاق ایران هم این است که باید از وارد کردن عناصر سیاسی در محدود کردن روابط اقتصادی پرهیز جدی شود.
دنیای اقتصاد- همزمان با ظهور برخی علائم تغییر در اظهارات آمریکاییها در برابر ایران، به ویژه سخنان اخیر اوباما در پذیرش استفاده صلحآمیز ایران از انرژی هستهای و نیز احتمال اعلام موافقت آمریکا با غنیسازی در ایران، رییس اتاق بازرگانی ایران نیز از برنامه بخش خصوصی برای گسترش تعاملات اقتصادی با آمریکا خبر داده است.
به گفته نهاوندیان، بحران جهانی باعث تنزل فرصتهای سرمایهگذاری در جهان شده و همه به فکر استفاده از فرصتهای جدید برای گسترش بازار هستند و در چنین فضایی سخن گفتن از تحریم و محدودیتهای اقتصادی جایگاهی ندارد. نهاوندیان همچنین با اشاره به نتیجه انتخابات اخیر آمریکا و پیروزی نامزدی با برنامه «تغییر» در این انتخابات، میگوید که حوزه اصلی این تغییر را در روابط خارجی آمریکا با دیگر کشورها شاهد بودیم.
به گفته رییس بخش خصوصی ایران، ابراز علاقهمندی بخش خصوصی آمریکا برای گسترش روابط با ایران بسیار بیشتر از گذشته شده و قطعا موضع اتاق ایران هم این است که باید از وارد کردن عناصر سیاسی در محدود کردن روابط اقتصادی پرهیز جدی شود. نهاوندیان از تشکیل شورای مشترک بازرگانی ایران و آمریکا در اتاق بازرگانی خبر داد
بخش خصوصی آماده تعامل بازرگانی با آمریکا
دنیای اقتصاد- تشکیل شورای مشترک بازرگانی ایران و آمریکا در اتاق بازرگانی تازهترین خبری است که این روزها درباره گسترش تحرکات برای گشایش در قفل بسته روابط تهران - واشنگتن منتشر شده است.
محمد نهاوندیان، رییس اتاق بازرگانی در گفتوگویی با «ایسنا» این خبر را اعلام کرده است تا پازل خبرهای مربوط به احتمال بهبود روابط ایران و آمریکا تکمیل شود. خبر تشکیل شورای مشترک بازرگانی و صنایع و معادن ایران و آمریکا در اتاق بازرگانی در شرایطی منتشر شده است که ظاهرا بحران جهانی اقتصاد شرکتهای آمریکایی و اروپایی را به یافتن بازارهای جدید برای سرمایهگذاری یا فروش محصولات تولیدیشان ترغیب کرده است.
نهاوندیان در گفتوگوی خود از این موضوع به عنوان یک فرصت یاد کرده و در پاسخ به سوالی درباره برنامه بخش خصوصی برای گسترش تعامل اقتصادی با کشورهای آمریکایی اظهار کرد: طبیعی است در شرایطی که بحران اقتصاد جهانی به تجارت جهانی لطمهای جدی زده و فرصتهای سرمایهگذاری تنزل پیدا کرده است، همه به فکر استفاده از فرصتهای جدید برای گسترش بازارها خواهند بود، به همین دلیل، بسیاری از شرکتهای بینالمللی بر خلاف گذشته حتی از بازارهای کوچک هم نمیتوانند صرف نظر کنند.
وی ادامه داد: در چنین فضایی سخن گفتن از تحریم و محدودیتهای اقتصادی در جامعه فعالان اقتصادی کشورها هیچ طرفداری ندارد و شرکتهایی که در کشورهای تحریم کننده احساس تحریم شده بودن میکنند، در واقع فرصتها و بازارهایی را به دلایل سیاسی از دست میدهند. از سویی دیگر، اتفاقی که در انتخابات ایالات متحده آمریکا رخ داد، در واقع پیروزی نامزدی بود که برنامه خود را «تغییر» اعلام کرده بود و به طور صریح، حوزه اصلی این تغییر را در روابط خارجی آمریکا با دیگر کشورها شاهد بودیم. نهاوندیان تصریح کرد: در حال حاضر در شرکتهای آمریکایی توقع برقراری روابط بیش از هر جای دیگر وجود دارد و این امر در اروپا نیز پیش آمده است که فضای ارتباطات اقتصادی با ایران دگرگونی جدی پیدا کند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا مکاتباتی بین بخشهای خصوصی دو طرف انجام گرفته است؟ گفت: در فرصتهایی که در همایشها و دیدارهای بینالمللی و دوجانبه صورت میگیرد، ابراز علاقهمندی به گسترش روابط با ایران بسیار بیشتر از گذشته شده است. قطعا موضع اتاق ایران هم همیشه این بوده که باید از وارد کردن عناصر سیاسی در محدود کردن روابط تجاری و اقتصادی پرهیز جدی شود.
رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران تاکید کرد: در برنامه اتاقهای بازرگانی گسترش اتاقها و شوراهای مشترک ازجمله اهداف اصلی است. بنابراین با توجه به حضور گسترده محصولات و سرمایهگذاریهای ایران در بخش کشورهای آمریکای لاتین، تصمیم گرفته شد دو شورای مشترک ایران و آمریکای جنوبی و نیز ایران و آمریکای مرکزی و یک شورای مشترک بازرگانی ایران و آمریکای شمالی تشکیل شود.
وی خبر داد: مصوبه تشکیل این سه شورای مشترک درباره کشورهای آمریکایی در هیات رییسه اتاق ایران نهایی شده و به این ترتیب شرکتهایی که در این کشورها فعالیت دارند، میتوانند برای کسب اطلاعات اقتصادی و امکانسنجی پروژهها، همچنین اطلاع از فرصتهای سرمایهگذاری به این شوراها در اتاق بازرگانی ایران مراجعه کنند تا زمینه سرمایهگذاریهای مشترک آینده فراهم شود.
به گفته او به دنبال تصویب مصوبه تشکیل شورای مشترک ایران و آمریکا، مقدمات تشکیل و تعیین اعضای آن فراهم شده، البته هنوز اعضای شوراها مشخص نشدهاند و پس از تعیین هیات موسس، کار آغاز میشود. البته نهاوندیان در شرایطی این خبر را داده است که وی در ایام تعطیلات نوروزی با هدف گسترش تعامل اقتصادی کشورمان به چند کشور اروپایی از جمله اتریش و آلبانی سفر کرد و در حاشیه اجلاس کران مونتانا با مقامات و همتایان خود در سایر کشورها دیدارهایی انجام داد.
گسترش روابط تجاری ایران و آمریکا
البته اگر چه شورای امنیت سازمان ملل متحد چند قطعنامه تحریم اقتصادی علیه ایران به تصویب رسانده است و ایالات متحده هم به صورت خاص تحریمهایی فراتر از قطعنامههای سازمان ملل را علیه ایران به اجرا گذاشته است، اما اواخر سال گذشته اعلام شد بهرغم چنین تحریمهایی، حجم مبادلات تجاری ایران و ایالات متحده از رشد دستکم ۵/۲برابری برخوردار بوده است. براساس گزارش دفتر آمار آمریکا، صادرات آمریکا به ایران در سال ۲۰۰۷ به رقمی بالغ بر ۱۴۴میلیون دلار رسیده بود، اما این رقم در سال ۲۰۰۸ میلادی با رشد ۵/۴برابری به ۶۸۳میلیون دلار رسید و صادرات ایران به آمریکا در سال ۲۰۰۸ حدود ۱۰۲میلیون دلار بود. براساس این آمار ایران و آمریکا در سال ۲۰۰۸ مجموعا ۷۸۵میلیون دلار بود که نسبت به سال ۲۰۰۷ رشد ۵/۲برابری را نشان میدهد. البته این برای نخستین بار است که حجم مبادلات دو کشور از سال ۱۹۸۷ تاکنون به مرز ۸۰۰میلیون دلار رسیده است. آمار گمرک ایران هم چنین رقمی را تایید میکند. براساس آماری که در بهمن ماه سال ۸۷ در آمار رسمی گمرک ایران آمد، در نه ماه اول سال ۸۷، مجموعا ۴۱۳میلیون و ۱۱۶هزار دلار کالا از آمریکا به ایران وارد شده بود. به عقیده کارشناسان یکی از دلایل اصلی رشد صادرات کالاهای آمریکایی به ایران به خاطر بحران جهانی اقتصاد است. دولت آمریکا ترجیح میدهد به مانند سابق تحریمهای سفت و سخت علیه ایران را اعمال نکند و به شرکتهای تجاری آمریکا اجازه صادرات کالا به ایران را بدهد. آنگونه که نهاوندیان میگوید، همین موضوع به عنوان روزنهای برای گشایش بیشتر در روابط تجاری - اقتصادی ایران و آمریکا عمل میکند؛ از اینرو اتاق ایران هم درنظر دارد با تشکیل شورای مشترک بازرگانی ایران و آمریکا از فرصت ایجاد شده نهایت بهره را ببرد؛ به خصوص اینکه این روزها از نظر سیاسی هم شاهد ردوبدل شدن پیامهایی بین مقامات ایران و آمریکا هستیم. از جمله باراک اوباما در مقام ریاستجمهوری آمریکا عید نوروز را به ایرانیان تبریک گفت و خواستار احیای روابط دو کشور شد.
عکس: دنیای اقتصاد، حمید جانیپور
ارسال نظر