علی لاریجانی ضمن اعتراض به حکم دادگاه لاهه راهی خارطوم شد
حمایت قاطع ایران از عمرالبشیر
دنیای اقتصاد - ایران به طور رسمی حکم بازداشت عمرالبشیر رییسجمهور سودان از سوی دادگاه بینالمللی لاهه را محکوم کرده است. افزونبر این، دیروز صبح علی لاریجانی، رییس مجلس ایران نیز برای حمایت از عمرالبشیر همراه با رییس مجلس این کشور راهی خارطوم شد. عمرالبشیر که از سال ۱۹۹۳ تاکنون رییسجمهور سودان است، روز چهارشنبه هفته گذشته به جرم جنایت ضدانسانی در دارفور توسط دادگاه بینالمللی لاهه محکوم شد. اما ایران بر این باور است که این حکم «غیرعادلانه و متاثر از اغراض سیاسی قدرتهای سلطهگر» است.
به گزارش خبرگزاری مهر، رییس مجلس دیروز پیش از سفر به سودان تاکید کرد که با این سفر قصد دارد در صفکشی ناحق قدرتهای بزرگ در کنار سودان باشد.وی در این سفر با رییسجمهور و رییس مجلس کشور سودان دیدار و در خصوص مسائل منطقهای و بینالمللی گفتوگو خواهد کرد. ناصر سودانی نماینده اهواز در مجلس نیز در این سفر لاریجانی را همراهی میکند.رییس مجلس با اشاره به حکمی که از طرف دیوان لاهه برای عمرالبشیر، رییسجمهور سودان صادر شده تصریح کرد: از منظر حقوقی این حکم هیچ معنای عقلی ندارد؛ چراکه سابقه چنین حکمی وجود نداشته است. لاریجانی با تاکیدبر اینکه همه کشورهای شرکتکننده در کنفرانس حمایت از فلسطین که در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه در تهران برگزار شد، بر این نظر بودند که این حکم دارای پیام سیاسی برای ایجاد انفعال در صف کشورهایی است که به مقاومت توجه دارند، یادآور شد: از این جهت قطعنامهای اختصاصی برای سودان در کنفرانس تهران صادر شد.
وی اظهار کرد: تصمیم کنفرانس این شد که هیاتی از کشورهای شرکتکننده حامل فکر و نظر کنفرانس به کشور سودان سفری داشته باشد. لازم میدانیم در این صفکشی ناحق که طبق آن برخی کشورهای بزرگ با استفاده ابزاری از نهادهای بینالمللی قصد تحمیل اراده خود را دارند، در کنار سودان باشیم و نشان دهیم دیگر در منطقه مجالی برای اینگونه ماجراجوییها نیست.
رییس مجلس همچنین در بدو ورود به خارطوم در گفتوگو با خبرنگاران حکم دادگاه بینالمللی لاهه را مبنی بر بازداشت رییسجمهور سودان توهین آشکار به دولت و ملت این کشور و همه مسلمانان جهان دانست. به گزارش واحد مرکزی خبر، لاریجانی افزود: آنانی که ادعای دفاع از حقوق بشر دارند با حمایت از صدور این حکم غیرقانونی، آغاز مناسبی را برای حکم خود رقم نزدند. وی گفت: دولت آمریکا که با تاسیس زندانهای مخوف ابوغریب و گوانتانامو، حمله به عراق و کشتار ۸۰۰هزار نفر در این کشور و حمله به افغانستان و تبدیل عروسی مردم به عزا، ماهیت ضدبشری خود را نشان داده است، حق ندارد که دم از حقوق بشر بزند و اگر خواهان دفاع از حقوق بشر هستند، بهتر است به جنایات رژیم صهیونیستی در غزه رسیدگی کنند. لاریجانی هدف از سفر خود به سودان را حمایت قاطع از رییس و دولت و مردم سودان و مخالفت با حکم اخیر دادگاه کیفری لاهه دانست.
وی به حضور هیاتهای پارلمانی از کشورهای یمن، سوریه، اردن و فلسطین در این سفر اشاره کرد و گفت: این هیات بلندپایه پارلمانی به درخواست کنفرانس بینالمللی تهران در حمایت از فلسطین به سودان آمده است. احمد ابراهیم طاهر، رییس مجلس ملی سودان نیز در دومین روز کنفرانس بینالمللی فلسطین طی سخنانی اظهار کرد: باید بدانیم پیروزی از آن ما است. از فرمایشهای مقام معظم رهبری باید به عنوان الگو و سرمشق بهره بگیریم. جمهوری اسلامی ایران همواره مساله فلسطین را در برنامه سیاست خارجی خود قرار داده که جای تشکر دارد. موافق مجازات و محاکمه همه جنایتکاران صهیونیست هستیم و باید لیستی از سران اسرائیل که مرتکب جنایات غزه شدند تنظیم کنیم و آنها را به دادگاه عدالت بسپاریم.
