ارزیابی سازمان بازرسی کل کشور از طرح تحول و بنگاه‌های زودبازده

عکس:AFP

پورمحمدی: مطالعات روی طرح تحول ناکافی است

طرح بنگاه‌های زودبازده دستاورد مطلوبی نداشته است. انتقاد پورمحمدی از طرح تحول اقتصادی و بنگاه‌های زودبازده

طرح‌های غیرکارشناسی

مصطفی پورمحمدی، رییس سازمان بازرسی کل کشور دیروز بار دیگر در دومین سمینار سراسری مدیران و مسوولان سازمان بازرسی کل کشور از سیاست‌‌های دولت احمدی‌نژاد انتقاد کرد و دو طرح تحول اقتصادی و بنگاه‌های زودبازده را غیرکارشناسی دانست.

عضو سابق کابینه نهم پیش از این به دلیل برخی اختلافات با احمدی‌‌نژاد که دلیل آن ارائه گزارشی درباره انتخابات به مقام رهبری عنوان شده بود از دولت نهم کنار گذاشته شد. وی طی ماه‌‌های اخیر انتقادات تندی را متوجه دولت کرده و خود نیز به عنوان یک کاندیدای انتخاباتی قصد حضور در رقابت‌های انتخاباتی ریاست‌جمهوری دهم را دارد.

پورمحمدی در آخرین اظهارنظر با اشاره به بررسی‌های این سازمان در رابطه با طرح تحول اقتصادی و طرح بنگاه‌های زودبازده، تصریح کرد: بر‌اساس نتایج بررسی‌های این سازمان، این دو طرح بدون کار کارشناسی و مطالعه کافی ارائه شده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، رییس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به دو گزارش اخیر سازمان بازرسی کل کشور خاطرنشان کرد: سازمان در رابطه با طرح تحول اقتصادی و بنگاه‌های زودبازده گزارش‌هایی تهیه کرده که نکته برجسته هر دو این گزارش‌ها مطالعه ناکافی آنها بوده است.

پورمحمدی گفت: در طرح تحول اقتصادی مطالعه کم بوده و این طرح با این همه تبلیغات و تبعات و پیامدها و تغییراتی که در نتیجه آن صورت می‌گرفت، با مطالعه کم انجام شده و به همین دلیل در کمیسیون‌های مختلف مجلس دچار ابهام شد و دولت هم ناچار شد آن را متوقف کند.

رییس سازمان بازرسی کل کشور خاطر‌نشان کرد: این برای ما بد است که برنامه بدهیم و بعد بگوییم نمی‌شود آن را اجرا کرد؛ چرا که امید و انتظار فراوانی در جامعه به وجود آورده‌ایم و درست نیست بعد از برنامه‌ریزی آن را متوقف کنیم. حال مجلس یا دولت هر یک آن را متوقف کرده باشند، دلیلش این است که مطالعه و دقت بیشتری می‌بایست روی این مساله صورت می‌گرفت.

وی اضافه کرد: با برگردانده شدن طرح تحول اقتصادی طبعا این طرح در سال ۸۸ اجرا نمی‌شود و فرصتی خواهد بود تا مطالعه بیشتری روی آن انجام شود.

پورمحمدی ادامه داد: قصد نداشتیم گزارش سازمان بازرسی را در رابطه با طرح تحول اقتصادی منتشر کنیم، اما با توجه به توقف اجرای آن، نامه مورد نظر را روی سایت سازمان بازرسی قرار می‌دهیم تا همه صاحبنظران آن را مطالعه کنند. وی در خصوص طرح بنگاه‌های زودبازده نیز تصریح کرد: با توجه به اینکه این طرح همچنان در حال اجرا است، گزارش سازمان بازرسی در رابطه با آن را فعلا منتشر نمی‌کنیم؛ اما سازمان بازرسی در رابطه با بنگاه‌های زودبازده به دستگاه‌های مختلف اشکالاتی گرفته است و طی نامه‌‌ای به این دستگاه‌ها اشکالات را به آنان اعلام کردیم تا خودشان ارزیابی لازم را داشته باشند.

رییس سازمان بازرسی در رابطه با این طرح یادآور شد: منابع زیاد و وقت زیادی درگیر طرح بنگاه‌های زودبازده شده و جمعیت زیادی را برای توفیق، پیشرفت، رقابت و بروز خلاقیت و اشتغال تحریک کرده‌ایم؛ اما می‌بینیم با وجود اینکه هزینه زیادی انجام شده دستاورد مطلوبی به دست نیامده است.

