اوباما تحریم‌ها علیه ایران را تمدید کرد - ۲۴ اسفند ۸۷

عکس: corbis

دنیای اقتصاد- باراک اوباما رییس جمهور آمریکا تحریم‌های واشنگتن علیه ایران را به مدت یک سال تمدید کرد. این تصمیم در شرایطی اتخاذ شده است که انتظار می‌رود اولین تماس‌های مقامات عالی‌رتبه دو کشور دریک کنفرانس بین‌المللی درباره افغانستان که قرار است اواخر ماه جاری میلادی در هلند برگزار شود، تحقق یابد. به گمان بسیاری از ناظران، اگر چه تمدید یکساله تحریم‌های آمریکا علیه ایران چشم‌انداز روابط دو کشور پس از تشکیل دولت تازه آمریکا که تا اندازه‌ای بهبود یافته بود، را تیره کرده است، اما همچنان احتمال مذاکره مستقیم میان دو کشور برای دستیابی به تفاهم در برخی از حوزه‌ها همچنان وجود دارد. دسته‌ای دیگر از کارشناسان این رفتار تازه اوباما را ادامه سیاست دو گانه تنبیه و تشویق دولت بوش ارزیابی کرده و آن را پیش درآمدی بر مذاکرات احتمالی قلمداد می‌کنند. مذاکراتی که هر یک از طرفین تلاش می‌کند با دست پرتری نسبت به طرف مقابل در آن حضور یابد.

براساس این گزارش، اوباما با ادعای این که ایران هم‌چنان تهدیدی برای امنیت ملی آمریکا محسوب می‌شود تحریم‌ها علیه تهران را به مدت یک سال دیگر تمدید کرد.

به گزارش ایسنا، رییس‌جمهور آمریکا روز پنج‌شنبه در پیامی به کنگره این کشور مدعی شد که ایران در تضاد با منافع آمریکا در منطقه عمل می‌کند.

به گزارش شبکه خبری بی.بی.سی، اوباما در پیام خود به کنگره آمریکا گفت: رفتارها و سیاست‌های دولت ایران با منافع آمریکا در منطقه تضاد دارد و هم‌چنین تهدیدی غیرعادی و مداوم به حساب می‌آید.

تحریم‌هایی که رییس‌جمهور آمریکا به مدت یک سال دیگر تمدید کرده است، در سال ۱۹۹۵ توسط دولت بیل کلینتون، رییس‌جمهور پیشین آمریکا و با این ادعا که ایران از تروریست حمایت کرده و به دنبال تسلیحات کشتار جمعی است، علیه تهران اعمال شد.

براساس این تحریم‌ها که هرساله توسط رییسان‌جمهور آمریکا تمدید می‌شود، شرکت‌های آمریکایی از کمک به توسعه صنعت نفت ایران، تجارت با تهران، صادرات و واردات ایران و سرمایه‌گذاری در این کشور بازداشته می‌شوند.

این در حالی است که به اذعان بیشتر کارشناسان داخلی و بین‌المللی، تحریم‌های اعمال شده علیه کشورمان نه تنها تاثیر منفی بر اقتصاد ایران نداشته است، بلکه به عکس موجب خودکفایی ایران در بسیاری از بخش‌های اقتصادی و علمی شده است.

به گزارش بی‌.بی‌.سی آمریکایی‌ها خود در مورد میزان تاثیر قانون تحریم‌های ایران ابراز تردید کرده‌اند. با این حال، ویلیام بربز، معاون امور سیاسی وزارت خارجه آمریکا که در دوران بوش نیز همین سمت را داشت گفته است که این قانون چشم‌انداز سرمایه‌گذاری در صنعت نفت و گاز ایران را تضعیف کرده است.

اوباما چه در دوران مبارزات انتخاباتی خود و چه پس از تشکیل دولت برخلاف دولت بوش همواره بر تعامل دیپلماتیک مستقیم با ایران برای رفع مسائل فی‌مابین اعلام آمادگی کرده است. در همین چارچوب، واشنگتن نسبت به حضور تهران در یک کنفرانس بین‌المللی درباره آینده افغانستان که قرار است به زودی در کشور هلند برگزار شود، ابراز علاقه کرده است. ایران روزپنجشنبه اعلام کرد که در این کنفرانس شرکت خواهد کرد، اما یک روز پیش از این اعلام آمادگی محمود احمدی‌نژاد رییس جمهور ایران ایده میانجیگری ترکیه برای بهبود روابط ایران و آمریکا را رد کرد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، احمدی‌نژاد پس از گفت‌وگوهای اجلاس اکو در تهران از جمله با حضور عبدالله گل رییس جمهوری ترکیه گفت: «نیازی به میانجیگری نیست.» ترکیه طی ماه‌های گذشته بارها و بارها برای میانجیگری میان تهران و واشنگتن ابراز علاقه‌ و آمادگی کرده است، اما احمدی‌نژاد روز چهارشنبه تصریح کرد: مواضع ما روشن است. اگر عدالت و احترام رعایت شود، در دنیا هیچ مشکلی باقی نمی‌ماند.

در حالی که آمریکا تمایل خود به ایفای چنین نقشی از سوی آنکارا را اعلام کرده، ایران بار دیگر آن را رد کرده است. پیش از این، حسن قشقاوی سخنگوی وزارت خارجه در این باره گفته بود که کانال مسدود شده‌ای میان ایران و آمریکا وجود ندارد و در صورت نیاز هر یک از دو کشور نظر خود را در چارچوب رسمی و دیپلماتیک بیان می‌کنند.

هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا که روز یکشنبه برای دیدار با مقام‌های عالی رتبه ترکیه به این کشور سفر کرده بود، در یک مصاحبه تلویزیونی گفت: کشورش از ترکیه خواهد خواست به عملی کردن طرح اوباما برای گفت‌وگوی مستقیم با ایران کمک کند.

دولت جدید آمریکا تحت ریاست آقای اوباما گفته است که قصد دارد برای حل اختلافات با تهران از دیپلماسی مستقیم با این کشور استفاده کند.

آقای باباجان پیش از سفر به ایران به شبکه تلویزیونی ان تی وی ترکیه گفته بود؛ مسوولان کشورش برای افزایش تفاهم میان ایران و آمریکا در تلاش هستند و دو کشور نیز از این اقدامات خشنودند.