وی خاطر نشان کرد: با تمام وجود باید بهرغم اینکه در سرزمین خود مشکلاتی داریم، متذکر شویم منابع و امکانات خوبی داریم که میتوانیم در جهت کمک به فلسطین استفاده کنیم.
وی افزود: اگر دادگاهی با انگیزه سیاسی تشکیل شد، باید در برابر آن بایستیم. امثال لیونی و باراک را باید به دادگاه بکشانیم و محاکمه کنیم. دادگاه جنایت بینالمللی با صدور حکمی دوباره عمرالبشیر را متهم به وقایع دارفور کرد، در حالی که میدانیم این مساله هیچ ارتباطی به عدالت ندارد و متاسفانه این مساله ناشی از قطعنامه ۲۰۰۳ شورای امنیت است که مساله دارفور را به دادگاه بینالمللی کشاندند و این حکم هیچ گونه اعتبار قانونی ندارد و ما خود را برای پاسخ به این حکم از سوی رییسجمهور کشورمان آماده کردهایم.
حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت خارجه نیز در واکنش به صدور حکم بازداشت رییسجمهور سودان از سوی دیوان کیفری بینالمللی، آن را حکمی غیر عادلانه و متاثر از اغراض سیاسی قدرتهای سلطهگر خواند و صدور چنین حکمی را به شدت محکوم کرد.
قشقاوی اظهار کرد: در شرایطی که جنایات ضد بشری و جنگی در لبنان، فلسطین، افغانستان و دیگر کشورها از سوی این گونه دادگاهها بدون هیچ گونه واکنشی مواجه است، صدور چنین احکامی نقض فاحش هنجارهای بینالمللی و تبعیض آشکار در اعمال عدالت است. وی درباره آثار این گونه احکام ناعادلانه خاطرنشان کرد: نقض حاکمیت و مصونیت دولتمردان کشورها مغایر کنوانسیون ۱۹۶۱ وین بوده و بدعتی زشت و غیرقابلقبول برای جامعه بینالمللی است. قشقاوی با اشاره به آلام و دردهای کودکان و زنان و مردان غزه که هنوز التیام نیافته است و شوک هولناک آن در جهان همچنان طنینانداز است، اظهار کرد: در حالی که مقامات جنایتکار رژیم صهیونیستی همچنان به جنایات خود ادامه میدهند، سکوت و بیتحرکی این گونه دادگاهها در قبال جنایات بشری موجب بیاعتباری این گونه نهادها است. سخنگوی وزارت خارجه در پایان گفت: مشکل دارفور یک مساله داخلی سودان است و ما معتقدیم با تدبیر مسوولان و کشورهایی که میتوانند به حل مشکل از راههای مسالمتآمیز کمک کنند، قابل حلوفصل است.
دادگاه برای رسیدگی به جنایات اسرائیل
حقوقدانان شرکتکننده در سمینار بینالمللی فاجعه انسانی غزه و مسوولیت مشترک ما در تهران روز سهشنبه هفته گذشته از مقامهای سازمان ملل متحد خواستند تا دادگاه ویژهای را برای رسیدگی به جنایات اسرائیل در جریان تهاجم به نوار غزه تشکیل دهد.به گزارش ایرنا، محمدجواد ظریف نماینده سابق ایران در سازمان ملل، میالخنساء استاد حقوق بینالملل دانشگاههای لبنان، توکل حبیبزاده، استاد حقوق بینالملل دانشگاههای ایران و حسنالجویی حقوقدان جهانی از جمله کسانی بودند که در این نشست با تشریح عملکرد اسرائیل در جریان محاصره و تهاجم به مردم مظلوم فلسطین در غزه، اقدامات رژیم صهیونیستی را نقض آشکار حقوق بشر و تخلفی روشن از قوانین و مقررات بینالمللی ارزیابی کردند. دکتر ظریف، نماینده سابق ایران در سازمان ملل با بیان اینکه اسرائیل به عنوان قاتل سرزمینهای فلسطینی، مسوولیت ویژهای در زمینه حفاظت از جان مردم این سرزمین بهویژه زنان و کودکان دارد، گفت: اشغالی بودن غزه ضرورت محافظت از حقوق مردم فلسطین را برای اشغالگران دوچندان میکند.
وی افزود: با این وجود، رژیم صهیونیستی با اقدامات غیرمنصفانه و استفاده از سلاحهای کشتار جمعی و همچنین سلاحهای ممنوعه اولین نقضکننده حقوق مردم غزه بود.
ارسال نظر