بدون نظارت قانون چیزی جز کاغذ نیست

پورمحمدی افزود: در حوزه بازرسی باید توجه کنیم که برنامه و نظارت بر آن در راس امور باشد و حساب و کتاب دقیق باشد، چرا که خطر انحراف در عمل از خطر انحراف در برنامه‌ریزی کمتر است.

وی با اشاره به برخی روایات و احادیث از ائمه بیان داشت: اسلام دین وعده و وعید، سخنرانی و توهم آفرینی نیست بلکه دین عمل است و هر جا که گفته باید ایمان وجود داشته باشد، عمل نیز در کنار آن آمده است و هیچ کس بدون عمل رستگار نمی‌شود.

پورمحمدی اضافه کرد: بحث کیفیت عمل و میزان پیشرفت عمل مطرح است و آن دین‌شناسی و اندازه ‌گیری خوب در دین است و رکن سوم اینکه مقوم تفکر در دین و تقدیر معیشت است، صبر و استواری در عمل است.

وی با بیان اینکه اگر بخواهیم به کمال برسیم راهش اجرای برنامه است، گفت: اگر قانون مالیات بر ارزش افزوده درست است؛ چرا عقب نشستیم و اگر غلط است چرا آن را اجرا می‌کنیم.

پورمحمدی با اشاره به بودجه سازمان بازرسی کل کشور تاکید کرد: در بحث بودجه تلاش زیادی کردیم ولی دولت توجه نکرد و اساسا طبع دولتی‌ها افزایش بودجه نیست، ولی امیدواریم مجلس این عنایت را داشته باشد و برنامه‌ریزی بدون نظارت قابل تحقق نیست.

رییس سازمان بازرسی کل کشور خاطرنشان کرد: اگر مجلس می‌خواهد کسی بر مصوباتش نظارت کند باید به دستگاه‌های نظارتی توجه کند. ما می‌گوییم هر چه می‌خواهید بنویسید، زیرا چیزی جز کاغذ نخواهد بود. اگر دستگاه‌های نظارتی، ‌نظارت نکنند قانون جز کاغذ نخواهد بود و برای اجرای صحیح قوانین نظارت لازم است.

رییس سازمان بازرسی کل کشور در ادامه تاکید کرد: خطر انحراف در عمل از خطر انحراف در برنامه‌ریزی کمتر است و به همین دلیل باید در برنامه‌ریزی‌ها دقت و مطالعه لازم وجود داشته باشد.

پورمحمدی با اشاره به اینکه طبق احادیث تفکر در دین، تقدیر معیشت و صبر در سختی‌ها باید در همه کارها مورد توجه قرار گیرد، تصریح کرد: دین جهت‌گیری انسان را مشخص می‌کند و در این جهت شناسایی و تشخیص مسیر مهم است و شاید در امور فرهنگی، ارتقای فکری و بینش دینی خیلی هزینه کنیم، ولیکن این نکته را نباید فراموش کرد که دین باید عمیق فهمیده و شناسایی شود.

پورمحمدی با بیان اینکه در امور توسعه‌ فرهنگی و ترویج آن هزینه زیادی صرف می‌شود، تاکید کرد: هدف اصلی و رویکرد محوری ما باید در کارها مشخص شود زیرا در کشور از نفت، منابع تربیتی و عقلانی خوب استفاده نمی‌کنیم.

رییس سازمان بازرسی کل کشورادامه داد: تفکر در دین به معنای دین‌شناسی و دین ‌فهمی است و ائمه اطهار بر تفکر در دین تاکید کرده‌اند نه عمل به دین و مثلا اگر می‌بینید دولت و مجلس برنامه‌های زیادی را تدوین و برای حواشی ۹۰‌درصد بودجه و برای اصل ۱۰‌درصد بودجه تخصیص می‌یابد، عدم حرکت در مسیر اصلی است.

وی با تاکید براینکه در سازمان بازرسی کل کشور برای کنترل حسن جریان امور باید نظارت بر روی محتوای فعالیت‌ها صورت گیرد، گفت: در برنامه‌ریزی‌هایمان باید بررسی کنیم چرا حرکتمان بر اساس برنامه نیست و از همین موضوع نیز در مباحث اداری رنج می‌بریم.

منطقه‌ای کردن سازمان بازرسی در آینده

وی همچنین از منطقه‌ای کردن سازمان بازرسی در آینده خبر داد و گفت: ما به گسترش سازمانی اعتقادی نداریم و برای ما مهم کیفیت ‌بخشی است و بحث منطقه‌ای کردن را در استان خراسان اجرا کرده‌ایم و پس از بررسی به جمع‌بندی می‌رسیم و در این رابطه سرعت در امور و واگذاری اختیاراتی که می‌شود از مرکز به استان‌ها منتقل کرد در دستور کار است.

عکس: ایرنا